• aktuelno
Dnevne novine
SRBIJA

Autor: N.Šević/Infobae

19.06.2023

13:46

ROBA IMA VLASNIKA, TO IDE U EVROPU! Desna ruka Zorana Jakšića pod istragom u Peruu - ugovara krijumčarenje kokaina iza rešetaka, SNIMAK OTKRIVA SVE

Informer

Vesti

ROBA IMA VLASNIKA, TO IDE U EVROPU! Desna ruka Zorana Jakšića pod istragom u Peruu - ugovara krijumčarenje kokaina iza rešetaka, SNIMAK OTKRIVA SVE

Podeli vest

Peruanski narko-bos Huan Pariona Aroho, poznatiji pod nadimkom Kanu, koji se dovodi u vezu sa srpskim krijumčarem droge Zoranom Jakšićem (63) i finansiranjem tunela dugog 180 metara, pomoću koga je Srbin pokušao da pobegne, ponovo se našao se u žiži interesovanja medija u toj zemlji.

Prema pisanju portala "Infobae", Aroho, koji je osuđen na skoro 30 godina zatvora zbog trgovine drogom, upravlja svojim kartelom iza rešetaka, izdaje naređenja i učestvuje u švercu ogromnih količina kokaina.

Kako piše u tekstu, Aroha nije sprečilo to što kaznu služi u jednom od najčuvanijih zatvora u Limi, da komanduje pripadnicima svog klana i putem mobilnog telefona rukovodi tom kriminalnom organizacijom.

Foto: Poder Judical del Peru

Jakšić iza rešetaka

- Iz udobnosti svoje ćelije, u paviljonu najstrože čuvanog zatvora u Peruu, Kanu mobilnim telefonom komunicira sa ljudima iz spoljnog sveta i upravlja kriminalnim aktivnostima svog klana. Dokaz za tu tvrdnju je objavljen video snimak na kome se vidi kako Aroho razgovara sa nekim mobilnim telefonom. Navodno, Kanu na tom snimku komunicira sa pripadnikom svoje kriminalne organizacije - piše ovaj portal.

Foto: printscreen

Jakšić prilikom privođenja
"Roba ima vlasnika, to ide u Evropu"

U tekstu se navodi i transkript razgovora Huana Pariona Aroha sa nepoznatom osobom: "Ne zaboravi da u sedam, brate, moraš to da vidiš. Da pokupiš tu narudžbinu" čuje se na snimku.

Dvojica saradnika zatim nastavljaju razgovor: "Vidi, u ponedeljak im reci, ali neka bude u ponedeljak, jer moram hitno da ga pošaljem. To već ima vlasnika. Znate, sve to ide u Evropu" čuje se još na snimku razgovora.

Foto: Printscreen

Tunel koji je iskopan kako bi Jakšić pobegao iz zatvora

Nakon ovog skandala, u tamošnjoj javnosti, piše "Infobae", oglasio se policijski general Hoze Baela, koji je komentarisao sadržinu spornog snimka.

- Jasno je da osumnjičeni govori o kokainu. Ne mogu da zamislim da se tako nešto moglo desiti u strogo čuvanom zatvoru - kazao je Baela.

Foto: infobae.com/Panorama

Huan Pariona Aroho

Nakon ove afere, zvaničnici u Peruu su reagovali i u glas istakli da će sve nadležne institucije reagovati, kako se ovakav skandal nikava više ne bi ponovio.

Nije mu prvi put

Podsetimo, u februaru 2019, najverovatnije kada je shvatio da neće moći da iskoristi tunel, Srbin je pokušao da pobegne kada su ga stražari sprovodili na lekarski pregled. Navodno, požalio se na tegobe, zbog čega je uprava zatvora bila prinuđena da ga preveze u bolnicu. Međutim, on je to pokušao da iskoristi za beg, ali su stražari munjevito reagovali i osujetili mu plan.

Navodno sumnja se i da su Arohovi saradnici, koji se nalaze u istom zatvoru, imali mobilne telefone kojima su komunicirali sa ljudima iz spoljnog sveta.

Foto: Poder Judical del Peru

Zoran Jakšić
Bio "desna ruka" Jakšiću

Prema policijskim informacijama, Huan Pariona Aroho bio je desna ruka sprskog trgovca narkoticima Zorana Jakšića, koji je uhapšen u julu 2016. u akciji američke DEA u trenutku kad je s lažnim dokumentima pokušao da pobegne u Ekvador. Tokom istrage je utvrđeno da je tokom skrivanja u Južnoj Americi koristio 46 identiteta.

- Policijska istraga ukazuje da je Aroho uložio ogroman novac u izgradnju tunela dugačkog 180 metara u blizini zatvora "Kastro" kako bi pomogao Jakšiću da pobegne. Međutim policija je saznala za tunel i osujetila njihov plan - piše u tekstu.

Podsetimo Zoran Jakšić,  jedan od vođa takozvanog klana "Amerika", robija 25 godina u Peruu zbog šverca 800 kilograma kokaina.

 

 


Ostavite komentar

Pravila komentarisanja:

Komentare objavljujemo prema vremenu njihovog pristizanja. Prednost u objavljivanju komentara imaće registrovani korisnici. Molimo Vas da ne pišete komentare velikim slovima, kao i da vodite računa o pravopisu.

Redakcija Informer.rs zadržava pravo izbora, brisanja komentara, ili modifikacije komentara koji će biti objavljeni. Prema Zakonu o informisanju zabranjeno je objavljivanje svih sadržaja koji podstiču diskriminaciju, mržnju ili nasilje protiv lica ili grupe lica zbog njihovog pripadanja ili nepripadanja određenoj rasi, veri, naciji, etničkoj grupi, polu ili zbog njihovog seksualnog opredeljenja.

Nećemo objavljivati komentare koji sadrže govor mržnje, psovke i uvrede. Sadržaj objavljenih komentara ne predstavlja stavove redakcije Informera ili portala Informer.rs, već isključivo stavove autora komentara.

Sugestije ili primedbe možete da šaljete na redakcija@informer.rs.

sledeća vest

Izbori 2024

Vesti

TV

(VIDEO) Kurti ima ogromnu podršku Albanaca zbog ugnjetavanja Srba! Da li treba da napustimo Savet Evrope ako tamo budu primili lažnu državu?
Live TV

(VIDEO) Kurti ima ogromnu podršku Albanaca zbog ugnjetavanja Srba! Da li treba da napustimo Savet Evrope ako tamo budu primili lažnu državu?

Šiptarski ekstremisti predvođeni Kurtijem i Vjosom Osmani hoće da naprave novu Srebrenicu na Kosovu i Metohiji. Samo čekaju da se prizna sramna rezolucija i prihvatanje Kosova i Metohije u Savet Evrope da bi mogli da tuže Srbiju. Na ovu, ali i na druge važne teme u "Info večeri" govorili su Gavrilo Kovačević, predsednik opštine Zemun i Vladimir Kljajić, politikolog. Uživo u program putem vajber uključenja javio se pukovnik Milan Jolović koji je komentarisao moguće donošenje sramne rezolucije o Srebrenici.

30.04.2024

21:41

Žestok sukob u studiju Informera! Da li je Ukrajina propala kao država, ili Rusija potencijalno gubi rat? (VIDEO)
Live TV

Žestok sukob u studiju Informera! Da li je Ukrajina propala kao država, ili Rusija potencijalno gubi rat? (VIDEO)

Velika partija šaha se i dalje igra. Postavlja se pitanje čije figurice su u boljoj pozicji. O ratu u Ukrajini govorili su Na ovu temu u emisiji "Rat uživo" govorili su prof. dr Stevica Deđanski iz Centra za razvoj međunarodne saradnje i Darko Obradović, Forum za strateške analize. U program se, putem vajber uključenja, uživo uključio i analitičar prof. dr Sergej Boljevič.

30.04.2024

19:25

JOŠ TV VESTI

Sport

Planeta

Huti tvrde da su izveli napad na dva američka razarača
Planeta

Huti tvrde da su izveli napad na dva američka razarača

Portparol vojske Huta Jahja Sari Kasim rekao je sinoć u televizijskom obraćanju da su „u znak podrške palestinskom narodu i kao odgovor na američko-britansku agresiju, izveli vojne operacije protiv protivničkih ratnih brodova u Crvenom moru“.

01.05.2024

00:15

Zabava

JOŠ Zabava VESTI

Magazin

Džet set

Srbija

Crnotravci, gde ste, da ste! Srećan praznik!
I dunđeri i neimari

Crnotravci, gde ste, da ste! Srećan praznik!

Praznik rada danas praznuju i oni koji rade i oni koji još nemaju ni dan radnog staža. Ovaj dan, međutim, nekada je bio poseban za Crnotravce! Samouki zidari, tesari, kamenoresci bili su nekada najtraženiji majstori...Ovo je priča o njima.

01.05.2024

08:15