• aktuelno
Dnevne novine
SRBIJA

Autor: Informer

21.08.2023

19:59

Hraniteljka otišla na more, dete "prosledila" poznanici! Otkriveni propusti zbog kog je mališan pao sa trećeg sprata i poginuo

Shutterstock

Vesti

Hraniteljka otišla na more, dete "prosledila" poznanici! Otkriveni propusti zbog kog je mališan pao sa trećeg sprata i poginuo

Podeli vest

Užasna tragedija potresla je sve građane Srbije kada je dete sa posebnim potrebama (14) preminulo u subotu uveče nakon što je pod još nerazjašnjenim okolnostima ispalo kroz prozor zgrade u Bečeju, u Dositejevoj ulici, gde ga je starateljka Mirjana L. (60) ostavila na čuvanje poznanici i otišla na more.

Kako saznaje "Blic" iz izvora bliskog istrazi, Mirjana je u tom stanu živela sa sada pokojnim detetom čiji je bila hranitelj i u stan je pozvala poznanicu Zdenku K. (56) iz Bačkog Gradišta da ga uz novčanu naknadu pričuva dok je ona na odmoru.

- Mirjana je stan napustila oko 18 časova i u stanu ostavila dete sa Zdenkom kome ga je poverila na čuvanje, a s njom je bila i njena rođaka iz Hrvatske Lj. P. (49). Policiji je oko 21 sat dojavljeno da dete leži na travnjaku ispred zgrade i po izlasku na teren i policajci i lekari Hitne pomoći nisu mogli da mu pomognu već samo da konstatuju smrt na licu mesta - priča sagovornik.

Kaže da se verovatno nikada neće utvrditi kako je došlo do tragedije jer je dete ostavljeno samo u stanu, tako da se ne zna da li je nesrećni mališan ispao kroz prozor ili namerno skočio.

- Ono što je do sada utvrđeno jeste da je dete ostavljeno bez ikakvog nadzora zato što su Zdenka i njena rođaka otišle u prodavnicu. Budući da je dete imalo teški mentalni poremećaj ono nikako, ni trena nije smelo da bude bez nadzora, ali se nažalost to desilo i dovelo do velike tragedije - priča naš sagovornik.

Hranitelji imaju pravo na odmor, ali to moraju da prijave Centru za socijalni rad

Izvor "Blica" kaže da je Mirjana dugogodišnji hranitelj te da joj pokojni dečak nije prvo dete koje joj je povereno na čuvanje, tako da je sigurno znala kakvu proceduru mora da ispoštuje kada odlazi na odmor ili iz nekog drugog razloga ostavlja dete.

- Prema pravilima Centra za socijalni rad i ono na šta se između ostalog hraniteljima prvo ukaže jeste da i oni imaju prava kao i svi drugi na odmor. Međutim, za to postoji procedura koja podrazumeva da hranitelj o svojim planovima mora da obavesti Centar za socijalni rad koji u dogovoru sa hraniteljem i procenom stanja poverenog maloletnog ili punoletnog lica staratelju može da odredi kome će ono biti ostavljeno na čuvanje i ko će se o njemu brinuti, kako bi mogli da utvrde da li će adekvatno biti zbrinuto i da li će se o njemu brinuti sa dužnom pažnjom uz sve propisane uslove koje lice kome je povereno dete mora da ispuni: od stručnosti, do smeštaja, pogotovo kada se radi o osobama sa posebnim potrebama - ističe naš sagovornik.

Stoga, kako kaže, Mirjana nije mogla da ne poznaje tu proceduru, pogotovo zato što je dugo vremena bila na čelu Udruženja hranitelja "Dečiji osmeh" iz Novog Bečeja.

Uhapšene sve tri žene

Podsetimo, pripadnici Ministarstva unutrašnjih poslova u Novom Sadu uhapsili su Mirjanu L. (60) sa prebivalištem u Novom Bečeju, Zdenku K. (56) iz Bačkog Gradišta i državljanku Hrvatske Lj. P. (49),zbog postojanja osnova sumnje da su učinile krivično delo napuštanje nemoćnog lica.

Sumnja se da je Mirjana, kao staratelj 14-godišnjeg deteta sa posebnim potrebama, ostavila dečaka na čuvanje Zdenki i Lj. P. koja joj je došla u goste iz Hrvatske, te da je on u subotu iskočio kroz prozor stana na trećem spratu i preminuo.

Mirjana je uhapšena kod Čačka na putu ka moru gde je krenula na odmor.

Kako je saopšteno iz Policijske uprave u Novom Sadu, osumnjičene su zadržane do 48 sati i biće privedene, uz krivičnu prijavu, osnovnom javnom tužiocu u Bečeju.


Ostavite komentar

Pravila komentarisanja:

Komentare objavljujemo prema vremenu njihovog pristizanja. Prednost u objavljivanju komentara imaće registrovani korisnici. Molimo Vas da ne pišete komentare velikim slovima, kao i da vodite računa o pravopisu.

Redakcija Informer.rs zadržava pravo izbora, brisanja komentara, ili modifikacije komentara koji će biti objavljeni. Prema Zakonu o informisanju zabranjeno je objavljivanje svih sadržaja koji podstiču diskriminaciju, mržnju ili nasilje protiv lica ili grupe lica zbog njihovog pripadanja ili nepripadanja određenoj rasi, veri, naciji, etničkoj grupi, polu ili zbog njihovog seksualnog opredeljenja.

Nećemo objavljivati komentare koji sadrže govor mržnje, psovke i uvrede. Sadržaj objavljenih komentara ne predstavlja stavove redakcije Informera ili portala Informer.rs, već isključivo stavove autora komentara.

Sugestije ili primedbe možete da šaljete na redakcija@informer.rs.

sledeća vest

Izbori 2024

Vesti

TV

Srbija će ostati razjedinjena dokle god ne definiše šta je njen nacionalni interes! Vučićeva politika vratila je nacionalno dostojanstvo i zato izaziva jake otpore!
Live TV

Srbija će ostati razjedinjena dokle god ne definiše šta je njen nacionalni interes! Vučićeva politika vratila je nacionalno dostojanstvo i zato izaziva jake otpore!

Despot Stefan Lazarević govorio je da će ljubav sve pobediti. U emisiji "Info veče" govorilo se o nečemu sasvim suprotnom, o mržnji. Mi u našoj zemlji mnogo gradimo, ali smo zanemarili najvažniji hram, a to je čovek. Mržnjom su se bavili umni ljudi kao što su Niče i Dučić, kao i sveti otac Justin Popović koji je rekao da je mržnja smrt duše. Na ovu temu govorili su ministar unutrašnje i spoljne politike Tomislav Momirović i prof. dr Dragoslav Slojević sa Fakulteta organizacionih nauka.

30.06.2024

22:24

Cela Evropa strahuje od migranata ekstremista! Srbija među poslednjima na listi ugroženosti od terorizma!
Live TV

Cela Evropa strahuje od migranata ekstremista! Srbija među poslednjima na listi ugroženosti od terorizma!

Juče je izvršen teroristički napad u Beogradu kada je vehabista iz samostrela upucao pripadnika žandarmerije ispred Izraelske ambasade. Poznato je da je napadač ovom prilikom preminuo, dok je pripadnik žandarmerije operisan i nalazi se van životne opasnosti. Na ovu temu "Otvorenom studiju" Informer televizije govorili su Branko Nadoveza sa Instituta za noviju istoriju i stručnjak za bezbednost Gordana Mišev.

30.06.2024

20:42

Islamska zajednica strogo osudila čin vehabije! Tamo gde je verujući čovek, nema terorizma! (VIDEO)
Live TV

Islamska zajednica strogo osudila čin vehabije! Tamo gde je verujući čovek, nema terorizma! (VIDEO)

Juče je izvršen teroristički napad u Beogradu kada je vehabista iz samostrela upucao pripadnika žandarmerije ispred Izraelske ambasade. Poznato je da je napadač ovom prilikom preminuo, dok je pripadnik žandarmerije operisan i nalazi se van životne opasnosti. Na ovu temu "Otvorenom studiju" Informer televizije govorili su Veljko Jovanović, član SNS-a, Radiša Roksić, biviši načelnik BIA, a uživo u program javio se i Rašed Ef Plojević zamenik predsednika Ešihata Islamske zajednice u Srbiji.

30.06.2024

19:35

JOŠ TV VESTI

Sport

Planeta

Zabava

JOŠ Zabava VESTI

Magazin

Džet set

Srbija