• aktuelno
Dnevne novine
SRBIJA

Autor: Tanjug

23.02.2023

14:08

"AKO TREBA DA SE UBIJE NEKI ŠKALJARAC, A IMA KEŠA, RAČUNAJTE NA MENE" Hrvatin otkrio: Ovo je bio plan za otmicu Goksija

printscreen

Vesti

"AKO TREBA DA SE UBIJE NEKI ŠKALJARAC, A IMA KEŠA, RAČUNAJTE NA MENE" Hrvatin otkrio: Ovo je bio plan za otmicu Goksija

Podeli vest

Pripadnici organizovane kriminalne grupe Veljka Belivuka i Marka Miljkovića dovedeni su danas pre podne u Specijalni sud u Beogradu, gde će im biti nastavljeno suđenje za sedam ubistava, trgovinu drogom, nezakonito držanje i nošenje oružja, otmicu i silovanje.
13.56 - Završeno za danas

Sudija je sada prekiinula Hrvatina i napomenula mu da zapamti gde je stao, jer će sutra nastaviti sa svojim izlaganjem.

12.43 - Svedok saradnik Hrvatin o ubistvima

On je počeo izlaganje o ubistvima sa likvidacijom Gorana Veličkovića.

- Poznavao sam Gorana i pre nego što sam otišao u zatvor. Moj i Goranov zajednički prijatelj iz detinjstva me uputio na njega vezano za prodaju kokaina jednom kupcu. Našli smo se na klupici u Košutnjaku. Nisam ga odmah prepoznao, nosio je uvek kačket, ja sam se zezao "šifra Del Boj", nosio je i masku. Pričali smo o kupovini veće količine kokaina u Holandiji, od tog čija droga stiže drogom, bilo je jeftinije tako. Rekao je da ima čoveka za taj posao, da će ga pitati i da ne može unapred da mi kaže. Onda mi je ponudio, rekao je da on radi s kokainom, da je dobra roba, da će mi umanjiti cenu ako imam kupca, i tako smo počeli da sarađujemo - priiznao je Hrvatin .

On je naveo da su dogovorili posao i da je praktično ponudio da i on njemu prodaje marihuanu koju je kupovao od braće Budimir.

Goran Veličković je, kako je rekao, koristio skaj aparat sa nadimkom Žuti.

- Moram da kažem da su mi braća Budimir i Miljković već rekli da oni provode vreme u bivšem restoranu na stadionu Partizana, zvali su me da dođem. Iako me više navijanje nije zanimalo, najveći deo ljudi koji je dolazio, moram da budem iskren, bili su navijači s tim što su oni radili sitne stvari a mi smo više kriminal, imao sam blokadu da dođem tamo - nastavio je izlaganje svedok saradnik, navodeći kako je poslovao sa braćom Budimir ali i sa pokojnim Veličkovićem i njegovim drugom koji je na skaju bio Čikago i Madagaskar.

Uglavnom su se viđali na Banovom brdu ili na Čukarici u kafiću.

- Posle par viđanja Goran me pitao da li planiram da se vratim na utakmice na Rad, rekao sam da neću da me zanima ovaj rad. On mi je rekao da je on navijač Partizana, ali da neće na utakmice jer se ne slaže sa Principima, i osuo je drvlje i kamenje na Belivuka i Miljkovića u navijačkom smislu. Pitao sam Miloša Budimira da li im nešto znači Goran i njegova ekipa Jang bojsi, ali je on rekao ne. Mislim da tada nije skapirao za koga ga pitam, rekao sam "videću sa Veljkom". Ja inače preko skaja do tada nisam često pisao sa Belivukom, sve dok u junu 2020. godine nisam imao tuču u gradu u kojoj sam uboden nožem i završio sam na Urgentnom centru - nastavio je detaljno izlaganje, govoreći i kako je potom u tri dana imao dve operacije ruke.

U to vreme, kako je dodao Miljković je imao koronu i bio je u isto vreme u bolnici, a Belivuk je počeo češće da mu piše na skaj.

- Čim sam izašao iz bolnice sačekao me Miloš i odvezao me kući, na Čukaricu. Od mog izlaska, počinjem redovno da odlazim u bivši restoran Partizana, ja, Belivuk, Miljković, braća Budimir smo tu prostoriju zvali "bazom" ili "restoranom" nismo ga zvali bunkerom. Miljković je ubrzo posle mene izašao iz bolnice. U tom nekom periodu me Miloš Budimir pitao da li mi je poznat čovek "onako, ima ga, ima kačket, masku, čuva se, ne ostaje do kasno". Kad ga je opisao, ja sam mu rekao "pa jel se ne sećaš čoveče, pitao sam te za Goksija". Rekao sam, znam ga, imam ga na skaju, uzimao je robu od nas. Uglavnom, rekao mi je da su gledali kafiić i da su hteli da ga "dižu", ali da ima mnogo kamera. Rekao mi je da nastavim da se družim sa njim, ništa više nije rekao. Posle nekog vremena, sva šestorica smo bili, Belivuk i Miljković mi u bazi kažu "što ne kažeš brate da poznaješ Žutog i da ga imaš na skaju". Rekli su mi tada da su bili drugovi, ali da su saznali da je dupljak, da sarađuje sa drugim frakcijama, da je Miljković rekao da je čuo da hoće da im postavi bombu pod auto, Veljko nije verovao, gotivio ga je - rekao je da su ga tada prvi put pitali da li hoće da ga navuče da ga otmu.

- Pristao sam iz tri razloga, zbog novca, bio sam u grupi i nekako sam najviše pričao sa Miljkovićem osim braće Budimir. Miljković je hvalisavac po prirodi, to je radio i javno. Direktno mi je rekao da smo sa kavčanima, da je Zvicer brat, bio je u bašti ogroman mural Roganovića, rekao mi je i da stoje iza Atine, uglavnom ja sam znao da smo mi u tom škaljarsko kavačkom ratu sa kavčanima. Iz tog razloga sam pričao sa Miljkovićem i rekao mu da kada bude trebalo da se ubije neko iz škaljarskog klana, a da ima keša, računa na mene - prizano je Bojan Hrvatin i dodao da je smatrao da "dok se ne okrve ne može da bude potpunog poverenja među njima".

Otkrio je i da su postojala dva plana za otmicu Veličkovića. Prvi, koji nije uspeo, je kako je danas otkrio pred sudom, bio je na parkingu ispred njegove zgrade.

- Goran Veličković se pazio, nije izlazio uveče, pazio je s kim se viđa. Braća Budimir su otišla da vide parking i predložili su da kupe kokain od njega i da kada je dođem da uzmem pare, oni da ga dižu. Ja u to vreme nisam znao da se radi o Radničkoj ali sam im rekao da mislim da ga ne zavlačimo na taj parking, jer možda ne bi pristao da dođe. Spomenuli su mi da su tu već dizali nekoga, zvali su ga "Svinja" - rekao je Hrvatin.

Podsetimo, Lalić je ranije izjavio da je na tom parkingu otet kum Marka MIljkovića, Mirko Kojić, koji se i dalje vodi kao nestao.

Svedok saradnik je potom detaljno objasnio da je plan bio da ga otmu sa tri auta, da mu se jednim vratima zagrade vrata vozača na parkingu, drugi da stane iza a treći da bude kombi. Plan je bio da budu obučeni u policijske uniforme i da se predstave kao policajci, da glume inspektora i da "uhapse" i njega da bi izgledalo verodostojno.

- To je bilo neposredno pre ubistva na Krfu, ili malo posle toga. Tada iznenada menjamo plan. Ja sam čak kupio kokain od njega, bila je i njegova žena Jelena tada sa njim. Ali sa tim se stalo. Pričaću i o Šarcu. Poznato mi je da je u julu 2020. kod Lalića, gledali neke snimke iz Butika 3, tada sam saznao da je neprijatelj nama, odnosno Veljku. Sada mogu da kažem da je pripremanje ubistva na Krfu promenilo plan za Veličkovića - rekao je Hrvatin. On je naveo da ga je u tom periodu Veličković pitao da li zna gde može da nađe pištolj na ulici da kupi, ali da mu je svaka ponuda koju mu je poslao bila skupa.

- Ubrzo sam im rekao da Goran traži pištolj da kupi i Veljko je rekao "hajde da mu ponudimo naše". Slikali smo dva pištolja , rekao je Veljko da mu kažem 1.200 evra i on je pristao. To veče, bili smo svi, mislim na Belivuka, Miljkovića, Lalića i braću Budimir, Veljko je rekao mesto gde treba da ga dovedem i ostalo je samo da se dogovaramo dalje. Sutradan ujutru, Belivuk je malo pričao o tome, prepustio je Miljkoviću da iznese sve. Plan je bio sledeći, Miljković je stariji lik koga znam iz Zabele, diler je oružja, svaka robija mu je bila za to. Miljković je izvadio još jedan skaj aparat, da se preko njega spojimo a da ja prenosim Goranu. Gledali smo da sve utanačimo da ne bude sumnje sa Goranove strane - opisao je kako su tekle pripreme za ubisto Gorana Veličkovića.

Miljković se, kako je naveo, predstavio kao "Matori", a Veličkovića su ubedili da Matori čini uslugu Hrvatinu jer se znaju iz zatvora i zato mu dva pištolja praktično nudi po ceni jednog. Hrvatin je opisao da je poruke prosleđivao Goranu Veličkoviću i da je on poverovao i pristao na to.

- Rečeno je da je iz Beograda, ali da ima njive oko Beograda. Kupovali smo malo vremena da spremimo akciju otimanja. Nameštali smo sve da pristane da dođe sam i uspeli smo u tome. Bitno je bilo da auto kojim ću ga voziti bude "smart", da slučajno ako Goran krene sa nekim nema gde da sedne, ali i zato što je taj auto imao štek prostor - otkrio je zašto je Goran Veličković otet u centru Beograda smartom.

Pre otmice Veličkovića, kako je naveo, Miljković i Belivuk su mu prvi put pokazali put, odnosno kuda da ide do isključenja za Ritopek.

- Tada sam prvi put upoznao Hela, to je Nebojša Janković. Miljković mi je rekao da je bivši specijalac, top momak koji se razume u oružje. Problem je bio samo što je Janković, kako je rekao Miljković "pozitivna paranoja", uvek ostavlja kola dva tri kilometara dalje, vodi računa. Tada smo se isključili kod Vrčina, išli smo nekom nizbrdicom, rekli su mi da se Veljku sviđa i da tu hoće da kupi plac. Janković je pozvao da se nađemo, čekao nas je na autobuskoj stanici, ja sam se trudio da pamtim put, Veljko mi je skrenuo pažnju da mi jedan znak bude orjentacija gde treba da skrenem. Znak je "Zaklopača", posle se skreće na zemjlani put, a sa desne strane je obala i neko voće. Išli smo zemljanim putem dok je trajala njiva kukuruza, a čim se kukuruz završi, tu smo skrenuli i tu je trebalo da ga dovezem. Pričali smo o kolima, pominjao se pik ap, kedi, Nebojša Janković je trebao fizički da glumi Matorog i da sačeka mene i Veličkovića - objašnjava Hrvat detaljno u sudnici kako su razrađivali svaki detalj plana, čak i o čemu će da razgovara sa Veličkovićem.

Napravi su plan i da auto gepekom bude već parkiran tu, a da on priđe blizu, da smanje "manevar ako počen da beži". Dogovorili su da ostali stoje skriveni u kukuruzu.

Sutradan je, po nalogu Belivuka, trebao još jednom da sa braćom Budimir ode, potvrdi trasu kojom treba da dođe do mesta na koje su dogovorili, a usput je Veličkovića ubedio da pristane da idu "smartom". Pošto nisu otišli, Belivuk je bio besan, ali ga je poslao da sledećeg dana ode sa Nemanjom Đurićem da mu pokaže "smart" i da obiđu put do njive.

- Na meni je bilo da nađem mesto gde ću da se nađem sa Goranom. Pošto me već par puta ostavljao u Višegradskoj, a u to vreme sam išao u Urgentni centar na terapiju za ruku, a tu nije bilo mnogo kamera, prvo sam obišao Resavsku ulicu, video sam da su kod klinike Aurora bile dve gradske kamere. Video sam da tu kod malog kružnog toka nema kamera, to je bilo dan ranije. Par dana pre 3. avgusta 2020. smo imali sastanak, mislim da smo bili Belivuk, braća Budimir, možda Lalić i Nemanja Đurić. Veljko je saopštio da će Đurić da učestvuje u akciji, kao rođak Nebojše Jankovića, da će u kukuruzu da budu on, Lalić, Dejan Tešić, Miloš Budimir, a da će Miljković da ide kolima kao pratnja, da zablokira skretanje sa asfaltnog puta dok otimamo Gorana. Marko Budimri nije učestvovao u akciji, valjda je dan ranije išao na more, hteo je čak da odloži, ali Belivuk mu nije dao da odloži letovanje sa ženom. Ostalo mi je u sećanju da je Marko Budimir dan ranije odvezao "smart" na mesto na kom je trebalo da se nađem sa Veličkovićem - detaljno je opisao pripreme pred otmicu.

Kobnog dana, kako je ispričao, sreli su se oko 17 sati i zajedno "smartom" izašli na auto-put ka njivi na kojoj su po dogovoru čekali ostali pripadnici kriminalne grupe.

- Kada smo skrenuli sa asfaltnog puta, Goran je prokomentarisao "top mesto", jer ni njemu nije odgovaralo da razmena bude u gradu. Kada smo stigli, video sam da stoje Janković i Nemanja Đurić. Goran je izašao iz kola, ja sam parkirao gepek na gepek, s tim što je ostalo između tri četiri koraka. Usput sam rekao Jankoviću "gde si Matori", mislim da se Goran pozdravio. Pitao je hoćeš da ti pokažem oružje, otvorio je gepek "pik apa" a Goran je stavio rukavice i krenuo ka gepeku. Sve se dešavalo u desetak sekundi. Janković je desnu nogu popeo u tovarni deo, u kom je u crnom džaku, čim se otvore vrata bilo nešto. Čim je Goran stigao do Jankovića, Đurić ga je desnom rukom zagrlio oko vrata a Janković je viknuo "policija" što je bio znak da Belivuk, Tešić i Lalić izađu iz kukuruza. On je pao stomakom na pod, to je bilo peglanje, pumpanje, odmah su mu stavili fantomku na glavu, ja sam mu stao nogom na list, jer se batrgao. Ja sam povikao "Matori, šta mi uradi to", a Belivuk mi je prstom pokazao da ćutim da se smirim. Belivuk nam je rekao da se ja i Đurić vratimo u Beograd - ispričao je kako su u kukuruzima oteli Gorana Veličkovića.

Odatle je, sa Đurićem otišao u kafić u blizini suda u Katanićevoj, u kom su sedeli sve dok im nije poslata poruka da dođu u bazu.

- Nije prošlo ni sat vremena, Miljković se pojavio. Doneo je Goranov skaj aparat, rekao je tada, a inače su ranije rekli da znaju da je u kotaktu sa Filipom Koraćem, kog smo mi zvali Zalizani među sobom. Pitao me da li znam još nekoga sa skaja, i rekao "ima Zalizanog". Ispričao je da se dobro držao, da ga je iznenadio, da je pitao za mene šta je sa mnom, gde sam ja, da su mu odgovorili da su mene već rešili. On je valjda rekao "nemojte njega on je tek izašao iz zatvora". Miljković se sa stadiona uputio da ode da ubije Gorana rekao je "meni je palo, ja treba da ga ubijem". U stvari, svi su mrzeli Gorana, ali Miljković najviše, bio je radostan što ide da ga ubije. Rekao mi je da će trajati sat i po ili dva, da ga sačekam - ispričao je Hrvatin.

11.55 - Nastavlja se suđenje

Sudsko veće vratilo se u sudnicu i Veljko Belivuk je sledeći koji će postavljati pitanja svedoku saradniku Srđanu Laliću.

Međutim, javio se Belivukov advokat Nikola Jerković i rekao da Belivuk ipak nema pitanja i da će na kraju staviti primedbe.

Za reč se javila Gordana Božilović Petrović, advokat Marka Miljkovića.

Advokat: Na slikama se vide slivnik i delovi mašine koji su zarđali?

Lalić: Mašina je bila u upotrebi, jesu delovi zarđani ali se radi peskiranje i ona se vrati u odlično stanje.

Advokat: Ja pitam da li je u to vreme ona izgleda čisto, mašina, slivnik, sve izgleda kao da niko tu nije ušao 10 godina, da li je tada izgledala tako?

Lalić: Dva poslednja ubistva, Ljepoja i Radojević, posle toga nije rađeno peskiranje. Dole se stvara velika vlaga, pa smo razmiišljali da stavimo grejalicu, nekada je kondenzacija bila tolika da kapljice padaju sa plafona.

Advokat: Meni na slikama deluje neupotrebljivo? Rekli ste da se posle svake akcije detaljno čistisla prostorija, podovi, zidovi, prostorija ne deluje čisto na slikama, rekli ste da ste koristili jaka abrazivna sredstva?

Lalić: Objasnio sam, kondenzacija je velika. Zidovi se nisu detaljno tretirali i čistili.

Advokat: Rekli ste da ste najlone stavljali na zidove, ne deluje čisto

Lalić: Bilo je propusta, naravno. Ja sam rekao kakva je procedura bila, možete samo da pretpostavite kako bi izgledalo da nije čišćeno. Objasnio sam, crevom i hemikalijama se čisti, potom se pospe sona kiselina, a mi izađemo. Ja tvrdim da je sve bilo čisto osim zidova koje nikada nismo čistili sonom kiselinom.

Advokat: Ovo izgleda kao prostorija koja dugo nije korišćena, zarđala je mašina, sliivnici.

Tužilac: Imam primedbu, ovo su nedozvoljena pitanja, ovo su konstatacije branioca na nešto, šta je koleginica videla, a mi smo videli drugačije. Pita ga šta on misli, to su nedozvoljena pitanja.

Advokat: To što je kolega tužilac video, mene ne interesuje. Ja sam pitala samo da objasni da li je u to vreme izgledalo kao na slici ili nije?

Lalić: Pogrešno vam deluje sa slike, to je bilo čisto.

Da postavi pitanja se javila Vesna Golubović, punomoćnik Jelene Veličković, supruge ubijenog Gorana Veličković.

Advokat: Da li su te kiseline ostavljale posledice na predmete kojima su tretirane površine, posebno metalni delovi?

Lalić: Nema vidnih promena, pravo da vam kažem, nisu to velike razlike. Brzo dođe do oksidacije metalnih delova, pa se odnese na peskiranje. Što se tiče keramike, ona to podnosi, nije bilo promena.

Advokat: Vi ste prilikom uvida u fotografije na kojima su bile prostorije na stadionu pomenuli da su se u jednom prostoru držale policijske značke, rekli ste da ste i Gorana Veličkovića savladali uz povuke "policija". Otkud ideja da se predstavljate kao policija i otkud policijske značke?

Lalić: Policijske značke su bile originalne, jedna je bila sa izbrušenim serijskim brojem, moja je pretpostavka da je možda bila prodata. Miljković je to smislio, krenulo je od Kojića, pa se koristilo i za Veličkovića. Za Veličkovića nismo nosili policijske značke, savladan je uz povike policija brzo, nije bilo problema.

Advokat: Govorili ste o spaljenoj garderobi, telefonu Veličkovića, da li znate šta je sa njegovom torbicom i novcem koji je imao?

Lalić: Nisam siguran, nisam manipulisao torbicom.

Advokat Nikola Jerković se potom javio za reč i pitao da li će se ponovo vršiti uvid u ovu fotodokumentaciju.

- Znate li vi koliko još fotodokumentacije imamo, izvodićemo ono što nije izvedeno. Imate pravo da postavite pitanja - odgovorila je sudija.

11.03 - Pauza

Veljko Belivuk javio se da i on ima pitanja, ali pošto se optuženima ide u toalet, veće je odlučilo da napravi pauzu od pola sata.

10.44 - Miljković postavlja pitanja

Miljković se javio za reč i rekao da želi da postavlja pitanja o fotografijama.

Miljković: Zanima me Ritopek, bunar je rekao da je video, a kako nije video roštilj?

Lalić: Rekao sam da se sećam nečega nalik bunaru.

Miljković: Kako nije video roštilj od dva metra?

Lalić: Ja nisam robot da zapamtim sve, hvala ti što mi pomažeš da se vidi da je moj iskaz autentičan.

Miljković: Da li je neko pametan rekao da se te stvari zapale u roštilju a ne na travi?

Lalić: Malo je tu pametnih bilo, plastična kada nije mogla da stane u roštilj.

Miljković: Šta se desilo sa plastičnom kadom kada je izgorela?

Lalić: To je bila jedna masa, onako otopljenih stvari, ne znam gde je sklonjen.

Miljković: Pitao sam za materijal ograde, rekao si da ne znaš koji je materijal kako nisi video?

Lalić: Sećam se ograde, tako mi je ostalo u sećanju.

Miljković: Vezano za šipražje, konstatovao si da je to gde ste navodno bacali ostatke?

Lalić: Rekao sam da nalikuje, ja sam bio jasan.

Miljković: Koliko od makadamskog puta treba do tog mesta?

Lalić: Jedno 30 minuta aktivnog pešačenja.

Miljković: Pitao sam u kilometrima?

Lalić: Nisam merio, dva do tri kilometra.

Miljković: Kada se uđe u šipražje, da li se ide levo ili desno do tog dela gde je rasčišćeno? Sećaš se juče onog policijskog vozila, da li se od njega ide levo ili desno?

Lalić: Mi prođemo kroz šipražje, pa se izađe na taj prostor. To je veća površina, drugačije je izgledalo leti, a drugačije zimi.

Miljković: Da analiziramo, s pozicije džipa idemo pravo, levo ili desno ka reci?

Lalić: Vrlo precizno sam ti rekao, prođeš kroz šipražje, pa izađeš na čist prostor.

Miljković: Čoveče, lepo te pitam. Jel možemo da vidimo tu sliku?

U sudnici je na zahtev Miljkovića prikazana fotografija šipražja o kom polemiše sa Laliićem.

Lalić: Ne mogu da kažem po slici gde je reka, ali išlo se sa jedne i druge strane.

Miljković: Ako si bio tamo možeš da kažeš?

Lalić: Miljkoviću, sada hoćeš da osporiš da sam bio tamo? Vezanih očiju bih mogao da odem tamo.

Miljković: Ne znaš.

Lalić: Znam.

Miljković: Ja sam jako zadovoljan odgovorom.

Lalić: Hvala bogu pa si zadovoljan.

Miljković: Jel možemo u krupnom planu da imamo tajnu prostoriju i mašinu za mlevenje mesa? Interesuje me, videli smo više noževa kada se rasklapala?

Lalić: Nisam je rasklapao, ja sam držao crevo

Miljković: Kako se rasklapala?

Lalić: Draganić uzme veliko gvožnje, kao armatura, uzme i čekić. Odšrafi to, pa vadi deo po deo. Sećam se kada sam držao crevo, on u kadici sunđerom pere te noževe.

Miljković: Videli smo dugmiće na kontrolnoj tabli, čemu služe?

Lalić: Mašina se startovala sa strane, kada smo okrenuti ka pužu gde izlazi sadržaj, mislim da je sa desne strane crveno dugme. Ja nikada nisam startovao mašinu, mislim da je to sigurnosno dugme

Miljković: Znači, na crveno se palila?

Lalić: Ja sam se ogradio, nikada je nisam startovao.

Lalić: Par puta sam stajao pored Draganića kada je startovao, nikada ništa nije pritiskao, samo je udarao da krene. Šta je sad si se zbunio?

Miljković: Rekli ste da se skrivena prostorija otvorila kada se demontira polica i okvir?

Lalić: To je poslednja polica, prvo se izbije drvena ploča, izvuče se, nema odšrafljivanja.

Miljković: Kada smo pričali o miitraljezu, da li ste čistili nogare od mitraljeza?

Lalić: Ne mogu da se setim.

Miljković: Znači niste.

Lalić: Tvoj komentar je irelevantan, ne možeš da komentarišeš

Miljković je potom pet puta ponovio pitanje: Da li su i kada stigle nogare?

Lalić je isti broj puta odgovorio: Ne mogu da se setim.

Miljković: Kada je stigao eksploziv?

Lalić: Rekao sam kada su stigli momci da obučavaju, tada su stigla dva a možda i više.

Miljković: Da li si nekada čistio pištolje?

Lalić: U Ritopeku, gde? Čistio sam. Pomogao sam Draganiću da očisti pištolj Lazara Vukićevića, komentarisali smo prva tri zrna.

Miljković: Rekli ste juče da "smo ih obeležavali"?

Lalić: Ja sam te stvari video svojim očima više puta.

9.50 - Lalić o fotografijama iz Humske i automobilima

Svedok saradnik Srđan Lalić izašao je za govornicu i sudija je najavila da se nastavlja pregledanje fotografija od 7. aprila 2021.

Na monitoru se prikazuju fotografije iz Humske, ulazna vrata prostorija koje su koristili pripadnici kriminalne grupe, prema navodima optužnice. Na slikama se vide ulazna vrata, ispisiani grafiti "grobari".

Lalić: Ovo nije bunker, druga prostorija je u pitanju, koju smo pominjali.

Na slici se vidi prostorija u kojoj su tamna garnitura i beli sto. Potom se vidi zid na kom je naslikana kosturska glava, kao i druge prostorije u Humskoj.

Lalić: Ovo su stepenice koje vode na gornji sprat, koji smo namenili za elektronske sportove. Tu su gore četiri kancelarije i toalet. Tu na slikama vidite računare, stolove, sve je bilo pripremljeno.

Sledeći set fotografija koji se sada prikazuje, takođe su slike iz Humske, koje je policija snimila u junu 2001.

Sudija: To je to što se tiče Ritopeka i Humske, imam da Vam postavim neka pitanja. Prikazaćemo Vam i automobile, Vi ste rekli da je korišćen veliki broj.

Na slikama koje se prikazuju prvo se vidi "pasat" sivo plave boje, zatim "škoda" crne boje.

Lalić: Ovu "škodu" superb je koristilo obezbeđenje Veljka i Marka.

Potom je prikazan crni "audi A4".

Lalić: Koliko se sećam, ovaj auto je korišćen za pratnju Lazara Vukićevića.

Na sledećim slikama je beli "golf", u kom su pronađena i klješta, a potom je prikazana slika na kojoj je plava "škoda fabija". Potom je svedoku saradniku pokazana još jedna slika belog "golfa", zatim siva "opel astra".

Lalić: "Astra" je automobila Vlada Draganića, koji smo koristili u Ritopeku.

Sledeći je prikazan sivi "smart", potom "reno". Na sledećoj slici prikazan je crni "bmw", bez registarskih oznaka. Tablice BG 1966KA su pronađene u gepeku.

Lalić: To je blindirani auto, koji smo koristili u otmici Milana Ljepoje. Bio je parkiran u garaži u Ulici Slavka Ćuruvije.

Potom je prikazan još jedan crni "bmw", zatim "audi" iste boje.

Sledeći je crni "golf 7", zatim sivi "pasat", "seat" zelene boje, električni "bmw" crno-bele boje, "škoda kodijak".

Lalić: To je "škoda" o kojoj smo Belivuk i ja polemisali, Belivuk i Marko su je posedovali i njom smo se vratili iz Ritopeka dan pre otmice Milana Ljepoje.

Potom je prikazan "bmw X5".

Lalić: Mislim da smo tim vozilom išli ka Kosovu i Metohiji.

Na slici je potom prikazan crni "pasat", crni "mercedes".

Lalić: Ovaj "mercedes" je ako se ne varam blinda od Marka Budimira.

Potom je prikazan beli "mercedes GLE"

Lalić: Taj je oduzet od Zdravka Radojevića.

Sledeći je crni BMW.

Lalić: To je blinda koji je koristio Miloš Budimir, a uzeta je od Lainovića. Sledeći crni "audi" je Belivukova blinda.

Na slici je potom prikazan crni BMW, crni "mercedes", registarskih oznaka DON.

Sledeći je beli "mercedes".

Lalić: To je Veljkov auto, kupio ga je od Arezanovića, bio sam tu kada ga je kupovao.

Sledeći je crni BMW.

Lalić: Ovakav je bio Miljkovićev, ali je problem da raspoznam na slikama, mislim da to nije taj, samo su isti tip.

U sudnici je prikazana fotografija plavog BMW.

Lalić: Koristili su ga Veljko i Marko i njime su otišli u Tursku, to je BMW5

"Pasat" sive boje, "škoda rapid" iste boje, crni BMW x4, sivi "reno klio" crni "pasat"crna "škoda oktavija" su takođe prikazane kao deo voznog parka kriminalnog klana.

Lalić: Ovakvu "škodu" je vozilo obezbeđenje, isti je ovakav enterijer.

Sledeći je na redu "hjundai".

Lalić: Ovakvim vozilom, išli smo na reku.

Podsetimo, Lalić je ranije ispričao da su na reku, odnosno na obalu Dunava u Ritopeku išli kako bi bacali samlevene ostatke žrtava.

Sledeći je prikazan tamno sivi "pasat".

Lalić: Ako je ovo auto koji ima šiber i stakleni krov, taj auto je oduzet od mene. To je bilo zamensko vozilo koje sam uzeo od majstora kod kog sam ostavio moju "škodu.

Na monitoru je potom prikazana fotografija crvene "astre" zatim crna "škoda oktavija".

Lalić: Ovu škodu sam je vozio, korišćena je za pratnje i prilikom ubistva Aleksandra Gligorijevića.

U sudnici je potom prikazan video klip na kom se vidi crna škoda.

Lalić: Miljković je čini mi se na suvozačkom mestu, sa maskom, po kapi ga prepoznajem. Ovo desno je ja mislim Miloš Budimir, a možda sam i ja vozač, Miljković je sigurno suvozač.

Na kratkom klipu se vidi kako automobilom prolaze naplatnu rampu.

Lalić: Ipak sam to verovatno ja, jednom sam mu dao vozilo kada su išli do balona, ovo je vidi se van grada.

Potom je prikazana slika belog "rendž rovera".

Lalić: Ovakav je vozila supruga Marka Budimira.

Sledeća je slika crne "škode", potom "pasata" iste boje, belog BMW

Lalić: Ovakav BMW je vozila Miljkovićeva supruga. Ovaj sivi "golf 6" koristili smo za pratnju, bio je zatamljen i kompletno ozvučen. Čini mi se da je neko neke folije skinuo, bio je kompletno zatamljen.

Potom su prikazane fotografije dva crna BMW, potom sivi "pasat".

Lalić: Pasatom je Dejan Tešić dovezao Milana LJepoju do Ritopeka. Bila mu je neispravna sirena.

9.40 - Sudsko veće u sudnici

Sudsko veće ušlo je u sudnicu i počelo sa prozivkom okrivljenih i njegovih branilaca, kako bi utvrdilo da današnje suđenje može da se održi. Prvo je prozvan Belivuk, koji se sa optuženičke kupe javio da je prisutan, a potom za njim i ostali.

Optuženi koji se brane sa slobode ušli su u sudnicu, a u zgradu u Ustaničkoj sprovedeni su u pratnji policije i optuženi koji borave u pritvoru Centralnog zatvora. U sud je, ruku pod ruku sa suprugom optuženim Vladom Georgijevim stigla i jedina žena koja je optužena da je bila deo zloglasnog klana, Slađana Sekulić.

U sudnici bi danas trebalo da se nastavi sa pregledanjem fotografija koje je policija sačinila posle hapšenja kriminalne grupe, u februaru i aprilu 2021. godine. Svaku fotografiju komentariše svedok saradnik Srđan Lalić, a Belivuk i Miljković najavili su da će mu potom postavljati pitanja.


Ostavite komentar

Pravila komentarisanja:

Komentare objavljujemo prema vremenu njihovog pristizanja. Prednost u objavljivanju komentara imaće registrovani korisnici. Molimo Vas da ne pišete komentare velikim slovima, kao i da vodite računa o pravopisu.

Redakcija Informer.rs zadržava pravo izbora, brisanja komentara, ili modifikacije komentara koji će biti objavljeni. Prema Zakonu o informisanju zabranjeno je objavljivanje svih sadržaja koji podstiču diskriminaciju, mržnju ili nasilje protiv lica ili grupe lica zbog njihovog pripadanja ili nepripadanja određenoj rasi, veri, naciji, etničkoj grupi, polu ili zbog njihovog seksualnog opredeljenja.

Nećemo objavljivati komentare koji sadrže govor mržnje, psovke i uvrede. Sadržaj objavljenih komentara ne predstavlja stavove redakcije Informera ili portala Informer.rs, već isključivo stavove autora komentara.

Sugestije ili primedbe možete da šaljete na redakcija@informer.rs.

komentari
IMSI cather

pre 1 godinu

Čuvate li Rošavog? Možda „padne" za neku sitnicu, pa krene klupko da se odmotava...

IMSI catcher

pre 1 godinu

Koliko su srpskih porodica Rošavi i bratija uništili zbog droge? Jesu li više nego šiptari i ustaše zajedno? Hoće li ga najelitnije vojne jedinice na Balkanu spasiti od zatvora?

ko vam čuva Rošavog

pre 1 godinu

Koliko su srpskih porodica Rošavi i bratija zavili u crno prodajući drogu deci? Jesu li uništili više srpskih porodica od ustaša i šiptara zajedno?

sledeća vest

Izbori 2024

Vesti

TV

JOŠ TV VESTI

Sport

Planeta

Zabava

JOŠ Zabava VESTI

Magazin

Džet set

Srbija