• aktuelno
Dnevne novine
SRBIJA

Autor: T. I.

21.08.2021

08:13

"ŽRTVA SAM PODMUKLE PREVARE" Dejan je zbog basnoslovno vredne slike uhapšen u Cirihu, ovo je njegova strana priče

Vesti

"ŽRTVA SAM PODMUKLE PREVARE" Dejan je zbog basnoslovno vredne slike uhapšen u Cirihu, ovo je njegova strana priče

Podeli vest

Nisam znao da je slika "Blagoveštanski sabor", vredna 600.000 evra, ukradena, niti sam učestvovao u njenoj krađi! Nikad nisam imao posla sa umetničkim delima sumnjivog porekla, niti sam ikada u životu imao problema sa zakonom.

Ovo ekskluzivno za Informer, preko svog advokata Gorana Došena, poručuje kolekcionar umetničkih dela Slobodan Gajin (76), koji je prošle nedelje uhapšen u Cirihu, u Švajcarskoj.

On se sumnjiči da je uz pomoć posrednika u Srbiji pokušao da proda Muzeju Vojvodine čuvenu sliku, koja je ukradena još davne 1993. godine iz dvorca Dunđerski u Čelarevu.

Žrtva prevare?
Advokat Goran Došen tvrdi da je njegov klijent žrtva nečije podmukle prevare i da je ni kriv ni dužan upao u nečiju zamku.
- U to sam ubeđen sto posto! Slobodan Gajin je ozbiljan čovek i intelektualac, ekonomista po struci, koji se decenijama bavi kupovinom i prodajom umetničkih dela. On nije početnik i sigurno ne bi dozvolio sebi da bude uhapšen da je znao da je slika "Blagoveštanski sabor" ukradena - ističe advokat koji je proteklih nekoliko dana kontaktirao sa Gajinom, i u dogovoru s njim se obratio našem listu.


Došen napominje da još ne zna sve okolnosti oko Gajinovog hapšenja i za šta se trenutno tereti, posebno imajući u vidu da još nije potvrđeno da li je zaplenjena slika original ili reprodukcija.
- Gajin ima dvojno državljanstvo i u Švajcarskoj je takođe angažovao branioca, pošto je neizvesno da li će se protiv njega tamo voditi postupak ili će naše Tužilaštvo za organizovani kriminal insistirati na tome da bude izručen i procesuiran zajedno sa još trojicom koji se nalaze u pritvoru u Srbiji.

Foto: wikipedija

Blagoveštanski sabor


Interesantno je da čak ni stručna javnost, sudeći prema tvrdnjama penzionisanog kustosa Narodnog muzeja Nikole Kusovca, nije imala informaciju da je čuveno delo "Blagoveštanski sabor" ukradeno još pre 28 godina iz dvorca porodice Dunđerski u Čelarevu. U pitanju je rad slikara Vlaha Bukovca iz 1901. i predstavlja kulturno dobro od izuzetnog značaja.
U akciji hapšenja četvoročlane grupe i pronalaska davno nestale umetnine učestvovali su prikriveni agenti srpske policije, posle dojave iz uprave Muzeja Vojvodine, kome je kao vlasniku slike pristigla ponuda za otkup u visini od 600.000 evra. Naši agenti su glumili stručnjake koje je navodno Muzej poslao u Švajcarsku kako bi procenili autentičnost dela.


Tako su se u Cirihu u jednom stanu susreli sa Gajinom i njegovim saradnikom Ratkom Dragićevićem (44), koji su se prethodno dogovorili sa Nebojšom Dragićevićem (70) i Dejanom M. (49) iz Beograda da ukradeno umetničko delo ponude Muzeju Vojvodine. Kada je Gajin pokazao agentima "Blagoveštanski sabor", oni su odmah posumnjali da je reč o originalu.

Sumnjivi štekovi
Naši inspektori su potom kontaktirali sa švajcarskim kolegama koje su privele Gajina, dok je Dragićevića preuzela naša policija i odvela ga u pritvor u Beograd, s obzirom na to da ima samo srpsko državljanstvo.
Istovremeno, u Beogradu su uhapšena i dvojica posrednika, od kojih je jedan advokat. U stanovima koje su koristili osumnjičeni pronađena je velika količina različitih umetničkih dela. Sva dela su zaplenjena i odneta na veštačenje kako bi se utvrdilo njihovo poreklo. 


Kako je slika završila u Švajcarskoj?

Istragom tek treba da se utvrdi kako je skupoceno remek-delo "Blagoveštanski sabor" završilo u Švajcarskoj posle krađe u dvorcu Dunđerski. Pretpostavlja se da je tokom skoro tri decenije od nestanka ova ukradena slika promenila više vlasnika.


Ostavite komentar

Pravila komentarisanja:

Komentare objavljujemo prema vremenu njihovog pristizanja. Prednost u objavljivanju komentara imaće registrovani korisnici. Molimo Vas da ne pišete komentare velikim slovima, kao i da vodite računa o pravopisu.

Redakcija Informer.rs zadržava pravo izbora, brisanja komentara, ili modifikacije komentara koji će biti objavljeni. Prema Zakonu o informisanju zabranjeno je objavljivanje svih sadržaja koji podstiču diskriminaciju, mržnju ili nasilje protiv lica ili grupe lica zbog njihovog pripadanja ili nepripadanja određenoj rasi, veri, naciji, etničkoj grupi, polu ili zbog njihovog seksualnog opredeljenja.

Nećemo objavljivati komentare koji sadrže govor mržnje, psovke i uvrede. Sadržaj objavljenih komentara ne predstavlja stavove redakcije Informera ili portala Informer.rs, već isključivo stavove autora komentara.

Sugestije ili primedbe možete da šaljete na redakcija@informer.rs.

sledeća vest

Izbori 2024

FLAŠA KOALICIJA! I ovo smo vam rešili, bar recite hvala: Evo imena za izbornu listu "hik" opozicije!
Izbori 2024

FLAŠA KOALICIJA! I ovo smo vam rešili, bar recite hvala: Evo imena za izbornu listu "hik" opozicije!

Otpadnici od tajkuna Dragana Đilasa, lažni ekolozi Aleksandar Jovanović Ćuta, Dobrica Veselinović i Radomir Zanzibarićanin Lazović, nedavno su obelodanili da izlaze na izbore u prestonici i otkrili da će nastupati pod sloganom "Biram borbu", ali je - s obzirom na njihove koloritne biografije i nastupe u javnosti - slogan "Biram flašu" svakako mnogo prikladniji.

24.04.2024

12:13

Vesti

TV

JOŠ TV VESTI

Sport

Planeta

Zabava

JOŠ Zabava VESTI

Magazin

Džet set

Srbija