• aktuelno
Dnevne novine
SRBIJA

Autor: D.K.

13.04.2022

15:47

VEŠTAK POTVRDIO, LEKAR "ROB" BOLUJE OD PSIHIJATRIJSKE BOLESTI! Sebe je doživljavao kao spasitelja svojih mučitelja

Vesti

VEŠTAK POTVRDIO, LEKAR "ROB" BOLUJE OD PSIHIJATRIJSKE BOLESTI! Sebe je doživljavao kao spasitelja svojih mučitelja

Podeli vest

Niški lekar J.G. kojeg su dve godine u ropskom položaju držali Nebojša Nikolov (46) i njegova nevenčana supruga Dragana Petrović (32), zbog čega im se sudi za trgovinu ljudima, pati od duševne bolesti zbog organskog oštećenja mozga

Ovo je danas pred Višim sudom u Nišu posvedočio veštak neuropsihijatar Zoran Đurić, koji je u takvom njegovom stanju našao objašnjenje za patološku vezanost J.G. prema Nebojši Nikolovu koja je rezultirala finansijskom eksploatacijom, ali i užasnim maltretiranjem žrtve.

Đurić je kazao da se  kao posledica oštećenja mozga tokom poslednjih deset godina, kod J.G. razvijala trajna psihička poremećenost.

- Za okolinu su te promene postale vidljive u vreme njegovog odlaska u penziju kada je napustio dotadašnje vrednosti, promenio odnos prema porodici, veri i sebi i odao se beskućništvu a sve zbog sumanute privrženosti Nikolovu. To izmenjeno ponašanje je posledica psihoorganske razgradnje kao posledice bolesti pa se ne može govoriti da je to neko spolja izazvao.

Međutim, došlo je do emocionalne vezanosti za Nikolova i to pre više od deset godina, ta veza u počeku nije imala sumanute karakteristike, ispoljavala se na relaciji lekar – pacijent. Vremenom, oštećeni je idealizovao tog mladog čoveka, smatrao je da on treba da ga spasi od bolesti, da mu obezbedi finansijsku stabilnost, da mu ispunjava sve zahteve.

Foto: Informer/D.K.

 

Sve svoje životne aktivnosti posvetio je Nikolovu a pri tom je izgubio svest o svojoj socijalnoj realnosti. Prihvatio je degradirajuću ulogu i od uglednog lekara pretvorio se u čoveka koji živi na ulici i spava u automobilima – kazao je veštak.  

Vratio se porodici, ne shvata kakav je život vodio

Advokat Miroslav Ristić, branilac Nikolova upitao je neuropsihijatra  zbog čega J.G. ne može da svedoči s obzirom na to da se vratio porodici i unormalio svoj način života.

- Oštećeni i dalje ne shvata kakav mu je pre život bio, ostao je pri tome da je njegovo pravo da živi kako hoće i da je njegov odnos sa Nikolovim bio normalan. On i dalje ne uviđa kakva je realnost tih njegovih prijateljskih, finansijskih i socijalnih investicija u Nikolova. Taj njegov sumanuti odnos ka Nikolovu u vreme veštačenja je i dalje postojao, samo je bio sklonjen u stranu jer su i on i njegova supruga u pritvoru – kazao je Đurić.

Odgovarajući na pitanje branioca, kako to da oštećeni u takvom stanju svesti radi kao kardiolog, veštak je objasnio da su određeni aspekti njegove psihe očuvani.

- Njegovo intlektualno funkcionisanje nije bilo oštećeno u domenu njjegove profesije, nije izgubio znanje niti sposobnost da ga primeni. Međutim, on je promenio smisao profesije, ranije je radio na dobrobit pacijenata a zatim je njegov cilj bio samo da poboljša životnu poziciju Nikolova – rekao je veštak.

Foto: D.K.

 

Advokat Ristić je upitao Đurića da li bi se lekar tako vezao i za nekog drugog pacijenta s obzirom na njegovu bolest,  ali je veštak to negirao.

- Dok traje emocionalna vezanost za Nikolova, a taj odnos nije prekinut, on se neće vezati za drugu ličnost – objasnio je neuropsihijatar.

Odbrana se dotakla i moguće seksualne konotacije u odnosu Nikolova i oštećenog koja je pomenuta u nalazu veštaka,  s obzirom na njegove navode da lekar sebe i optuženog doživljava kao jedno lice.

- To je sumanuti psihotičan doživljaj a što se tiče seksualnih referenci, postoje indicije o tome ali potvrdu nemamo. Oštećeni je prilikom razgovora na tu temu sa gnušanjem odbacio takvu mogućnost, ali iz izjava svedoka i ostalih dokaza proizilaze indicije o tome – kazao je Đurić. Ovim povodom veštaku se obratio i sam Nikolov i istakao da lekar nikada nije pokazao seksualno interesovanje za njega.

Oboje optuženih uračunljivi

Danas je svoj nalaz i mišljenje iznela i neuropsihijatar Anđelka Ilić koja je kazala da su oboje optuženih uračunljivi. Posebno se osvrnula na strukturu ličnosti prvooptuženog za koga je kazala da ispoljava paranoidne crte, ratobornost i preteranu osetljivost na odbacivanje.

- Veštačenjem smo ustanovili da je pokazuje povišenu brigu za zdravlje ali da njegovi strahovi nemaju osnovu u realnim telesnim tegobama, već je na taj način ostvarivao potrebu za pažnjom. S obzirom na tu vrstu manipulativnosti, mogao je svesno i voljno da iskorišćava oštećenog, odnosno njegovu bolest – rekla je Ilić.

Foto: Informer

 
Optuženi bio ogorčen na lekare

Danas je pred sudom govorila i psiholog Tatjana Milenković koja je takođe potvrdila da kod Nikolova postoje paranoidne crte ličnosti sa agresivnim tendencijama. Posebno je ukazala da je on ispoljavao ogorčenost prema lekarima, da je tvrdio da su na neadekvatan način lečili njegovu majku te da ni njemu ne mogu da pruže adekvatnu pomoć.

Nikolov i njegova nevenčana supruga se terete da su od marta 2019. do marta 2021. godine u uračunljivom stanju, pretnjama da će nauditi žrtvi i njegovoj porodici i silom koju je Nebojša primenjivao, uspostavili sa J.G.  ropski odnos.

- Oštećeni je brinuo o zdravstvenom stanju okrivljenih, izdržavao ih i davao im sva mesečna primanja, kako od penzije tako i od privatnog rada kao lekar kardiolog, i ograničavali mu slobodu kretanja i komuniciranja sa drugim ljudima.

Primorali su ga da marta 2019. godine napusti porodičnu kuću, suprugu i ćerke i započne život na ulici pod njihovom kontrolom. Tokom dana stajao je ispred stana u holu zgrade u kojoj oni žive a noću je spavao u automobilu čije je iznajmljivanje plaćao i to isključivo kada mu oni dozvole – navedeno je u optužnici.

 

 


Ostavite komentar

Pravila komentarisanja:

Komentare objavljujemo prema vremenu njihovog pristizanja. Prednost u objavljivanju komentara imaće registrovani korisnici. Molimo Vas da ne pišete komentare velikim slovima, kao i da vodite računa o pravopisu.

Redakcija Informer.rs zadržava pravo izbora, brisanja komentara, ili modifikacije komentara koji će biti objavljeni. Prema Zakonu o informisanju zabranjeno je objavljivanje svih sadržaja koji podstiču diskriminaciju, mržnju ili nasilje protiv lica ili grupe lica zbog njihovog pripadanja ili nepripadanja određenoj rasi, veri, naciji, etničkoj grupi, polu ili zbog njihovog seksualnog opredeljenja.

Nećemo objavljivati komentare koji sadrže govor mržnje, psovke i uvrede. Sadržaj objavljenih komentara ne predstavlja stavove redakcije Informera ili portala Informer.rs, već isključivo stavove autora komentara.

Sugestije ili primedbe možete da šaljete na redakcija@informer.rs.

sledeća vest

Izbori 2024

Vesti

Reakcija Doma zdravlja Voždovac na laži SSP! Maliciozne i spinovane izjave Nenada Petrovića
Politika

Reakcija Doma zdravlja Voždovac na laži SSP! Maliciozne i spinovane izjave Nenada Petrovića

Predstavnik Stranke slobode i pravde (SSP) Nenad Petrović izjavio je danas da više od 30.000 Voždovčana deset godina sluša lažna obećanja o renoviranju ambulante Doma zdravlja Voždovac na Banjici koji se raspada, pa zdravstveni radnici angažovanje u toj ustanovi doživljavaju kao kaznu, a pacijenti u nju idu samo kada moraju. Na ovu izjavu usledila je oštra reakcija.

20.05.2024

22:40

Danijela Vujičić: Međunarodna zajednica, ćuti i nemo posmatra Kurtijev divljački juriš
Politika

Danijela Vujičić: Međunarodna zajednica, ćuti i nemo posmatra Kurtijev divljački juriš

Međunarodna zajednica, ćuti i nemo posmatra Kurtijev divljački juriš na uskraćivanje prava na rad zaposlenima i egzistenciju celokupnog srpskog stanovništva u južnoj srpskoj pokrajini kako stoji u Rezoluciji 1244, ili je repetirana puška u radnike banke (osim pravog naziva - oružana pljačka) za Kurtija i njegove mentore normalna stvar za dopunu fajla o realizaciji uslova za ulazak u svet prava i demokratije, izjavila je danas predsednica Skupštinskog odbora za KiM Danijela Vujičić povodom zatvaranja Poštanske štedionice na KiM

20.05.2024

22:21

TV

Ako Zelenski izgubi vlast, može da izgubi i glavu? Putin se zakleo da ga niko neće ubiti sve dok bude bio predsednik!
Live TV

Ako Zelenski izgubi vlast, može da izgubi i glavu? Putin se zakleo da ga niko neće ubiti sve dok bude bio predsednik!

Poginuo je predsednik Irana. Proglašena petodnevna žalost u zemlji. Šta čeka Iran nakon pogibije Raisija? Zelenskom danas istekao mandat. Da li će i dalje biti predsednik Ukrajine. Međunarodni krivični sud zatražio hapšenje Netanjahua zbog navodnih ratnih zločina u Gazi. Na ove teme u emisiji "Rat uživo" govorili su novinar Dragan Vujičić i general Vinko Pandurević.

20.05.2024

19:45

JOŠ TV VESTI

Sport

Kup: Zvezda pečatira sopstvenu moć, Voša ima priliku da zasja
Fudbal

Kup: Zvezda pečatira sopstvenu moć, Voša ima priliku da zasja

Crvenoj zvezdi da može da se hvali da je neprikosnovena u domaćim okvirima, a Vojvodini za popravljenje celokupnog utiska o tekućoj sezoni i sigurnu Evropu, otprilike tako bi se u jednoj rečenici moglo odgovoriti na pitanje šta kojoj ekipi znači osvajanje današnjeg Kupa Srbije u fudbalu.

21.05.2024

08:26

Planeta

Zabava

JOŠ Zabava VESTI

Magazin

Džet set

Srbija