• aktuelno
Dnevne novine
SRBIJA

Autor: T. I.

21.10.2021

09:00

Veljinoj bandi preti 13 doživotnih robija, POKOPAO IH SKAJ! Uskoro početak suđenja mafijašima Veljka Belivuka!

Fotoilustracija/eStock/Tanjug/Informer

Vesti

Veljinoj bandi preti 13 doživotnih robija, POKOPAO IH SKAJ! Uskoro početak suđenja mafijašima Veljka Belivuka!

Podeli vest

* Proces protiv Velje Nevolje i njegovih koljača mogao bi da se završi za samo godinu dana, s obzirom na čvrste dokaze u vidu prepiski i slika zločina sa "skaj" telefona i iskaza svedoka saradnika Bojana Hrvatina

 

Sudski postupak protiv Veljka Belivuka i njegovih mafijaša, koji se terete za šest brutalnih ubistava i druga teška krivična dela, mogao bi da se završi najviše za godinu dana, i pored toga što je u ovom trenutku na optužnici čak 30 ljudi, sa tendencijom daljeg proširenja! Najmanje 13 okrivljenih, uključujući i dvojicu nedavno uhapšenih Veljinih saradnika, očekuje kazna doživotnog zatvora zbog toga što su direktno učestvovali u svirepim zločinima.

Tu kaznu može da izbegne jedino Bojan Hrvatin, koji ima status svedoka saradnika i na čijem iskazu se velikim delom i zasniva optužnica.

Pokopao ih Skaj

Ovo je ocena sagovornika Informera, uključenih u ovaj predmet i upoznatih sa svim dokazima koji bi trebalo da budu izvedeni na suđenju, čiji se početak očekuje polovinom novembra.

Foto: printscreen

- Iako su mnogi unapred prognozirali da će to biti maratonski postupak, s obzirom na broj okrivljenih, lično sumnjam u to. Prikupljeno je mnogo nespornih dokaza o zločinima Belivukovog klana. Tu prvenstveno mislim na eksplicitne fotografije žrtava i međusobnih poruka koje su skinute sa šifrovane aplikacije Skaj, kao i na svedočenje Hrvatina - objašnjava izvor iz istrage i dodaje:
- Izuzev porodica žrtava, tužilaštvo nije predložilo mnogo drugih svedoka. U pitanju su uglavnom ljudi od kojih su optuženi kupovali nekretnine ili automobile, a koji nemaju direktna saznanja o njihovim zlodelima. Zbog toga cenim da neće biti mnogo prostora za odugovlačenje postupka, pogotovo ako sud bude zakazivao na nedeljnom nivou po dva-tri ročišta.

Nema puno svedoka

Izuzev saslušanja porodica žrtava, nema mnogo drugih svedoka

Izvor iz istrage

Što se tiče eventualnog proširenja optužnice za još neka imena ili nova krivična dela, kako kaže naš sagovornik, to takođe nije razlog za prolongiranje procesa.

- Ukoliko se desi da se u međuvremenu utvrdi umešanost okrivljenih u još neka ubistva i za to budu naknadno optuženi, taj postupak bi se, ekonomičnosti radi, spojio u jedinstveni. Vrlo je verovatno, kako stvari stoje, da će se to i desiti i da će se takođe na optuženičkoj klupi naći još nekoliko pripadnika klana - ističe naš sagovornik.

Ubijali i u regionu

Inače, Belivuk i 29 njegovih saradnika uhapšeni su 4. februara. Tokom šestomesečne istrage tužilaštvo je utvrdilo da su Velja Nevolja i njegovi mafijaši u drugoj polovini prošle godine za račun "kavačkog klana" namamili u kuću u Ritopeku i na brutalan način ubili Lazara Vukićevića, Zdravka Radojevića, Aleksandra Gligorijevića Pukija, Gorana Veličkovića Goksija i Milana Ljepoju.

Foto: Informer DN

Mašina za meso u kojoj su Belivukovi mafijaši mleli žrtve

Daljom istragom utvrđeno je da su na isti način ubili i Nikolu Mitića. U sklopu te istrage, pre nekoliko dana uhapšena su još dvojica Belivukovih saradnika - Senad Rešović i Dejan Mihajlović. Veruje se da je spisak žrtava ove bande znatno veći, ne samo u Srbiji, već i u Crnoj Gori i Grčkoj, i ta saznanja su takođe trenutno u fazi istrage (pogledati okvir).

Na proveri još šest likvidacija

Protiv Veljka Belivuka i Marka Miljkovića Mesara u toku je istraga i u Crnoj Gori. Oni se tamo sumnjiče da su za račun "kavačkog klana" ubili dvojicu članova suparničkog "škaljarskog klana", Damira Hodžića i Adisa Spahića, koji su nestali u Danilovgradu 14. oktobra prošle godine.

Osim toga, grčka policija je pokrenula predistražni postupak protiv Belivuka i Miljkovića i zbog ubistva vođe "škaljaraca" Igora Dedovića i njegovog saradnika Stevana Stamatovića, koji su izrešetani u Atini u januaru 2020. Osim toga, ispituje se i da li su nekoliko meseci kasnije na Krfu učestvovali i u likvidaciji "škaljaraca" Alana Kožara i Damira Hadžića.




Ostavite komentar

Pravila komentarisanja:

Komentare objavljujemo prema vremenu njihovog pristizanja. Prednost u objavljivanju komentara imaće registrovani korisnici. Molimo Vas da ne pišete komentare velikim slovima, kao i da vodite računa o pravopisu.

Redakcija Informer.rs zadržava pravo izbora, brisanja komentara, ili modifikacije komentara koji će biti objavljeni. Prema Zakonu o informisanju zabranjeno je objavljivanje svih sadržaja koji podstiču diskriminaciju, mržnju ili nasilje protiv lica ili grupe lica zbog njihovog pripadanja ili nepripadanja određenoj rasi, veri, naciji, etničkoj grupi, polu ili zbog njihovog seksualnog opredeljenja.

Nećemo objavljivati komentare koji sadrže govor mržnje, psovke i uvrede. Sadržaj objavljenih komentara ne predstavlja stavove redakcije Informera ili portala Informer.rs, već isključivo stavove autora komentara.

Sugestije ili primedbe možete da šaljete na redakcija@informer.rs.

sledeća vest

Izbori 2024

Vesti

TV

JOŠ TV VESTI

Sport

Planeta

Zabava

JOŠ Zabava VESTI

Magazin

Džet set

Srbija