• aktuelno
Dnevne novine
SRBIJA

Autor: Informer/Kurir

31.05.2023

18:11

DETALJI HAPŠENJA SUDIJE VIŠEG SUDA U NIŠU: Dugovao kamatašima pa "pozajmljivao" od suda?

MUP Srbije

Vesti

DETALJI HAPŠENJA SUDIJE VIŠEG SUDA U NIŠU: Dugovao kamatašima pa "pozajmljivao" od suda?

Podeli vest

Policija je uhapsila sudiju Višeg suda u Nišu Ivana B. (54) zbog sumnje da je ukrao skoro 35.000 evra i više od 120.000 dinara iz sudskog depozita u Zaječaru!

U policiji kažu da je Ivan od 1. januara 2014. do novembra 2019., dok je bio predsednik Višeg suda u Zaječaru, zahtevao od radnika računovodstva da mu predaju novac iz sudskog depozita, koji je bio privremeno oduzet u krivičnim predmetima, sa obrazloženjem da novac preuzima radi veštačenja ili vraćanja onima od kojih je oduzet.

- Ivan je potom preuzeti novac zadržao za sebe, pri čemu je pribavio imovinsku korist u iznosu od 34.755 evra i 126.540 dinara. Osumnjičenom je određeno zadržavanje do 48 časova i on će, uz krivičnu prijavu, biti priveden javnom tužiocu za organ izovani kriminal. Tereti se za krivično delo zloupotreba službenog položaja - rekli su u policiji.

Inače, Ivan je poznat u Nišu po suđenju u većem broju ozbiljnih krivičnih dela i saobraćajnih nesreća.

Foto: D. K.

Zgrada Višeg suda u Nišu

Po mnogima, najšokantnija je njegova presuda kojom je Nikolu Mladenovića (36) iz Niša osudio na 20 godina zatvora, jer je 8. oktobra 2020. godine u krugu fabrike "MIN kopeks" u Nišu nasmrt pretukao poslodavca Draška Ranđelovića (46), dok je Nikolinog brata Marka Mladenovića (41) oslobodio optužbi. Ivan je doneo ovakvu presudu i u ponovljenom postupku, koji je naložio Apelacioni sud.

Oslobađanje jednog od dvojice braće izazvalo je pravo zaprepašćenje prisutnih u sudnici, a sudija ovu odluku nije čak ni obrazložio.

U završnim rečima, nakon ponovljenog suđenja, Više tužilaštvo tražilo je kaznu doživotnog zatvora za obojicu braće, smatrajući da je svim izvedenim dokazima nesporno utvrđeno da su krivi te da su "zajednički ubili Ranđelovića na podmukao način".

Dugovao kamatašima?

 

Izvor Kurira iz istrage kaže da je uhapšeni sudija, najverovatnije, pozajmljivao novac na kamatu.

- U sudu se najviše priča da je bio dužan nekim osobama koje su za "masnu" kamatu davale novac u zajam i to u Zaječaru. Kako nije mogao da im vrati novac, on je pretpostavlja se, uzimao pare navodno za veštačenje i vraćao kamatašima. Verovatno je računao da bolje biti uhapšen. Šta je sa tim novcem radio i zašto se uopšte pozajmljivao, to ovde u Nišu malo ko zna? Poznato je da je birao mlade kolege i koleginice iz advokature u Nišu, da ih je zvao privatno, a ne zbog nekog predmeta i da se pozajmljivao po 200 ili 300 evra. Uvek naglašavajući da mu je strašno neprijatno!? To je jedan tih, povučen čovek koji se jedva i čuje dok priča. U poslednje vreme je pustio kosu i nije baš mnogo vodio računa o sebi, ispričali su za Kurir pojedini u niškoj Palati pravde.

Osumnjičenom sudiji je određeno zadržavanje u trajanju od 48 sati nakon cega će uz krivičnu prijavu biti sproveden javnom tužiocu za organizovani kriminal.


Ostavite komentar

Pravila komentarisanja:

Komentare objavljujemo prema vremenu njihovog pristizanja. Prednost u objavljivanju komentara imaće registrovani korisnici. Molimo Vas da ne pišete komentare velikim slovima, kao i da vodite računa o pravopisu.

Redakcija Informer.rs zadržava pravo izbora, brisanja komentara, ili modifikacije komentara koji će biti objavljeni. Prema Zakonu o informisanju zabranjeno je objavljivanje svih sadržaja koji podstiču diskriminaciju, mržnju ili nasilje protiv lica ili grupe lica zbog njihovog pripadanja ili nepripadanja određenoj rasi, veri, naciji, etničkoj grupi, polu ili zbog njihovog seksualnog opredeljenja.

Nećemo objavljivati komentare koji sadrže govor mržnje, psovke i uvrede. Sadržaj objavljenih komentara ne predstavlja stavove redakcije Informera ili portala Informer.rs, već isključivo stavove autora komentara.

Sugestije ili primedbe možete da šaljete na redakcija@informer.rs.

sledeća vest

Izbori 2024

Vesti

TV

Šta se krije iza jezivog projekta "Lavanda"? Veštačka inteligencija napravljena zato da ubija! (VIDEO)
Live TV

Šta se krije iza jezivog projekta "Lavanda"? Veštačka inteligencija napravljena zato da ubija! (VIDEO)

Gost "Info dana" bio je analitičar Saša Borojević. On je govorio o tome na koji način su povezani svi ratovi koji se trenutno rasplamsavaju po celom svetu. Evo kakve veze ima Balkan i Srbija sa projektima velikih sila. Uživo u program, putem vajber linka, uključio se i Dževad Galijašević, stručnjak za terorizam koji je komentarisao kompleksne odnose između Amerike i Izraela.

19.04.2024

17:55

JOŠ TV VESTI

Sport

Planeta

Zabava

JOŠ Zabava VESTI

Magazin

Džet set

Srbija