• aktuelno
Dnevne novine
SRBIJA

Autor: Tanjug

19.10.2021

11:34

OSUMNJIČENOM ZA RATNI ZLOČIN EDINU VRANJU UKINUT PRITVOR! Apelacioni sud uvažio žalbu odbrane!

Printscreen youtube

Vesti

OSUMNJIČENOM ZA RATNI ZLOČIN EDINU VRANJU UKINUT PRITVOR! Apelacioni sud uvažio žalbu odbrane!

Podeli vest

Nekadašnjem načelniku Sektora za organizovani kriminal Ministarstva unutrašnjih poslova Federacije BiH, Edinu Vranju, ukinut je pritvor odlukom Apelacionog suda u Beogradu, uz saglasnost Tužilaštva za ratne zločine Srbije, koje ga tereti za ratni zločin protiv ratnih zarobljenika na području Goražda, od januara 1993. do oktobra 1994. godine.

Apelacioni sud je u ponedeljak uvažio žalbu njegovog branioca i preinačio rešenje kojim mu je bio produžen pritvor, tako što mu je pritvor ukinuo i naložio da se odmah pusti na slobodu, rekla je za Tanjug portparol suda Mirjana Piljić.

Sud je imao u vidu podnesak Tužilaštva za ratne zločine Srbije od 15. oktobra u kojem je navedeno da u ovom trenutnku nije bilo potrebe za produženje pritvora prema okrivljenom nakon podizanja optužnice.

Takođe je ukazalo da je obavestilo sud da nakon pravosnažnosti optužnice namerava da predloži ustupanje krivičnog gonjenja u ovom predmetu Bosni i Hercegovini.

Pored toga, tužilaštvo je navelo da je saglasno da se Vranj u daljem toku postupka brani sa slobode, navela je Piljić.

Apelacioni sud je, kako je dodala, takođe usvojio žalbu Vranjovog branioca, u kojoj ukazuje da je centar životnih aktivnosti njegovog branjenika usmeren isključivo na BIH, što, prema stavu ovog suda samo po sebi ne može da predstavlja razlog za produženje pritvora zbog opasnosti od bekstva, dok iz spisa predmeta nema okolnosti koje potvrđuju postojanje okolnosti za opasnost od bekstva, a ta okolnost mora biti realna.

Osumnjičen za ratni zločin protiv zarobljenika na području Goražda

Tužilaštvo za ratne zločine Srbije podiglo je 13. oktobra optužnicu protiv Vranja zbog sumnje da je izvršio krivično delo ratni zločin protiv ratnih zarobljenika na području Goražda, od januara 1993. do oktobra 1994. godine.

Vranj je 12. septembra uhapšen na graničnom prelazu Uvac između Srbije i BiH, na osnovu policijske poternice zbog sumnje da je izvršio ratni zločin.

Srpsko tužilaštvo je najavilo da će na osnovu propisa kojima se reguliše regionalna saradnja između Srbije i Bosne i Hercegovine, Zakona o međunarodnoj pravnoj pomoći u krivičnim stvarima i Ugovora između Srbije i BIH o pravnoj pomoći u građanskim i krivičnim stvarima, podneti predlog Odeljenju za ratne zločine Višeg suda u Beogradu za ustupanje krivičnog gonjenja u ovom predmetu organima BIH.

Vranj je posle rata u BiH bio načelnik Sektora kriminalističke policije u Federalnoj upravi policije i načelnik Odeljenja za organizovani kriminal.

Upravu policije Federacije BiH napustio je 2016, kada je, prema pisanju medija, postao direktor privatne agencije za bezbednost, preneli su mediji.


Ostavite komentar

Pravila komentarisanja:

Komentare objavljujemo prema vremenu njihovog pristizanja. Prednost u objavljivanju komentara imaće registrovani korisnici. Molimo Vas da ne pišete komentare velikim slovima, kao i da vodite računa o pravopisu.

Redakcija Informer.rs zadržava pravo izbora, brisanja komentara, ili modifikacije komentara koji će biti objavljeni. Prema Zakonu o informisanju zabranjeno je objavljivanje svih sadržaja koji podstiču diskriminaciju, mržnju ili nasilje protiv lica ili grupe lica zbog njihovog pripadanja ili nepripadanja određenoj rasi, veri, naciji, etničkoj grupi, polu ili zbog njihovog seksualnog opredeljenja.

Nećemo objavljivati komentare koji sadrže govor mržnje, psovke i uvrede. Sadržaj objavljenih komentara ne predstavlja stavove redakcije Informera ili portala Informer.rs, već isključivo stavove autora komentara.

Sugestije ili primedbe možete da šaljete na redakcija@informer.rs.

sledeća vest

Izbori 2024

Vesti

TV

JOŠ TV VESTI

Sport

Žoc dobio "pojačanje" za ABA titulu! Nazivali ga cirkuzantom, svi ga pljuvali, a on krenuo da rešeta! (VIDEO)
Partizan

Žoc dobio "pojačanje" za ABA titulu! Nazivali ga cirkuzantom, svi ga pljuvali, a on krenuo da rešeta! (VIDEO)

Košarkaši Partizana trijumfalno su krenuli u odbranu titule u ABA ligi, pošto su sinoć u Beogradskoj areni prilično glatko i ubedljivo savladali Igokeu sa 94:85 u prvom meču četvrtfinalne serije regionalnog takmičenja. Navijači crno-belih, osim zbog trijumfa, imaju razlog za zadovoljstvo i zbog uspona forme igrača koji je do pre nekoliko nedelja praktično bio zaboravljen i potpuno otpisan, a reč je o Amerikancu sa pasošem Hrvatske, Džejlinu Smitu (29)!

18.04.2024

10:28

Planeta

Zabava

JOŠ Zabava VESTI

Magazin

Džet set

Srbija