• aktuelno
Dnevne novine
SRBIJA

Autor: D. K.

29.03.2022

07:00

OPREZ, SRBIJA JE PUNA SKRIVENIH BOMBI! Stručnjaci za eksplozive apeluju na građane Srbije

MUP Srbije

Vesti

OPREZ, SRBIJA JE PUNA SKRIVENIH BOMBI! Stručnjaci za eksplozive apeluju na građane Srbije

Podeli vest

Zaostale eksplozivne naprave iz NATO agresije, ali i iz Prvog i Drugog svetskog rata rasute su na stotinama lokacija širom zemlje. Stručnjaci upozoravaju da bombe mogu eksplodirati i posle 100 godina

Zaostale bombe iz prošlih ratova rasute su širom Srbije i ne postoji precizna mapa potencijalno opasnih lokacija gde se te eksplozivne naprave mogu naći!

Stručnjaci upozoravaju da bombe mogu biti "žive" i aktivne i posle stotinu godina u prirodi i da ih civili ni slučajno ne diraju ukoliko ih negde nađu, već da pozovu stručnjake iz policije ili vojske.

Nema evidencije


Strašna eksplozija bombe u kojoj je teško povređen Stefan Nikolić (32) iz sela Krušca kod Niša ponovo je podsetila javnost na problem eksplozivnih naprava iz prošlih ratova.

Nikolić je u petak, radeći na separaciji na obali Južne Morave, pronašao ručnu bombu "vasićku", nalik na bočicu parfema i staru više od 100 godina, a kad je pokušao da je otvori, eksplodirala mu je u ruci.


Nesrećni mladić je ostao bez leve šake, lice mu je unakaženo, jedno oko teško oštećeno, a geleri su ga povredili i po nogama i grudima.


Srđan Stojanović, profesionalni deminer, penzionisani pripadnik Uprave za vanredne situacije MUP Srbije, tokom svoje karijere duže od trideset godina deaktivirao je na hiljade raznovrsnih minsko-eksplozivnih sredstava. Za njega bomba koja je teško povredila nesrećnog Nikolića, takozvana "vasićka", nije nepoznanica.


- To su bombe koje su često korišćene u Prvom svetskom ratu, imao sam posla i sa njima. Najčešće se na njih nailazi prilikom rušenja starih kuća, jer skoro nijedan Srbin koji je prošao Prvi i Drugi svetski rat nije propustio priliku da nekoliko bombi sakrije u kući - otkriva Stojanović, i dodaje:


- Verujem da je i ta bomba koja je povredila Stefana Nikolića dospela u Južnu Moravu tako što je njen vlasnik, ko zna kada, hteo da je se otarasi, pa ju je bacio u reku. Drugo objašnjenje može biti da je neko mašinski rušio staru kuću, pa je šut bacio u Moravu, a među ostacima građevinskog materijala bila je i bomba "vasićka".


Ovaj iskusni deminer ističe da je na našim prostorima prisutna velika količina eksplozivnog materijala iz brojnih ratnih dejstava, od Prvog svetskog rata, pa do NATO agresije 1999.


- Sve može da se nađe u prirodi, jer niko nema evidenciju gde i čega sve ima. Lično sam svašta nalazio. Na gradilištu "Ada mola" u Beogradu sam, primera radi, pronašao i uništio "debelu bertu" (nemačka teška haubica, prim. aut.) iz Prvog svetskog rata. Uklanjao sam i avionske, kasetne bombe, "kašikare"... - nabraja Stojanović.


On upozorava da se ubojna moć eksplozivnih naprava ne smanjuje tokom vremena.


- Ukoliko neko pronađe nešto za šta posumnja da je eksplozivno sredstvo, ni po koju cenu ne treba da ga pomera, niti da pokušava da ga deaktivira. Treba odmah alarmirati policiju, koja će angažovati obučene ljude za uništavanje tih sredstava. Ovo iz razloga jer su te bombe hermetički zatvorene, pa je eksploziv u izvanrednom stanju, upaljač i detonatori takođe, nema vlage, niti bilo čega što će im onemogućiti dejstvo. Podjednako su opasne bez obzira na to koliko su stare - zaključuje Stojanović.

Nema igranja


S njim se slaže i bivši deminer Branislav Kapetanović, koji je i sam teško povređen u eksploziji kasetne bombe posle NATO bombardovanja.


- U toku rata nemaš vremena da proveravaš, ali u miru sve treba dobro proveriti. Ako se nađe nešto što može da izgleda kao zaostala bomba ili neka druga eksplozivna naprava, ne dirajte je! Obeležite mesto i pozovite policiju. Sa eksplozivnim sredstvima nema igranja jer i kada znaš šta je i znaš da barataš time, može da se dogodi tragedija, a kamoli ako ne znaš ništa o tome - napominje Kapetanović.

Stefan komunicira samo treptajem

Lekari niškog Univerzitetskog kliničkog centra i dalje se bore za život Stefana Nikolića, a kako saznajemo, danas ga očekuje operacija oka.
- Uspevamo da komuniciramo s njim samo pogledom. Trepće i tako odgovara na pitanja. Čeka ga teška operacija oka u kom se nalazi geler. I dalje diše uz pomoć mehaničke ventilacije - kažu u bolnici.

Bonus video:




Ostavite komentar

Pravila komentarisanja:

Komentare objavljujemo prema vremenu njihovog pristizanja. Prednost u objavljivanju komentara imaće registrovani korisnici. Molimo Vas da ne pišete komentare velikim slovima, kao i da vodite računa o pravopisu.

Redakcija Informer.rs zadržava pravo izbora, brisanja komentara, ili modifikacije komentara koji će biti objavljeni. Prema Zakonu o informisanju zabranjeno je objavljivanje svih sadržaja koji podstiču diskriminaciju, mržnju ili nasilje protiv lica ili grupe lica zbog njihovog pripadanja ili nepripadanja određenoj rasi, veri, naciji, etničkoj grupi, polu ili zbog njihovog seksualnog opredeljenja.

Nećemo objavljivati komentare koji sadrže govor mržnje, psovke i uvrede. Sadržaj objavljenih komentara ne predstavlja stavove redakcije Informera ili portala Informer.rs, već isključivo stavove autora komentara.

Sugestije ili primedbe možete da šaljete na redakcija@informer.rs.

sledeća vest

Izbori 2024

Vesti

TV

Prsti su na crvenom dugmetu! Jesmo li umalo izbegli nuklearni rat? (VIDEO)
Live TV

Prsti su na crvenom dugmetu! Jesmo li umalo izbegli nuklearni rat? (VIDEO)

Šta se zaista desilo 14. aprila? Odgovor Izraela na napad Irana je pomalo čudan. Navodno Iran je pokušao nuklearni napad na Izrael. Na ovu temu u "Info danu" govorio je Nikola Vrzić, glavni urednik portala RT. Uživo u program javio se pilot Stevan Ignjatović koji je detaljnije govorio o avionima koji su sposobni da nose nuklearne bombe.

23.04.2024

16:13

JOŠ TV VESTI

Sport

Planeta

Zabava

JOŠ Zabava VESTI

Magazin

Džet set

Srbija