• aktuelno
Dnevne novine
SRBIJA

Autor: Informer/novosti

11.10.2022

18:12

U RUCI JE DRŽALA OTROVNU ZELENU PUPAVKU I NUDILA GLJIVE NA PRODAJU! Potresno svedočenje jedne od mušterija BAKE TROVAČICE

printscreen

Vesti

U RUCI JE DRŽALA OTROVNU ZELENU PUPAVKU I NUDILA GLJIVE NA PRODAJU! Potresno svedočenje jedne od mušterija BAKE TROVAČICE

Podeli vest

Vest da je starica M. G. (72) iz mesta Ćukovine na pijaci u Šapcu prodavala otrovne pečurke od kojih se osmoro ljudi otrovalo, pri čemu je jedna žena (57) izgubila život, danima trese javnost u Srbiji.

Šapčanin koji je od bake kupio gljive tih dana kaže da on nije želeo da rizikuje sa sortama koje ne poznaje.

- Ona je kod sebe imala tri ili četiri sorte pečuraka, od kojih je jedna bila vrganj - kazao  je Dušan Andrić. - Ja sam od nje uzeo vrganje, razumem se u 10-15 vrsti i uvek uzimam samo one koje poznajem.

Tada je na šabačkoj pijaci bilo još prodavaca gljiva, ističe, i dodaje da je tog jutra on kod bake zatekao veliku količinu, budući da je došao rano izjutra.

Foto: printscreen

Pijac gde je baka prodavala otrovne pečurke
U ruci je držala zelenu pupavku za dršku

Andrić napominje da je sedamdesetogodišnja žena tog dana u rukama držala zelenu pupavku za dršku.

- Ona je u rukama držala tu zelenu pupavku, onako za dršku, a ja sam joj rekao: "Alo, gospođo, ta je otrovna!" - nastavlja Šapčanin. - Ona me je samo bledo gledala, meni se činilo da ona ne zna. Pretpostavljam nije razumela. Samo je ćutala.

Dodaje i da mu je njeno ćutanje bilo veoma neobično, jer bi on, kako kaže, da mu neko ukaže na to da prodaje nejestivu i opasnu hranu, sigurno odreagovao na neki način, što podgreva sumnje da ona nije bila sigurna šta prodaje.

Kupcima govorila da je to lisičarka

Duško kaže da je nudila gljive u plastičnim posudama, nekoliko njih, ali da one, u trenutku kada je on kupovao, nisu bile izlomljene.

- U posudama koje su joj stajale imala je 3-4 vrste. Imala je jednu narandžasto-crvenu, ona kaže da je lisičarka, ali to nije bila lisičarka, video sam da pušta mleko. Ja od takvih bežim, jer sam imao loše iskustvo - navodi on.

Šapčanin ističe da je među njima prepoznao i sunčanicu i zeku.

- Znao sam da nije lisičarka, jer ona ne postoji u ovo vreme. One rastu početkom leta - rekao je i dodao da je siguran da je video zelenu pupavku. - Ona je prepoznatljiva. Ima kao neki temelj u zemlji, zelenkasta je! Nikad te gljive ne bih uzeo.

Foto: Printscreen/Društvene mreže

Žrtva trovanja gljivama
Mislim da sam video ženu koja je umrla

Tog jutra, priča Andrić, moguće da se susreo sa ženom koja je kasnije preminula od posledica trovanja.

- Nije bila velika gužva. Tu je više prodavaca bilo, pa sam video jednu ženu koja mi je ličila na onu koja je posle nastradala. Gledala je pečurke i rekla: "Jao, što bih volela da mogu da jedem te gljive, ali ne smem, imala sam operaciju". Ja sam joj objasnio koje su bezbedne, pošto je tu bilo i jestivih, čovek pored je prodavao divlje šampinjone na primer - kazao je Andrić.

On napominje i da se posle spekulisalo i o mnogim drugim otrovnim vrstama.

- Ma pominjalo se i da je panterovka zamenjena jajčarom, ali one nisu ni slične - istakao je i dodao da je i panterovka jedna od najotrovnijih kod nas.


Ostavite komentar

Pravila komentarisanja:

Komentare objavljujemo prema vremenu njihovog pristizanja. Prednost u objavljivanju komentara imaće registrovani korisnici. Molimo Vas da ne pišete komentare velikim slovima, kao i da vodite računa o pravopisu.

Redakcija Informer.rs zadržava pravo izbora, brisanja komentara, ili modifikacije komentara koji će biti objavljeni. Prema Zakonu o informisanju zabranjeno je objavljivanje svih sadržaja koji podstiču diskriminaciju, mržnju ili nasilje protiv lica ili grupe lica zbog njihovog pripadanja ili nepripadanja određenoj rasi, veri, naciji, etničkoj grupi, polu ili zbog njihovog seksualnog opredeljenja.

Nećemo objavljivati komentare koji sadrže govor mržnje, psovke i uvrede. Sadržaj objavljenih komentara ne predstavlja stavove redakcije Informera ili portala Informer.rs, već isključivo stavove autora komentara.

Sugestije ili primedbe možete da šaljete na redakcija@informer.rs.

sledeća vest

Izbori 2024

Vesti

"U minuti žena može da izgubi od 30 do 40 odsto krvi!" Ginekolog otkriva od čega je preminula porodilja u Vranju
Društvo

"U minuti žena može da izgubi od 30 do 40 odsto krvi!" Ginekolog otkriva od čega je preminula porodilja u Vranju

Više javno tužilaštvo u Vranju saopštilo je juče da je obdukcija pokazala da je uzrok smrti porodilje M. A iz okoline Preševa 17. aprila, ruptura materice sa posledičnim iskrvarenjem i da bi se u tom slučaju moglo raditi o krivičnom delu nesavesnog pružanja lekarske pomoći koje se zbog smrtne posledice može kvalifikovati kao teško delo protiv zdravlja ljudi.

26.04.2024

21:04

TV

JOŠ TV VESTI

Sport

Planeta

Zabava

JOŠ Zabava VESTI

Magazin

Džet set

Srbija

Kragujevački opštinari dali krv!
Humanitarna akcija

Kragujevački opštinari dali krv!

Zaposleni u Gradskoj upravi Kragujevac danas su, u organizaciji Samostalnog sindikata GU organizovali prvu od dve godišnje akcije dobrovoljnog davalaštva krvi za potrebe Banke krvi Univerzitetskog kliničkog centra u ovom gradu.

26.04.2024

12:17