• aktuelno
Dnevne novine
SRBIJA

Autor: informer.rs/Kurir.rs

05.05.2022

08:29

FILIP KORAĆ SE PET GODINA SLOBODNO ŠETKAO SA LAŽNIM PASOŠEM! Izabrao ime sa posebnom simbolikom

Informer

Vesti

FILIP KORAĆ SE PET GODINA SLOBODNO ŠETKAO SA LAŽNIM PASOŠEM! Izabrao ime sa posebnom simbolikom

Podeli vest

Filip Korać se pet godina neometano kretao sa falsifikovanim hrvatskim pasošem! On se predstavljao kao Slobodan Koralija, rođen u tamošnjem Podunavlju, a ovaj dokument izdat mu je u decembru 2017. godine

Kako navodi Jutarnji list, Koraćev pasoš bilo je nemoguće detektovati na bilo kom graničnom prelazu, jer se zapravo radi o autentičnom dokumentu.

- Kako je policija otkrila Koraća, odnosno činjenicu da koristi lažni pasoš, ostaje misterija. U decembru prošle godine zagrebačko Opštinsko državno tužilaštvo protiv njega je pokrenulo krivični postupak u odsustvu, istražni sudija mu je odredio pritvor i raspisana je poternica - navodi Jutarnji list.

Foto: printscreen

Filip Korać i Luka Bojović

Prema izvorima hrvatskog medija, Filip Korać, koji važi za desnu ruku Luke Bojovića i osobu blisku škaljarskom klanu, Korać je pre pet godina u zagrebačkoj policiji u Petrinjskoj ulici podigao pasoš sa svojom slikom, a imenom Slobodan Koralija.

- On je u decembru 2017. tajno boravio u Zagrebu i u to vreme nije bio tražena osoba. Tako je 17. decembra te godine najpre posetio Poresku upravu u Novom Zagrebu, a zatim i Odeljenje za prijavljivanje prebivališta i lične isprave zagrebačke policije u Petrinjskoj ulici. Hrvatske dokumente je izvadio po već uhodanom sistemu koji su razvili balkanski krimilaci kako bi dobili originalne hrvatske pasoše, koji pak sadrže njihovu fotografiju i podatke druge, postojeće osobe - objasnio je izvor.

Omiljeno lažno ime

Dva Slobodana

Interesantno je da je pored Filipa Koraća, ime Slobodan u dokumentima imao i Radoje Zvicer, navodni vođa kavačkog klana.

- Zvicer se u lažnom pasošu, zbog kog mu se sudi u Srbiji zvao Slobodan Zec, dok se njegov saradnik Slobodan Kašćelan i u lažnom pasošu zvao Slobodan, ali je imao drugo prezime - Perić - podseća naš izvor.

Kako dalje navode, Korać je prvo, kako je to utvrdila istraga, nabavio falsifikovani pasoš Republike Srbije na ime Slobodan Koralija, inače državljanina Srbije rođenog u hrvatskom Podunavlju.

- Krajem oktobra 2017. godine on je kod matičara u Tovarniku, na osnovu tog falsifikovanog pasoša, koji je sadržao njegovu sliku i lične podatke Slobodana Koralije, podneo zahtev za dobijanje hrvatskog državljanstva i izvoda iz matične knjige rođenih, na ime Koralija - objašnjava izvor Jutarnjeg lista po kojoj proceduri je Korać dobio hrvatski pasoš.

Foto: Youtube printscreeen

Pasoš ilustracija

- Nešto više od mesec dana kasnije, 7. decembra 2017, Korać je došao u Zagreb i najpre podigao državljanstvo i izvod iz matične knjige rođenih, nakon čega je te dokumente predao u policiji i podneo zahtev da mu se izdaju lična karta i pasoš po hitnom postupku. Službenici, nemajući razloga da sumnjaju u njegov identitet, su mu potom i izdali pasoš i ličnu kartu - dodao je izvor.

Podsetimo, Filip Korać se krajem aprila predao policiji u Zagrebu, nakon što je, prema tvrdnjama njegovog advokata Gordana Pregleja, saznao da se nalazi na poternici zbog krivičnog dela falsifikovanja isprava.

Trenutno se nalazi u pritvoru u Remetincu i to u izolaciji zbog epidemioloških mera, tako da ga advokat još uvek nije posetio.

Za krivično delo za koje se tererti, u Hrvatskoj je zaprećena zatvorska kazna od šest meseci do pet godina.


Ostavite komentar

Pravila komentarisanja:

Komentare objavljujemo prema vremenu njihovog pristizanja. Prednost u objavljivanju komentara imaće registrovani korisnici. Molimo Vas da ne pišete komentare velikim slovima, kao i da vodite računa o pravopisu.

Redakcija Informer.rs zadržava pravo izbora, brisanja komentara, ili modifikacije komentara koji će biti objavljeni. Prema Zakonu o informisanju zabranjeno je objavljivanje svih sadržaja koji podstiču diskriminaciju, mržnju ili nasilje protiv lica ili grupe lica zbog njihovog pripadanja ili nepripadanja određenoj rasi, veri, naciji, etničkoj grupi, polu ili zbog njihovog seksualnog opredeljenja.

Nećemo objavljivati komentare koji sadrže govor mržnje, psovke i uvrede. Sadržaj objavljenih komentara ne predstavlja stavove redakcije Informera ili portala Informer.rs, već isključivo stavove autora komentara.

Sugestije ili primedbe možete da šaljete na redakcija@informer.rs.

sledeća vest

Izbori 2024

Vesti

TV

Prsti su na crvenom dugmetu! Jesmo li umalo izbegli nuklearni rat? (VIDEO)
Live TV

Prsti su na crvenom dugmetu! Jesmo li umalo izbegli nuklearni rat? (VIDEO)

Šta se zaista desilo 14. aprila? Odgovor Izraela na napad Irana je pomalo čudan. Navodno Iran je pokušao nuklearni napad na Izrael. Na ovu temu u "Info danu" govorio je Nikola Vrzić, glavni urednik portala RT. Uživo u program javio se pilot Stevan Ignjatović koji je detaljnije govorio o avionima koji su sposobni da nose nuklearne bombe.

23.04.2024

16:13

JOŠ TV VESTI

Sport

Planeta

Zabava

JOŠ Zabava VESTI

Magazin

Džet set

Srbija