• aktuelno
Dnevne novine
SRBIJA

Autor: informer.rs/24sedam.rs

19.10.2022

22:36

MILJKOVIĆ SE ODAO PRED SUDOM?! Stručnjak za govor tela otkrio kada je počeo da se oseća nesigurno a kada je POENTIRAO

Marko Đoković, Miloš Rafailović

Vesti

MILJKOVIĆ SE ODAO PRED SUDOM?! Stručnjak za govor tela otkrio kada je počeo da se oseća nesigurno a kada je POENTIRAO

Podeli vest

Marko Miljković, drugooptuženi u procesu protiv članova klana koje su predvodili Veljko Belivuk i on, danas je pred sudskim većem u Specijalnom sudu imao opširno iznošenje odbrane.

Gotovo sat i po vremena govorio je o stvaranju navijačke grupe koja "nikako nije kriminalni klan" i prešao svaku tačku iz optužnica, bio je spreman i naoružan beleškama, a po potrebi ozbiljan i ironičan. Prisutnima, ipak, nije mogla da ne zapadne za oko Miljkovićeva gestikulacija i govor koji je upućivao telom.

Za razliku od Velje Nevolje, koji je u ponedeljak takođe imao duže izlaganje, a koji je sve vreme bio u "stavu mirno" ili naslonjen na govornicu u sudnici, Miljković je imao nekoliko zanimljivih stavova i pokreta koji, prema rečima stručnjaka, u kombinaciji imaju vrlo zbunjujuća značenja.

Uvodeći sud u svoje izlaganje, Marko Miljković je uglavnom imao samo stav kojim kao da je pokušao da dokaže da ima neoborive dokaze za ono što će ispričati, ali kako se približila priča o delima koja se stavljaju na teret njemu, Belivuku i još 29 okrivljenih, Miljković je krenuo sa skrštanjem ruku, povremenim klaćenjem i mahanjem.

- Kad se neko klati dok govori najjače ukazuje na nesigurnost, regresivni trenutak kad se osoba oseća nemoćno i ne vlada situacijom. Takav govor tela ukazuje na nedostatak samopouzdanja u smislu da li će uspeti da prebrodi datu situaciju. Sa druge strane, prirodna reakcija na potpune neistine je agresija i osoba koja je istinski ubeđena da je nedužna biće ljuta u takvim situacijama - objašnjava psihološkinja Snežana Repac.

Foto: Foto: Marko Đoković

Sudnica

Dodaje da je Miljković pokušavao da umiri sebe.

Kad neko sebe umiruje, što se ogleda upravo u klaćenju i prebacivanju težine sa jedne noge na drugu, znači da ne uspeva u datom trenutku da ovlada emocijama, to simbolično predstavlja i njegovu unutrašnju ravnotežu, kao vaga sa dva tasa - navodi Repac.

Objašnjava i da takav govor tela može da se odnosi na samo određene segmente i da ne znači da je govornik u određenoj situaciji potpuno nesiguran, ali da ima i drugih značenja. Prema njenim rečima, klaćenje može označavati i šarmerski stav u pokušaju da se takav utisak i oda, ali u oba slučaja je u pitanju prikrivanje emocija.

Foto: ATA Images, Foto: Dejan Živančević

Miljković i Belivuk

 

Uglavnom u pitanju strah, ali svakako može biti bes i nezadovoljstvo koje osoba ne bi želela da ispolji.

Šta znače skrštene ruke?

Zanimljivo je i da je Miljković dosta vremena za govornicom proveo skrštenih ruku.

- Kad neko drži ruke u tom položaju, znači da želi da održi dobru koncentraciiju i mir, da vlada sobom. Na taj način, takođe, drži ruke da ne bi letele i sprečava preterano gestikuliranje koje simbolizuje unutrašnji nemir i tenziju koju on pokušava da sakrije. Ipak, ako ruka poleti i kad osoba maše dok objašnjava, to obično znači da u tom trenutku govori istinu - dodaje psihološkinja.

Ruka Marka Miljkovića na današnjem ročištu letela je samo u levu stranu i to kada je želeo da pokaže na okrivljene svedoke i objasni da njihovi iskazi nisu merodavni jer "ne znaju šta pričaju" i tada je, kako kaže, "poentirao".

Ukazao je na kraju na oprečne iskaze dva svedoka o istom događanju i zaključio:

- Ovo je pravi dokaz. Nemam više šta da kažem - izjavio je Miljković.

Podsetimo, organizovana kriminalna grupa na čijem su čelu, prema optužnici, Veljko Belivuk i Marko Miljković, tereti se za sedam zverskih ubistava, otmice, silovanje, držanje i stavljanje u promet droge i oružja.

Naredno ročište ovom klanu biće održano sutra sa početkom u 9 i 30 sati.


Ostavite komentar

Pravila komentarisanja:

Komentare objavljujemo prema vremenu njihovog pristizanja. Prednost u objavljivanju komentara imaće registrovani korisnici. Molimo Vas da ne pišete komentare velikim slovima, kao i da vodite računa o pravopisu.

Redakcija Informer.rs zadržava pravo izbora, brisanja komentara, ili modifikacije komentara koji će biti objavljeni. Prema Zakonu o informisanju zabranjeno je objavljivanje svih sadržaja koji podstiču diskriminaciju, mržnju ili nasilje protiv lica ili grupe lica zbog njihovog pripadanja ili nepripadanja određenoj rasi, veri, naciji, etničkoj grupi, polu ili zbog njihovog seksualnog opredeljenja.

Nećemo objavljivati komentare koji sadrže govor mržnje, psovke i uvrede. Sadržaj objavljenih komentara ne predstavlja stavove redakcije Informera ili portala Informer.rs, već isključivo stavove autora komentara.

Sugestije ili primedbe možete da šaljete na redakcija@informer.rs.

sledeća vest

Izbori 2024

Vesti

TV

Prsti su na crvenom dugmetu! Jesmo li umalo izbegli nuklearni rat? (VIDEO)
Live TV

Prsti su na crvenom dugmetu! Jesmo li umalo izbegli nuklearni rat? (VIDEO)

Šta se zaista desilo 14. aprila? Odgovor Izraela na napad Irana je pomalo čudan. Navodno Iran je pokušao nuklearni napad na Izrael. Na ovu temu u "Info danu" govorio je Nikola Vrzić, glavni urednik portala RT. Uživo u program javio se pilot Stevan Ignjatović koji je detaljnije govorio o avionima koji su sposobni da nose nuklearne bombe.

23.04.2024

16:13

JOŠ TV VESTI

Sport

Planeta

Zabava

JOŠ Zabava VESTI

Magazin

Džet set

Srbija