• aktuelno
Dnevne novine
SRBIJA

Autor: S. S.

12.10.2023

19:23

"U Kragujevcu je sve manje kriminala"! Vladimir Šebek, načelnik policije izneo nove podatke!

S. S.

Vesti

"U Kragujevcu je sve manje kriminala"! Vladimir Šebek, načelnik policije izneo nove podatke!

Podeli vest

Stanje na području koje pokriva PU Kragujevac, sudeći prema rečima načelnika, pukovnika Vladimira Šebeka, stabilno je, a broj krivičnih dela u padu je u odnosu na period od januara do septembra prošle godine.

Policijska uprava Kragujevac nadležna je za opštine Knić, Topola, Aranđelovac, Batočina, Lapovo i Rača, gde je za prvih devet meseci tekuće godine registrovano 1.265 krivičnih dela. 

- Od navedenog broja rasvetljeno je više od 65 posto krivičnih dela, a najveći broj je iz domena opšteg kriminala, 1.164 odnosno,  92 odsto. U ovom periodu rasvetljeno je 66 odsto krivičnih dela krađe i razbojništva i 51 odsto teških krađa-  kazao je na konferenciji za novinare Šebek i dodao da je od početka godine na delu uhvaćeno 196 učinilaca krivičnih dela, odnosno 53 više nego u istom periodu 2022. godine.

- Od početka godine smanjen je i broj krivičnih dela iz kategorije teških telesnih povreda dok je za nasilje u porodici podneto 84 krivičnih prijava, a izrečeno je 1.300 hitnih mera- kaže načelnik PU Kragujevac.

Foto: S. S.

Načelnik Vladimir Šebek sa kolegama

Dodaje da je u posmatranom periodu izvršeno 235 zaplena gde je oduzeto gotovo 19 kilograma raznih narkotika. Radi se o marihuani, amfetaminu, kokainu, heroinu i sličnim psihoaktivnim supstancama. Za ova dela podneta je 191 krivična prijava. 

- Maloletna lica izvršila su 52 krivična i tu se beleži pad u odnosu na prošlu godinu. Podaci o javnom redu i miru kažu da od početka godine nije zabeležen ni jedan slučaj dela narušavanja kada su u pitanju maloletnici.  Smanjenje prekršaja javnog reda i mira beleži se i kod odraslih osoba i to za 10,79 odsto što ukazuje da je područje PU Kragujevac bezbedno- kazao je Šebek. 

Epidemija lažnih dojava o postavljenim bombama nije zaobišla ni centralni grad Šumadije. Tako su u periodu januar - septembar 2023. godine evidentirane 64 ovakve dojave. Za ovo delo podnete su dve krivične prijave za izazivanje panike i nereda. 

-Na našem području evidentirano je 699 saobraćajnih nezgoda što je za 8 odsto manje nego prošle godine. Nažalost, u saobraćaju je 17 osoba izgubilo život, teško je povređeno 96, a lakše 451 osobe - sumirao je pukovnik Šebek i dodao da je u saobraćaju ukupno otkriveno 23.513 prekršaja, 615 više nego u istom periodu lane. 

- Najviše prekršaja vezano je za prekoračenje brzine, gotovo 19.000 dok je više od 1.300 vozača bilo pod dejstvom alkohola. Zbog vožnje pod dejstvom droge sankcionisano je 45 vozača. Veliki je i broj onih koji su u statistiku saobraćajnih prekršaja ušli zbog izbegavanja korišćenja sigurnosnih pojaseva, njih 2.500 dok je više od 1.500 vozača nepropisno koristilo mobilni telefon tokom vožnje", sumirao je prvih devet meseci tekuće godine načelnik PU Kragujevac, pukovnik Vladimir Šebek. 


Ostavite komentar

Pravila komentarisanja:

Komentare objavljujemo prema vremenu njihovog pristizanja. Prednost u objavljivanju komentara imaće registrovani korisnici. Molimo Vas da ne pišete komentare velikim slovima, kao i da vodite računa o pravopisu.

Redakcija Informer.rs zadržava pravo izbora, brisanja komentara, ili modifikacije komentara koji će biti objavljeni. Prema Zakonu o informisanju zabranjeno je objavljivanje svih sadržaja koji podstiču diskriminaciju, mržnju ili nasilje protiv lica ili grupe lica zbog njihovog pripadanja ili nepripadanja određenoj rasi, veri, naciji, etničkoj grupi, polu ili zbog njihovog seksualnog opredeljenja.

Nećemo objavljivati komentare koji sadrže govor mržnje, psovke i uvrede. Sadržaj objavljenih komentara ne predstavlja stavove redakcije Informera ili portala Informer.rs, već isključivo stavove autora komentara.

Sugestije ili primedbe možete da šaljete na redakcija@informer.rs.

sledeća vest

Vesti

TV

Šolakova novinarka postavila ministarki Stamenkovski beozbrazno intimno pitanje! Da li je ovo moralno? (VIDEO)
Live TV

Šolakova novinarka postavila ministarki Stamenkovski beozbrazno intimno pitanje! Da li je ovo moralno? (VIDEO)

Urednik i novinar Ljiljana Stojanović napala je ministarku za brigu o porodici Stamenkovski na konferenciji za štampu. Ona je rekla da ministarka ne sme da zamera ženama što rađaju decu u poznijim godinama i pitala je sa koliko godina je ona rodila dete. Na ovu temu u "Info jutru" govorili su Andrijana Arnautović, SRS, Marjan Rističević, SNS i Radoslav Milojičić Kena, narodni poslanik.

06.10.2024

10:55

Sport

Planeta

Zabava

Održana promocija knjige "Srbi na Kosovu i Metohiji u 20. i 21. veku" (FOTO)
Kultura

Održana promocija knjige "Srbi na Kosovu i Metohiji u 20. i 21. veku" (FOTO)

U prepunoj sali Kolarčeve zadužbine u Beogradu, sinoć je predstavljena knjiga "Srbi na Kosovu i Metohiji u 20. i 21. veku" autora prof. Dragoslava Ćetkovića u izdanju Obeležja plus i Fondacije Braća Karić a u prisustvu Njegovog Preosveštenstva Episkopa novobrdskog g. Ilariona, vikara Patrijarha srpskog g. Porfirija, mnogobrojnih uglednih zvanica, predstavnika srpskih kulturnih i javnih institucija, predstavnika medija i znamenitih građana Kosova i Metohije.

05.10.2024

14:12

Magazin

JOŠ Magazin VESTI

Džet set

Srbija