• aktuelno
Dnevne novine
SRBIJA

Autor: M.D. - T.I.

29.11.2022

10:05 >> 12:31

SUĐENJE BELIVUKOVOM KLANU! Lalić otkrio jezive detalje uništavanja "dokaza": BELIVUK TELA KOMADAO SEKIROM!

Informer

Vesti

SUĐENJE BELIVUKOVOM KLANU! Lalić otkrio jezive detalje uništavanja "dokaza": BELIVUK TELA KOMADAO SEKIROM!

Podeli vest

U Specijalnom sudu u Beogradu danas je izlaganjem okrivljenog-saradnika Srđana Lalića, nastavljeno suđenje pripadnicima organizovane kriminalne grupe Veljka Belivuka i Marka Miljkovića, koji se potvrđenom optužnicom terete za sedam ubistava, trgovinu drogom, nezakonito držanje u nošenje oružja, otmicu i silovanje. Okrivljeni-svedok Srđan Lalić je najavio da će objasniti kako funcioniše kriptovana aplikacija "Skaj"

Sudija Vinka Beraha Nikićević saopštila je pre početka suđenja da su odbačeni zahtevi za izuzeće zamenika tužioca za organizovani kriminal, kao i Višeg javnog tužioca, zatim Tužioca za organizovani kriminal i Republičkog javnog tužioca, kao i Apelacionog javnog tužioca.

Advokat Marka Miljkovića, Vladimir Petrović Petrović je nakon toga naveo da se ovako se bitno narušavaju prava svih optuženih.

- Okrivljeni i branioci nisu dužni da prisustvju farsičnom suđenju. Ukoliko se nastavi ovakva agresija i kršenja prava vi će te suditi praznoj sudnici - rekao je advokat kog je prekinula sudija.  Ipak na to se nadovezao Petrović navodeći da hoće da upozori javnost i političare da neće biti u sudnici.

 

11. 50 - Nastavak suđenja


Srđan Lalić, svedok okrivljeni odgovara na pitanja tužioca. 

O HIJERARHIJI U KLANU 

Tužilac: Kada ste doneli  odluku da postanete oktivljeni saradnik i kako?

Lalić:  Ima sigurno godinu dana kada sam doneo odluku. Više faktora me motivisalo. Jedan  je i odnos članova klana prema meni. Kontakt sam ostavario dopisom tužilaštvu. Niko nije vršio utacija na mene.

Tužilac: Koje je bilo vaše mesto u hijerarhiji klana"

Lalić: Posle braće Budimir, oni su imali najbliži odnos sa vođama.

BUNKER NA STADIONU

Tužilac: Pričali ste da ste učestvovali u opremanju restorana na stadionu Partizana.

Lalić: Moje je bilo sistemi za obezbeđenje, nadzor, kontola prolaska lica i vozila, rampe...

Tužilac: U bašti i u restoranu.

Lalić: Bašta je imala dva prolaza, jednu stranu smo zatvorili, zavarili kapiju i stavili metalne ploče. Drugu stranu smo ostavili kao jedini ulaz, koji je bio kontrolisan. 

Tužilac: Koji je bio režim ulaska u prostor?

Lalić: Kolima moralo je da se svirne. A peške i to se znalo ko je, pozvoni na interfon ili ima svoj tag. Imalo je tag dosta ljudi. 

Tužilac: Često se spominjali baza i bunker.

Lalilć: Tako smo nazivali restoran, kuhinju i baštu.

UBISTVO GLIGORIJEVIĆA I VELIČKOVIĆA

Tužilac: Ubistvo Gligorijevića. Objasnili ste kako, a da li znate koje izvršilac?

Lalić: Belivuk ga je sekirom udario u vrat. Belivuk, Miljković i Nebojša Janković su mi to ispričali. Došao sam u Ritopek, oni su bili krvavi i tada su mi ispričali kako i šta su uradili.

Tužilac: Ubistvo Veličković, ko je šta radio?

Lalić:  Prvi put sam ušao u improvizovani šator. Tu su bili Belivuk, Janković Miloš Budimir, ja u poslednjoj fazi, Spasojević i Draganić. Konkretno u komadanju su učesvtovali Belivuk i Miloš Budimir, Janković i ja sam pomogao. Pridražavao sam, zasekao, nisam radio sa sekirom to je tada Belivuk radio. Janković je nožem odvajao mesa i usitnjavao ga. Veći kuhinjski noževi, a kasnije pravi mesarski noževi. Veljko je odvajao krupne delove sekirom, a mi učestvovali, ustinjavali telo.

Tužilac: Mašina?

Foto: Informer DN

 

Lalić: Bilo je problema oko povezivanja na struju. Bio je osigurač, to je poveziovao Draganić

Tužilac: Skrivena prostorija?


Lalić: Ne primećuje se da tu postoji prostorija. Bila je skrivena da policija ne bi znala da ona postoji. Vrata su bila maskirana. kada se uđe u garažu nije se primećivalo ništa, dok se ne demontira polica i skloni ploča sa ulaza.

Tužilac: Kako je mašina za mlevenje mesa uneta u skrivennu prostoriju?
Lalić: Ona je stajala na paletama ispred. Ali Draganić je rastavio mašinu, brusilicom isekao i onda je nakon peskiranja, sve stastavio u prostoriji. Janković i Hrvatin su mu pomagali u sastavljanju.

Tužilac: Pomenuli ste brisanje video zapisa sa stadiona, kako ste to uradili?
Lalić: Obrisao snimke, adaptere sam isključio da ne napajaju kamere. Veljko i Marko su organizovali da ja odem u video sobu gde se kontroliše video za ceo stadion i tu izbrisao sve.

NADIMCI NA "SKAJ" APLIKACIJI

Tužilac:  Kako su se određivali nadimci?

Lalić: Sami su svi birali. 
Tužilac: Vi kao distrubiter da li ste imali saznanja ko je kakav nadimak imao?
Lalić: Da. Belivuk - Soprano, Miljković Kratso, Tadić rangnarok, Karapandžić Salvatore, Sale Struja Firer, Andrić Disenator, Grek Ragnarok, Ivanovski Engri...Stefanović BMW, Hrvatin Anakin, Spasojević Topalović, Tešić Fleš i Sneč, Vukićević je bio Džeri, Zvicer Nikita, Born, Mason,  Živković Best...

Foto: Insajder/Marko Đoković

 

Tužilac: Da li možete dati prikaz kada se uđe u skrivenu prostoriju?

Lalić: Otvor se nalazi u donjem desnom uglu na zidu u garaži. Prođe se kroz otvor širok oko metar. Tu se nalaze metalna vrata i tada se ulazi u skrivenu prostoriju. Sedam-osam metara širine, a dužine 4-5, izvorno pravljena za uzgoj marihuane. Na sredini je kanal gde se slivala voda prilikom uzgoja kanabisa i u jednom delu se nalazi slivnik. U desnom ćošku je bio orman tu je odlagano oružje, konzervirano. Bio je zeleni sanduk, vojni, bile su u njemu policijske uniforme, panciri lisice. Bila je i drvena barska stolica i veca šolja. Po zidovima sa leve strabe su bile utičnice i u niši krajnje levo, bliže zidu koji se graniči sa gražom su bile elektro instalacije. Bila je crna metalna stolica, na plafonu su  bili tiplovi sa metalnim kukicama, dole pločice bran boje, zidovi beli, neonske lampe na plafonu, bilo je sone kiseline, varikine, alati, traka šrafcigeri, konopci...


Tužilac:Gde se nalazila mašina za mlevenje?
Lalić: Na sredini prostorije bliže levom zidu. Mašina je visine metar i po, široka 80 cm, a dužine 120.
Tužilac: Konfiguracija terene gde se nalazi garaža i tajna prostorija?

Lalić: Ne može se videti spolja. Uzvišenje, sa prednje strane vi nemate sliku da tu ima skrivena prostorija. Ima zona iznad garaže pokrivena travom i tu je mala sušara. Ima jedan ozidani kružni bunar. Na garažu se popnemo na izbetonirani deo na kom je zemlja. I nemože da se proceni da nešto ispod ima.

Tužilac : Da li ste vi lično fotografisali sa žrtvama?

Lalić: Bio sam na fotografiji koju napravio Miloš Budimir, na slici je Veličković i bio je tada živ. 
Ja nisam incirao slikanje. Da objasnim, možda bi bilo suvišno. Budimir je slikao, hteo je da fascinira Miljkovića, na žalost.

Foto: printscreen

 

Tužilac: Druge žrtve su slikane?

Lalić: Da bi se zastrašili drugi članovi protivničkog klana. Pokazivane su i to je bio instrument širenja straha.

Tužilac: Slanje fotografija suparnicima su slane kako?


Lalić: Skajem. Kada se pošalje fotografija vidi se da je primalac video. Postoji komanda za povraćaj fotogarafije. Kada on vidi mi povratim fotografiju. Tako je bilo bezbednije.

Tužilac: Prikaz dajte koliko vremenski treba za uklanjanje tela?

Lalić: Ja sam to prvi put video kod ubistva Veličkovića. Proces je bio jednostavan. Jedno lice Belivuk radi sa sekriom, odvaja glavu, stopala, šake, Miloš Budimir i Janković, velikim nožem prave vođice po telu i ustinjavaju udove, zatim trup precizno se otvori stomaK, organio se odlože u džak, zatim se sekirom usitnjava torzo i na kraju i glava se ustinjava, pre toga se skida koža sa glave, k ako ne bi kosa napravila zastoj na mašini, i svi usitnjeni delovi koji budu oko 20 centimetara, možda i manje, odlagani su u tri plastične kade i to se zatim melje u mašini. Sadržaj samleveni bude želatinast i on se odlaže u pvc džakove, koji se ubacuju u još jedne džakove. Do dva sta nam je trebalo za sve to.

Sudija: Ko je doneo odluku da se Veličković ovako ubije?
Lalić: Tako su i ranije radili. Belivuk i Miljković su to smislili, obezbedili mašinu i sve ostalo osmislili. Veličkovića je ubio Marko Miljković. Do tada nisam znao kako će biti ubijen.

 

Tužilac: Da li se postupak ubistva, razlikuje ili je isti i za ostale?
Lalić: Potpuno je identičan.


Tužilac: Šta se radi sa džakovima?

Lalić: Kada se izađe iz kuće ide se nizbrdo, idemo uvek kolima. Između voćaka ide zemljani put, samo jednom smo išli džipom do reke. Ali uglavnom vozilo je ostajalo kod voćaka, a ostali nose džakove između voćnjaka do reke. I kada se priđe raskrčeno rastinje, gde se inače peca. Ulazi se u reku u čizmama, skalpelom se seče džak i sadržaj se izručuje u reku. Reka bila brza, kasnije sa ribarskim odelom se ulazilo u reku i njega bi vezivali kanapom i on onda izručuje sadržaj. Zatim se džakovi, koji su bili uvezani u par, zbog balansa kako bi održavali ravnotežu. Nosi se još jedan džak sa stvarima pokojnika i drugi najloni, taj džak se ostavi na putu i u povratku se pokupi. Skrene se u voćnjak, gde je bio isušeni potok i tu se spaljivao džak. Draganić je u rancu uvek imao kanap, benzin, šibice, lampu...
Na Skaj se piše vozaču on dođe i pokupi nas. Nikada nismo naleteli na nekog.

Tužilac: Dajte prikaz čišćenja prostorije?


Lalić: U okviru prostorije su bile metalne kuke na plafonu i tu je bio razvučena folija, a na pločice deblja folija. Neki tragovi su ostali po zidvoima, konkretno od ubistva Vukićevića i Radojevića...Kada bi se završilo usitnjavanje tela, najloni bi se stavljali u džak. Crevom bi se isprala prostorija, odnosno pod. Preko slivnika je Draganić stavljao cediljku, kako bi zadržao neke krupnije delove tela. Pošto se ispere pod, onda se posipa sona kiselina ili varikina. Velika je vlaga u prostoriji, pa kiselina nagriza sve. Mašina se rasklapa i ispiraju se vodom, pa u varikinu se potapaju i tu se DNK uništava. Kada se sve ispere i proveri da nije nešto ostalo.
Tužilac: Među vama da li se pominjala fraza "Nema tela nema dela"?
Lalić: Jeste naravno! Iz razgovora sa vođama grupe sam pitao zašto se ovako radi, jer postoje lakši načini za ubistvo. Miljković mi je objasnio da ovako nema tela, a samim tim ni dela i nekakvog sudskog postupka. To je bila poenta.  


Tužilac: Da li je među vama bilo reči da se Vukićeviću bude posebno surov?

Foto: Informer

 

Lalić: Posebno smo bili brutalni prema njemu. Jer smo mislili da je upucao Miloša Budimira. Takođe, su nam Veljko i Marko davali direktivu za brutalnost i to iz Crne Gore preko Skaja. poruke su stizale Budimirima i Draganiću. Lazar i Belivuk su imali komunikaciju neposredno pred ubistvo. Belivuk ga dodao na svoj Skaj nalog i pitao ga je zašto ga prati, jer mu nije naneo nikavu štetu. Međutim,  Vukićević mu je odgovorio da puši ku.ac. Tokom ispitivanja Vukićevića, puštali su mu poruke Veljka i Marka, nisu ništa pokušavali da saznaju nego su likovali. 

Tužilac: Šta su mu poručili?
Lalić:Rekli su:"Sada ćeš da vidiš ko će da puši ku.ac..." i tome slično.

Sudija: Kako vi postupate prema njemu?


Lalić: Ja sam ga udarao kablom i polivao crevom po licu i telu kod usta i nosa da ne bi mogao da diše. Malo smo informacija dobili od njega. On je krvario, imao je otvorene prelome prstuju na šaci. Budimir mu je čekićem zdrobio prste. Peglom ga nisam peglao niti je ikada pegla u toj prostoriji postojala.

Tužilac: Pojasnite vremensku hronologiju u sedam dana kada su ubijene dve osobe i otet I.S.?

Lalić: Suštinski nemaju dodirne tačke Veličković i Mitić. Pogodilo se da u kratkom roku možemo da ih likvidiramo. 

Tužilac: Da li otmica I.S. ima veze sa ovim strahom od špijuniranja?

Lalić: Svi smo imali zadtek da stalno opserviramo stadion. Imali smo info da se radi aktivno na ubistvu Marka i Veljka, i zato smo stalno bili na oprezu.

Tužilac: Na stadionu prodavana droga?

Lalić: Droga je dopremana nakon što se naprave porudžbine i onda se odredi dan za podelu. Deda je uglavnom dovozio drogu. Onda se gde je kuhinja i iza kuhinje sakrije droga. Kako ko dolazi uzima svoj deo. Više puta smo pravili u kuhinji spid. Tu je stajala suporna kiselina, metil alkohol, čist kofein šta se sve koristilo za pravljenj spida. Kokain se dopremao i isti dan se radzeljivao. Često se donosila i marihuana. Vozači su marihuanu uglavnom vozili na adresu. Svi okrivljeni osim Jankovića Greka i Stefanovića su učestvovali u distribuciju droge po klubovima i splavovima. I tako se jednim delom grupa i finansirala.


Sudija: U koji vremenski period je nastala grupa?

Lalić: Kada sam se vratio u Srbiju i narednih dva tri meseca dobija punu formu. Ko je sve činio tu grupu Veljko, Marko kao vođe, Budimiri, Ja , Janković, Draganić Spasojević, Hrvatin, Đurić, Vučinić, Tadić, Grek, Senad, dejan Tešić, 


Sudija: kako je došlo do toga da se obezbedi kuća u Ritopeku?

Lalić: Pričao sam sa MIljkoić i Draganićem, jer sam bio zainteresovan kako je napravio. Hteo sam ja to da napravimu u inostranstvu. Miljković je osmislio sistem ubstava! On je bio mozak operacije. Razgovarali smo o tome, sva ubistva je on planirao od početka do kraj.


Sudija: Miloš Budimir ga je udario pesnicom, a onda ostatak ekipe pretukao Gligorijevića

Lalić: To su mi pričali kao anegdotu. Nisam sa Skaja ostvarivao kontakte sa Gligorijevićevim kontaktima, možda nekima. Miljković je to uglavnom radio. Telefon je ostavljen u bunkeru i Miljković ga je dva tri dana koristio. Ugasio ga je jer je jedan kontakt Glijerijević posumnjao da je telefon u tuđim rukama. Ja sam uniŠtio taj telefon.


Sudija: Prilikom Ubistvao Mitić NIkole, koristili ste radio vezu?

Lalić: Svi timovi su koristili radio stanice. 

Sudija: Vezano za ubistvo Vukićevića, nabrajate kako je io tučen. Ko ga je tukao?

Lalić: Tukli smo ga ja, Marko i Miloš Budimir.

Nakon ovih odgovora suđenje je završeno i nastavlja se za dva dana, 1. decembra.

 

11.10 - Pauza od pola sata, opomenut Belivuk

Nakon što je Lalić ispričao o Skaj aplikaciji usledila je pauza od pola sata. Tokom izlaganja Srđana Lalića, jedan od sudskih stražara je opomenuo Belivuka, koji je dizao ruke i burno protestvovao zbog onoga što je govorio okrivljeni saradnik.

11.05 - Plaćanje vršio u bitkoinima 

Svaki put kad se obezbede sredstva zahteva se elektronski novčanik od Skaja, oni mi pošalju taj novčanik i ja uplatim bitkoine. 

Posredovao sam u prodaji Bitkoina i drugim osobama. Fantazmi sam prodao 150.000 evra Bitkoina. 

Početkom 2020. godine uvideo sam da mogu da na Skajp portalu mogu da vidim gde je uređaj. Živković mi je poslao da proverim gde su Kožar i Hadžić. To je bio ključan trag, za to mi je Živković (mislim da je to onaj uhapšen u Istambulu) obećao kilo kokaina, ali mi to nije isplatio.  

Lalić: Nagovarao me advokat Lazarević

Okrivljeni-svedok Srđan Lalić danas je pričajući o zločinima grupe Veljka Belivuka i Marka Miljkovića, rekao da ga je advokat Dejan Lazarević nagovarao da ubedi jednog pritvorenika da svedoči protiv postupajućih tužilaca. Lalić je rekao da je Lazarević tražio od njega da vrbuje bivšeg pritvorskog cimera okrivljenog-svedoka Nikole Spasojevića da kaže kako su postupajući tužioci Saša Ivanić i Zoran Babić donosili papire Spasojeviću sa kojih je učio šta će da priča na suđenju. 

10.50 - Skaj aplikacija


Lalić: Prvi put sam ga koristio 2017. godine, taj sam skaj uništio posle ubistva na šinanama. Sledeć 2018. godine sam koristio skaj do hapšenja.

Krajem 2018 godine sam podneo zahtev za distributera skaja. Razgovarali smo o sulovima, mojim mogućnostima, morao sam da otvorim firmu koju sam 2019. preneo na Nemanju Đurića i Marka BUdimira. To sam uradio po nalogu Belivuka, oni su tu firmu iskoristili kasnije za distriibuciju kokaina po evropi.

Uoči hapšenja imao sam 1250 aktivnih korisnika skaja. Naloge sam prodavao 900 evra za šest meseci. Prodao sam skaj Zviceru, Živkoviću, Božoviću i ostalim članovima tog klana.

Foto: Informer

 
10.35 - Ubistvo Perenčevića i Savića

Naveo je Lalić i da je škoda koja je korišćena u ubistvu Kiće Markovića prodata jednom momku sa stadiona.

- Napomenuo bih još, da smo po nalogu Živkovića, Marko Budimir, Bojan Hrvatin i ja od škaljarskog klana preuzeli 700.000 evra. U pratnji smo ga odneli u jednu menjačnicu a kasnije prilikom otmice Mila Radulovića, rekao je da je taj novac dao kao avans za ubistvo Miljkovića, ali da je Živković taj novac prisvojio.

- U jednu kuću u Zemunu sam nosio novac za transport za Tursku, jednom sam odneo 30.000 evra za pasoš za Marka Božića. Osoba koja je bila kontakt za pasoše za Severnu Makedoniju, bila je osoba pod nadimkom Roko. Pomenuo sam da se grupa bavila distribucijom droge, obezbeđenjem.

- Jednom sam, u leto 2020. bio kod Dimitrijevića da pogledam automobil sa štekom, sa skrivenim odeljkom, tom prilikom, Veljko Belivuk mi je pisao, tražio je od mene da predam jednom pripadniku kavačkog klana, koji je na skaju bio Komšija, kilogram kokaina. Rekao sam da nije problem, po robu je došao njegov kupac Albanac, Dimitrijević mi je dao kilogram kokaina - govorio je o trgovini drogom.

Potom je naveo da je grupa planirala ubistvo Luke Perenčevića i Dejana Savića.

- Nisam pomenuo, Nebojši Jankoviću je kavački klan isplatio 100.000 evra.

Foto: Marko Đoković

 
10.25 - Lalić o otmici I.S.

- Što se tiče te otmice koja se dogodila u avgustu. To je prethodilo ubistvu Mitića, sa Milošem Budimirom sam došao da pogledamo video nadzor i da slikamo stan u Humskoj iz kog smo imali informaciju da nas opservira škaljarski klan. Bilo je tu dosta ljudi, zatekli smo I.S. u separeu, kada smo došli nije bio vezan, to je bio 9. avgust. Rekli su nam da je špijunirao oko stadiona, da su ga uvukli u bunker, da su ga mlađi navijači već pretukli i da je neko vreme već tu na stadionu - rekao je Lalić izlaganje i  dodao da je  I.S. nekoliko puta udario po nogama.

- Priznao je da je plaćen 1.000 dinara da špijunira, ali nismo mislili da nije kapacitet za to. Bilo je reči o nekom seksualnom zlostavljanju, ali nisam siguran da je bilo toga ili je samo tako bila neka priča. Rekli su da su mu stavili u vodu trećinu grama kokaina, tako da je bio omamljen. Ja sam mu dao 2.000 dinara i sugerisao da ga puste i da dogovore sa njim da to ne prijavi policiji - naveo je Lalić.

Kako je rekao ispustio je da pomene i da je "smart" koji je bio korišćen prilikom otmice Gorana Veličkovića kasnije presvučen sivim folijama i da ga je video u dvorištu kuće Miljkovićevog prijatelja Pece krajem 2020. godine.

10.10 - Za govornicu je izašao svedok saradnik Srđan Lalić.

- Dobar dan. Ja bih nastavio. Propustio sam da se osvrnem na otmicu I. S. - nastavio je treći dan izlaganja bivši pripadnik kriminalnog klana koji je odlučio da u zamenu za 18 godina zločina svedoči o svim krivičnim delima.

Međutim, za reč se opet javio Miljković.

- Sudija, učestvovao sam u nekoliko prebijanja ljudi na stadionu Partizana, nikada nikome nisu nanete teške telesne povrede, to je rekao Lalić. Nije pominjao I.S. Verovatno je shvatio da mu je obaveza da kaže sve što je potpisao, sad se setio posle dve nedelje pauze - rekao je Miljković. 

Sudija: Lalić se ne izjašnjava o dokaznom predlogu, on samo priča kako je bio distributer Skaja- rekla je sudija. 

Lalić se, podsetimo, navodno bavio prodajom skaj telefona ali branioci se protive da govore o njima jer kako kažu nije kompetentan i traže od sudije da spreči da govori o tome.

Zamenik tužioca naveo je da ovaj predlog odbrane smatra bezpredmetnim.

- "Skaj" je trn u nozi odbrane, zato što je skaj komunikacija korišćena prilikom izvršenja svakog krivičnog dela. Skaj komunikacija je zakonito pribavljena, dokazi o žrtvama, načinu izvršenja, načinu uništavanja tela i daljem ponašanju okrivljenih nakon izvršenja krivičnog dela su zabeleženi u skaj komunikaciji. Zabranjivanje da priča o tome, bila bi zabrana da priča o dokazima, njegov iskaz bi bio nepotpun - naveo je zamenik tužioca.

Foto: ATA Images, Tanjug/Zoran Žestić, Informer/Miloš Rafailović

 

Za reč se javio i Marko Miljković ali ga je sudija upozorila da govori samo o stvarima koje imaju veze sa postupkom.

- Na ovom smo terenu. Prvo hoću da kažem, imamo još dva svedoka okrivljena, rekli ste da beleške ne mogu da se koriste, a onda ste dozvolili neke teze. Niste ni izvršili uvid šta je napisao, pa da se dogovorimo za ubuduće, slažem se da možemo da im stavimo za krivična dela koja su potpisali i priznali, krivično delo koje je izvršio. Član 162 na osnovu kog može da im padne taj sporazum, oni sami neka pričaju o datumima, ne možemo da im damo datume. Druga stvar, rekli ste nam kada je Belivuk davao odbranu da nećete koristiti zapisnik Bojana Hrvatina koji je dao kao osumnjičeni, ali ja sam čitao, on je 16. novembra dao izjavu pod zakletvom kao okrivljenog saradnika, gde ga je tužilac pitao da li ostaje pri iskazu koji je dao kao osumnjičeni, on je rekao "da ostajem pri iskazu koji sam dao", tako da možemo da ga koristimo - rekao je Miljković dok su oko njega stajala petorica zatvorskih stražara.

Sudija ga je prekinula, navodeći da o primedbama na iskaz Bojana Hrvatina treba da prigovori kada on stigne na red, navodeći da se ne gubi vreme sada bez potrebe.

Branioci se protive svedočenju o "skaju"  jer nije veštak

U nastavku branioci su se usprotivili da Srđan Lalić nastavi sa svedočenjem, kako je najavio ranije, o skaj komunikaciji koji su prema navodima optužnice koristili okrviljeni.

10.05 Branioci se protive svedočenju o "skaju"  jer nije veštak

U nastavku branioci su se usprotivili da Srđan Lalić nastavi sa svedočenjem, kako je najavio ranije, o skaj komunikaciji koji su prema navodima optužnice koristili okrviljeni.

Foto: MUP Srbije

Ilustracija

Zamenik tužioca naveo je da ovaj predlog odbrane smatra bezpredmetnim.

- "Skaj" je trn u nozi odbrane, zato što je skaj komunikacija korišćena prilikom izvršenja svakog krivičnog dela. Skaj komunikacija je zakonito pribavljena, dokazi o žrtvama, načinu izvršenja, načinu uništavanja tela i daljem ponašanju okrivljenih nakon izvršenja krivičnog dela su zabeleženi u skaj komunikaciji. Zabranjivanje da priča o tome, bila bi zabrana da priča o dokazima, njegov iskaz bi bio nepotpun - naveo je zamenik tužioca.

Sudija je prekinula izlaganja i navela da Lalić ima pravo da govori o "skaju", jer se bavio prodajom telefona koji u sebi imaju skaj aplikaciju, ali da mu se neće predočavati skaj komunikacija jer još uvek nije odlučeno da li će ona biti korišćena kao dokaz ili ne.

9.50 - Miljkovićev advokat zapretio

Za reč se javio branilac Marka Miljkovića, advokat Vladimir Petrović koji je prigovorio odluci da se odbaci zahtev za izuzeće tužilaca tvrdeći da se onemogućava optuženima "pravična odbrana".

- Okrivljeni i branioci nisu obavezni da prisustvuju farsičnom suđenju. Ako se nastavi ovako, sudićete u praznoj sudnici - zapretio je Petrović.

Pošto ga je sudija prekinula, Petrović je dreknuo:

- Hoćemo da upozorima javnost da nećemo biti u sudnici - nastavio je Petrović iako je sudija navela da mu oduzima reč jer ono što govori nema veze sa suđenjem.

Foto: Marko Đoković

 

Za reč se javio i Marko Miljković ali ga je sudija upozorila da govori samo o stvarima koje imaju veze sa postupkom.

- Na ovom smo terenu. Prvo hoću da kažem, imamo još dva svedoka okrivljena, rekli ste da beleške ne mogu da se koriste, a onda ste dozvolili neke teze. Niste ni izvršili uvid šta je napisao, pa da se dogovorimo za ubuduće, slažem se da možemo da im stavimo za krivična dela koja su potpisali i priznali, krivično delo koje je izvršio. Član 162 na osnovu kog može da im padne taj sporazum, oni sami neka pričaju o datumima, ne možemo da im damo datume.

Druga stvar, rekli ste nam kada je Belivuk davao odbranu da nećete koristiti zapisnik Bojana Hrvatina koji je dao kao osumnjičeni, ali ja sam čitao, on je 16. novembra dao izjavu pod zakletvom kao okrivljenog saradnika, gde ga je tužilac pitao da li ostaje pri iskazu koji je dao kao osumnjičeni, on je rekao "da ostajem pri iskazu koji sam dao", tako da možemo da ga koristimo - rekao je Miljković dok su oko njega stajala petorica zatvorskih stražara.

Posle Lalića govore svedoci okrivljeni Bojan Hrvatin i Nikola Spasojević

U Specijalnom sudu u Beogradu izlaganjem okrivljenog-saradnika Srđana Lalića, danas je nastavljeno suđenje pripadnicima organizovane kriminalne grupe Veljka Belivuka i Marka Miljkvića, koji se potvrđenom optužnicom terete za sedam ubistava, trgovinu drogom, nezakonito držanje i nošenje oružja, otmicu i silovanje.

Pripadnici grupe su dovedeni iz pritvora Okružnog zatvora, u dva navrata u koloni od dve marice i šest automobila policije. Okrivljeni koji se brane sa slobode su došli u Specijalni sud, među njima je Miloš Lukić Selak, Filip Ivanovski, Vojislav Đorđevic, zajedno sa svojim advokatima.


Ostavite komentar

Pravila komentarisanja:

Komentare objavljujemo prema vremenu njihovog pristizanja. Prednost u objavljivanju komentara imaće registrovani korisnici. Molimo Vas da ne pišete komentare velikim slovima, kao i da vodite računa o pravopisu.

Redakcija Informer.rs zadržava pravo izbora, brisanja komentara, ili modifikacije komentara koji će biti objavljeni. Prema Zakonu o informisanju zabranjeno je objavljivanje svih sadržaja koji podstiču diskriminaciju, mržnju ili nasilje protiv lica ili grupe lica zbog njihovog pripadanja ili nepripadanja određenoj rasi, veri, naciji, etničkoj grupi, polu ili zbog njihovog seksualnog opredeljenja.

Nećemo objavljivati komentare koji sadrže govor mržnje, psovke i uvrede. Sadržaj objavljenih komentara ne predstavlja stavove redakcije Informera ili portala Informer.rs, već isključivo stavove autora komentara.

Sugestije ili primedbe možete da šaljete na redakcija@informer.rs.

sledeća vest

Izbori 2024

"Srbija protiv nasilja" zapravo je generator nasilja! Opoziciji se smeši još jedan poraz na izborima! (VIDEO)
Izbori 2024

"Srbija protiv nasilja" zapravo je generator nasilja! Opoziciji se smeši još jedan poraz na izborima! (VIDEO)

U toku je konstitutivna sednica Narodne Skupštine Srbje. Opozicija ponovo pokušala da ometa gospodina Rabrenovća. Na ovu temu u "Info jutru" govorio je Dejan Vukelić, urednik Srpskog portala, a u studiju mu se priključila i Ana Đorđević, borac za prava Srba na KiM, Đorđe Todorov iz Centra za društvenu stabilnost i Vanja Vukić, visoki funkcioner SPS-a. Putem vajber uključenja u program se javio i glavni urednik Informera Dragan J. Vučićević.

18.03.2024

13:09

Vesti

TV

JOŠ TV VESTI

Sport

Sve gori i gori! Nemci opleli po Holandu!
Fudbal

Sve gori i gori! Nemci opleli po Holandu!

Već izvesno vreme se fudbaler Mančester sitija Erling Holand (23) kroz medije provlači u lošem kontekstu, a uzrok je najverovatnije očigledan pad forme norveškog napadača.

18.03.2024

22:31

Planeta

Vels preuzeo crnac Geting, na čelu Škotske je Pakistanac Hamza Jusaf, a Britanije Indijac Sunak! Šta je sledeće?!
Šta reći?!

Vels preuzeo crnac Geting, na čelu Škotske je Pakistanac Hamza Jusaf, a Britanije Indijac Sunak! Šta je sledeće?!

Posle izbor Voana Getinga za sledećeg lidera Velsa, po prvi put nijednu od četiri glavne vlade Velike Britanije ne vodi belac. Premijer Riši Sunak ima indijsko nasleđe i prvi je britanski hinduistički lider. Prvi ministar Škotske Humza Jusaf - koji, kao i Geting, vodi poluautonomnu vladu - potiče iz pakistanske muslimanske porodice. Regionalnu administraciju Severne Irske zajedno vode dve žene, Mišel O'Nil i Ema Litl Pengeli.

18.03.2024

22:24

Zabava

JOŠ Zabava VESTI

Magazin

Džet set

Srbija

Fiona i Šrek stigli u Svilajnac! Ko su ovi ljudi?
Svetski karneval u Srbiji

Fiona i Šrek stigli u Svilajnac! Ko su ovi ljudi?

Jedan narodni običaj postao je u Svilajncu atrakcija čak i deo turističke ponude. O tradicionalnom Pokladnom maskenbalu još se tamo priča, a oni koji su na društvenim mrežama videli defile stotine ljudi i dece u živopisnim kostimima, pitaju se da li su snimici zaista iz Srbije....

18.03.2024

16:59