MALČANSKOM BERBERINU PRAVOSNAŽNO DOŽIVOTNA ROBIJA! Potvrđena presuda Višeg suda u Nišu!

Pixabay/printscreen

18:28 Hronika 0

D.K. | 05. 08. 2021.

MALČANSKOM BERBERINU PRAVOSNAŽNO DOŽIVOTNA ROBIJA! Potvrđena presuda Višeg suda u Nišu!

Apelacioni sud u Nišu odbacio je žalbe na prvostepenu presudu Višeg suda u Nišu kojom je Ninoslav Jovanović (48) iz sela Malča osuđen na doživotnu robiju zbog otmice i produženog krivičnog dela silovanja čija je žrtva bila dvanaestogodišnja devojčica


Na presudu donetu 5. januara ove godine žalila se Jovanovićeva advokatica Milena Stojanović ali i zloglasni „Malčanski berberin“ lično, ističući da su mu tokom sudskog postupka kršena prava na pravično suđenje. 

Kako je navedeno u odluci Apelacionog suda, Jovanović je u žalbi naveo da su mu povređeni pravo na odbranu i pravično suđenje jer su u prvostepenom postupku učestvovali tužilac i sudije Višeg suda čije je izuzeće tražio. Zahtevao je da drugostepeni sud ukine presudu Višeg suda te da mu se ponovo sudi. 

Apelacioni sud je trebao da o njegovoj i žalbi advokata odlučuje 24. juna ali je Jovanović, koji je prisustvovao sednici, prilikom objavljivanja sastava petočlanog sudskog veća, tražio izuzeće sudije Zorana Krstića zbog sumnje u njegovu nepristrasnost. Iz tog razloga, sednica veća je odložena za 5. jul. Međutim, Jovanović je pre nove sednice zahtevao izuzeće predsednika sudskog veća Mirjane Đorđević  jer je odbacila njegov zahtev za izuzeće sudije Krstića. Zatim je zatražio izuzeće i predsednika Apelacionog suda i oba njegova zamenika jer su odbili zahtev za izuzeće Mirjane Đorđević.  Svi ovi njegovi zahtevi su odbačeni. 

Razmatrajući navode u njegovoj žalbi da nije imao adekvatnog branioca, Apelacioni sud je smatrao da su oni neosnovani jer mi je dodeljen branilac po službenoj dužnosti. S obzirom na to da je njegov  prvi branilac usled starosti imao zabranu kretanja zbog epidemije korone, dodeljena mu je advokatica Milena Stojanović koja ga je zastupala tokom čitavog postupka. Takođe, Apelacioni sud je smatrao da mu nije bilo uskraćeno pravo na stručni adekvatnu odbranu jer je i sam aktivno učestvovao u postupku, zahtevao dostavu dokaza i kopiju zapisnika a nije prigovarao kvalitetima dodeljenog mu branioca. 

Njegov branilac Milena Stojanović akcenat svoje žalbe stavila je na Jovanovićevu uračunljivost  ističući da je u ranijim postupcima vođenim protiv njega, ustanovljen poremećaj „seksualne preferencije“. Ona je u žalbi istakla da je presuda nejasna jer nije naveden uticaj ovog poremećaja na Jovanovićevu uračunljivost. Međutim, Apelacioni sud je odbacio i njenu žalbu sa obrazloženjem da je postojanje uračunljivosti kod Jovanovića dokazano komisijskim neuropsihijatrijskim veštačenjem. 

- Kod optuženog nema duševne bolesti, duševne zaostalosti, niti privremene duševne poremećenosti. Antisocijalni poremećaj je posledica strukture njegove ličnosti koja se nalazi u međunarodnoj klasifikaciji bolesti i poremećaja,  ali sa forenzičkog stanovišta ne spada u psihijatrijsku bolest. Takođe, neosnovano je isticanje optuženog da pati od epilepsije jer neurofiziološki pregled nije pokazao epileptičku aktivnost – naveo je sud.  

Apelacioni sud je u svojoj odluci naveo da ni Jovanović ni njegov branilac nisu osporili otmicu, odnosno da je on priznao da se devojčici lažno predstavio i naveo je da uđe u njegovo vozilo i odveo je sa sobom, preteći da će joj  ubiti roditelje.  Međutim, žalbom je osporavano produženo krivično delo silovanja, konkretno događaji u selu Pasjača gde je prema navodima optužbe, Jovanović izvršio još jednu prisilnu obljubu. Ninoslav  je tvrdio da ti navodi nisu tačni, te da dvanaestogodišnjakinju nije tukao ni izgladnjivao već da je o njoj sve vreme brinuo. 

- Neosnovani su navodi u žalbi jer je Jovanović pre optuženja priznao radnje koji su obuhvaćeni kvalifikacijom dela, a na glavnom pretresu pred prvostepenim sudom pokušao je da umanji krivicu i pogoduje svojim interesima u pogledu kazne – naveo je Apelacioni sud. Takođe, postojanje teškog dela izvršenog prema detetu dokazano je i iskazom oštećene ali i medicinskim veštačenjem. 

Obrazlažući odluku da potvrdi najtežu kaznu predviđenu našim Krivičnim zakonikom, Apelacioni sud je naveo da „bilo koja druga kazna nije adekvatna ispoljenoj monstrouznosti i bezosećajnosti za patnje koje je Jovanović  izazivao detetu“.

- Sud nije cenio kao olakšavajuću okolnost priznanje optuženog, jer je činjenično stanje već utvrđeno dokazima a njegovo kajanje, s obzirom na celokupno držanje pred sudom, nije bilo iskreno. Sa druge strane, dosadašnji boravak u zatvoru nije uticao na optuženog, nastavio je sa delima čim je izašao na slobodu. Takođe, otežavajuće okolnosti na njegovoj strani su i broj preduzetih radnji, brutalnost i upornost u seksualnom iživljavanju nad detetom, što je kod žrtve izazvalo dugoročne posledice, pa je adekvatna samo najteža kazna – naveo je Apelacioni sud.

Jovanović je obavezan da plati troškove krivičnog postupka a njegova žrtva je upućena na parnicu radi ostvarivanja imovinsko pravnog zahteva. 

Da podsetimo, stravičan napad dogodio se 20. decembra 2019. godine u niškom naselju Brzi Brod kada je serijski silovatelj presreo devojčicu na putu do škole. Dvanaestogodišnjakinja je pronađena devet dana kasnije u selu Pasjača a manijak je izmicao poteri do 5. januara 2020. godine kada je uhapšen na groblju u rodnom selu Malča. 

Jovanović je iza rešetaka proveo dvadeset godina takođe zbog silovanja dece. 


Pravila komentarisanja:

Komentare objavljujemo prema vremenu njihovog pristizanja. Prednost u objavljivanju komentara imaće registrovani korisnici. Molimo Vas da ne pišete komentare velikim slovima, kao i da vodite računa o pravopisu.

Redakcija Informer.rs zadržava pravo izbora, brisanja komentara, ili modifikacije komentara koji će biti objavljeni. Prema Zakonu o informisanju zabranjeno je objavljivanje svih sadržaja koji podstiču diskriminaciju, mržnju ili nasilje protiv lica ili grupe lica zbog njihovog pripadanja ili nepripadanja određenoj rasi, veri, naciji, etničkoj grupi, polu ili zbog njihovog seksualnog opredeljenja.

Nećemo objavljivati komentare koji sadrže govor mržnje, psovke i uvrede. Sadržaj objavljenih komentara ne predstavlja stavove redakcije Informera ili portala Informer.rs, već isključivo stavove autora komentara.

Sugestije ili primedbe možete da šaljete na redakcija@informer.rs.