• aktuelno
Dnevne novine
SRBIJA

Autor: Dan/informer.rs

29.12.2022

17:08

ZVICER I ŠARIĆ PLATILI MILION I PO EVRA! Ubice Alana Kožara i Damira HODŽIĆA ISPALILE NA KRFU U NJIH ČAK 29 HITACA

Tanjug/printscreen

Vesti

ZVICER I ŠARIĆ PLATILI MILION I PO EVRA! Ubice Alana Kožara i Damira HODŽIĆA ISPALILE NA KRFU U NJIH ČAK 29 HITACA

Podeli vest

Crnogorsko specijalno državno tužilaštvo danas je donelo naredbu o sprovođenju istrage protiv okrivljenih Radoja Zvicera, navodnog vođe kavačkog klana, Milana Vujotić i Darka Šarića i njihove kriminalne grupe zbog ubistva škaljaraca Alana Kožara i Damira Hadžića.

Pored odbeglog Zvicera za kojim je raspisana crvena Interpol poternica, na meti crnogorskog pravosuđa našli su se i Vujotić, Šarić, ali i Slobodan Kašćelan i Petar Lazović, bivši policajac koji se sumnjiči da je odavao tajne Zviceru i da je bio njegov doušnik, a organizovanu grupu činilo je još sedam pripadnika klana. Osumnjičeni se terete zbog krivičnog dela stvaranje kriminalne organizacije i teško ubistvo.

Kožar i Hadžić, podsetimo, brutalno su likvidirani 23. jula 2020. ispred vile u kojoj su boravili na grčkom Krfu kada su egzekutori ispqlili čak 29 hitaca u njih. Njihova beživotna tela našla je maserka u kolima kojoj su prethodno tražili tretman.

Foto: printscreen

Među osumnjičenima je i Slobodan Kašćelan, jedan od glavnih glavnih vođa kavčana 

- Naredbom se okrivljenima R. Z. i M. V., stavlja na teret da su, zajedno sa D. Š. državljaninom Srbije, u 2020. godini, na teritoriji Crne Gore, Srbije i Grčke, kao organizatori, stvorili kriminalnu organizaciju, sa ciljem izvršenja teških krivičnih dela, radi sticanja nezakonite dobiti i moći, čiji su članovi postali ostali okrivljeni, 11 državljana Srbije i dva državljanina Kosova i druga nepoznata lica - piše crnogorski Dan.

Svi su imali unapred određene zadatke i uloge, te da su okrivljeni i ostali poznati i nepoznati pripadnici kriminalne organizacije, u junu i julu 2020, po naredbi organizatora, ostvarujući svoje zadatke i uloge - prikupljali podatke o lokaciji i kretanju Kožara i Hadžića.

- Obezbeđivali finansijska sredstava za pripremanje i izvršenje krivičnog dela, lažne javne isprave za prikrivanje identiteta pripadnika i neposrednih izvršilaca i njihovo nesmetano kretanje između zemalja, nabavljali i obezbeđivali vatreno oružje koje će se koristiti za izvršenja dela i prevozna sredstva i plovila, odnosno "štek stanove“ za izvršenje dela i bekstvo, odnosno skrivanje, da bi, iz bezobzirne osvete i na podmukao način, na Krfu, u Grčkoj, lišili života oštećene, za šta je neposrednim izvršiocima krivičnog dela isplaćeno 1.400.000 eura - saopštenio je specijalni državni tužilac Vukas Radonjić.

Foto: Privatna arhiva

Damir Dodžić i Alan Hadžić su ubijenu u luksuznoj vili na Krfu

Kako se navodi, okrivljenom P. L. se stavlja u istrazi na teret i da je, kao službenik Agencije za nacionalnu bezbjednost, raspoređen u Upravi policije Crne Gore, protivpravno iskorišćavao svoj službeni položaj i ovlašćenja i drugom pribavljao korist.

- Jer je, kao policijski službenik zadužen za otkrivanje krivičnih dela i učinilaca organizovanog kriminala, podatke do kojih je došao iz službenih evidencija ili kroz službene radnje o pripadnicima suprotstavljene kriminalne organizacije i podatke o aktivnostima policije prema pripadnicima suprostavljene kriminalne organizacije, dostavljao organizatorima i drugim pripadnicima organizacije čiji je sam bio član, ali i izdavao naloge policijskim službenicima da ne preduzimaju službene radnje prema pojeidnim pripadnicima kriminalne organizacije čiji je pripadnik.

Eksplozija je tada uznemirila meštane Starog Bara, na Belvederu, u blizini gradske kapele. Kožar je u trenutku zapaljenja bio u vozilu, koje je bilo u pokretu, a s njim je bila i jedna ženska osoba, čiji identitet tada nije saopšten. Iako su u trenutku zapaljenja bili u vozilu, Kožar i devojka nisu povređeni.

Foto: ATA Images

Darko Šarić se sada sumnjiči za još dve likvidacije

- Pre donošenje naredbe o sprovođenju istrage, okrivljeni S. K. i P. L., koji su u pritvoru, u zatvoru, zbog drugih krivičnih dela, su saslušani pred specijalnim tužiocem, u prisustvu izabranih branilaca i izneli su odbranu, negirajući krivična dela za koja se terete, ali su njihove odbrane osporene dokazima prikupljenim u izviđaju. Ostali okrivljeni su trenutno u bekstvu ili su nedostupni državnim organima Crne Gore, dok krivično gonjenje pripadnika kriminalne organizacije koji su državljani Srbije i Kosova, je u nadležnosti njihovim matičnih država, shodno propisima o važenju krivičnog zakonodavstva Crne Gore - naveo je Radonjić, a pronosi Dan.

 


Ostavite komentar

Pravila komentarisanja:

Komentare objavljujemo prema vremenu njihovog pristizanja. Prednost u objavljivanju komentara imaće registrovani korisnici. Molimo Vas da ne pišete komentare velikim slovima, kao i da vodite računa o pravopisu.

Redakcija Informer.rs zadržava pravo izbora, brisanja komentara, ili modifikacije komentara koji će biti objavljeni. Prema Zakonu o informisanju zabranjeno je objavljivanje svih sadržaja koji podstiču diskriminaciju, mržnju ili nasilje protiv lica ili grupe lica zbog njihovog pripadanja ili nepripadanja određenoj rasi, veri, naciji, etničkoj grupi, polu ili zbog njihovog seksualnog opredeljenja.

Nećemo objavljivati komentare koji sadrže govor mržnje, psovke i uvrede. Sadržaj objavljenih komentara ne predstavlja stavove redakcije Informera ili portala Informer.rs, već isključivo stavove autora komentara.

Sugestije ili primedbe možete da šaljete na redakcija@informer.rs.

sledeća vest

Izbori 2024

Vesti

TV

Napad u Moskvi je pokušaj državnog udara! Pitanje je dana kad će ukrajinska vojska kapitulirati, zato je potrebno da se Rusija destabilizuje iznutra! (VIDEO)
Live TV

Napad u Moskvi je pokušaj državnog udara! Pitanje je dana kad će ukrajinska vojska kapitulirati, zato je potrebno da se Rusija destabilizuje iznutra! (VIDEO)

Goran Petronijević, advokat, Nikola Jović, politikolog, prof. dr Aleksandar Lukić sa Instituta za političke studije i akademik prof. dr Dragan Radenović govorili su u emisiji "Info dan" na Informer TV o terorističkom napadu u Moskvi i tome šta on zapravo predstavlja i kako će uticati na budućnost Rusije.

28.03.2024

18:01

JOŠ TV VESTI

Sport

Planeta

Sestre preživele teroristički napad u Volgodonsku, pa ubijene u Krokusu! Kako ovo objasniti, majka ne prihvata da su mrtve!
Bože, ima li te?!

Sestre preživele teroristički napad u Volgodonsku, pa ubijene u Krokusu! Kako ovo objasniti, majka ne prihvata da su mrtve!

Među žrtvama tragedije u Krokus siti holu bile su i sestre koje su preživele teroristički napad u Volgodonsku 16. septembra 1999. godine. Tada je porodica živela u Rostovskoj oblasti, a u blizini njihove kuće, teroristi su digli u vazduh kamion sa eksplozivom. Poginulo je 19 ljudi, a Tatjana i Ana Makarski su povređene, ali su preživele.

28.03.2024

20:45

Znači li ovo da Ukrajina neće postojati?! Lavrov: Priča o legitimitetu Zelenskog posle 20. maja "možda neće biti potrebna"!
Realna opasnost

Znači li ovo da Ukrajina neće postojati?! Lavrov: Priča o legitimitetu Zelenskog posle 20. maja "možda neće biti potrebna"!

Rasprava o legitimnosti Vladimira Zelenskog posle 20. maja ove godine "možda neće biti neophodna", poručio je ruski ministar spoljnih poslova Sergej Lavrov. Podsetimo, predsednička ovlašćenja Zelenskog ističu u noći 21. maja. Brojni politički i vojni analitičari smatraju kako bi to moglo da znači da Ukrajina neće postojati?!

28.03.2024

20:04

Zabava

JOŠ Zabava VESTI

Magazin

Džet set

Srbija