• aktuelno
Dnevne novine
SRBIJA

Autor: Informer.rs

25.08.2021

16:55

SLUČAJ PETNICA! Za osumnjičenog su slike nagih devojaka "umetničke prirode", SASLUĆANA POSLEDNJA ŽRTVA

Vesti

SLUČAJ PETNICA! Za osumnjičenog su slike nagih devojaka "umetničke prirode", SASLUĆANA POSLEDNJA ŽRTVA

Podeli vest

Osnovno tužilaštvo u Valjevu uzelo je izjavu od poslednje bivše polaznice Istraživačke stanice Petnica koja se odazvala na poziv tužilaštva da svedoči o seksualnom uznemiravanju u ovoj ustanovi, od strane bivšeg zaposlenog B. S. (65).

Kako se saznaje ona je govorila o svojim iskustvima u Petnici u periodu od 2013. do 2016. godine. Prethodno, još pet bivših polaznica Istraživačke stanice, tokom predistražnog postupka koje vodi valjevsko tužilaštvo, dalo je svoje izjave policijskim inspektorima i tužiocima, a one su, kako se saznaje, govorile o svojim uznemirujućim iskustvima koje su doživele pre 2013. godine, kada je na snagu stupio "Marijin zakon" po kome krivična dela protiv polnih sloboda učinjena na štetu maloletnih osoba, ne zastarevaju, tako da eventualno učinjena krivična dela na njihovu štetu ne podpadaju pod ovaj zakonski akt.

Nakon uzimanja izjave od poslednje potencijalno oštećene u ovom slučaju, u Osnovnom tužilaštvu potvrđuju da će prve sedmice septembra doneti odluku da li ima elemenata krivičnog dela, što bi za rezultat imalo pokretanje postupka protiv B. S.

Fotografisao ih nage

Podsećamo, krajem juna je pet žena, koje su bile polaznice petničkih programa i seminara u periodu od 2003. do 2014. godine kada su bile maloletne ili jedva punoletne, u svojoj ispovesti za nedeljnik "Vreme" ispričalo da su bile žrtve seksualnog uznemiravanja, tokom kojeg ih je muškarac kojeg su označile kao S., prisiljavao da se fotografišu nage, uz pretnje i ucene, prisilu na ispijanje alkohola i fizičku agresiju.

Bivši direktor Petnice, a sadašnji član Saveta Istraživačke stanice Vigor Majić je seksualnog zlostavljača identifikovao kao Branislava Savića, jednog od osnivača ove ustanove 1982. godine, koji je bio urednik i redaktor "Petničkih sveski" u kojima se objavljuju radovi polaznika a sa kojim je Istraživačka stanica raskinula radni odnos 2017. godine.

Savić je tokom predistražnog postupka, kada je saslušan u svojstvu građanina, rekao da su fotografije nagih žena i devojaka, pronađene u stanu u kojem je živeo kao podstanar, "umetničke prirode". Reč je o nekoliko desetina analognih fotografija i foto filmova, koje su nastale u periodu još od 90-tih godina prošlog veka, na kojima su usnimljene nage ženske osobe, ali bez pornografskog sadržaja.

Njihovo veštačenje je takođe, u sklopu predistražnog postupka, i dalje u toku.


Ostavite komentar

Pravila komentarisanja:

Komentare objavljujemo prema vremenu njihovog pristizanja. Prednost u objavljivanju komentara imaće registrovani korisnici. Molimo Vas da ne pišete komentare velikim slovima, kao i da vodite računa o pravopisu.

Redakcija Informer.rs zadržava pravo izbora, brisanja komentara, ili modifikacije komentara koji će biti objavljeni. Prema Zakonu o informisanju zabranjeno je objavljivanje svih sadržaja koji podstiču diskriminaciju, mržnju ili nasilje protiv lica ili grupe lica zbog njihovog pripadanja ili nepripadanja određenoj rasi, veri, naciji, etničkoj grupi, polu ili zbog njihovog seksualnog opredeljenja.

Nećemo objavljivati komentare koji sadrže govor mržnje, psovke i uvrede. Sadržaj objavljenih komentara ne predstavlja stavove redakcije Informera ili portala Informer.rs, već isključivo stavove autora komentara.

Sugestije ili primedbe možete da šaljete na redakcija@informer.rs.

sledeća vest

Izbori 2024

Vesti

Ministar Selaković na promociji kulturne razmene Srbije i Kine! Što planine i reke razdvajaju, prijateljstva spajaju
Politika

Ministar Selaković na promociji kulturne razmene Srbije i Kine! Što planine i reke razdvajaju, prijateljstva spajaju

Ministar kulture Nikola Selaković istakao je na promociji kulturne razmene Srbije i Kine sa temom „Što planine i reke razdvajaju, prijateljstva spajaju“ koju je, u okviru zvanične posete predsednika Narodne Republike Kine Si Đinpinga našoj zemlji organizovala Kineska medijska grupa u saradnji sa Radio-televizijom Srbije da, zahvaljujući susretu na najvišem nivou, danas imamo sjajnu priliku da dodatno ojačamo domen kulturne saradnje.

07.05.2024

19:04

TV

Nagoveštaji kapitulacije na ukrajinskom frontu? Zapad čeka prelnomni trenutak da sedne za pregovarački sto!
Live TV

Nagoveštaji kapitulacije na ukrajinskom frontu? Zapad čeka prelnomni trenutak da sedne za pregovarački sto!

Vladimir Putin biće na čelu Rusije do 2030. godine. Ruska vojska počela vežbe za upotrebu nestrateškog nuklearnog oružja. Kineski predsednik Si Điping u poseti Beogradu. Na ove teme u emisiji "Rat uživo" govorili su pukovnik Duško Šljivančanin i dr Aleksandar Lukić sa Instituta za političke studije. Uživo u program uključio se i analitičar Andreja Lović koji je komentarisao današnju posetu Si Đipinga Beogradu.

07.05.2024

19:55

Evo kakva simbolika se krije u datumu posete kineskog predsednika Srbiji! Ugovori i sporazumi koje donosi Si Điping unaprediće srpsku privredu! (VIDEO)
Live TV

Evo kakva simbolika se krije u datumu posete kineskog predsednika Srbiji! Ugovori i sporazumi koje donosi Si Điping unaprediće srpsku privredu! (VIDEO)

Vest dana je dolazak kineskog predsednika u Beograd. On će posetiti Francusku, Mađarsku i Srbiju. Zapadnim medijima najinteresantnija je njegova poseta Srbiji. Za osam godina ovo je njegova druga poseta našoj zemlji. Na današnji dan bombardovana je kineska ambasada u Beogradu, tako da ova poseta ima određenu simboliku i nimalo nije slučajno što je baš ovaj dan izabran. Na ovu temu u emisiji "Info dan" govorio je Ibro Ibrahimović, član GO SPS i advokat Pavle Staničić.

07.05.2024

16:29

JOŠ TV VESTI

Sport

Planeta

Zabava

JOŠ Zabava VESTI

Magazin

Džet set

Srbija