• aktuelno
Dnevne novine
SRBIJA

Autor: S. MORAVČEVIĆ

23.02.2023

07:00

OJADILI EPS ZA 7,5 MILIONA DOLARA! Evo šta su pokrali pohapšeni u Beogradu i Požarevcu

Informer

Vesti

OJADILI EPS ZA 7,5 MILIONA DOLARA! Evo šta su pokrali pohapšeni u Beogradu i Požarevcu

Podeli vest

Malverzacije su izvršene prilikom izgradnje pruge od stanice Stig do termoelektrane "Kostolac B". Sumnja se da su u krađi učestvovali službenici "Elektroprivrede", Instituta CIP i građevinskog konzorcijuma.

Šest osoba je uhapšeno zbog sumnje je ojadilo JP "Elektroprivreda Srbije" za 7.458.050 dolara. Kako se sumnja, malverzacije su izvršene prilikom izgradnje pruge od stanice Stig do termoelektrane "Kostolac B", dugačke 21 kilometar.

Nadležni su prilikom obilaska radova utvrdili da nedostaju četiri kilometra pruge, da su ugrađivani polovan materijal i nedovršena signalizacija, nakon čega su odmah podnete krivične prijave.
Izvođač radova je italijanska firma "Italijana konstrucioni s. p. a" u konzorcijumu sa firmom "Bauvezen" iz Lazarevca. Lažne izveštaje o radovima overavao je nadležni službenik iz Instituta CIP, a sve u dogovoru sa odgovornima koji su bili zaposleni u EPS-u.

Lažiranje

Lažno su prikazivali podatke u građevinskim dnevnicima, a lažirali su i izveštaje o radovima
Izvor Informera

Zbog toga su u velikoj akciji policije i Višeg tužilaštva u Beogradu juče na teritoriji Beograda i Požarevca privedeni odgovorni iz pomenutih preduzeća.

Zbog sumnje da je izvršio krivično delo zloupotreba službenog položaja uhapšen je Vojkan J. (65), službenik EPS-a koji je odgovoran za građevinski nadzor i ovlašćen za praćenje realizacije ugovora za izgradnju industrijskog koloseka. Iz ovog javnog preduzeća priveden je i inženjer Nebojša M. (65).

Đedovićeva: Svaka sumnja treba da se ispita

Ministarska rudarstva i energetike Dubravka Đedović je povodom hapšenja u EPS-u rekla da ne želi izjavama da utiče na rad nadležnih organa, ali da svaka sumnja treba da se ispita.

Foto: Instagram

Dubravka Đedović

- Svaka sumnja treba da se ispita ne samo u ovom nego u bilo kom drugom slučaju. Ne želim ništa da prejudiciram. Svi treba da rade svoj posao odgovorno i savesno, to je radi svih nas - rekla je Đedovićeva.
Poručila je da je sigurna da će nadležni organi odraditi svoj posao u ovom slučaju kako treba.

 

Uigrana šema

Policija je privela i Milana L. (66), odgovorno lice stručnog nadzora Saobraćajnog instituta CIP.
Privedeni su takođe i Bojan V. S. (53), bivše odgovorno lice ogranka firme "Italijana kostrucioni", zatim Nemanja T. (38), bivše odgovorno lice privrednog društva "Bauvezen" iz Lazarevca, kao i Željko M. (70), odgovorno lice za izvođenje radova na izgradnji spornog koloseka.

Kako saznajemo, tokom izgradnje industrijske pruge za potrebe TE "Kostolac", odgovorni za praćenje realizacije radova Vojkan J. i Nebojša M., u dogovoru sa predstavnicima izvođača radova, lažno su prikazivali podatke u građevinskim dnevnicima.

- Lažirali su i izveštaje u kojima su prikazivali da su završeni radovi koji zapravo nisu bili odrađeni. Takođe su prikazivali kao gotove radove koji su samo polovično obavljeni - kaže dobro obavešteni izvor Informera i dodaje:

ŠEMA - kako je pokraden EPS

* Predstavnici građevinske firme Bojan V. S., Nemanja T. i Željko M. su od septembra 2017. godine do kraja decembra 2018. godine prikazivali dokumentaciju u kojoj su lagali da su izvršeni radovi na pruzi
* Milan L. iz Instituta CIP je navedenu dokumentaciju i račune potpisao i verifikovao
* Odgovorna lica EPS-a za praćenje projekta Vojkan J. i Nebojša M. dali su naloge da se izvrši plaćanje za radove koji zapravo nisu urađeni
* Na taj način je pribavljana protivpravna imovinska korist konzorcijumu "Italijana kostrucioni s. p. a" i "Bauvezen"

- Oni su prilikom izvođenja radova na koloseku ugrađivali i nekvalitetnu opremu, koja nije bila predviđena ugovorom. Umesto novih, ugrađivali su polovne šine, pragove, lošu podlogu, kao i nezavršenu signalizaciju, a sve to je overavalo nadležno lice iz Instituta CIP. Sve u svemu, nedostaje oko četiri kilometra pruge, a ostatak koji je izgrađen ima dosta manjkavosti. Ove malverzacije uočene su kada su nadležni iz EPS-a obilazili radove.

Radovi pet godina

Ova pruga se inače gradi više od pet godina, a vrednost projekta je 14 miliona dolara. Projekat je izradio Saobraćajni institut CIP iz Beograda, a izvođač radova je grupa ponuđača koju predvodi italijanska kompanija "Italijana kostrucioni" s firmom "Bauvezen" iz Lazarevca.

Ugovor je potpisan u februaru 2018. godine i tada su počeli radovi na prvih 150 metara u stanici Stig. Sa "Infrastrukturom železnice Srbije" ugovoren je i završen remont koloseka u ovoj stanici.
Ove malverzacije u kojima je JP EPS oštećen za 7,5 miliona evra potvrđene su nalazom i mišljenjem Gradskog zavoda za veštačenje Beograd.


Ostavite komentar

Pravila komentarisanja:

Komentare objavljujemo prema vremenu njihovog pristizanja. Prednost u objavljivanju komentara imaće registrovani korisnici. Molimo Vas da ne pišete komentare velikim slovima, kao i da vodite računa o pravopisu.

Redakcija Informer.rs zadržava pravo izbora, brisanja komentara, ili modifikacije komentara koji će biti objavljeni. Prema Zakonu o informisanju zabranjeno je objavljivanje svih sadržaja koji podstiču diskriminaciju, mržnju ili nasilje protiv lica ili grupe lica zbog njihovog pripadanja ili nepripadanja određenoj rasi, veri, naciji, etničkoj grupi, polu ili zbog njihovog seksualnog opredeljenja.

Nećemo objavljivati komentare koji sadrže govor mržnje, psovke i uvrede. Sadržaj objavljenih komentara ne predstavlja stavove redakcije Informera ili portala Informer.rs, već isključivo stavove autora komentara.

Sugestije ili primedbe možete da šaljete na redakcija@informer.rs.

komentari
Dragi

pre 1 godinu

Šema-Kako je pokraden EPS? Odgovor: Tako što je NJ.V. imenovalo Zoranu Mihajlović za ministarku energetike i... Da li će Zorana biti uhapšena i procesuirana? Nikada.

goga

pre 1 godinu

sta reci,a meni su ostali duzni cak 200 000 neisplacene plate,i sta mogu racun im je kazu u blokadi i nema ko da stiti postenog coveka

Paparaco

pre 1 godinu

Што би шнајдери рекли: "Само је профирцано" а задњих 400 до 500 метара траса није ни очишћена а камо ли да је материјал довучен. У рудник, каменолом, туцаник да праве, чекићем од 100 грама.

sledeća vest

Izbori 2024

Vesti

TV

JOŠ TV VESTI

Sport

Planeta

Zabava

JOŠ Zabava VESTI

Magazin

Džet set

Srbija