• aktuelno
Dnevne novine
SRBIJA

Autor: Informer

28.10.2023

10:06

Tražio bager, optužio sinove, udarao glavom o sto i dobio doživotnu robiju: Dve godine od hapšenja Gorana Džonića za ubistvo Đokića

Informer

Vesti

Tražio bager, optužio sinove, udarao glavom o sto i dobio doživotnu robiju: Dve godine od hapšenja Gorana Džonića za ubistvo Đokića

Podeli vest

Panzionisani vatrogasac Goran Džonić osuđen je prvostepenom presudom na kaznu doživotnog zatvora zbog ubistva tročlane porodice Đokić iz Aleksinca, Gorana (57), Gordane (56) i njihove ćerke Lidije (25), 26. septembra 2021. godine.

Za užasan zločin koji se desio u noći između 26. i 27.septembra u ataru sela Moravac optužen je Đokićev brat od ujaka Goran Džonić, bivši vatrogasac, koji je u Višem sudu u Nišu osuđen na kaznu doživotnog zatvora.

 

Tražio kamion i bager da premesti tela?

Džonić, dok se još nije otkrilo ko stoji iza zločina, od jednog komšije tražio da mu pozajmi kamion i bager kako bi, verovatno prebacio negde tela i sakrio, i da su tek naknadno saznali za to.

Pretio samoubistvom

Posle godinu i po dana istrage, i nakon svega tri i po meseca suđenja, veće Višeg suda u Nišu kojim je predsedavao sudija Mirko Drašković oglasilo je 13.juna ove godine Gorana Džonića krivim za teško ubistvo u sticaju sa nezakonitim posedovanjem oružja, i osudilo ga, nepravosnažno, na kaznu doživotnog zatvora.

Foto: D.K.

 

Dok je sudija Mirko Drašković čitao presudu Džonić je teatralno uzviknuo: "Zašto?! Za šta?"! Nakon toga počeo je da udara glavom od sto i da viče: "Nisam ja to uradio, hoću da se ubijem!".

Počinio ubistvo kako bi se dokopao novca i vratio dug od 10.000 evra

Optužnicom Višeg javnog tužilaštva, Džoniću je stavljeno na teret da je teško ubistvo iz koristoljublja počinio kako bi rođaku vratio pozajmicu od 10.000 evra koju je uzeo da bi kupio i renovirao kuću za jednog od sinova.

On se tereti da je brata od tetke Gorana, njegovu suprugu Gordanu I ćerku Lidiju, kobne večeri zaustavio kada su iz Moravca krenuli kolima za Aleksinac i da ih je preteći pištoljem primorao da odu do mesta zvanog "Dudin gaj" gde ih je ubio a njihova tela zapalio. "Pasat" je odvezao u okolinu Tešice gde je uzeo novac iz gepeka a vozilo zapalio, nakon čega se vratio skuterom u Moravac i sakrio pare u dvorištu kuće koju gradi za sina Stefana.

Uzeo više od 40.000 evra

Džoniću je stavljeno na teret da je iz "pasata" Gorana Đokića, koji je u Aleksincu imao menjačnicu, oduzeo više od 40.000 evra u raznim valutama koji su se nalazili sakriveni u automobilu. Prema optužnici, on je iz vozila uzeo 1.380.000 dinara, 27.130 evra, 3.940 švajcarskih franaka i 1.690 američkih dolara kao i 160 američkih dolara u apoenima od po jedan dolar. Potom se vratio u Moravac gde je sakrio novac u kući u izgradnji koju koristi njegov sin Stefan.

Džonić u zločin pokušao da umeša i braću Jojke

Svi prikupljeni dokazi išli su od početka istrage u prilog samo jedne sumnje - da je upravo on jedini izvršilac monstruoznog zločina, iako je Džonić lažima i manipolacijom pokušao da prebaci odgovornost na braću Aleksandra i Konstantina Miloševića iz Moravca, poznate kao braća Jojke, ali mu nije pošlo za rukom.

Foto: Tanjug

 

Njegov DNK je nađen novcu i vreći sa evrima, kao i na pištolju koji je nađen sakriven nakon što je on ispričao policiji gde se nalazi a za koji je balističkim veštačenjem utvrđeno da je iz njega ubijena porodica Đokić.

Na oružju nađeni DNK tragovi Lidije Đokić

Na oružju je nađen i DNK Lidije Đokić. Sigurnosne kamere u Tešici snimile su "pasat" Đokića kako sa zemljanog puta dolazi iz pravca Moravca u dva časa iza ponoći, i Džonićev žuti skuter kako se vraća dva časa kasnije istim putem. Snimljen je kako sipa gorivo u kantu na dan nestanka Đokića, a istog dana je bio i u Tešici kraj mesta gde je kasnije nađen zapaljen pasat.

Metalostrugar iz Moravca je posvedočio da je Džoniću pomogao da napravi navoj na cevi pištolja za prugušivač, ne znajući tada o čemu se radi.

Negirao vezu sa ubistvom

Optuženi Džonić je i u toku maratonske istrage i na samom suđenju negirao da ima bilo kakve veze sa ubistvom tvrdeći da je u noći kada su Đokići oteti, opljačkani i spaljeni, bio navodno na noćnom pecanju pa u garaži.

On je na suđenju izneo bizarne tvrdnje da mu neko namešta trostruko ubistvo i podmeće DNK na parama, oružju... Džonić je pred sudom glumio gubitak sećanja, svaki put kada je bi suočen sa dokazima, ne pokazujući znake kajanja.

Foto: D.K.

 

Duševno zdrav

Dr Marija Panić, predstavnik komisije veštaka Specijalne zatvorske bolnice u Beogradu, na prošlom ročištu potvrdila je da je Džonić u potpunosti u stanju da relano rasuđuje jer je duševno zdrav kao i da su mu intelektualne sposobnosti na nivou proseka.

Ona je potvrdila da je tokom veštačenja kod optuženog uočeno manipulativno ponašanje ali i pojedini agresivni ispadi i neljubazno ponašanje prema medicinskom osoblju i čuvarima. Veštačenje je potvrdilo da Džonić ima sklonosti da manipuliše.

Džonićeva advokatica najavila je žalbu na presudu.

Džonić je nakon izricanja presude burno reagovao, počeo je da viče da nije kriv i da će da se ubije. Ustao je sa klupe i udario glavom o sto, anda se otimao strojici stražara koji su priskočili kako bi ga smirili i izveli iz sudnice.

Podsetimo, vlasnik menjačnice Goran Đokić iz Aleksinca, njegova supruga Gordana i dvadesetpetogodišnja ćerka Lidija svirepo su ubijeni 26. septembra 2021. godine. Ubijeni su iz vatrenog oružja, a njihova tela potom su zapaljena.

Na najtežu, doživotnu, kaznu zatvora, pre Gorana Džonića osuđeno je šest muškaraca. Njih petorica i dalje se nalaze iza rešetaka.

 




Ostavite komentar

Pravila komentarisanja:

Komentare objavljujemo prema vremenu njihovog pristizanja. Prednost u objavljivanju komentara imaće registrovani korisnici. Molimo Vas da ne pišete komentare velikim slovima, kao i da vodite računa o pravopisu.

Redakcija Informer.rs zadržava pravo izbora, brisanja komentara, ili modifikacije komentara koji će biti objavljeni. Prema Zakonu o informisanju zabranjeno je objavljivanje svih sadržaja koji podstiču diskriminaciju, mržnju ili nasilje protiv lica ili grupe lica zbog njihovog pripadanja ili nepripadanja određenoj rasi, veri, naciji, etničkoj grupi, polu ili zbog njihovog seksualnog opredeljenja.

Nećemo objavljivati komentare koji sadrže govor mržnje, psovke i uvrede. Sadržaj objavljenih komentara ne predstavlja stavove redakcije Informera ili portala Informer.rs, već isključivo stavove autora komentara.

Sugestije ili primedbe možete da šaljete na redakcija@informer.rs.

sledeća vest

Izbori 2024

Vesti

TV

JOŠ TV VESTI

Sport

Planeta

Zabava

JOŠ Zabava VESTI

Magazin

Džet set

Srbija