• aktuelno
Dnevne novine
SRBIJA

Autor: Informer.rs/Kurir.rs

29.03.2023

15:23

ĆURUVIJA NIJE BIO IZDAJNIK, VEĆ PATRIOTA! Tužilac traži kaznu od 40 godina zatvora za optužene zbog ubistva novinara!

Vesti

ĆURUVIJA NIJE BIO IZDAJNIK, VEĆ PATRIOTA! Tužilac traži kaznu od 40 godina zatvora za optužene zbog ubistva novinara!

Podeli vest

Zamenik tužioca za organizovani kriminal Milenko Mandić zatražio je od veća Apelacionog suda da četvoricu optuženih za ubistvo Slavka Ćuruvije (49) osudi na maksimalne kazne od po 40 godina zatvora.

Tužilac je naveo da smatra da je u potpunosti dokazano da su bivši načelnik Državne bezbednosti Radomir Marković, kao i Milan Radonjić, Ratko Romić i Miroslav Kurak učestvovali u ubistvu 11. aprila 1999, na "kućnom pragu, na mestu na kom Ćuruvija nije imao šanse na preživi" navodeći da je motiv ubistva novinara to što je u javnosti isticao svoje mišljenje i zalagao se za smenu vlasti Slobodana Miloševića.

- Govorio je u američkom kongresu da je za smenu vlasti najbolje da se podigne optužnica haška protiv Slobodana Miloševića i ta ga je hrabrost koštala života. Sva ta njegova nastupanja u zemlji i inostranstvu, u kojima je jasno i beskompromisno iznosio svoje mišljenje dovela je do toga da privuče pažnju Državne bezbednosti i da završi kao državni neprijatelj - rekao je tužilac u završnoj reči, navodeći da je za tužilaštvo jasno da je razlog njegovog praćenja od strane operativaca DB-a bila priprema ubistva, a ne sproni kontakti sa predstavnicima američke ambasade.

Foto: Public

Ćuruvija je ubijen u haustoru zgrade u kojoj je živeo, nije imao šanse da preživi

- Moram da istaknem da se često kroz postupak provlačila teza da je Slavko Ćuruvija postupao suprotno Ustavu, da citiram, kao izdajnik, ali iz svih okolnosti to ne stoji, on je bio jako kritičan prema politici zapadnih zemalja, dokazi upućuću da je nastupao kao patriota - rekao je zamenik tužioca navodeći da u to vreme "zbog krivičnim i parničnih postupaka i enormnih kazni koje su mu izrečene, novine čiji je bio vlasnik i nisu izlazile".

- Jasno se izvodi zaključak zašto je to urađeno - rekao je tužilac.

Advokat Dobričanin: Tužilac želi da ruši režim Slobodana Miloševića

Branilac Radonjića i Romića, advokat Zora Dobričanin Nikodinović, je zatražila oslobađajuću presudu za sve optužene, advokat Zora Dobričaninin-Nikodinović.

- Krivičnu prijavu u ovom predmetu podnela je Nataša Kandić i njen Fond za humanitarno pravo. Žena koja je dobila nekoliko odlikovanja države Hrvatske i samozvane države Kosovo. Ovde se sudi jednom vremenu i službi Državne bezbednosti. Tužilac kao i dalje da želi da sruši režim Slobodana Miloševića, obaveštavam tužioca da je MIlošević preminuo pre desetak godina .- izjavila je branilac dvojice optuženih navodeći da je sudski postupak omalovažavanje celokupnog sistema i diskreditovanje države.

Rade Marković tražio oslobađajuću presudu

I branilac Miroslava Kuraka, advokat Mladen Džolić zatražio je oslobađajuću presudu.

- Jedini neposredni očevidac je izjavila da u liku Miroslava Kuraka ne prepoznaje ubicu. Milorad Ulemek je decidno izjavio da mu Marković nikada nije rekao da je Ćuruviju ubio Kurak, da nikada nikome to nije rekao. Telekomunikacije su pokazale da u vreme izvršenja nije bio ni blizu lica mesta - rekao je advokat i zatražio oslobađajuću presudu.

Foto: Zoran Sinko

Rade Marković se ne oseća krivim

Optuženi Radomir Marković, koji je na suđenje doveden iz zatvora Zabela, izjavio je da ne postoji ni jedan dokaz da su on i ostali optuženi učestvovali u ubistvu i da ne može da razume da je" porodici pokojnog važno da bilo ko bude osuđen, a ne da sazna istinu". On je u završnoj reči izjavio i da je na njega vršen pritisak u zatvoru da optuži "bračni par Milošević da stoji iza toga", ali da nije mogao da potvrdi nešto što nije znao.

- Tužilaštvo je u optužnici navelo da je naručilac NN lice iz vrha vlasti, ali nije precizirano ni iz koje vlasti, ali je to uradio predsednik Komisije za ispitivanje ubistava novnara Veran Matić, koji je rekao da su to Slobodan Milošević i Mirjana Marković, ali da ne može da im se sudi jer nisu živi - naveo je Marković u završnoj reči.

On je citirao delove iskaza pripadnika zemunskog klana u kom je, kako je naveo, svedok saradnik Miladin Suvajdžić naveo da je od pokojnog Mileta Lukovića u jednom stanu čuo da su "zemunci ubili Ćuruviju", ali i deo intervjua Milorada Ulemeka Legije iz 2007. u kom je izjavio da su "Mira Marković i Ćuruvija bili prijatelji i da su njega ubili ljuidi koji više nisu živi".

- Sada smo opet na početku i od vas se očekuje da potvrdite presudu u kojoj nema dokaza ni ko je naručio ni ko izvršio ubistvo i da budemo prva evropska zemlja koja će doneti takvu presudu - naveo je optuženi Marković i zatražio oslobađajuću presudu.

Ratko Romić: Nemam veze sa krivičnim delom

Optuženi Ratko Romić kom je na teret stavljeno da je Branku Prpu udario pištoljem po glavi kako bi Kuraku omogućio da ubije Ćuruviju, naveo je da je jedini očevidac, oštećena i žrtva Branka Prpa nedvosmisleno izjavila da njih dvojica nisu izvršioci krivičnog dela.

Foto: Tanjug

Milan Radonjić i Ratko Romić (desno)

- Iz izvedenih dokaza je potpuno jasno da optužnica nije bazirana na dokazima, na protiv, izvedeni su dokazi da nemamo nikave veze sa ovim krivičnim delom. Jedini pravi svedok, više puta pa i pred ovim većem je svedočila da je videla jednog izvršioca, da to nije Kurak, da nisam ni ja. Rekla je da su se gledali u oči, da se posle ubistva okrenuo i mirno išetao iz pasaža - naveo je Romić u svojoj završnoj reči i podsetio da je zbog toga prvostepeni sud, presudom koja je ukinuta kao izvršioca označio NN lice.

 


Ostavite komentar

Pravila komentarisanja:

Komentare objavljujemo prema vremenu njihovog pristizanja. Prednost u objavljivanju komentara imaće registrovani korisnici. Molimo Vas da ne pišete komentare velikim slovima, kao i da vodite računa o pravopisu.

Redakcija Informer.rs zadržava pravo izbora, brisanja komentara, ili modifikacije komentara koji će biti objavljeni. Prema Zakonu o informisanju zabranjeno je objavljivanje svih sadržaja koji podstiču diskriminaciju, mržnju ili nasilje protiv lica ili grupe lica zbog njihovog pripadanja ili nepripadanja određenoj rasi, veri, naciji, etničkoj grupi, polu ili zbog njihovog seksualnog opredeljenja.

Nećemo objavljivati komentare koji sadrže govor mržnje, psovke i uvrede. Sadržaj objavljenih komentara ne predstavlja stavove redakcije Informera ili portala Informer.rs, već isključivo stavove autora komentara.

Sugestije ili primedbe možete da šaljete na redakcija@informer.rs.

sledeća vest

Izbori 2024

Vesti

Menjaju se tržišne cene struje i gasa! Evo ko može da očekuje pojeftinjenje
Društvo

Menjaju se tržišne cene struje i gasa! Evo ko može da očekuje pojeftinjenje

Zbog energetske krize, Vlada je cene struje i gasa držala pod kontrolom. Od maja cena se formira na tržištu i stekli su se uslovi za pojeftinjenje za privredu - struje za više od 20 odsto, a gasa 15 procenata. Za domaćinstva cene ostaju iste, a u EPS-u i "Srbijagasu" kažu da do kraja godine neće biti ni poskupljenja, piše RTS.

19.04.2024

09:15

TV

JOŠ TV VESTI

Sport

Na današnji dan: Rođen jedan od najboljih fudbalera svih vremena!
Fudbal

Na današnji dan: Rođen jedan od najboljih fudbalera svih vremena!

19. APRILA 1972. godine rođen je legendarni brazilski fudbaler Rivaldo. Afirmisao se u Palmeirasu, pa igrao za Deportivo La Korunju, Barselonu, Milan, Kruzeiro, Olimpijakos, AEK... Sa Brazilom je bio prvak sveta 2002, sa Milanom prvak Evrope 2003, a Zlatnu loptu je dobio 1999. godine.

19.04.2024

06:00

Planeta

Zabava

JOŠ Zabava VESTI

Magazin

Džet set

Srbija