• aktuelno
Dnevne novine
SRBIJA

Autor: D. Ćuruvija

08.02.2023

18:35

OSLOBOĐEN BRAT VOJE AMERIKANCA, A OSUĐEN DILER! Suđeno im za šverc dva kilograma heroina

Vesti

OSLOBOĐEN BRAT VOJE AMERIKANCA, A OSUĐEN DILER! Suđeno im za šverc dva kilograma heroina

Podeli vest

Albanac iz Makedonije Jusufi Ašim (56) osuđen je danas prvostepeno u Višem sudu u Beogradu na četiri godine i dva meseca zatvora za prodaju narkotika

S obzirom na to da je strani državljanin, izrečena mu je i mera zabrane ulaska u Srbiju u periodu od deset godina. To znači da će po izdržavanju kazne biti deportovan iz Srbije i neće moći da se vrati punu deceniju.

Njegov branilac Dragomir Mrdalj rekao je za Informer. rs da je Ašim priznao krivično delo. 

- Moj klijent je u pritvoru već tri godine i deset meseci, a svi ostali su oslobođeni. Tražio sam danas da mu se pokrije pritvor, ali je taj zahtev odbijen. Minimalna kazna za ovo delo je tri godine zatvora. Tužilac je najavio žalbu na presudu, a ja ću se takođe žaliti - izjavio je advokat Dragomir Mrdalj.

Foto: MUP Srbije

Veselin Raičević Meda je izbačen iz optužnice

Jusufi Ašim (56) je sa dva kilograma heroina uhapšen u taksiju u Beogradu u aprilu 2019. godine i od tada se nalazi u pritvoru. U junu ove godine mu ističe ova prvostepena kazna.

Najupečatljivije je to što je u toj policijskoj akciji priveden Veselin Raičević Medo (61), rođeni brat Vojislava Raičevića poznatog kao Voja Amerikanac koji je ranije ubijen. Osim njega su tada uhapešni i Aleksandar Stević (45) i Turčin Imrli Alili (64). Svi su bili optuženi za grupno planiranje prodaje narkotika, ali je protiv njih u septembru Apelacioni sud u Beogradu obustavio krivično gonjenje, jer nije bilo dovoljno dokaza za osnovanu sumnju da su počinili krivično delo.

Raičević i ostali osumnjičeni uhapšeni su u aprilu 2019. godine u jednom beogradskom restoranu.

U Centralnom zatvoru proveo je 14 meseci zbog sumnje da će ponoviti krivično delo. 

Zoran Jakšić u zatvoru, Mileta Miljanić vodi grupu

Prema pisanju medija, Veselin Raičević zvani Meda bio je uticajan član jednog od najdugovečnijih kriminalnih klanova na Balkanu – „grupe Amerika“.

Ova grupa postoji već trideset godina, bavi se uglavnom međunarodnim švercom kokaina, a naziv je dobila po šefovima koji su američki državljani srpskog porekla.

Foto: printscreen

Zoran Jakšić se nalazi u zatvoru u Peruu

Jedan od njih bio je i Raičevićev brat Vojislav, poznatiji kao Voja Amerikanac, koji je na čelu grupe bio sve dok nije misteriozno nestao krajem devedesetih.

Nakon njegovog nestanka, Veselin Raičević ostao je u „vrhu (kriminalne) piramide“, ispričao je 2001. godine policijski doušnik pod kodnim imenom „Srećko“. Doušnik je tada rekao i da je Voju Amerikanca kidnapovala supranička ekipa, mučila ga i ubila, a klan „Amerika“ je potom iz osvete organizovao seriju ubistava beogradskih kriminalaca.

Vođstvo nad „grupom Amerika“, nakon nestanka Voje Amerikanca, preuzeo je Mileta Miljanić koji živi u Njujorku. 

Foto: Informer

Mileta Miljanić Majk važi za glavnu figuru grupe "Amerika"

Miljanićeva desna ruka, Zoran Jakšić, nalazi se u zatvoru u Peruu, gde služi kaznu zbog trgovine drogom, pošto je organizovao kupovinu kokaina od Jakšićevih lokalnih mafijaških porodica i njegov šverc za Evropu.

Veselin Raičević je bio vlasnik u kompanije „Bet2Win“ koja se bavila poslovima u vezi sa klađenjem, a u decembru 2018. osnovao je firmu u Beogradu koja se bavi izdavanjem smeštaja. U Beogradu, Podgorici i rodnom Danilovgradu poseduje više nekretnina.

 


Ostavite komentar

Pravila komentarisanja:

Komentare objavljujemo prema vremenu njihovog pristizanja. Prednost u objavljivanju komentara imaće registrovani korisnici. Molimo Vas da ne pišete komentare velikim slovima, kao i da vodite računa o pravopisu.

Redakcija Informer.rs zadržava pravo izbora, brisanja komentara, ili modifikacije komentara koji će biti objavljeni. Prema Zakonu o informisanju zabranjeno je objavljivanje svih sadržaja koji podstiču diskriminaciju, mržnju ili nasilje protiv lica ili grupe lica zbog njihovog pripadanja ili nepripadanja određenoj rasi, veri, naciji, etničkoj grupi, polu ili zbog njihovog seksualnog opredeljenja.

Nećemo objavljivati komentare koji sadrže govor mržnje, psovke i uvrede. Sadržaj objavljenih komentara ne predstavlja stavove redakcije Informera ili portala Informer.rs, već isključivo stavove autora komentara.

Sugestije ili primedbe možete da šaljete na redakcija@informer.rs.

sledeća vest

Vesti

TV

JOŠ TV VESTI

Sport

Planeta

Zabava

JOŠ Zabava VESTI

Magazin

Džet set

Srbija