• aktuelno
Dnevne novine
SRBIJA

Autor: M. S. - T. I.

08.07.2022

07:00

KOPA I RUKAMA I NOGAMA DA IZBEGNE DOŽIVOTNU! Nasmejani koljač Velje Nevolje nudi NOVA SAZNANJA u zamenu za 30-40 godina robije!

Printscreen Pink

Vesti

KOPA I RUKAMA I NOGAMA DA IZBEGNE DOŽIVOTNU! Nasmejani koljač Velje Nevolje nudi NOVA SAZNANJA u zamenu za 30-40 godina robije!

Podeli vest

Srđan Lalić je treći član bande Veljka Belivuka koji se nudi za saradnika. Spreman je da otkrije sve što zna o zlodelima, samo da bi koliko-toliko umanjio zatvorsku kaznu

Srđan Lalić (36), jedan od visokorangiranih pripadnika koljačke bande Veljka Belivuka i Marka Miljkovića Mesara, po svaku cenu želi da dobije status svedoka saradnika, kako bi izbegao doživotnu kaznu zatvora. Svoju rešenost da ogoli sva zlodela ove bande iskazao je pre dva dana na pripremnom ročištu, kada je, na iznenađenje svih u sudnici, priznao krivicu.

Do sada su status svedoka saradnika u ovom postupku dobili Bojan Hrvatin i Nikola Spasojević, koji su se sa Tužilaštvom za organizovani kriminal "nagodili" za 15, odnosno 14 godina zatvora, nakon što su do detalja ispričali istražiteljima sve što znaju o svirepim ubistvima grupe.

Ujak mu lekar i bivši ambasador

Lalićev ujak je čuveni lekar Momčilo Babić, dugogodišnji direktor KBC "Bežanijska kosa", bivši gradski sekretar za zdravstvo, a jedno vreme i direktor Sektora za razvoj u Kliničkom centru Srbije. Babić je takođe bio funkcioner SPS i SRS. Jedan period je službovao kao ambasador u Slovačkoj.

Bio u strahu

Lalić je, prema nezvaničnim informacijama, iskazao spremnost da sarađuje još pre godinu dana, nekoliko meseci posle hapšenja Belivuka i ostalih članova bande. Srđan, koji se predstavio kao IT stručnjak, navodno je uradio sve što je mislio da treba da bi se dodvorio nadležnima. Otkrio je ko je šta radio u klanu, kako su mu Belivuk i Miljković naređivali ubistva, pravdao se da su mu uterali strah u kosti...

Sve to mu, ipak, nije pomoglo da do sada dobije povlašćeni status. Tereti se, inače, za pet teških ubistava, otmicu i nelegalno držanje oružja, a "proslavio" se po jezivom osmehu na slici na kojoj drži za glavu izmrcvarenu žrtvu, zbog čega je u javnosti i prozvan "nasmejani koljač". Takođe je bio zadužen za nabavku i održavanje kriptovanih telefona za aplikaciju Skaj, na kojoj je imao nadimak Beri Mils, po vođi surove bande "Arijevsko bratstvo" u SAD.

Sagovornici Informera su, međutim, saglasni da Tužilaštvo može i takvog zlotvora da prihvati za saradnika, čak i do kraja suđenja, ukoliko ponudi neka nova i kapitalna saznanja o zločinima koja do sada nisu poznata.

Aleksandar Milosavljević, advokat i bivši tužilac, kaže da optuženi priznaju krivicu uglavnom ukoliko imaju neki jak razlog.

- Zvezdan Jovanović je, na primer, prilikom priznanja ubistva premijera Đinđića rekao: 'Nisam ja kriminalac kao Šiptar i Kum, ja sam vojnik!', želeći da se predstavi u drugačijem svetlu pred sudom. Običan čovek ne može da zna šta se takvim ljudima dešava u glavi i kako oni razmišljaju. Možemo samo da pretpostavimo koji je razlog imao Lalić da prizna tako teška krivična dela - smatra Milosavljević i dodaje:

- Možda on ne može da dobije status saradnika, a možda je u pregovorima oko toga. Ne treba zaboraviti da njegovo ponašanje tokom suđenja može uticati i na samu visinu kazne. Naime, pri izricanju presude sud ceni i taj aspekt. U konkretnom slučaju možda bi mogao da bude osuđen na 30 ili 40 godina zatvora, umesto doživotne robije.

Sklonjen na sigurno?

Njegov kolega Saša Nikolić podseća da zakon izričito kaže da status saradnika ne može da dobije samo organizator kriminalne grupe, to su u ovom slučaju Belivuk i Miljković.

- Tužilaštvo Lalića u svakom delu postupka može da predloži za saradnika, ukoliko proceni da je značaj njegovog iskaza za otkrivanje i dokazivanje krivičnog dela od ključnog značaja. Moguće da on ima saznanja o mnogim još nerešenim slučajevima - ukazuje Nikolić, ne želeći da licitira sa visinom kazne koju bi Lalić na taj način mogao da dobije.

Prema nezvaničnim saznanjima, Lalić je odmah posle priznanja krivice u sredu prebačen u drugi deo zatvora u "Zabeli", u kome se nalaze svedoci saradnici i svedoci okrivljeni!

Pred Specijalnim sudom i juče je nastavljeno pripremno ročište uvodnim izlaganjem branilaca. Lalić je iz predostrožnosti sedeo među advokatima, a ne u boksu sa ostalim optuženima. 


Ostavite komentar

Pravila komentarisanja:

Komentare objavljujemo prema vremenu njihovog pristizanja. Prednost u objavljivanju komentara imaće registrovani korisnici. Molimo Vas da ne pišete komentare velikim slovima, kao i da vodite računa o pravopisu.

Redakcija Informer.rs zadržava pravo izbora, brisanja komentara, ili modifikacije komentara koji će biti objavljeni. Prema Zakonu o informisanju zabranjeno je objavljivanje svih sadržaja koji podstiču diskriminaciju, mržnju ili nasilje protiv lica ili grupe lica zbog njihovog pripadanja ili nepripadanja određenoj rasi, veri, naciji, etničkoj grupi, polu ili zbog njihovog seksualnog opredeljenja.

Nećemo objavljivati komentare koji sadrže govor mržnje, psovke i uvrede. Sadržaj objavljenih komentara ne predstavlja stavove redakcije Informera ili portala Informer.rs, već isključivo stavove autora komentara.

Sugestije ili primedbe možete da šaljete na redakcija@informer.rs.

sledeća vest

Izbori 2024

FLAŠA KOALICIJA! I ovo smo vam rešili, bar recite hvala: Evo imena za izbornu listu "hik" opozicije!
Izbori 2024

FLAŠA KOALICIJA! I ovo smo vam rešili, bar recite hvala: Evo imena za izbornu listu "hik" opozicije!

Otpadnici od tajkuna Dragana Đilasa, lažni ekolozi Aleksandar Jovanović Ćuta, Dobrica Veselinović i Radomir Zanzibarićanin Lazović, nedavno su obelodanili da izlaze na izbore u prestonici i otkrili da će nastupati pod sloganom "Biram borbu", ali je - s obzirom na njihove koloritne biografije i nastupe u javnosti - slogan "Biram flašu" svakako mnogo prikladniji.

24.04.2024

12:13

Vesti

TV

JOŠ TV VESTI

Sport

Planeta

Zabava

JOŠ Zabava VESTI

Magazin

Džet set

Srbija