• aktuelno
Dnevne novine
SRBIJA

Autor: Informer.rs/rtgcg.me

17.09.2023

08:28

Otkriveno ko je kopao tunel do suda! Traga se za šest osoba, zna se i motiv!

Vlada Crne Gore

Vesti

Otkriveno ko je kopao tunel do suda! Traga se za šest osoba, zna se i motiv!

Podeli vest

Od otkrivanja tunela prokopanog od privatnog stana u Njegoševoj ulici do depoa Višeg suda u Podgorici sutra će se navršiti sedam dana, a policija zasad zvanično nije uhapsila nijednu osobu zbog povezanosti s ovim slučajem.

Mada u bezbednosnom sektoru tvrde da znaju ko su počinoci i da uz to znaju i gde su, zasad nema potvrde da su odgovorni privedeni pravdi.

Prema saznanjima rtgcg.me predstavnici crnogorske policije intenzivno komuniciraju sa policijskim organima jedne države iz regiona radi hapšenja odgovornih za ovaj dosad neviđen upad. Mada policijski čelnici pozivaju na strpljenje, a premijer Dritan Abazović odbija da saopšti više detalja u interesu istrage, ne samo da se ne zna gde su počinioci, nego do kraja nije jasan ni motiv zašto bi neko ovo uradio.  

Foto: Vlada Crne Gore

Kopači bili maskirani, snimile ih kamere

Prst sumnje odmah je uperen u kotorske kartele, odnosno "kavački" i "škaljarski", ali više detalja i dalje nije poznato. Smatra se da je cilj bio krađa dokaza, pokušaj nečijeg bekstva ili možda i likvidacija nekog od zatvorenika. Opet, ništa nije sasvim izvesno. Prema rečima sagovornika rtgcg.me iz bezbednosnog sektora, zasad je jedino izvesno da počinoci nisu iz Crne Gore ali i da nisu iz Albanije, kako je deo medija spekulisao. Posebno buni priča o krađi nekih pištolja i pušaka, jer što i sam premijer Dritan Abazoviž priznaje, teško da bi to mogao da bude glavni motiv za jedan ovakav poduhvat.  

Važan trag mogli bi biti snimci sa sigurnosnih kamera u Njegoševoj ulici, kako bi se videlo ko su osobe koje su kopale tunel. Ali, ako je tačno da su krivci bili prerušeni tokom ulaska u stan i izlaska, pitanje je i koliko će to biti od koristi. 

Puška iz koje je ubijen Jovanović čuva se u depou

Da li su neki dokazi mogli biti odneti u SAD i šta bi provere tamo pokazale, imajući u vidu najavljen dolazak agenata američkog FBI u Crnu Goru, možda je tema koja je ponukala nalogodavce i organizatore da pokrenu ovakav poduhvat. To ne isključuje ni sam premijer, koji je u julu zvanično pozvao FBI da pomogne u istrazi o ubistvu Duška Jovanovića 2004. godine. Puška iz koje je ubijen Jovanović čuva se u depou Višeg suda a priče da je ukradena tokom provale zasad odbacuju sudske i policijske vlasti. No, vršilac dužnosti direktora Uprave policije Nikola Terzić ne isključuje da je kontaminacija dokaza o atentatu na Jovanovića mogla da bude motiv za ovaj upad. 

Zvanično je potvrđeno da crnogorski istražitelji traže šest osoba osumnjičenih za kopanje tunela. Forenzičari su izuzeli tragove iz stana, koji ce biti predmet veštačenja, a istražiteljima su odmah nakon otkrivanja tunela dostavljeni i snimci sa zgrada u Njegoševoj ulici.

Veće za nacionalnu bezbednost raspravljalo je u petak o tunelu, a pritom još nije završen popis svih stvari koje se nalaze u depou. Veruje se da bi to moglo da bude urađeno do utorka.
Po saznanjima rtgcg.me, unutar tunela nađeni su i meci tokom uviđaja.

Iz Uprave policije potvrdeno je da je u sredu veče u blizini Podgorice pronađen kombi, za koji se veruje da su ga koristili osumnjičeni za obijanje depoa u Višem sudu.

Na nedavnoj sjednici Biroa za operativnu koordinaciju organa obaveštajno-bezbednosnog sektora (BOK) konstatovano je i da obijanje depoa Višeg suda u Podgorici predstavlja "najznačajniji i najopasniji udar na institucije države i pravosudni sistem".


Ostavite komentar

Pravila komentarisanja:

Komentare objavljujemo prema vremenu njihovog pristizanja. Prednost u objavljivanju komentara imaće registrovani korisnici. Molimo Vas da ne pišete komentare velikim slovima, kao i da vodite računa o pravopisu.

Redakcija Informer.rs zadržava pravo izbora, brisanja komentara, ili modifikacije komentara koji će biti objavljeni. Prema Zakonu o informisanju zabranjeno je objavljivanje svih sadržaja koji podstiču diskriminaciju, mržnju ili nasilje protiv lica ili grupe lica zbog njihovog pripadanja ili nepripadanja određenoj rasi, veri, naciji, etničkoj grupi, polu ili zbog njihovog seksualnog opredeljenja.

Nećemo objavljivati komentare koji sadrže govor mržnje, psovke i uvrede. Sadržaj objavljenih komentara ne predstavlja stavove redakcije Informera ili portala Informer.rs, već isključivo stavove autora komentara.

Sugestije ili primedbe možete da šaljete na redakcija@informer.rs.

sledeća vest

Izbori 2024

Vesti

TV

Rusi u svemu superiorni u odnosu na Ukrajince! Za Ukrajinu stvari danas stoje loše, a sutra će biti još gore! (VIDEO)
Live TV

Rusi u svemu superiorni u odnosu na Ukrajince! Za Ukrajinu stvari danas stoje loše, a sutra će biti još gore! (VIDEO)

Bitka za Časov Jar se zaoštrava. Zelenski smenio načelnika odeljenja za sajber bezbednost. Zašto je poseta kineskog predsednika važna za celu Evropu. Kolumbija prekinula diplomatske odnose sa Izraelom. Gosti emisije "Rat uživo" bili su analitičar prof. dr Miloš Laban i sociolog prof. dr Ilija Kajtez. Uživo u program javio se i geopolitički analitičar Milutin Ilić.

02.05.2024

19:58

JOŠ TV VESTI

Sport

Planeta

Zabava

JOŠ Zabava VESTI

Magazin

Džet set

Srbija