• aktuelno
Dnevne novine
SRBIJA

Autor: Informer.rs

06.04.2022

12:41

SAVET EVROPE: Srbija rešila pitanje adekvatnog smeštaja u zatvorima

informer.rs

Vesti

SAVET EVROPE: Srbija rešila pitanje adekvatnog smeštaja u zatvorima

Podeli vest

Uprava za izvršenje krivičnih sankcija saopštila je danas da najnoviji izveštaj Saveta Evrope pokazuje da je Srbija u potpunosti rešila pitanje smeštajnih kapaciteta u kazneno-popravnim ustanovama i nije više među zemljama koje imaju problem preopterećenosti.

Direktor Uprave za izvršenje krivičnih sankcija Dejan Carević tim povodom je ocenio da je Srbija zahvaljujući velikim investicionim radovima od 2012, kad je bila na samom dnu liste SE, do 2020. godine rešila ovo vrlo važno pitanje zahvaljujući ogromnim naporima i radu na brojnim projektima.

Foto: informer.rs

 

„Izveštaj pokazuje da je Srbija postigla ''zlatni standard'' i rešila pitanje koje opterećuje zatvorske uprave mnogo bogatijih država u Evropi koje godinama imaju veću naseljenost u zatvorima od naše zemlje, poput Francuske, Belgije, Italije, Mađarske, Rumunije, Kipra, Grčke“, ukazao je Carević.

Posebna pažnja je, kako je istakao, poklonjena smeštaju osetljivih kategorija poput maloletnika i osuđenica zbog čega su u proteklom periodu izgrađeni moderni paviljoni u KPZ za maloletnike u Valjevu, Vaspitno-popravnom domu u Kruševcu i KPZ za žene u Požarevcu.

Foto: informer.rs

 



"U svim ustanovama smo od 2012. godine imali velike projekte tako da je danas Specijalna zatvorska bolnica u Beogradu posle 40 godina neulaganja u potpunosti renovirana i poseduje moderne aparate za dijagnostiku i lečenje osuđenika“, naveo je on.

Dodao je i da će Okružni zatvor u Beogradu od juna imati 11 renoviranih od ukupno 12 blokova čime stari izgled najvećeg pritvora na Balkanu postaje prošlost.

Foto: informer.rs

 

Uprava podseća da je u 2020. godini u KPZ Sremska Mitrovica je izgrađen moderan paviljon za 320 lica, dok je KPZ Požarevac (Zabela) dobio u protekle tri godine paviljone za smeštaj 660 osoba, a u planu je da se ove godine počne sa izgradnjom još dva objekta za 432 osuđenika.

U izveštaju SE za 2020. je navedeno i da se nije desilo nijedno bekstvo iz zatvora tako da se kazneno-popravne ustanove u Srbiji godinama unazad svrstavaju u evropske bezbedne zatvore.
 


Ostavite komentar

Pravila komentarisanja:

Komentare objavljujemo prema vremenu njihovog pristizanja. Prednost u objavljivanju komentara imaće registrovani korisnici. Molimo Vas da ne pišete komentare velikim slovima, kao i da vodite računa o pravopisu.

Redakcija Informer.rs zadržava pravo izbora, brisanja komentara, ili modifikacije komentara koji će biti objavljeni. Prema Zakonu o informisanju zabranjeno je objavljivanje svih sadržaja koji podstiču diskriminaciju, mržnju ili nasilje protiv lica ili grupe lica zbog njihovog pripadanja ili nepripadanja određenoj rasi, veri, naciji, etničkoj grupi, polu ili zbog njihovog seksualnog opredeljenja.

Nećemo objavljivati komentare koji sadrže govor mržnje, psovke i uvrede. Sadržaj objavljenih komentara ne predstavlja stavove redakcije Informera ili portala Informer.rs, već isključivo stavove autora komentara.

Sugestije ili primedbe možete da šaljete na redakcija@informer.rs.

komentari
zatvor za Rošavog glavoseču i

pre 2 godine

Pustili ih kući kad je prošla frka - Velju u nevolji i Danilovu ekipu iz ćevabdžinice.

sledeća vest

Izbori 2024

Vesti

Mađarska otvara nova pristupna poglavlja sa Srbijom! Sijarto: Centralna Evropa i zapadni Balkan mogli bi da budu most između Istoka i Zapada
Politika

Mađarska otvara nova pristupna poglavlja sa Srbijom! Sijarto: Centralna Evropa i zapadni Balkan mogli bi da budu most između Istoka i Zapada

Mađarska će tokom svog predsedavanja Evropskom unijom, koje počinje 1. jula, otvoriti nova poglavlja u pristupnim pregovorima sa Srbijom i voditi međuvladine razgovore sa svih pet kandidata za članstvo Zapadnog Balkana u okviru svojih nastojanja da ubrza proširenje EU u tom regionu, izjavio je danas ministar spoljnih poslova i trgovine Peter Sijarto.

26.06.2024

12:58

TV

JOŠ TV VESTI

Sport

Planeta

Konačno slobodan! Ovako sada izgleda Džulijan Asanž! (FOTO, VIDEO)
Planeta

Konačno slobodan! Ovako sada izgleda Džulijan Asanž! (FOTO, VIDEO)

Osnivač Vikiliksa Džulijan Asanž izjasnio se krivim po jednoj optužbi za pribavljanje i objavljivanje vojnih tajni SAD, kao rezultat dogovora sa tužiocima američkog Sekretarijata za pravosuđe, čime je obezbedio sebi slobodu, a time je završena i duga pravna saga koja je pokrenula debate o slobodi štampe i nacionalnoj bezbednosti.

26.06.2024

11:28

Zabava

JOŠ Zabava VESTI

Magazin

Džet set

Srbija