• aktuelno
Dnevne novine
SRBIJA

Autor: informer.rs

06.12.2022

15:01

SLUŽBA ZA PODRŠKU ŽRTVAMA I SVEDOCIMA NASILJA! Sve što niste znali i na šta imate pravo na sudu

VJT

Vesti

SLUŽBA ZA PODRŠKU ŽRTVAMA I SVEDOCIMA NASILJA! Sve što niste znali i na šta imate pravo na sudu

Podeli vest

Nakon dolaska Koordinatorke za rodno zasnovano nasilje u avgustu ove godine, u Višem javnom tužilaštvu u Beogradu nedavno je uspostavljena i Služba za podršku žrtvama i svedocima rodno zasnovanog nasilja

 U rad Službe uključeno je šest kontakt tački u osnovnim javnim tužilaštvima, na području stvarne i mesne nadležnosti Višeg javnog tužilaštva u Beogradu, konkretno u Prvom, Drugom i Trećem osnovnom javnom tužilaštvu u Beogradu, kao i u osnovnim javnim tužilaštvima u Obrenovcu, Lazarevcu i Mladenovcu.

Foto: Tanjug/Rade Prelić

 

Osnovni cilj rada Službe i kontakt lica je da žrtve (oštećena lica) i svedoci u toku krivičnog postupka budu pravovremeno informisani i upoznati sa uslugama podrške, bez diskriminacije po bilo kom osnovu, kao i da im se olakša učešće u krivičnom postupku - navode u tužilaštvu.

U cilju boljeg informisanja žrtava, Služba je otvorila mejl adresu na koju se žrtve mogu obratiti: podrskazrtvama@bg.vi.jt.rs, obezbedila je flajere sa kontakt podacima svih kontakt tačaka u osnovnim javnim tužilaštvima, kao i osnovnim informacijama o tome šta je rodno zasnovano nasilje i koja su prava i obaveze žrtava tokom krivičnog postupka.

- Inače tokom pružanja podrške žrtvama rodno zasnovnog nasilja će, pored ostalog, biti predočeno šta sve podrazumeva uloga svedoka i oštećenog lica, ko su stranke u krivičnom postupku, kako izgleda svaka faza postupka, biće im objašnjeni pravni termini, kao i predočene informacije o njihovim pravima i obavezama i specijalnim vidovima podrške koje pružaju organizacije civilnog društva i druge institucije na području Grada Beograda - ističu u Višem javnom tužilaštvu i dodaju:

Foto: Više javno tužilaštvo u Beogradu

 

 - U tom smislu podsećamo da kada lice bude ispitano kao svedok ili oštećeni ima pravo da razmatra spise predmeta, predmete koji služe kao dokaz, kao i da bude obavešteno o odbacivanju krivične prijave ili odustanku javnog tužioca od krivičnog gonjenja. Takođe ima pravo da bude obavešteno o ishodu postupka i da mu se dostavi pravosnažna presuda.  Ukazujemo i da svaka žrtva rodno zasnovanog nasilja ima pravo da zatraži od tužilaštva da joj se dodeli status posebno osetljivog svedoka - napominju u tužilaštvu.

Prema njihovim navodima takvom svedoku ne mogu direktno da se obraćaju ili postavljaju pitanja ni okrivljeni, niti njegov branilac (advokat), već to tokom saslušanja može samo tužilac, kojem svedok/oštećeni isključivo daje odgovore.

Pored toga, podsećamo da žrtva ili svedok sa ovim statusom, imaju pravo na punomoćnika po službenoj dužnosti koji se stara o njihovim pravima tokom postupka, a troškove njegovog angažovanja snosi država. Važno je naglasiti da se svedocima sa ovim statusom može omogućiti da iskaz daju u posebnim prostorijama tužilaštva ili suda, ili putem video linka, bez prisustva okrivljenog i njegovog branioca - objasnili su u Višem javnom tužilaštvu.

Foto: VJT

 

 Na ovaj način tužilaštvo štiti oštećene i svedoke od straha, stresa i dodatnog izlaganja neprijatnostima usled suočavanja sa okrivljenim, a takođe im se pruža zaštita i ohrabrenje da istraju u postupku, kao i da daju što verodostojniji iskaz.

Naglašavamo i da svaka žrtva rodno zasnovanog nasilja ima pravo da zatraži da bude obaveštena o izlasku učinioca iz zatvora nakon što izdrži kaznu - zaključuju.


Ostavite komentar

Pravila komentarisanja:

Komentare objavljujemo prema vremenu njihovog pristizanja. Prednost u objavljivanju komentara imaće registrovani korisnici. Molimo Vas da ne pišete komentare velikim slovima, kao i da vodite računa o pravopisu.

Redakcija Informer.rs zadržava pravo izbora, brisanja komentara, ili modifikacije komentara koji će biti objavljeni. Prema Zakonu o informisanju zabranjeno je objavljivanje svih sadržaja koji podstiču diskriminaciju, mržnju ili nasilje protiv lica ili grupe lica zbog njihovog pripadanja ili nepripadanja određenoj rasi, veri, naciji, etničkoj grupi, polu ili zbog njihovog seksualnog opredeljenja.

Nećemo objavljivati komentare koji sadrže govor mržnje, psovke i uvrede. Sadržaj objavljenih komentara ne predstavlja stavove redakcije Informera ili portala Informer.rs, već isključivo stavove autora komentara.

Sugestije ili primedbe možete da šaljete na redakcija@informer.rs.

sledeća vest

Izbori 2024

Vesti

TV

JOŠ TV VESTI

Sport

Planeta

Zabava

JOŠ Zabava VESTI

Magazin

Džet set

Srbija