• aktuelno
Dnevne novine
SRBIJA

Autor: Blic

15.12.2021

11:04

Vasilije izbo četvoricu nožem iz čista mira... Služiće 6 i po godina, ali ne u zatvoru

Vesti

Vasilije izbo četvoricu nožem iz čista mira... Služiće 6 i po godina, ali ne u zatvoru

Podeli vest

Tokom sudskog postupka, Vasilije je priznao delo za koje se tereti, pa se njegova odbrana zasnivala na pokušaju da dokaže da je neuračunljiv

Nišlija Vasilije Jovanović (20) osuđen je danas na kaznu zatvora u trajanju od šest i po godina zbog četiri krivična dela lake telesne povrede jer je tokom juna meseca ove godine, nožem nasumično napadao prolaznike.

Osnovni sud u Nišu osim zatvorske kazne, izrekao mu je i meru bezbednosti obaveznog čuvanja i lečenja u psihijatrijskoj ustanovi jer je veštačenje pokazalo da Jovanović pati od teškog poremećaja ličnosti zbog čega je u vreme izvršenja dela bio u stanju smanjene uračunljivosti.

Seriju napada dvadesetogodišnjak je započeo 18. juna ove godine oko 22.10 sati na Bulevaru Nemanjića u Nišu gde je prišao s leđa S. I. koji je gledao u svoj mobilni telefon i bez ikakvog povoda i upozorenja, naneo mu dva uboda u donji deo zadnje strane leve polovine grudnog koša što je okarakterisano kao laka telesna povreda.

Samo pet dana kasnije u Ulici Branka Krsmanovića, nakon što je pratio Đ.V., koji je takođe telefonirao, zadao mu je udarac nožem u desni slabinski predeo i takođe ga lakše povredio. Serijske napade nastavlja 24. juna kada u ulici Ljube Didića napada A.K. i S.M. i obojicu ubada u butine, nakon čega beži.

Advokat tvdio da je krivično neodgovoran?!

Tokom sudskog postupka, Vasilije je priznao delo za koje se tereti, pa se njegova odbrana zasnivala na pokušaju da dokaže da je neuračunljiv.

Jovanovićev branilac advokat Momčilo Kovačević je isticao da je njegov klijent krivično neodgovoran, jer ne shvata značaj svojih radnji niti je u stanju da upravlja svojim posledicama.

- Moj branjenik ni u intelektualnom ali ni u voluntativnom (voljnom) smislu ne shvata posledice svog stanja pa samim tim nema krivične odgovornosti. Iz tog razloga tražimo oslobađajuću presudu, a u celini sam saglasan da mu se izrekne mera obaveznog psihijatrijskog lečenja i smeštanja u adekvatnu ustanovu. On je mlad čovek i treba mu pružiti priliku da se izleči, popravi i ne bude više asocijalan već primeran član našeg društva – kazao je u završnoj reči Kovačević.

Foto: Informer

 

Zbog kolizije u nalazima veštaka neuropsihijatara, konačnu reč o njegovoj uračunljivosti dao je Sudsko medicinski odbor Medicinskog fakulteta u Nišu.

Veštak Suzana Tošić Golubović objasnila je da tokom veštačenja okrivljenog „ nije uočeno postojanje bilo kakvog oblika psihotičnog poremećaja, akutne psihoze slične šizofreniji“, što je našla Specijalna zatvorska bolnica iz Beograda.

Zamenik OJT Vladimir Stanojević tražio je da se Vasiliju izrekne zatvorska kazna od osam godina i pet meseci uzimajući u obzir da su, kako je kazao, izvršena na drzak način, da su žrtve bili potpuno nevini mladi ljudi, te da je ponašanje optuženog izazvalo veliki strah među Nišlijama. Ovo je prvostepena presuda na koju pravo žalbe imaju i odbrana i tužilaštvo.

 

Otkrile ga kamere

Nišlije u vreme ovih napada i saznanja da neko nasumično ubada ljude na ulici, danima živeli u strahu, sve dok Jovanović nije uhapšen. Njegovoj identifikaciji značajno je pomogao je snimak sa nadzornih kamera u ulici Ljube Didića a prepoznali su ga i mladići koji su u toj ulici povređeni. Posle hapšenja, napade na nepoznate prolaznike obrazložio je time da mu se nije sviđalo kako se "šire dok idu ulicom".

Nožem pokušao da ubije tinejdžera

Jovanović je sin lokalnog sveštenika iz Niša i 2016. godine je još kao maloletnik već počinio teško krivično delo. On je tada pokušao da nožem ubije tinejdžera V. J. (17) koga je ubo nožem u stomak nanevši mu teške telesne povrede opasne po život. Povređeni je jedva preživeo, izgubio je tri litra krvi, a izvađeni su mu bubreg i slezina, dok je u bolnici proveo mesec i po dana a Jovanović je kažnjen upućivanjem u vaspitno-popravni dom.


Ostavite komentar

Pravila komentarisanja:

Komentare objavljujemo prema vremenu njihovog pristizanja. Prednost u objavljivanju komentara imaće registrovani korisnici. Molimo Vas da ne pišete komentare velikim slovima, kao i da vodite računa o pravopisu.

Redakcija Informer.rs zadržava pravo izbora, brisanja komentara, ili modifikacije komentara koji će biti objavljeni. Prema Zakonu o informisanju zabranjeno je objavljivanje svih sadržaja koji podstiču diskriminaciju, mržnju ili nasilje protiv lica ili grupe lica zbog njihovog pripadanja ili nepripadanja određenoj rasi, veri, naciji, etničkoj grupi, polu ili zbog njihovog seksualnog opredeljenja.

Nećemo objavljivati komentare koji sadrže govor mržnje, psovke i uvrede. Sadržaj objavljenih komentara ne predstavlja stavove redakcije Informera ili portala Informer.rs, već isključivo stavove autora komentara.

Sugestije ili primedbe možete da šaljete na redakcija@informer.rs.

sledeća vest

Izbori 2024

Vesti

TV

Zelenski postao meta Rusije? Sledi osveta Moskve za teroristički napad! (VIDEO)
Live TV

Zelenski postao meta Rusije? Sledi osveta Moskve za teroristički napad! (VIDEO)

Šefovi Službe bezbednosti, Glavne obaveštajne uprave Ukrajine i predsednik Volodimir Zelenski biće eliminisani raketnim udarima, avionima ili specijalnim snagama Oružanih snaga Rusije. Prema navodima, doneta je odluka da se eliminiše jedan broj vojno-političkih lidera Ukrajine visokopreciznim, bespilotnim sredstvima ili dejstvima specijalnih snaga ruske vojske. Da li je ovakava scenario moguć i šta bi on doneo svetu, u "Info jutru" govorio je reditelj Ljubiša Ristić.

28.03.2024

13:31

JOŠ TV VESTI

Sport

Šta čeka "orlove" do juna? Tadić juri trofeje, Gudelj traži formu, a Mitar dominira!
Fudbal

Šta čeka "orlove" do juna? Tadić juri trofeje, Gudelj traži formu, a Mitar dominira!

Fudbalska reprezentacija Srbije odigrala je dve prijateljske utakmice u martu, sa polovičnim uspehom. Poraz od Rusije (4:0) još jednom je pokazao brojne nedostatke u igri "orlova", dok trijumf nad Kiprom (1:0) nikoga nije ubedio da su puleni Dragana Stojkovića kadri za velika dela i uspeh na predstojećem Evropskom prvenstvu. Pre toga, ostalo je da se završi klupska sezona u šampionatima širom Evrope i sveta gde nastupaju naši igrači.

28.03.2024

16:03

Planeta

Tajvan priznao, američke "zelene beretke" su na tri milje od Kine! Vojska SAD nije kročila na ostrvo od 1979!
Ključa u jugoistočnoj Aziji

Tajvan priznao, američke "zelene beretke" su na tri milje od Kine! Vojska SAD nije kročila na ostrvo od 1979!

Tajvan je zvanično potvrdio stalno prisustvo trupa iz Sjedinjenih Država na ostrvima pod kontrolom Tajpeja u blizini obale kontinentalne Kine. Peking smatra da ostrvo svojom teritorijom, uprkos žestokom protivljenju lokalnih stanovnika. Tenzije oko statusa Tajvana su naglo porasle poslednjih godina. Tajpej je očigledno na vojne manevre Kine odgovorio tako što je na "svoje kopno" pozvao američku vojsku!

28.03.2024

17:47

Zabava

JOŠ Zabava VESTI

Magazin

Džet set

Srbija