• aktuelno
Dnevne novine
SRBIJA

Autor: Telegraf / Informer

01.08.2021

10:50

PAŽNJA! OPASNA DROGA ZA SILOVANJE KRUŽI REGIONOM, MOŽDA JE IMA I U SRBIJI! Svi sastojci su dostupni svakome, a deluje slično kao alkohol!

Vesti

PAŽNJA! OPASNA DROGA ZA SILOVANJE KRUŽI REGIONOM, MOŽDA JE IMA I U SRBIJI! Svi sastojci su dostupni svakome, a deluje slično kao alkohol!

Podeli vest

U susednim državama ponovo je postala aktuelna droga za silovanje, GHB, poznatija kao "Dži" ili tečni ekstazi. Postoji velika verovatnoća da ova droga već ima svoje konzumente i u Srbiji, upozorava Centar za bezbednost, istrage i odbranu DBA

Iako ova droga nema veze sa ekstazijem, nazivaju je tako zbog sličnog efekta ukoliko se uzme u manjoj količini u kombinaciji sa alkoholom. Međutim, uzme li se koja kap više, dolazi do opuštanja tela i sna, a sećanje na tih nekoliko sati ne postoji. Može doći do pada u komu, a rizik od smrtnog ishoda je visok, navode iz DBA.

- GHB je droga koja može da se napravi u kućnim uslovima i to je čini veoma opasnom, jer praktično svi sastojci su dostupni svakome. Glavni sastojak je tečnost za skidanje rđe. Ova droga je bez mirisa i bezbojna je. Ima slatkast ukus, te se praktično ni ne primeti kada se sipa u alkohol. Upravo zbog toga, početkom devedesetih godina, ova droga dobija naziv "mamac za silovanje devojaka" - navode iz DBA.

Centar za bezbednost, istrage i odbranu DBA apeluje, pre svega, na devojke i žene da vode računa i obrate pažnju na pića koja konzumiraju, uglavnom na privatnim žurkama u kućama i stanovima gde je veća verovatnoća dodavanja ove droge, ali i u klubovima i kafićima.

- GHB ima dejstvo slično delovanju alkohola, dolazi do poboljšanja raspoloženja, ali i smanjenja društvene inhibicije i motoričkih sposobnosti. Ako je količina veća, dolazi do vrtoglavice, zamagljenog pogleda, često mučnina. Ukoliko posumnjate da ste sa pićem u organizam uneli i GHB, obratite se osobi od poverenja, napustite lokaciju i uputite se ka svom stanu - navode iz Centra.

Prema preporuci DBA, trebalo bi da uzimate pića koja su zatvorena u flašama ili limenkama i koja otvaraju pred vama ili ćete vi otvoriti. Izbegavajte da uzimate piće od nepoznatih osoba ili osoba koja vam ne ulivaju poverenje. Nemojte da pristanete na to vam neko bilo šta sipa u piće uz nagovor da ćete se zbog toga lepše i opuštenije. Ukoliko ste se tokom zabave odvojili od svog pića, ostavite ga, uzmite novo, piše Telegraf.


Ostavite komentar

Pravila komentarisanja:

Komentare objavljujemo prema vremenu njihovog pristizanja. Prednost u objavljivanju komentara imaće registrovani korisnici. Molimo Vas da ne pišete komentare velikim slovima, kao i da vodite računa o pravopisu.

Redakcija Informer.rs zadržava pravo izbora, brisanja komentara, ili modifikacije komentara koji će biti objavljeni. Prema Zakonu o informisanju zabranjeno je objavljivanje svih sadržaja koji podstiču diskriminaciju, mržnju ili nasilje protiv lica ili grupe lica zbog njihovog pripadanja ili nepripadanja određenoj rasi, veri, naciji, etničkoj grupi, polu ili zbog njihovog seksualnog opredeljenja.

Nećemo objavljivati komentare koji sadrže govor mržnje, psovke i uvrede. Sadržaj objavljenih komentara ne predstavlja stavove redakcije Informera ili portala Informer.rs, već isključivo stavove autora komentara.

Sugestije ili primedbe možete da šaljete na redakcija@informer.rs.

sledeća vest

Izbori 2024

Vesti

"U minuti žena može da izgubi od 30 do 40 odsto krvi!" Ginekolog otkriva od čega je preminula porodilja u Vranju
Društvo

"U minuti žena može da izgubi od 30 do 40 odsto krvi!" Ginekolog otkriva od čega je preminula porodilja u Vranju

Više javno tužilaštvo u Vranju saopštilo je juče da je obdukcija pokazala da je uzrok smrti porodilje M. A iz okoline Preševa 17. aprila, ruptura materice sa posledičnim iskrvarenjem i da bi se u tom slučaju moglo raditi o krivičnom delu nesavesnog pružanja lekarske pomoći koje se zbog smrtne posledice može kvalifikovati kao teško delo protiv zdravlja ljudi.

26.04.2024

21:04

TV

JOŠ TV VESTI

Sport

Planeta

Zabava

JOŠ Zabava VESTI

Magazin

Džet set

Srbija

Kragujevački opštinari dali krv!
Humanitarna akcija

Kragujevački opštinari dali krv!

Zaposleni u Gradskoj upravi Kragujevac danas su, u organizaciji Samostalnog sindikata GU organizovali prvu od dve godišnje akcije dobrovoljnog davalaštva krvi za potrebe Banke krvi Univerzitetskog kliničkog centra u ovom gradu.

26.04.2024

12:17