• aktuelno
Dnevne novine
SRBIJA

Autor: J.Rafailović

07.01.2023

12:24

ODGOVORNI I UVEK SPREMNI ZA SARADNJU! Policajci PS Stari grad beleže najveću zaplenu narkotika ALI I SMANJENJE KRIVIČNIH DELA

Printscreen

Vesti

ODGOVORNI I UVEK SPREMNI ZA SARADNJU! Policajci PS Stari grad beleže najveću zaplenu narkotika ALI I SMANJENJE KRIVIČNIH DELA

Podeli vest

PS Stari grad smeštena je na najstarijoj opštini u kojoj ima više zaposlenih nego stanovnika, u toku prošle godine zabeležili su odlične rezultate prema kojima beleže smanjenje krivičnih dela ali i jednu od najvećih zaplena narkotika

Teritorija gradske opštine Stari grad zauzima centralni deo grada Beograda.Ona je najstarijau kojoj ima više zaposlenih nego što ima stanovnika. Opština koja predstavlja tranzitnu teritoriju gde cirkuliše veliki broj građana i turista, jer je reč o turističkom centru prestonice.

Foto: Privatna arhiva

PS Stari grad

Na teritoriji GO Stari grad postoji 7 sedišta visokoškolskih ustanova, 9 srednjih škola, 7 osnovnih škola i 5 ostalih školskih ustanova. Objekti od javnog značaja na našem staničnom području su Narodna skupština RS, Skupština grada Beograda, Zgrada Predsedništva Novi dvor, Saborna crkva. Zgrada Jevrejske zajednice i Sinagoga „Sukat Šalom", Bajrakli džamija, Ruski dom, Kombank dvorana, Dom omladine Beograd, Dom Vojske, Narodno pozorište. Zbog svega navedenog čini se da policajci u PS Stari grad gotovo da ne staju sa poslom. 

Foto: Privatna arhiva

Mladji oficir policije PS Stari grad Tamara Ćopić 

Mladji oficir policije PS Stari grad Tamara Ćopić za Informer objašnjava da povećana frekvencija građana i turista na njihovom staničnom području, zahteva svakodnevnu prisutnost i angažovanje policijskih službenika PS Stari grad gde je evidentiran povećan broj situacija gde se građani i turisti obraćaju policijskim službenicima.

- U prethodnih nekoliko godina primetan je porast ilegalnih migranata, a samim tim na teritoriji GO Stari grad gde su isti pokušavali da u tom užem gradskom jezgru provode svoje vreme. Policijski službenici PS Stari grad u saradnji sa ostalim organizacionim jedinicama MUP-a  su tokom redovne akcije sprovodili ilegalne migrante u prihvatne centre, gde bi oni mogli da ostvare svoja prava, a samim tim očuvanje bezbednosti i sigurnosti svih građana kao i samih migranata. Takođe, u manjem broju slučajeva migranti se pojavljuju kao izvršioci krivičnih dela i prekršaja na našem staničnom području i to najčešće u delovima centra grada Trg Republike, ulice Knez Mihailova, Zeleni venac, Terazijski park, park Kalemegdan - navela je Ćopićeva i dodala da su oni u prošloj godini procesuirsli i sproveli na dalje postupanje oko 1130 osoba što je za oko hiljadu manje u odnosu na 2021. godinu. 

Smanjenje krivičnih dela 

Prema njenim krivična dela na teritoriji GO Stari grad - Policijski službenici PS Stari grad primećen je trend značajnog smanjenja izvršenja krivičnih dela, što je rezultat sveobuhvatnog operativnog rada koji se odnosi na preduzimanje mera i radnji, naročito preventivnih.

Smanjenje broja krivičnih dela, posledica je efikasnog rada policijskih službenika ove policijske stanice, na taj način što se utvrđuju krizne tačke, koje se preventivno na dnevnom planu, pokrivaju auto-patrolama sa postavljenim punktovima i periodično upaljenom signalizacijom auto-patrole u toku noći. Ono što je veoma značajno kada su u pitanju krivična dela, jeste operativni rad, odnosno preduzimanje mera i radnji, naročito prema grupama koje su dolazile iz inostranstva i vršile krivična dela Teška krađa, što je rezultiralo identifikacijom i lišavanjem slobode članova četiri organizovane kriminalne grupe - kaže ova mlada policajka i dodaje:

Foto: MUP

 

- Ovakvim represivnim delovanjem izvršenje krivičnog dela Teška krađa značajno je smanjeno, te u toku 2022.godine imamo samo jednu prijavu za obijanje stanova na našoj teritoriji, što je veoma impozantan podatak. Takođe, imajući u vidu da se radi o centralnoj opštini naše prestonice, gde tranzitira veliki broj turista i građana koji ne obraća pažnju na svoje stvari, poseban akcenat se stavlja na pojačanje preventivnog rada policije koji se odnosi na samo prisustvo uniformisanih policijskih službenika na terenu, čime se obezbeđuje pravovremeno uočavanje krivičnih dela, kao i sprečavanje izvršenja istih. Konkretno, PS Stari grad, zabeležila je smanjenje broja krivičnog dela Razbojništvo i Neovlašćeno korišćenje tuđeg vozila gde je evidentirano samo jedno izvršenje ovog krivičnog dela u 2022.godini. Krivična dela Ubistvo, Ubistvo u pokušaju kao i Teško ubistvo nisu evidentirana ni u 2022., kao ni u 2021.godini, takođe i krivično delo Prevara je iskorenjeno, nemamo nijednu evidentiranu prijavu - ističe naša sagovornica.

Foto: Informer

 

PolicajkaTamara Ćopić objašnjava da kada su u pitanju, krivična dela koja se odnose na opojne droge, u ovoj godini policijski službenici PS Stari grad, dostigli su najveći nivo zaplene do sada. 

- Zaplenjeno je ukupno 60 kilograma opojnih droga. Ono što je na našem staničnom području aktuelna problematika jesu Džepne krađe i Utaja predmeta, gde trenutno imamo evidentirano smanjenje ove vrste krivičnih dela, sprovodeći konstantne akcije. Uzrok, pomenuti veliki broj stranih državljana, kao i građana koji zaboravljaju svoje stvari prilikom boravka u ugostiteljskim objektima - navodi Tamara Ćopić.

Foto: Privatna arhiva

 
Rad policije u zajednici 

Kako je objasnila rad policije u zajednici je jedna nova delatnost rada u okviru Ministarstva unutrašnjih poslova. Reč je o obliku prevencije policije, koji predstavlja saradnju između policije i zajednice u cilju delotvornijeg, efikasnijeg identifikovanja, sprečavanja i rešavanja bezbednosnih problema. 

- U komunikaciji sa građanima, pozornik saznaje koji su to bezbednosni problemi za koje građani smatraju da su važni, a kada se oni prepoznaju, zadatak policajca za rad u zajdnici jeste da osmisli niz preventivnih mera i radnji koje će dovesti do smanjenja pojava koju su građani ocenili kao loše. Koncept rada je usmeren ka tome da se građani osećaju sigurnije, da se požale ukoliko se recimo u njihovom kraju skuplja problematična grupa, ako ih je strah da šetaju nekim delom grada jer je nedovoljno osvetljen ili primete neka sumnjiva ponašanja, pojave- rekla je Tamara i dodala da ova nova delatnost donosi promene u važnosti i načinu obavljanja policijskih zadataka - prevencija pre represije i proaktivno umesto reaktivno delovanje, čime se ostvaruje mogućnost sprečavanja delikata.

 

SAVET ZA BEZBEDNOST 


Veće gradske opštine Stari grad 2020. godine obrazovalo je Savet za bezbednost i Savet za koordinaciju poslova bezbednosti saobraćaja na putevima kao stalna i stručna radna tela koja pomažu u ovim važnim segmentima rada.

Osnovni cilj Saveta za bezbednost je da sistemski i u saradnji sa drugim nadležnim organima pruža stručnu pomoć na prevenciji i unapređenju bezbednosti u lokalnoj zajednici. U rad Saveta, pored predsednika gradske opštine Stari grad uključen je načelnik Policijske stanice Stari grad, koji redovno informiše članove odbora u cilju što efikasnijeg rada, ljudi i imovine - rekla je Tamara Ćopić u PS Stari grad .


Tamara je inače koordinator za rad policije u zajednici ove stanice, i kako kaže imali su niz preventivnih aktivnosti koji se odnosi na uspostavljanje kontakata sa odgovornim licima osnovnih i srednjih škola sa ciljem saznanja stanja bezbednosti za celu školsku godinu.

- Takođe, u cilju promovisanja delatnosti „Rad policije u zajednici", policajci za rad u zajednici su postavljali štandove na lokacijama gde je očekivano prisustvo većeg broja građana, kako bi unapredili komunikaciju građana sa policijom sa namerom identifikovanja bezbednosnih problema. Zatim, aktivnost „Od vrata do vrata" gde su policajci za rad u zajednici uspostavili kontakte sa građanima, isključivo onih koji su hteli, i sa njima obavljali razgovore uz potpuno uvažavanje njihove privatnosti i poštovanje ljudskih prava, u skladu sa propisima koji uređuju zaštitu podataka o ličnosti - kaže Tamara  i objašnjava da ova aktivnost omogućuje građanima da upoznaju policijske službenike u svojoj lokalnoj zajednici, da slobodno izraze svoje mišljenje o stanju bezbednosti, svom osećaju sigurnosti, radu policije i prepoznatim bezbednosnim potrebama.

 

Foto: Privatna arhiva

Kalemegdan dan sa decom
Policajci sa najmlađim drugarima

Takođe, kako je istakla u prethodnom periodu, ostvarili su kontakt sa odgovornim licima predškolskih ustanova, direktorkom PU ,,Dečji dani" i direktorima privatnih predškolskih ustanova, gde su zajedno došli do zaključka da je posebno važna obučenost dece, spremnost i snalažljivost, kako u svakodnevnim, tako i u određenim vanrednim situacijama, koje mogu da dovedu život u opasnost. 

- Preventivna aktivnost je realizovana sa decom predškolskog uzrasta jer se radi o osetljivoj starosnoj grupi koja prelazi iz jednog stepena u drugi stepen obrazovanja. Na prostoru parka Kalemegdan je održana Smotra organizacionih jedinica MUP-a koja je imala za cilj da se deca ohrabre i da ne osećaju strah i uzdržanost da se obrate policajcu na terenu. Broj dece koji je bio uključen u aktivnost je oko 450 sa teritorije GO Stari grad. Mališani su zajedno sa svojim vaspitačima, uz policijske stručne vodiče, upoznali uniformisane kolege iz različitih organizacionih jedinica MUP-a gde su razgledali policijska vozila, kao i policijske pse, a najviše su se obradovali konjicama iz Posebne jedinice policije Policijske brigade. Takođe, na poligonu Agegencije za bezbednost saobraćaja predškolci su praktično saznali sve o bezbednom ponašanju u saobraćaju - navela je kroz osmeh Tamara.

Foto: Privatna arhiva

 

Kako je rekla zahvalni su predsedniku GO Stari grad, direktoru Agencije za bezbednost saobraćaja, svim rukovodiocima privatnih Predškolskih ustanova i direktorki Predškolske ustanove „Dečiji dani" koji su i pružili veliku podršku u realizaciji ove aktivnosti. 

- Policajci za rad u zajednicu su tu da prate bezbednosno stanje na našem staničnom području i shodno tome osmišljaju i realizuju aktivnosti - zaključuje Tamara.

 


Ostavite komentar

Pravila komentarisanja:

Komentare objavljujemo prema vremenu njihovog pristizanja. Prednost u objavljivanju komentara imaće registrovani korisnici. Molimo Vas da ne pišete komentare velikim slovima, kao i da vodite računa o pravopisu.

Redakcija Informer.rs zadržava pravo izbora, brisanja komentara, ili modifikacije komentara koji će biti objavljeni. Prema Zakonu o informisanju zabranjeno je objavljivanje svih sadržaja koji podstiču diskriminaciju, mržnju ili nasilje protiv lica ili grupe lica zbog njihovog pripadanja ili nepripadanja određenoj rasi, veri, naciji, etničkoj grupi, polu ili zbog njihovog seksualnog opredeljenja.

Nećemo objavljivati komentare koji sadrže govor mržnje, psovke i uvrede. Sadržaj objavljenih komentara ne predstavlja stavove redakcije Informera ili portala Informer.rs, već isključivo stavove autora komentara.

Sugestije ili primedbe možete da šaljete na redakcija@informer.rs.

komentari
sledeća vest

Izbori 2024

Bora Solunac udario na Đilasa, Ponoša i Miloša Francuza: Teško će objasniti kako to da su uslovi u Beogradu loši, a u Srbiji dobri!
Izbori 2024

Bora Solunac udario na Đilasa, Ponoša i Miloša Francuza: Teško će objasniti kako to da su uslovi u Beogradu loši, a u Srbiji dobri!

Borislav Novaković iz Narodnog pokreta Srbije, poznatiji kao Bora Solunac, rekao je da su sva tri zahteva koja je opozicija imala ispunjena i istakao da će Miloš Jovanović, Zdravko Ponoš i Dragan Đilas teško odbraniti narodu to što u Beogradu bojkotuju izbore jer kažu da ne postoje dobri izborni uslovi, dok u Srbiji izlaze na lokalne izbore.

25.04.2024

09:51

Vesti

TV

JOŠ TV VESTI

Sport

Saigrač lobira za Gildžus Aleksandera: On je MVP!
NBA

Saigrač lobira za Gildžus Aleksandera: On je MVP!

Košarkaši Oklahoma siti Tandera poveli su u prvoj rundi plejofa protiv Nju Orleans Pelikansa sa 2:0 na krilima fantastične partije Šej Gildžus Aleksandera, kojeg saigrači smatraju ovogodišnjim najboljim igračem lige (MVP).

25.04.2024

09:50

Planeta

Zabava

JOŠ Zabava VESTI

Magazin

Džet set

Srbija