• aktuelno
Dnevne novine
SRBIJA

Autor: Informer

20.07.2023

18:30

Mafijaška likvidacija u internet kafeu! Bivša "beretka" upucana za kompjuterom!

Printskrin:Youtube

Vesti

Mafijaška likvidacija u internet kafeu! Bivša "beretka" upucana za kompjuterom!

Podeli vest

Bolivijska televizija objavila je pre devet godina snimak likvidacije Srbina Gorana Popovića Goksana (39) u internet kafeu u Santa Kruzu!

Na snimku sigurnosnih kamera vidi se kako muškarac sa kačketom na glavi hladnokrvno prilazi čoveku, koji sedi za kompjuterom, podiže pištolj i sa metar razdaljine puca mu u glavu! Odmah potom okreće se i beži, gurajući jednog šokiranog očevica ispred sebe. Ubica je do danas nepoznat.

Popović je ubijen sa tri metka u glavu i telo, a kod sebe je u tom trenutku imao lažna dokumenta na ime David Eterović Melgar. Istražitelji su, ipak, brzo utvrdili njegov pravi identitet i da je za njim bila raspisana Interpolova poternica zbog trgovine kokainom. Spekulisalo se tada da je likvidiran kao treća žrtva u nizu posle zaplene tri tone kokaina, vrednog 60 miliona dolara, koji je iz Bolivije prebačen u Čile. 

Inače, Goksan je bio bivši pripadnik "crvenih beretki", rodom iz Like. Imao je državljanstva Hrvatske i Srbije, a bio je predmet operativnog rada policija obe zemlje. Sa bivšim saborcima, ali i dojučerašnjim neprijateljima, posle rata je organizovao šverc narkotika i oružja.

U Srbiji je 2001. bio osuđen na šest godina zbog otmice preduzetnika Dušana Krstovića iz Podgorice. U zatvoru u Sremskoj Mitrovici je bio do 2004. kada je, zajedno sa bratom Zoranom koji je bio njegovog saučesnik u otmici, pobegao u Hrvatsku.

Nakon bekstva, Goksan je u Hrvatskoj bio umešan u šverc 557 kilograma kokaina, zaplenjenih u Rijeci, dok je u Srbiji bio povezan sa grupom kojoj se sudilo za šverc 170 kilograma bolivijskog kokaina koji je svojevremeno otkriven u Solunu. 

Likvidacija Popovića, za koga su i naša i hrvatska policija verovale da je bio povezan sa saradnicima Darka Šarića, samo je nastavak serije likvidacija kriminalaca sa Balkana, koji su u Južnoj Americi našli utočište bežeći od policije.

Tamo su našli pogodno tlo i brzo su razgranali posao trgovine kokainom, ali i oružjem. Međutim, od 2010. godine tamo je ubijeno najmanje deset srpskih državljana u tom nemilosrdnom "poslu".

Poslednji među njima je Slobodan Marjanović (40) koji je 28. maja ove godine likvidiran u mestu Santa Marta u Kolumbiji. On je izrešetan i bačen na autoput. U Kolumbiji je boravio kao turista, ali to nije ništa novo, jer su i drugi Srbi koji su ubijeni u južnoameričkim državama uglavnom boravili sa turističkim vizama.

Nišlija Saša Spasić (56) likvidiran je u julu 2020. pred ženom i ćerkom u kafiću u predgrađu lučkog grada Gvajakil u Ekvadoru. Samo tri meseca ranije, u aprilu 2020. godine ubijen je Dejan Stanimirović Markos (45) u gradu Gvamalu u Kolumbiji.

Vladimir Vidaković (38) preminuo je pod misterioznim okolnostima u martu 2019. u Medeljinu, u Kolumbiji. Navodno se predozirao. Pet godina ranije, u aprilu 2014., otet je i likvidiran Marko Mitić (30) u San Migelu u Peruu. Iste te godine, u Peruu je 6. jula likvidiran i Goran Stavrić Frederik (41), nekadašnji "Arkanovac".

Foto: profimedia

Goran Stavrić Frederik likvidiran u Peruu

Stavrićev saradnik Igor Mikola iz Hrvatske, bivši "merčepovac" koji se skrivao od poternice da je počinuio ratni zločin u Pakračkoj poljani, ubrzo potom se sam predao policiji sa "priznanjem" da je on ubica, plašeći se da je sledeći na spisku za odstrel.

Tek posle sedam godina Diego Ribera Landivar uhapšen je zbog sumnje da je izrešetao Stavrića zbog navodnog duga od 200.000 dolara kolumbijskoj mafiji za pošiljku droge.

Prva likvidacija srpskih državljana, posle akcije "Balkanski ratnik", bila je u maju 2010. kada su Bojan Bakula (28), Saša Turčinović (31) i Predrag Stojkov (35), koji su bili angažovani kao telohranitelji, kidnapovani, mučeni i likvidirani u blizini grada San Ramona u Boliviji.

Visoki čovek iz Lime i dalje glavni bos

Verovatno najpoznatiji Srbin u Južnoj Americi je Zoran Jakšić, jedan od vođa klana "Amerika". On je uhapšen 2016. u Peruu i osuđen zbog krijumčarenja kokaina na 25 godina zatvora. Iako iza rešetaka, "Visoki čovek iz Lime", kako su ga prozvali južnoamerički policajci, i dalje rukovodi narko poslovima.

Foto: Informer

Zoran Jakšić, vođa klana "Amerika"

Skoro u redovnim razmacima zatvorski stražari u njegovoj ćeliji pronalaze mobilne telefone, ali to ga ne sprečava da nastavi da rukovodi poslovima i da organizuje transporte pošiljki kokaina. 


Ostavite komentar

Pravila komentarisanja:

Komentare objavljujemo prema vremenu njihovog pristizanja. Prednost u objavljivanju komentara imaće registrovani korisnici. Molimo Vas da ne pišete komentare velikim slovima, kao i da vodite računa o pravopisu.

Redakcija Informer.rs zadržava pravo izbora, brisanja komentara, ili modifikacije komentara koji će biti objavljeni. Prema Zakonu o informisanju zabranjeno je objavljivanje svih sadržaja koji podstiču diskriminaciju, mržnju ili nasilje protiv lica ili grupe lica zbog njihovog pripadanja ili nepripadanja određenoj rasi, veri, naciji, etničkoj grupi, polu ili zbog njihovog seksualnog opredeljenja.

Nećemo objavljivati komentare koji sadrže govor mržnje, psovke i uvrede. Sadržaj objavljenih komentara ne predstavlja stavove redakcije Informera ili portala Informer.rs, već isključivo stavove autora komentara.

Sugestije ili primedbe možete da šaljete na redakcija@informer.rs.

sledeća vest

Izbori 2024

Brnabić: Građanima dugujemo pristojan dijalog među strankama!
Izbori 2024

Brnabić: Građanima dugujemo pristojan dijalog među strankama!

Predsednica Skupštine Srbije Ana Brnabić izjavila je da je razgovor između vlasti i opozicije lekovit za parlament, a da je pristojan dijalog političkih stranaka koje drugačije misle nešto što političari duguju svim građanima Srbije, bez obzira na to da li su oni glasali za vlast, opoziciju ili možda nisu uopšte izašli na izbore.

30.04.2024

09:48

Vesti

TV

Kurti ima ogromnu podršku Albanaca zbog ugnjetavanja Srba! Da li treba da napustimo Savet Evrope ako tamo budu primili lažnu državu?
Live TV

Kurti ima ogromnu podršku Albanaca zbog ugnjetavanja Srba! Da li treba da napustimo Savet Evrope ako tamo budu primili lažnu državu?

Šiptarski ekstremisti predvođeni Kurtijem i Vjosom Osmani hoće da naprave novu Srebrenicu na Kosovu i Metohiji. Samo čekaju da se prizna sramna rezolucija i prihvatanje Kosova i Metohije u Savet Evrope da bi mogli da tuže Srbiju. Na ovu, ali i na druge važne teme u "Info večeri" govorili su Gavrilo Kovačević, predsednik opštine Zemun i Vladimir Kljajić, politikolog. Uživo u program putem vajber uključenja javio se pukovnik Milan Jolović koji je komentarisao moguće donošenje sramne rezolucije o Srebrenici.

30.04.2024

21:41

Žestok sukob u studiju Informera! Da li je Ukrajina propala kao država, ili Rusija potencijalno gubi rat? (VIDEO)
Live TV

Žestok sukob u studiju Informera! Da li je Ukrajina propala kao država, ili Rusija potencijalno gubi rat? (VIDEO)

Velika partija šaha se i dalje igra. Postavlja se pitanje čije figurice su u boljoj pozicji. O ratu u Ukrajini govorili su Na ovu temu u emisiji "Rat uživo" govorili su prof. dr Stevica Deđanski iz Centra za razvoj međunarodne saradnje i Darko Obradović, Forum za strateške analize. U program se, putem vajber uključenja, uživo uključio i analitičar prof. dr Sergej Boljevič.

30.04.2024

19:25

JOŠ TV VESTI

Sport

Planeta

Zabava

JOŠ Zabava VESTI

Magazin

Džet set

Srbija