• aktuelno
Dnevne novine
SRBIJA

Autor: N.Š./RTCG

25.05.2023

15:19

CRNOGORSKO TUŽILAŠTVO TRAŽI NOVI POSTUPAK ZBOG ŠVERCA 1,2 TONA KOKAINA! Biznismen Budo Banana i njegova ćerka ponovo pred sudom?

Informer

Vesti

CRNOGORSKO TUŽILAŠTVO TRAŽI NOVI POSTUPAK ZBOG ŠVERCA 1,2 TONA KOKAINA! Biznismen Budo Banana i njegova ćerka ponovo pred sudom?

Podeli vest

Apelacioni sud Crne Gore, raspravljaće o žalbi Višeg državnog tužilaštva na oslobađujuću presudu Budimiru (68) i Marini Krstović (29) za šverc 1, 2 tone kokaina u Zeti 2021. godine.

Na sajtu crnogorskog Apelacionog suda je istaknuto da je ročište na kome će se odlučivati o eventualnom novom suđenju Krstovićima, zakazano za 15 jun.

Kako je Informer već pisao, crnogorski biznismen Budimir Budo Krstović zvani Budo Banana, i njegova ćerka Marina, krajem novembra prošle godine, u Višem sudu u Podgorici oslobođeni su optužbi za šverc 1,2 tone kokaina!

Budo i Marina uhapšeni su 24. avgusta 2021, kada su u magacinu njihove firme u zetskom selu Mojanovići, u tovaru banana, nađeni paketi s drogom, ali sud ih je oslobodio "zbog nedostatka dokaza"?! Da sve bude bizarnije, istraga ni posle 16 meseci nije utvrdila čiji je onda taj tovar kokaina, vredan čak 100 miliona evra?!?

Foto: Uprava policije Crne Gore

Zaplenjen kokain u akciji "187"
Droga podmetnuta?!

Droga je, inače, zaplenjena 2021. godine u tajnoj policijskoj akciji kodnog naziva "187". Paketi kokaina bili su sakriveni u tovaru banana koji je iz Južne Amerike, preko Kopra, pod okriljem noći pristigao u Luku Bar, a nakon što je tovar prošao carinsku kontrolu, završio je u Budinom magacinu.

Budo i njegova ćerka su od početka tvrdili da droga nije njihova i da nemaju pojma kako se kokain našao u kontejnerima s bananama, koje su poručili iz Ekvadora. Spekulisalo se da je neko, navodno, još u Južnoj Americi podmetnuo drogu u kontejnere kako bi je prošvercovao u Evropu, a kad je neko trebalo da preuzme kokain u Crnoj Gori, uplašio se hapšenja i nije dirao tovar sve dok nije otkriven u Krstovićevom magacinu.

Bratanac "škaljarac" izrešetan u Podgorici

Budimir Krstović je stric Igora Krstovića (35), koji je u medijima označen kao visokopozicionirani pripadnik "škaljarskog klana". Igor je u januaru 2020. teško ranjen nedaleko od svoje kuće u podgoričkom naselju Balijače, kad su napadači ispalili u njegov "mercedes" čak 27 metaka. Budov bratanac se kratko vreme lečio u bolnici u Podgorici, ali je zbog bojazni za život organizovao da se prebaci u jednu privatnu kliniku u Hanoveru, u Nemačkoj. Bolnici je platio troškove lečenja od 100.000 evra, ali nemačke vlasti su posumnjale da novac potiče od kriminala. Čak je i nemačka javnost protestovala što je klinika pristala da primi Igorov novac, a postojala je i bojazan da bi neko od njegovih neprijatelja pokušao da ga dokrajči u Nemačkoj, zbog čega su ga u bolnici obezbeđivale jake policijske snage. Krstović je zbog tih pritisaka nastavio lečenje u Turskoj, gde se oporavio. Za pokušaj njegovog ubistva ranije su uhapšeni "kavčani" Vidoje Stanišić i Dragiša Bulatović.

Inače, Budo i njegova ćerka su tada poručili tri kontejnera banana iz Ekvadora. Jedan je prosleđen u Srbiju, a u preostala dva, koja su ostala u Crnoj Gori, nađeno je 1,2 tone kokaina. Paketi s drogom bili su "brendirani" oznakama "kovid" i "egzit", a policija je sumnjičila Buda da je naručio drogu iz Južne Amerike, a da je njegova ćerka pratila taj tovar sve do luke Bar.

Foto: Uprava policije Crne Gore

Kokain bio brendiran

Ovaj slučaj od početka su pratile kontroverze, jer su otac i ćerka ubrzo posle hapšenja pušteni da se brane sa slobode, uz zabranu napuštanja mesta stanovanja, kao i oduzimanje pasoša i obaveznog javljanja policiji.

Finansirao KK Partizan

Podsetimo, Budimir Krstović se decenijama bavi uvozom južnog voća u Crnoj Gori i u Srbiji. Međutim, njegova firma "San Francisko", koja je poslovala u Crnoj Gori, od 2019. je u stečaju, a navodno je povezan sa još jednom firmom koja je registrovana u Novoj Pazovi, a kao osnovna delatnost navodi se trgovina voćem i povrćem.


Krstović je, pritom, kraće vreme tokom 2015. godine bio funkcioner i jedan od finansijera Košarkaškog kluba Partizan. Pre dvadesetak godina Budimirov brat Dušan bio je otet ispred novosadskog hotela "Džet-set", a kidnaperi su tada tražili otkup od 3,5 miliona maraka. Otmičari su, međutim, ubrzo uhapšeni, a Dušan je oslobođen.

 


Ostavite komentar

Pravila komentarisanja:

Komentare objavljujemo prema vremenu njihovog pristizanja. Prednost u objavljivanju komentara imaće registrovani korisnici. Molimo Vas da ne pišete komentare velikim slovima, kao i da vodite računa o pravopisu.

Redakcija Informer.rs zadržava pravo izbora, brisanja komentara, ili modifikacije komentara koji će biti objavljeni. Prema Zakonu o informisanju zabranjeno je objavljivanje svih sadržaja koji podstiču diskriminaciju, mržnju ili nasilje protiv lica ili grupe lica zbog njihovog pripadanja ili nepripadanja određenoj rasi, veri, naciji, etničkoj grupi, polu ili zbog njihovog seksualnog opredeljenja.

Nećemo objavljivati komentare koji sadrže govor mržnje, psovke i uvrede. Sadržaj objavljenih komentara ne predstavlja stavove redakcije Informera ili portala Informer.rs, već isključivo stavove autora komentara.

Sugestije ili primedbe možete da šaljete na redakcija@informer.rs.

sledeća vest

Izbori 2024

Vesti

TV

JOŠ TV VESTI

Sport

Crno-beli zbog smene Duljaja ostaju bez miliona! Kastiljo se vraća u Šahtjor, evo kako to utiče na klub iz Humske
Partizan

Crno-beli zbog smene Duljaja ostaju bez miliona! Kastiljo se vraća u Šahtjor, evo kako to utiče na klub iz Humske

Partizan će zbog smene Igora Duljaja sasvim izvesno ostati bez miliona! Kako prenosi poznata Instagram stranica "Pbg.news", ukrajinski fudbalski klub Šahtjor iz Donjecka u Humsku je poslao zvaničan zahtev da se po završetku sezone ekvadorski vezista Denil Kastiljo (20) vrati među popularne "rudare", što znači da raniji dogovor između ova dva kluba definitivno propada!

02.05.2024

16:29

Planeta

Zabava

JOŠ Zabava VESTI

Magazin

Džet set

Srbija