• aktuelno
Dnevne novine
SRBIJA

Autor: Informer.rs

28.03.2023

18:51

UHAPŠENO 28 LICA ZBOG KORUPCIJE! Sumnja se da su"oprali" novac u vrednosti od oko 120 miliona dinara!

Printscreen

Vesti

UHAPŠENO 28 LICA ZBOG KORUPCIJE! Sumnja se da su"oprali" novac u vrednosti od oko 120 miliona dinara!

Podeli vest

U Posebnom odeljenju za suzbijanje korupcije Višeg javnog tužilaštva u Beogradu u toku su saslušanja pripadnika dve povezane grupe osumnjičenih za pranje novca i više poreskih prevara u vezi sa povraćajem poreza na dodatu vrednost, koji su juče uhapšeni.

Akcija hapšenja, u kojoj je uhapšeno ukupno 25 osumnjičenih usledila je nakon višemesečnog predistražnog postupka u saradnji tužilaštva, Poreske policije Ministarstva finansija i Odeljenja za borbu protiv korupcije Ministarstva unutrašnjih poslova Srbije.
   

Krivičnom prijavom obuhvaćeno je ukupno 28 lica, dok se za troje traga. 
   

Osumnjičenima se na teret stavljaju krivična dela Udruživanje radi vršenja krivičnih dela, produženo krivično delo Poreska prevara u vezi sa porezom na dodatu vrednost i krivično delo Pranje novca.
   

Sumnja se da su pripadnici dve grupe međusobno sarađivali, tako što su stvarali privid da između njihovih firmi postoji legalno poslovanje, kako bi došli do lažnih faktura na bazi kojih bi mogli da traže povraćaj poreza na dodatu vrednost (PDV). 
     

Svi su, kako se sumnja, učestovali u izvršenju 19 poreskih krivičnih dela, a povratom PDV-a su ostvarili imovinsku korist od oko 246 miliona dinara u periodu od 1. januara 2021. do avgusta 2022. godine.
     

Stečena sredstva su dalje plasirali u kupovinu nekretnina, skupocenih automobila i druge robe i isplaćivali sebi navodnu zaradu.
 

Na taj način su, kako se sumnja, "oprali" novac pribavljen kriminalnim delatnostima u iznosu od oko 120 miliona dinara.


Ostavite komentar

Pravila komentarisanja:

Komentare objavljujemo prema vremenu njihovog pristizanja. Prednost u objavljivanju komentara imaće registrovani korisnici. Molimo Vas da ne pišete komentare velikim slovima, kao i da vodite računa o pravopisu.

Redakcija Informer.rs zadržava pravo izbora, brisanja komentara, ili modifikacije komentara koji će biti objavljeni. Prema Zakonu o informisanju zabranjeno je objavljivanje svih sadržaja koji podstiču diskriminaciju, mržnju ili nasilje protiv lica ili grupe lica zbog njihovog pripadanja ili nepripadanja određenoj rasi, veri, naciji, etničkoj grupi, polu ili zbog njihovog seksualnog opredeljenja.

Nećemo objavljivati komentare koji sadrže govor mržnje, psovke i uvrede. Sadržaj objavljenih komentara ne predstavlja stavove redakcije Informera ili portala Informer.rs, već isključivo stavove autora komentara.

Sugestije ili primedbe možete da šaljete na redakcija@informer.rs.

sledeća vest

Izbori 2024

FLAŠA KOALICIJA! I ovo smo vam rešili, bar recite hvala: Evo imena za izbornu listu "hik" opozicije!
Izbori 2024

FLAŠA KOALICIJA! I ovo smo vam rešili, bar recite hvala: Evo imena za izbornu listu "hik" opozicije!

Otpadnici od tajkuna Dragana Đilasa, lažni ekolozi Aleksandar Jovanović Ćuta, Dobrica Veselinović i Radomir Zanzibarićanin Lazović, nedavno su obelodanili da izlaze na izbore u prestonici i otkrili da će nastupati pod sloganom "Biram borbu", ali je - s obzirom na njihove koloritne biografije i nastupe u javnosti - slogan "Biram flašu" svakako mnogo prikladniji.

24.04.2024

12:13

Vesti

TV

JOŠ TV VESTI

Sport

Planeta

Zabava

JOŠ Zabava VESTI

Magazin

Džet set

Srbija