• aktuelno
Dnevne novine
SRBIJA

Autor: informer.rs/telegraf.rs

20.04.2022

08:56

OVAKO JE FUNKCIONISAO ŠARIĆEV KLAN: "Đavolji advokat" prenosio poruke POLICAJCI IH ČUVALI

Zoran Sinko

Vesti

OVAKO JE FUNKCIONISAO ŠARIĆEV KLAN: "Đavolji advokat" prenosio poruke POLICAJCI IH ČUVALI

Podeli vest

Darko Šarić je prema navodima iz TOK-a, posao obavljao preko advokata Dejana Lazarevića koji je njegove "narudžbenice" prenosio preko kriptovanog telefona, odnosno - aplikacije Skaj

Darko Šarić je, prema dokazima koje je prikupilo Tužilaštvo za organizovani kriminal, u periodu od početka 2020. godine do 14. aprila 2022. godine dok se nalazio u pritvoru u Specijalnom sudu, organizovao kriminalnu grupu koja se tereti za teško ubistvo Milana Milovca Cigle koji je likvidiran na Ekvadoru, potom za šverc kokaina iz Južne Amerike u Evropu, za nedozvoljenu proizvodnju, držanje, nošenje i promet oružja i eksplozivnih materija, izazivanje opšte opasnosti i zloupotrebu službenog položaja.

Foto: Zoran Sinko

Hapšenje Darka Šarića

Istraga u ovom slučaju se sporovodi protiv 12 osoba, Darka Šarića, njegovog advokata Dejana Lazarevića (koji je ujedno branilac Veljka Belivuka i Marka Miljkovića), Bojana Stanojkovića, Danila Odovića i policajca Duška Mirkovića, Aleksandra Boškovića, Nikole Spasojevića, Danila Stojanovića Dače i Milutina Radovanovića Mike pripadnika MUP-a, Stefana Andrejića, Marka Vukića i navijača Uroša Radovanovića, koji se prezivao Mišić. Inače, on je javnosti poznat od 2007. godine kada je na utakmici Crvena zvezda - Hajduk Kula učestvovao u neredima na severnoj tribini. Tada je pokušao da ugura u usta baklju žandarmu Nebojši Trajkoviću.

Darko Šarić je prema navodima iz TOK-a, prljavi posao iz pritvora Specijale obavljao preko advokata Dejana Lazarevića. Lazarević je njegove zahteve prenosio preko kriptovanog telefona, odnosno - aplikacije Skaj.

Foto: printscreen

Bio Šarićeva desna ruka

Prema dvojici pripadnika Šarićeve organizovane kriminalne grupe - osumnjičenima Petru Ćosiću i Manuelu Vuliću, postupak se vodi u Hrvatskoj. Oni se terete da su izvršili likvidaciju Milana Milovca Cigle na Ekvadoru.

Inače, Milovac (47) je bio kum i Šarićeva "desna ruka". Osuđen je na 11 godina "robije" zbog šverca kokaina koji je bio u vlasništvu upravo "mafijaškog dona" iz Pljevalja. Ubijen je 12. januara 2021. na Ekvadoru. Milovac je preuzeo vlast nad klanom nakon što se Darko predao 2014. godine. Kada je počela akcija "Balkanski ratnik" on se sakrio u Južnu Ameriku odakle je nastavio vezu sa Šarićem i "kavačkim" klanom. Darko je, navodno, naručio ubistvo Milovca jer je ovaj hteo da mu preuzme posao. Kako se nezvanično navodi, Šarić je poslao poruku da ga "treba rešiti jer je postao bahat".

Inače, Milan Milovac, zvani Cigla, koji je bio hrvatski državljanin, 11 godina je bio na poternici Interpola koju je Srbija za njim raspisala 2010. godine.

Podmetanje ubistva svedoku saradniku Nebojši Joksoviću: Šarićeva "hobotnica" čiji su pipci i tri pripadnika MUP-a

Šarić se tereti da je naručio da se Nebojša Joksović koji je ključni svedok saradnik u postupku koji se vodio protiv njega, a to je da je imovinu štamparije "BNG-NM" nezakonito prebacio na sebe kako bi izbegao da je izgubi u stečaju, diskredituje i da mu se "namesti" pokušaj ubistva svedoka Šarićeve odbrane Gorana Nikolaševića. Plan je bio da postave bombu ispod automobila svedoka odbrane Gorana Nikolaševića i da to delo "svale" na Joksović čime bi on izgubio status svedoka- saradnika.

Foto: Zoran Sinko

Pretres Šarićeve vile

Veza sa "spoljašnjim svetom", odnosno, kriminalnom grupom, bio je, kako smo gore naveli, upravo drugookrivljeni Dejan Lazarević, poznat po nadimku "Đavolji advokat". Osumnjičenom Lazareviću, se stavlja na teret da je kao branilac Šarića neposredno ili preko kriptovanih telefona sa instaliranom aplikacijom Skaj, sa Šarićem dogovarao postavljanje bombe na vozilo Gorana Nikolaševića.

Lazarević se, navodno po nalogu Šarića sastajao sa policijskim službenikom Duškom Mirkovićem, kako bi dobijao poverljive podatke o otvorenim operativnim obradama protiv pripadnika ove kriminalne grupe i podatke o postupanju policijskih službenika povodom krivičnih prijava podnetih protiv Nebojše Joksovića. Potom je, sumnja se, sve to prenosio osumnjičenom Šariću. Mirković je, navodno za informacije koje im je "drukao" dobijao pare.

Bojan Stanojković, Nikola Spasojević, Danilo Odović, Stefan Andrejić, Aleksandar Bošković (koji se sam predao), Marko Vukić i navijač Uroš Radovanović, odnosno Mišić, su, prema sumnji Tužilaštva, postupajući po nalozima osumnjičenog Šarića, organizovali nabavku, a potom i nabavili bombu i odradili logistiku postavljanja eksplozivne naprave u auto Gorana Nikolaševića.

Inače, pomenuti Nikola Spasojević (29) je bio čovek Radoja Zvicera i na obe je optužnice podignute protiv grupe Veljka Belivuka. On se tereti za ubistva Aleksandra Gligorijevića, Gorana Veličkovića Goksija, Gorana Mihajlovića i Nikole Mitića. Spasojević je sklopio sporazum sa tužilaštvom da za kaznu od 14 godina zatovra dobije status svedoka-saradnika u slučaju protiv Belivukovog klana, odnosno, da "propeva" o delovanju pomenutog klana.

Foto: Zoran Sinko

 

Drugi policijski službenik Šarićeve hobotnice, Milutin Radovanović je, navodno, iskorišćavanjem svoj službenog položaja, nakon izvšrenog krivičnog dela izazivanje opšte opasnosti, odnosno, podmetanja bombe, preduzimao radnje koje su imale za cilj da istragu za ovo krivično delo usmere u pogrešnom pravcu i da se kao učinioci ovog krivičnog dela označe lica koja nisu pripadnici organizovane kriminalne grupe, a sve kako bi se izbegla krivična dogovornost osumnjičenog Uroša Radovanovića, odnosno Mišića, ili obezbeđenje povoljnijeg statusa u eventualnom krivičnom postupku.

Policajac Duško Mirković, odnosno, kriminalistički inspektor za suzbijanje organizovanog kriminal, je osumnjičenom Dejanu Lazareviću, davao podatke i dokumenta označene stepenom tajnosti "strogo poverljivo" koji se odnose na otvorene operativne obrade Službe za borbu protiv organizovanog kriminala, odnosno, naredbe o primeni posebnih dokaznih radnji tajni nadzor i snimanje komunikacija i tajno praćenje i snimanje lica, koje je fotografisao i pokazao osumnjičenom Dejanu Lazareviću.

Takođe, osumnjičeni Duško Mirković je osumnjičenom Dejanu Lazareviću, prenosio informacije o službenim radnjama koje se preduzimaju u vezi krivičnih prijava koje su pripadnici organizovane kriminalne grupe podnosili protiv svedoka saradnika Nebojše Joksovića i sadržinu izjava svedoka saradnika u vezi ovih krivičnih prijava.

Osumnjičenima Milutinu Radovanoviću i Danilu Stojanoviću, kao službenim licima, policijskim službenicima MUP RS, UKP, SKOP, se stavlja na teret i da su iskorišćavanjem svog službenog ovlašćenja sačinili službene isprave neistinite sadržine u kojima su pripadnike organizovane kriminalne grupe i druga lica lišena slobode predstavljali kao lica od izuzetnog značaja za bezbednost Republike Srbije, zbog čega postupajući javni tužilac nije doneo rešenje o zadržavanju niti je protiv ovih lica predložio određivanje pritvora.

Inače, Danilo Stojanović i Milutin Radovanović pobegli su iz Srbije dva sata pre nego što su kolege upale u njihove stanove da ih uhapse zbog sumnje da su deo kriminalnog klana Darka Šarića.

Foto: Tanjug

Šarić ispred sudnice

Međunarodna saradnja

Podsetimo, preistražni postupak vođen je u okviru međunarodne akcije uz učešće nadležnih policijskih i pravosudnih organa Ekvadora, Hrvatske i više Evropskih zemalja uz podršku EUROJUST-a i EUROPOL-a, a u koordinaciji sa pripadnicima BIA, MUP RS, UKP, Službom za borbu protiv organizovanog kriminala i Službom unutrašnje kontrole, tokom koga su prikupljeni dokazi koji se odnose na aktivnosti ove kriminalne grupe i koji su rezultirali lišavanjem slobode organizatora Darka Šarića i pripadnika Dejana Lazarevića, Danila Odovića, Duška Mirkovića i Uroša Radovanovića, dok se ostali osumnjičeni nalaze u bekstvu i za njima se intenzivno traga.

U toku su saslušanja osumnjičenih lica, nakon čega će Tužilaštvo za organizovani kriminal, sudiji za prethodni postupak Višeg suda u Beogradu, Posebno odeljenje za organizovani kriminal podneti predlog za određivanje pritvora.


Ostavite komentar

Pravila komentarisanja:

Komentare objavljujemo prema vremenu njihovog pristizanja. Prednost u objavljivanju komentara imaće registrovani korisnici. Molimo Vas da ne pišete komentare velikim slovima, kao i da vodite računa o pravopisu.

Redakcija Informer.rs zadržava pravo izbora, brisanja komentara, ili modifikacije komentara koji će biti objavljeni. Prema Zakonu o informisanju zabranjeno je objavljivanje svih sadržaja koji podstiču diskriminaciju, mržnju ili nasilje protiv lica ili grupe lica zbog njihovog pripadanja ili nepripadanja određenoj rasi, veri, naciji, etničkoj grupi, polu ili zbog njihovog seksualnog opredeljenja.

Nećemo objavljivati komentare koji sadrže govor mržnje, psovke i uvrede. Sadržaj objavljenih komentara ne predstavlja stavove redakcije Informera ili portala Informer.rs, već isključivo stavove autora komentara.

Sugestije ili primedbe možete da šaljete na redakcija@informer.rs.

sledeća vest

Izbori 2024

Vesti

Stiže opasno nevreme! RHMZ izdao najnovije upozorenje!
Društvo

Stiže opasno nevreme! RHMZ izdao najnovije upozorenje!

U Srbiji će sutra biti promenljivo oblačno, toplo i nestabilno, mestimično sa kišom i pljuskovima sa grmljavinom i to uglavnom u drugom delu dana a najviša dnevna temperatura biće od 20 do 25 stepeni, saopštio je danas Republički hidrometeorološki zavod.

01.05.2024

12:54

TV

JOŠ TV VESTI

Sport

Planeta

"Okončajte ovo odmah!" Haos u Americi! (FOTO, VIDEO)
Planeta

"Okončajte ovo odmah!" Haos u Americi! (FOTO, VIDEO)

Veliki broj njujorških policajaca ušao je u utorak uveče na Univerzitet Kolumbija i priveo oko 50 propalestinskih demonstranata, nekoliko sati nakon što je gradonačelnik Njujorka poručio da protest studenata koji dve nedelje paralizuje tu obrazovnu instituciju "mora odmah da se okonča".

01.05.2024

12:17

Zabava

JOŠ Zabava VESTI

Magazin

Džet set

Srbija

Crnotravci, gde ste, da ste! Srećan praznik!
I dunđeri i neimari

Crnotravci, gde ste, da ste! Srećan praznik!

Praznik rada danas praznuju i oni koji rade i oni koji još nemaju ni dan radnog staža. Ovaj dan, međutim, nekada je bio poseban za Crnotravce! Samouki zidari, tesari, kamenoresci bili su nekada najtraženiji majstori...Ovo je priča o njima.

01.05.2024

08:15