• aktuelno
Dnevne novine
SRBIJA

Autor: Informer/Republika

16.08.2023

18:34

Gospodar smrti nišanio Zvicera pa Luku Bojovića! Bibi bio plaćeni ubica, radio za "kavački" i "škaljarski" klan - prijatelji mu Orić i Keljmendi

Shutterstock/Printscreen

Vesti

Gospodar smrti nišanio Zvicera pa Luku Bojovića! Bibi bio plaćeni ubica, radio za "kavački" i "škaljarski" klan - prijatelji mu Orić i Keljmendi

Podeli vest

Bosansko-hercegovački kriminalac sa poternice, Damir Mehić (47) zvani Bibi i "Gospodar smrti", uhapšen za vikend na beogradskom aerodromu, prethodnih godina menjao je strane i klanove shodno cifri za ubistva koja su mu naručivana.

Bezbedonosne službe vode Bibija kao egzektora "kavačkog", ali isto tako i "škaljarskog" klana, saznaje Republika.

On je u BiH prozvan Gospodarem smrti pošto je otkriveno da je u januaru 2018. trebalo da izvrši atentat na Fahrudina Radončića, novinara, političara i ministra. Tada je u uhapšen u skijaškom centru Jahorina u hotelu "Vučko" i kod njega su pronađeni nelegalni pištolj i veća količina novca. 

Istražitelji su razmotrili brojna saznanja iz poverljivih izvora jer su kasniji podaci istragu usmerili na drugu stranu. 

Foto: MUP BIH

 

- Mehić je menjao strane, te postoje i indicije da je sa još nekoliko "škaljaraca" bio na Jahorini kada im je javljeno da stiže Tamara Zvicer, supruga kavačkog vođe Radoja Zvicera - objašnjava dobro obavešteni izvor.

Inače, "kavački klan" sa saradnicima iz BiH, gde su imali jaku mrežu za dilovanje narkotika i oružja, često se sastajao na Jahorini, što potvrđuje i tajna skaj prepiska koju je presreo Europol. 

-Škaljarski vođa Jovan Vukotić dopisivao se sa Vladanom Radomanom, početkom februara 2021. godine u vezi planiranja ubistva Milana Vujotića jednog od visokorangiranih pripadnika "kavačkog klana", koji je naredne godine uhapšen kao član kriminalne grupe koja je ubila Vukotića. Radoman i Vukotić su na skaju razmenili i informaciju da su u istom hotelu sa Vujotićem i tada bili i Radoje i Tamara Zvicer i da plan za likvidaciju proširuju i na njih - navodi izvor Republike.

Foto: printscreen

 

Mehić je u Beogradu u subotu, uhapšen sa lažnim srpskim pasošem u društvu supruge koju je iz Italije poveo da mu bude paravan te da izgleda da su kao na odmoru i proputovanju.

Postoje ozbiljne indicije da je on bio za petama Luke Bojovića, nekadašnjeg "zemunca" saradnika klana iz kotorskih Škaljara, novog gospodara beogradskog podzemlja i da je čekao instrukcije za napad, ali je srpska policija bila brža. 

Bosanca su lako primetili i locirali, budući da bezbedonosne službe i policija budno motre na Luku kao naslednika likvidiranih vođa "škaljarskog klana" i najozbiljniju meta "kavčana" kad god kroči na tlo Srbije.

Foto: Printscreen

Jovica Vukotić

Navodno, kako pišu portali, već neko vreme Mehić je označen kao jedan od potencijalnih pucača na Bojovića.

- Preko krtica kavački bosovi Zvicer i Kašćelan nišane Luku sve vreme od kraja novembra prošle godine, od njegovog proterivanja iz Španije posle odležanih 10 godina u tamošnjem zatvoru. Mehić je samo jedan od plaćenih ubica koji im je na usluzi - zaključuje izvor Republike. 

Prijatelji su mu Orić i Keljmendi

Damir Mehić je blizak prijatelj i bivši pripadnik ličnog obezbeđenja Nasera Orića, bivšeg komandanta Armije BiH u Srebrenici.

Foto: Informer

Naser Keljmendi

Mediji iz BiH navode da je on vođa zloglasnog "odreda smrti", kao i da je njegova porodica bliska Naseru Keljmendiju, najpoznatijem albanskom narko-bosu.

- Sa Naserom Orićem sam prijatelj, bio i ostao, nikada u životu nismo ništa radili. Ne znam čime se čovek bavi, ne znam šta bi mogli da radimo zajedno - izjavio je pre nekoliko godina Mehić koji je i fotografisan sa Orićem nakon što je doputovao u BiH iz Haga gde mu se sudilo za ratne zločine.

Imao saradnike u policiji

Mehić se godinama slobodno šetao iako je za njim raspisana poternica jer je od svojih moćnika-zaštitnika dobijao originalne dokumente s ukradenim identitetima.

Foto: Tanjug

Naser Orić

On je zbog ubistva 2013. u centru Tuzle osuđen na 17 godina i pet meseci zatvora, a samo je u nekoliko navrata ležao po nekoliko meseci jer je malverzacijama sa vezama iz pravosuđa, uspevao da se domogne slobode vadeći se na nepravosnažnost presude.

- Mehić je 25. februara 2020. godine pušten iz KPZ Tuzla. Tada mu je izrečena mera zabrane napuštanja Tuzle, oduzimanja pasoša i prelaska granice BiH, a morao je jednom nedeljno da se javlja policiji. Ipak, ponovo je pobegao - naveli su iz tamošnje policije.

Čeka se izručenje BIH

Po nalogu Trećeg osnovnog tužilaštva u Beogradu, zbog krivičnog dela navođenje na overu neistinitog sadržaja Mehiću je određeno zadržavanje, a u ponedeljak mu je posle saslušanja u tužilaštvu, sudija za prethodni postupak odredio pritvor do 30 dana zbog opasnosti od bekstva. Međutim, očekuje se da će uskoro i BiH poslati zahtev za njegovo izručenje, odmah po okončanju sudskog postupka za falsifikovana dokumenta u Srbiji.


Ostavite komentar

Pravila komentarisanja:

Komentare objavljujemo prema vremenu njihovog pristizanja. Prednost u objavljivanju komentara imaće registrovani korisnici. Molimo Vas da ne pišete komentare velikim slovima, kao i da vodite računa o pravopisu.

Redakcija Informer.rs zadržava pravo izbora, brisanja komentara, ili modifikacije komentara koji će biti objavljeni. Prema Zakonu o informisanju zabranjeno je objavljivanje svih sadržaja koji podstiču diskriminaciju, mržnju ili nasilje protiv lica ili grupe lica zbog njihovog pripadanja ili nepripadanja određenoj rasi, veri, naciji, etničkoj grupi, polu ili zbog njihovog seksualnog opredeljenja.

Nećemo objavljivati komentare koji sadrže govor mržnje, psovke i uvrede. Sadržaj objavljenih komentara ne predstavlja stavove redakcije Informera ili portala Informer.rs, već isključivo stavove autora komentara.

Sugestije ili primedbe možete da šaljete na redakcija@informer.rs.

sledeća vest

Izbori 2024

Vesti

Nebojša Bakarec: Lider ZLF - Lažov od starta!
Kolumne

Nebojša Bakarec: Lider ZLF - Lažov od starta!

Prekjuče 21.6.2024. godine, na konstitutivnoj sednici Skupštine grada Beograda, jedan od novih lidera stranke Zeleno levi front (Ne davimo Beograd), Branislav Dimitrijević, je u svom prvom obraćanju pred Skupštinom grada, masno slagao.

23.06.2024

18:42

TV

Imamo li nade protiv Danske? Selektor Stojković dao jednu od njegovih antologijskih izjava! (VIDEO)
Live TV

Imamo li nade protiv Danske? Selektor Stojković dao jednu od njegovih antologijskih izjava! (VIDEO)

Selektor Srbije Dragan Stojković Piksi izovorio je legendarnu rečenicu pred odlazak u Lisabon: "Kakav bre plasman za Svetsko prvenstvo?" Tada smo pobedili. Da li ste mu verovali kada je rekao da ne treba da brinemo i da će odvesti Srbiju na Evropsko prvenstvo? Evo nas danas u Nemačkoj! Šta možemo da očekujemo u utakmici protiv Danske? Na ovu temu u "Info jutru" govorili su bivši reprezentativac Predrag Mijatović i novinar sportske rubrike Informera Ljubiša Vidović. Uživo u program javio se i Jovan Šurbatović, generalni sekretar Fudbalskog saveza Srbije.

23.06.2024

12:36

JOŠ TV VESTI

Sport

A kazna za "Ubij Srbina!"?! Hitno se oglasio FSS!
EURO 2024

A kazna za "Ubij Srbina!"?! Hitno se oglasio FSS!

Generalni sekretar Fudbalskog saveza Srbije (FSS) Jovan Šurbatović izjavio je danas da će FSS zauzeti stav o kaznama za FS Hrvatske (HNS) i FS Albanije (FSHF) kada dobije zvaničnu odluku Evropske fudbalske unije (UEFA).

23.06.2024

17:05

Planeta

Zabava

JOŠ Zabava VESTI

Magazin

Džet set

Srbija