• aktuelno
Dnevne novine
SRBIJA
Informer

Izvor: Informer/J. M.

02.05.2024

11:05

Zbog pečenja u ovo selo dolaze i Beograđani i Nišlije! Rade non stop!

J. M.

Srbija

Zbog pečenja u ovo selo dolaze i Beograđani i Nišlije! Rade non stop!

Podeli vest

Bilo da za praznike putujete od severa ka jugu Srbije ili obrnuto, selo Stopanja, smešteno između Trstenika i Kruševca, vam je usput, a i ako nije, više je razloga da vas put ovuda nanese.

Naime, osim po svom manastiru i izvoru Veluće, Stopanja se s pravom može pohvaliti kao mesto gde se "okreće" najbolje pečenje, a od 1. maja, pa do Đurđevdana okrenuće se koji ražanj više nego obično.

- Obično ispečeno dnevno od 80 do 100 kilograma pečenja - kaže Dejan Zdravković, zaposlen u jednoj od sedam pečenjara koliko ih Stopanja ima.

Kako kaže, svraćaju ovde i dolaze ljudi iz okolnog Kruševca, ali i Beograda, Novog Sada, Niša, pa i Skoplja. 

Sve zbog dobrog pečenja.

- Uvek je sveže, ali liste čekanja nema. Ljudi naručuju telefonom i za 1. i 2. maj, Vaskrs, za slave. Donesu ovale i mi im to ovde nasečemo, serviramo - kaže Dejan i dodaje da  pečenjare rade i tokom praznika.

Foto: J. M.

Pečenjare rade non stop

 

- Nema pauze. Kad završimo ovde, ići ćemo kući da i mi slavimo - smeje se Dejan.

I mada kaže da se na pečenje ne čeka, praznog stola u pečenjari nema. Ljudima je postala tradicija da na vruće pečenje dolaze u Stopanju, pa je godinama ovo selo epicentar gurmanske čarolije koja čak ima i manifestaciju koja nosi ime Pečenjijada.

Foto: J. M.

Cena po kilogramu prasetine je 2500 a jagnjetine do 3000 dinara

 

Naravno, uz pečenje služi se i vino iz trsteničkog vinogorja, a oni koji se zapute ovuda za praznike treba da znaju i da se ovih dana cena kilograma prasećeg pečenja kreće oko 2.500, a jagnjećeg oko 3.000 dinara.
 

Postovani čitaoci, možete nas pratiti i na platformama: Facebook, Instagram, Youtube, Viber.

Pridružite se i saznajte prvi najnovije informacije.

Naše aplikacije možete skinuti na:


Ostavite komentar

Pravila komentarisanja:

Komentare objavljujemo prema vremenu njihovog pristizanja. Prednost u objavljivanju komentara imaće registrovani korisnici. Molimo Vas da ne pišete komentare velikim slovima, kao i da vodite računa o pravopisu.

Redakcija Informer.rs zadržava pravo izbora, brisanja komentara, ili modifikacije komentara koji će biti objavljeni. Prema Zakonu o informisanju zabranjeno je objavljivanje svih sadržaja koji podstiču diskriminaciju, mržnju ili nasilje protiv lica ili grupe lica zbog njihovog pripadanja ili nepripadanja određenoj rasi, veri, naciji, etničkoj grupi, polu ili zbog njihovog seksualnog opredeljenja.

Nećemo objavljivati komentare koji sadrže govor mržnje, psovke i uvrede. Sadržaj objavljenih komentara ne predstavlja stavove redakcije Informera ili portala Informer.rs, već isključivo stavove autora komentara.

Sugestije ili primedbe možete da šaljete na redakcija@informer.rs.

sledeća vest

Politika

TV

Hronika

Sport

Planeta

Zabava

JOŠ Zabava VESTI

Magazin

Džet set