• aktuelno
Dnevne novine
SRBIJA

Autor: informer.rs

26.12.2022

13:57

PRVI PUT PUTEM VIDEO LINKA ISPITANA MALOLETNA ŽRTVA! Na ovaj način tužilaštvo štiti oštećene i svedoke

HIT dodatak/informer

Vesti

PRVI PUT PUTEM VIDEO LINKA ISPITANA MALOLETNA ŽRTVA! Na ovaj način tužilaštvo štiti oštećene i svedoke

Podeli vest

U Višem javnom tužilaštvu u Beogradu danas je prvi put u posebnim prostorijama tužilaštva, putem video linka ispitana maloletna oštećena, žtrva rodno zasnovanog nasilja

Kako nezvanično saznajemo iskaz je dala devojka u istrazi protiv Miloša Đ., učitelja jahanja koji se sumnjiči za silovanja polaznica.

- Saslušane su sve oštećene devojke. Čeka se još jedno veštačenje- rekao je sagovornik upoznat sa sluačajem.

Ona je iskaz dala u svojstvu posebno osetljivog svedoka, uz podršku radno angažovanih u Službi za podršku žrtvama i svedocima ovog vida nasilja, a u okviru istrage koja se vodi protiv osumnjičenog za više krivičnih dela protiv polnih sloboda.

Svedočenje maloletne oštećene obavljeno je putem video linka iz prostorija Službe koja se nalazi na 6. spratu i istražnog kabineta na 4. spratu zgrade Palate pravde u Beogradu. Ispitivanju oštećene u prostorijama Službe prisustvovali su zakonski zastupnik maloletne oštećene i psiholog dok su u istražnom kabinetu pored postupajućeg zamenika Višeg javnog tužioca, bili branioci okrivljenog i punomoćnici oštećenih, koji se žrtvi nisu obraćali neposredno, već joj je pitanja postavljao isključivo zamenik Višeg javnog tužioca u Beogradu - saopštilo je Više javno tužilaštvo.

Foto: Pixabay

 

Kako su naveli, na ovaj način tužilaštvo štiti oštećene i svedoke, od sekundarne viktimizacije, odnosno od straha, stresa i dodatnog izlaganja neprijatnostima usled suočavanja sa okrivljenim i njegovim braniocima, a takođe im se pruža zaštita i ohrabrenje da istraju u postupku, kao i da daju što verodostojniji iskaz.

Služba za podršku žrtvama i svedocima rodno zasnovanog nasilja je nedavno formirana pri VJT u Beogradu pod rukovodstvom Koorinatorke za rodno zasnovano nasilje. Osnovni cilj rada Službe i kontakt lica je da žrtve (oštećena lica) i svedoci u toku krivičnog postupka budu pravovremeno informisani i upoznati sa uslugama podrške, bez diskriminacije po bilo kom osnovu, kao i da im se olakša učešće u krivičnom postupku - navode u tužilaštvu.

Na ovaj način dosledno se primenjuju svi relevantni propisi uključujući i Nacionalnu strategiju za ostvarivanje prava žrtava i svedoka krivičnih dela u Republici Srbiji.


Ostavite komentar

Pravila komentarisanja:

Komentare objavljujemo prema vremenu njihovog pristizanja. Prednost u objavljivanju komentara imaće registrovani korisnici. Molimo Vas da ne pišete komentare velikim slovima, kao i da vodite računa o pravopisu.

Redakcija Informer.rs zadržava pravo izbora, brisanja komentara, ili modifikacije komentara koji će biti objavljeni. Prema Zakonu o informisanju zabranjeno je objavljivanje svih sadržaja koji podstiču diskriminaciju, mržnju ili nasilje protiv lica ili grupe lica zbog njihovog pripadanja ili nepripadanja određenoj rasi, veri, naciji, etničkoj grupi, polu ili zbog njihovog seksualnog opredeljenja.

Nećemo objavljivati komentare koji sadrže govor mržnje, psovke i uvrede. Sadržaj objavljenih komentara ne predstavlja stavove redakcije Informera ili portala Informer.rs, već isključivo stavove autora komentara.

Sugestije ili primedbe možete da šaljete na redakcija@informer.rs.

sledeća vest

Vesti

TV

Neprijatelji opkoljavaju Srbiju! Da li je u pitanju špijunaža ili terorizam?
Live TV

Neprijatelji opkoljavaju Srbiju! Da li je u pitanju špijunaža ili terorizam?

Oko Srbije već duže vreme kruže razni špijunski dronovi. Malo - malo pa se posmatraju položaji srpske vojske. Niz incidenata dogodio se 2015. pa sve do incidenta ispred Izraelske ambasade. Mnogo je opasnosti! Da li smo bezbedni? Na ovu temu u "Info večeri" govorili su politički konsultant Vladimir Dobrosavljević, bivši obaveštajac Karlo Dulović i Željko Šajn, novinar "Politike".

04.07.2024

22:24

JOŠ TV VESTI

Sport

Planeta

Zabava

JOŠ Zabava VESTI

Magazin

Džet set

Srbija