• aktuelno
Dnevne novine
SRBIJA

Autor: Informer.rs

04.01.2023

12:28

UST: I dalje bez rešenja u pogledu VSS i plata sudija

Vesti

UST: I dalje bez rešenja u pogledu VSS i plata sudija

Podeli vest

Udruženje sudija i tužilaca Srbije (UST) smatra da su u nacrtima seta novih sudijskih zakona i dalje ostala nerešena i neadekvatno rešena suštinska pitanja za nezavisno i samostalno funkcionisanje sudstva, pre svega pitanja sudijskih plata i sastava i uloge Visokog saveta sudstva (VSS), tela koje će birati i razrešavati sudije

Iako Ministarstvo pravde tvrdi da su predlozi nacrta zakona u oblasti pravosuđa dobili pozitivno  mišljenje Venecijanske komisije, UST ukazuje  da su pozitivne ocene date samo u pravcu manje značajnih odredbi, dok su pitanja suštinski značajna za sudstvo i dalje bez rešenja, pa tako i bez pozitivnog mišljenja, što Ministarstvo pravde svesno zanemaruje. 

Ukazujemo javnosti da je Venecijanska komisija u najnovijem mišljenju navela da je ispoštovan značajan deo njenih preporuka iz oktobra 2022. godine, ali da već u sledećem stavu navodi da i dalje postoje nejasnoće u vezi sa ulogom Ministarstva pravde u nadzoru određenih oblasti rada sudova,   uloge predsednika sudova u kontekstu "sudske uprave”, ovlašćenja predsednika viših u odnosu na predsednike nižih sudova, zatim u vezi sa medjusobnim odnosom izmedju disciplinskog postupka i postupka za razrešenje sudija, kao i uloge VSS u tim postupcima.

Venecijanska komisija je takodje ukazala i da je nedovoljno rešeno jedno od najvažnijih pitanja, a to je sastav VSS u smislu načina za prevazilaženje potencijalno politički homogene strukture laičkog dela VSS - koje će činiti istaknuti pravnici, kao i pitanje na koje UST kontinuirano ukazuje, a i Venecijanska komisija sada eksplicitno podseća, a to je značaj budžetske i kadrovske autonomije  pravosuđa  za njegovo pravilno funkcionisanje i nezavisnost. 

UST godinama već ističe da samo VSS koji samostalno uređuje svoj sistem i ima za to sredstva   na raspolaganju, može da odgovara za efikasno, samostalno i nezavisno sudstvo.

Posebno ukazujemo da  Venecijanska komisija  nije pozitivno ocenila aspket materijalne   nezavisnosti sudija, već  je jasno navela da je u nacrtu Zakona o sudijama učinjen  korak unazad jer se ne uvode nikakva merila za plate sudija. 

Кomisija smatra da bi adekvatno i primereno bilo rešenje, koje je i UST godinama unazad predlagalo - da osnovica za obračun i isplatu sudijske zarade ne može biti manja od prosečne neto  zarade zaposlenog u Republici Srbiji prema poslednjem objavljenom podatku organa nadležnog za poslove pre usvajanja predloga budžeta zanarednu godinu.

Zbog toga UST poziva Ministarstvo pravde da ova suštnska pitanja što pre uzme u rešavanje, jer zakoni moraju da budu u interesu gradjana uz očuvanje srpske pravne tradicije, a ne pojedinih članova radne grupe iz redova sudija i tužilaca i njihovih ličnih intersa.

Još jednom podsećamo da u procesu izrade zakona nije bilo inkluzivnosti, jer su od pet strukovnih udruženja članove u radnim grupama imala samo dva udruženja koja su učestvovala i u izdradi zakona 2009. godine, koji su doveli do i katastrofalne, propale reforme pravosuđa.

Sa druge strane svoje predstavnike u radnim grupama nisu imali Udruženje sudija i tužilaca Srbije, Udruženje sudija prekršajnih sudova i Forum sudija, a što predstavlja svojevrstan presedan u izradi zakona. 

Novi zakoni o sudijama, uredjenju sudova i VSS donose se u skladu sa ustavnim amandmanima koji su usvojeni u februaru 2022. godine.


Ostavite komentar

Pravila komentarisanja:

Komentare objavljujemo prema vremenu njihovog pristizanja. Prednost u objavljivanju komentara imaće registrovani korisnici. Molimo Vas da ne pišete komentare velikim slovima, kao i da vodite računa o pravopisu.

Redakcija Informer.rs zadržava pravo izbora, brisanja komentara, ili modifikacije komentara koji će biti objavljeni. Prema Zakonu o informisanju zabranjeno je objavljivanje svih sadržaja koji podstiču diskriminaciju, mržnju ili nasilje protiv lica ili grupe lica zbog njihovog pripadanja ili nepripadanja određenoj rasi, veri, naciji, etničkoj grupi, polu ili zbog njihovog seksualnog opredeljenja.

Nećemo objavljivati komentare koji sadrže govor mržnje, psovke i uvrede. Sadržaj objavljenih komentara ne predstavlja stavove redakcije Informera ili portala Informer.rs, već isključivo stavove autora komentara.

Sugestije ili primedbe možete da šaljete na redakcija@informer.rs.

Izbori 2024

Nastavljeni razgovori vlasti i opozicije o izbornim uslovima!
Izbori 2024

Nastavljeni razgovori vlasti i opozicije o izbornim uslovima!

U Skupštini Srbije nešto posle 13.00 časova počeo je sastanak predsednice Skupštine Srbije Ane Brnabić sa predstavnicima poslaničkih grupa, političkih stranaka nacionalnih manjina i udruženja, radi konsultacija oko obrazovanja radnih grupa za unapređenje izbornog procesa i uvid, kontrolu i reviziju Jedinstvenog biračkog spiska.

26.04.2024

14:13

Vesti

Srpska lista: Snimak je dokaz o organizovanoj kriminalnoj grupi s ciljem otimanja imovine Srbije!
Politika

Srpska lista: Snimak je dokaz o organizovanoj kriminalnoj grupi s ciljem otimanja imovine Srbije!

Srpska lista je danas saopštila da snimak na društvenim mrežama na kojem se čuju izjave Radoice Radomirovića zamenika ministra u vladi Aljbina Kurtija Nenada Rašića i Arbera Vokrija predstavlja "dokaz postojanja i delovanja organizovane kriminalne grupe sa ciljem protivpravnog delovanja i otimanja imovine čiji su vlasnik institucije Republike Srbije", a kako bi sebi odnosno drugim licima pribavili imovinsku korist, odnosno stanove.

26.04.2024

14:21

TV

JOŠ TV VESTI

Sport

Planeta

Zabava

JOŠ Zabava VESTI

Magazin

Džet set

Srbija

Kragujevački opštinari dali krv!
Humanitarna akcija

Kragujevački opštinari dali krv!

Zaposleni u Gradskoj upravi Kragujevac danas su, u organizaciji Samostalnog sindikata GU organizovali prvu od dve godišnje akcije dobrovoljnog davalaštva krvi za potrebe Banke krvi Univerzitetskog kliničkog centra u ovom gradu.

26.04.2024

12:17