• aktuelno
Dnevne novine
SRBIJA

Autor: Informer/Republika

23.10.2023

14:14

Odloženo suđenje suspendovanom inspektoru SBPOK! Stolića optužili da je bio saradnik Velje Nevolje i za 500 evra odavao informacije

Aleksandar Jovanović Cile/printscreen

Vesti

Odloženo suđenje suspendovanom inspektoru SBPOK! Stolića optužili da je bio saradnik Velje Nevolje i za 500 evra odavao informacije

Podeli vest

Suđenje suspendovanom inspektoru SBPOK-a Božidaru Stoliću (37) po ukinutoj presudu kojom je bio osuđen na kaznu zatvora od dve godine, zbog optužbi da je zloupotrebom službenog položaja odavao informacije o istrazi koja se vodi protiv organizatora i dela pripadnika organizovane kriminalne grupe Veljka Belivuka i Marka Miljkovića trebalo je danas da počne iznova.

Ipak, početak je odložen za 5. decembar na molbu advokata Slobodana Steševića kojeg je drugooptuženeni Filip Golubović (27) zvanično angažovao jutros. 

- Filip Golubović me je telefonskim putem angažovao juče, a danas mi je potpisao punomoćje te vas molim da odložimo ročište da bih se upoznao sa spisima, posebno sa ukazima Apelacionog suda - rekao je advokat Stešević.

Golubović je prvostepenom presudom bio osuđen na kaznu zatvora od godinu dana i dva meseca jer je prema optužbi TOK Stolića podstrekavao na zloupotrebu službenog položaja.

Inače , Golubović je do nedavno izdržavao zatvorsku kaznu za drugo krivično delo, pa je danas došao sa slobode. Na optuženičku klupu seo je nasmejan sa Stolićem koji je takođe bio dobro raspoložen. 

Foto: ata

 

Presuda u ovom slučaju je ukinuta početkom leta i predmet je vraćen na ponovno suđenje Specijalnom sudu, jer su ocenili da nije argumentovao obrazloženo korišćenje aplikacije "Skaj" (SKY). 

- Nije dovoljno reći da je taj dokaz pribavljen putem međunarodne pravne pomoći - naveo je Apelacioni sud istakavši da je veće sudije Zorana Šešića jasno moralo da navede način na koji je pribavljena dokumentacija u Francuskoj, da je to učinjeno u skladu sa tamošnjim zakonom i da nije u suprotnosti sa načelima pravnog sistema u Srbiji i opšte prihvaćenim pravilima međunarodnog prava.

Ukinut je i oslobađajući deo presude Stoliću i Goluboviću za krivično delo udruživanje radi vršenja krivičnih dela, za šta im se suđenje takođe ponavlja.

Podsetimo, prema optužnom predlogu, na molbu Filipa Golubovića, Stolić je proverio 27. februara 2020. da li je i dalje na snazi Interepolova poternica Argentine za osuđenim pripadnikom grupe Darka Šarića, Borisom Labanom, pa mu je sutradan preneo da jeste.

Foto: Privatna arhiva

 

Goluboviću je inspektor prosleđivao i podatke o poternicama Srđana Jezdimira, Marinu Golubović i Jelicu Milošević.

Zauzvrat je, kako se sumnja dobijao 500 evra po informaciji, a za podatke iz istrage protiv Belivuka i ostalih, Stoliću je Golubović obećao isplatu od 5.000 evra.

Posle hapšenja Belivuka, Miljkovića i ostalih pripadnika te grupe 4. februara 2021. godine, Stolić je preko Golubovića dostavljao informacije o toku istrage protiv njih pripadnicima grupe koji nisu bili uhapšeni.

Sve tražene podatke, do kojih je dolazio putem zloupotrebe službenih ovlašćenja i uvida u Jedinstveni informacioni sistem MUP-a Srbije, davao je drugooptuženom Goluboviću od januara 2020. do 10. juna 2021. godine.

Prema iskazu Golubovića, on je inspektora upoznao dok je bio u pritvoru, 19. aprila 2019. godine, kada je Stolić od njega uzimao izjavu o nestanku Gorana Mihajlovića.

Nakon što je izašao iz pritvora, sreli su se u jednom kafiću i razmenili telefone.

Golubović je prema policijskoj dokumentaciji sve za šta se tereti Stolić priznao, ali je pred sudom kazao da je pod prisilom dao takav iskaz.


Ostavite komentar

Pravila komentarisanja:

Komentare objavljujemo prema vremenu njihovog pristizanja. Prednost u objavljivanju komentara imaće registrovani korisnici. Molimo Vas da ne pišete komentare velikim slovima, kao i da vodite računa o pravopisu.

Redakcija Informer.rs zadržava pravo izbora, brisanja komentara, ili modifikacije komentara koji će biti objavljeni. Prema Zakonu o informisanju zabranjeno je objavljivanje svih sadržaja koji podstiču diskriminaciju, mržnju ili nasilje protiv lica ili grupe lica zbog njihovog pripadanja ili nepripadanja određenoj rasi, veri, naciji, etničkoj grupi, polu ili zbog njihovog seksualnog opredeljenja.

Nećemo objavljivati komentare koji sadrže govor mržnje, psovke i uvrede. Sadržaj objavljenih komentara ne predstavlja stavove redakcije Informera ili portala Informer.rs, već isključivo stavove autora komentara.

Sugestije ili primedbe možete da šaljete na redakcija@informer.rs.

sledeća vest

Izbori 2024

Vesti

Jovanov otkrio bruku poslanika Nebojše Novakovića: Pred strancima ogovara Srbiju, ali i šefa svoje stranke
Politika

Jovanov otkrio bruku poslanika Nebojše Novakovića: Pred strancima ogovara Srbiju, ali i šefa svoje stranke

Šef poslaničke grupe „Aleksandar Vučić – Srbija ne sme da stane“ Milenko Jovanov reagovao je na izlaganje narodnog poslanika Demokratske stranke Nebojše Novakovića, i rekao da je uveren da je Novaković lično bio veoma pogođen onim delom ekspozea u kojem je mandatar Miloš Vučević govorio o otklonu od jugoslovenstva i jugonostalgije, što ga je navelo da prilično jadno reaguje i pokuša lično da diskredituje Vučevića.

01.05.2024

19:54

Podrška članstvu Kurtijeve vlade je sramna mrlja! Đurić o sramnom koraku Dore Bakojani: Ovo nije u interesu ni srpskog i grčkog naroda
Politika

Podrška članstvu Kurtijeve vlade je sramna mrlja! Đurić o sramnom koraku Dore Bakojani: Ovo nije u interesu ni srpskog i grčkog naroda

U pokušaju da pred grčkim i srpskim narodom i širom evropskom javnošću drsko prikrije inkriminišuće činjenice o eklatantnim prekršajima režima premijera privremenih prištinskih institucija Aljbina Kurtija, izvestilac Parlamentarne skupštine Saveta Evrope (PSSE) za prijem tzv. Kosova Dora Bakojani je preduzela još jedan sramotan korak, izjavio je danas ambasador Srbije u SAD Marko Đurić.

01.05.2024

18:11

Nebojša Bakarec: Sjajni program mandatara Miloša Vučevića!
Politika

Nebojša Bakarec: Sjajni program mandatara Miloša Vučevića!

Danas je mandatar nove Vlade Republike Srbije, gospodin Miloš Vučević, u Narodnoj skupštini Republike Srbije, predstavio svoj program i buduće članove Vlade. Sastav Vlade je fantastičan. Svi poslanici su pre početka sednice dobili Program mandatara Miloša Vučevića. Izvanredni i detaljni Program g. Vučevića se proteže na 65 strana, a ja ću izdvojiti ono što se meni čini najvažnijim. Sa ogromnim zadovoljstvom ću glasati za izbor nove Vlade koju predlaže mandatar Miloš Vučević.

01.05.2024

17:08

TV

Perfidne igre Zapada sa Rusijom su razotkrivene! Obmanuli Putina u Minhenu, a Zelenskom učinili medveđu uslugu!
Live TV

Perfidne igre Zapada sa Rusijom su razotkrivene! Obmanuli Putina u Minhenu, a Zelenskom učinili medveđu uslugu!

U parku pobede u Moskvi otvorena izložba oružja zaplenjenog oružja. Iz ugla zapadnih medija, Rusi ismevaju NATO. Za to vreme, rat u Ukrajini intenzivno se vodi bez nade za skorašnji mir. Na ovu temu u emisiji "Rat uživo" govorili su istoričar Miloje Pršić i politički filozof Dragoljub Kojčić. Putem vajber uključenja, uživo u program uključio se i novnar i ratni reporter Danijel Simić koji je govorio o tome kako trenutno izgleda front kod Časovog Jara.

01.05.2024

19:45

JOŠ TV VESTI

Sport

Planeta

Zabava

JOŠ Zabava VESTI

Magazin

Džet set

Srbija