• aktuelno
Dnevne novine
SRBIJA

Autor: Informer.rs

20.11.2023

16:06

Veljko Belivuk i Marko Miljković slali poljupce i srca bivšem advokatu! Dejan Lazarević došao da ih gleda iz publike!

Informer

Vesti

Veljko Belivuk i Marko Miljković slali poljupce i srca bivšem advokatu! Dejan Lazarević došao da ih gleda iz publike!

Podeli vest

U Specijalnom sudu u Beogradu danas bi ispitivanjem svedoka oštećenog trebalo da se nastavi suđenje organizovanoj kriminalnoj grupi Veljka Belivuka i Marka Miljkovića, čiji pripadnici se terete za sedam ubistava, trgovinu drogom, nezakonito držanje i nošenje oružja, otmice i silovanje.

18.13 Suđenje završeno za danas

Sudija je prekinula suđenje za danas i najavila da će u petak govoriti svedok Petar Ilinković iz Vršca u čijem je vlasništvu, kako je objasnila, bio određeni "mercedes" u momentu kada je nestao Zdravko Radojević.

18.15 Belivuk preti funkcioneru KK Partizan

Kao dokaz u postupku protiv kriminalne grupe pušteni su razgovori optuženog Aleksandra Vučeljića koji 12. januara 2021. poziva nekadašnjeg direktora KK Partizan Dejana Kijanovića. Vučeljićev telefon, međutim, kako se čulo, uzima Belivuk i preko Kijanovića preti funkcioneru KK Partizan Ostoji Mijailoviću da će da mu "uzme 20 automobila".

Foto: Printscreen/Marko Đoković

Pretio čelnicima drugih klubova

Vučeljić: Sekund samo, hoće neko da te čuje Belivuk: E buraz, Velja je. Da ti čestitam prvo praznike, Novu godinu, Božić Kijanović: Takođe, sve najbolje Belivuk: I da bude uspešnija od prošle, što se kaže Kijanović: Valjda će Belivuk: Jesi li dobro brate? Kijanović: Evo brate petljam, kao i uvek Belivuk: Je*i ga sad imamo neprijatnu situaciju treba sa tobom da pričam brate umesto sa Ostojom, al on je stručnjak. Brate, molim te, ja tebe moram da zamolim, pošto vidim da K. K. malo boli k.*.c brate, bar vrh K. K. za navijače. Sport se brate kao i u fudbalu i svakom drugom sportu i košarka se igra zbog publike i zbog navijača. A ja vidim da Ostoju baš zabole k.*.c da odgovori na naše zahteve. Ja brate nisam tražio ništa nenormalno. Znači ako su Vigani bato moj mogli da igraju sa publikom, ako se u Čačku igralo sa publikom, okej nije to prava publika, ali se napravi novimar, mislim da može da se napravi i za naše. I mislim brat da treba da se ispoštuju naši navijači malo. Ovde sad imamo situaciju svaki Groba ti kaže " a igrali su u Čačku to je Ostojina isto ekipa. Izgubili, namestili utakmicu". Ja ne znam da l K. K. vidi da će da dođe do toga da će vijači krenuti da teraju upravu. Ja sad tebi pričam otvoreno kako jeste. Znači, molim te brate od te priče da se Ostoja ne javlja na telefon. To je glupost. Da ne idem sad u "Britiš motors" pa da mu uzmem 20 auta iz radnje pa da mora da se javi. Molim te ga nađi i reci mu da mi obezbedi brate spisak za 20-30-40 Groabra dad dođu da prisustvuju utakmici. Ne tražimo ništa nenormalno. Biće kulturni momci. Ovo nije 91-a gde će oni da dođu tamo da lome, da pale baklje. Samo malo da smirimo Grobare, jer vidim da njega boli k.*.c za to.

Kijanović: I da budu raštrkani i tako dalje Belivuk: Naravno brate, slušaj onako kako se mi dogovorimo. Ako se dogovorimo da sede na svakoj sedmoj stolici, sedeće tako. Jel obavezna maska, rukavice, se kako se dogovorimo. Kijanović: Javljam Saletu to danas u toku dana Belivuk: Hvala.

U sudnici su pušteni i razgovori koje je Vučeljić vodio sa Milošem Hrkmanom, navijačem koji je više puta hapšen, kao i optuženom Slađanom Sekulić

17.57 Razgovor Aleksandra Vučeljića

Aleksandar Vučeljić razgovarao je sa Darkom Grabežom, koji je policijski službenik koji se dovodio u vezu sa klanom Veljka Belivuka. Potom je slušan i njegov razgovor sa izvenism Vladimirom Kostićem.

Pušten je i njegov razgovor sa Milošem Hrkmanom, goji je govorio da će se čuti "samo da završe neke provere u Rumi i pozavršavaju posao".

Potom je slušan razgovor između Vučeljića i okrivljene Slađane Sekulić, koja mu je tražila da joj iznajmi automobil na mesec dana jer su svoj prodali. Ostatak razgovora vodio se oko cene automobila, a potom se na telefon javio i njen suprug Vlade Georgiev koji je dogovorio cenu automobila, a potom su govorili o tome da treba da "preuzmu dukserice i uzmu novac".

17.50 - "Lažeš me, kuliraš me kao budalu" - Pušten snimak razgovora Budimira i nepoznatog muškarca

U sudnici su pušteni i razgvori između optuženog pripadnika Belivukovog klana Miloša Budimira i nepoznatog muškarca, u kom dogovaraju da preuzmu Skaj telefone, a potom razgovor u kom se 9. januara 2021, manje od mesec dana pre hapšenja u februaru, raspravlja sa nepoznatim muškarcem oko prenosa vlasništva nad stanom.

Budimir: Molim.

Muškarac: E, gde si, Buđo?

Budimir: Evo me na Tari, na planini.

Muškarac: Znam, zvao sam te pre par dana, ne j.*..š da mi se javiš. Trebao si da dođeš onaj dan za Mirijevo, opet me j.*..š, baš mi kidaš živce.

Budimir: Brate, nisam mogao da stignem, izvini molim te.

Muškarac: Nemoj da mi se izvinjavaš, ovako ćemo, čekao sam te dok si bio u tvorza tri godine, čekao sam te ovo, čekao sam te ono, praviš me na budalu kao da sam ti brat rođeni. Ovako ćemo, pošto mi se ne javljaš na telefon...

Budimir: Slušaj, nema potrebe da pričamo ovako.

Muškarac: Ne znam kako ću posle pet godina?

Budimir: Slušaj, ja sam hteo da prebacim, ne možemo da prebacimo, jurim na sve strane.

Muškarac: Vidi Buđo ne interesuje me uopšte brate posle pet godina. Ko si mi ti? Lažeš me, kuliraš me kao budalu i pitaš što sam ja ovakav?

Budimir: Ne kuliram te, odmah sam ti se javio, to što si zvao pre neki dan deca igraju telefon pa mi ne kažu.

Muškarac: A šta ja imam sa tim? Ko si ti meni, što bih imao toleranciju ikakvu posle pet godina?

Budimir: Sve kapiram, jurio sam to od kad sam izašao i nisam mogao da prebacim, prodajem stan. I nije tamo to što ti kažeš i to, tamo živi jedan dečko normalan. Ja se vraćam u ponedeljak i odmah zovem advokaticu i krećem da jurim da prebacimo. I meni je u interesu.

Muškarac: Tebi da je u interesu završio bi to za pet godina, uopšte neću da imam stres oko tvog stana. Niti sam ti ga ja prodao, ja nisam znao da je taj lik tamo u stanu, taj stan se vodi na mene a ja ne znam ni ko je taj lik. Sve je na moje ime. Ovako ćemo buraz, ja neću tebe da jurim jer se ti meni ne javljaš, imaš fore do kraja februara. Smisli, ugovor, poklon, a posle toga ako ne završiš ja ću tražiti velike pare da bi ti potpisao, jer sam izgubio živce bez veze.

Budimir: Slušaj, te velike pare da tražiš Čipiju, jer ja normalno pričam i znam da uvek kad smo išli kod notara je falio neki papir njemu, a ne meni.

Muškarac: Umesto da mi kažeš hvala, ti me vozaš.

17.34 Sluša se Miljkovićev razgovor

U narednom tonskom zapisu pušten je telefonski razgovor Marka Miljkovića, ali bez sagovornika.

- Au, brate, koji su to jadišići. Zamerio sam mu ono kad se nešto mrštio... Dođe sa Šarcem kad smo mu uzeli auto. Kad su morali da vrate ono što su uzeli onom drvoseči, mučeniku, razbio bih ga, si*a mala... - deo je razgovora.

Miljković je potom došao za sudsku govornicu i rekao da on nije pričao sam sa sobom i da se pusti da se čuje i njegov sagovornik "jer ga je on dobro pojačao".

17.29 Belivuk: Pustite razgovor Aleksandra Papića i izvesne Mire..."

Sud je doneo odluku da se čuju razgovori između Veljka i Bojane Belivuk, koji on započinje sa "ćao ženo". Oni potom razgovaraju o prekidačima, a nije poznato da li zaista misle na prekidače ili je u pitanju šifrovani razgovor.

Foto: Printscreen

Bojana Belivuk, supruga Veljka Belivuka

Razgovor je vođen 19. septembra 2020. a kako se videlo na dokumentu, Belivuk je slušan pod kodnim imenom "Vukodlak". Kako je pisalo na dokumentu, Belivuk je suprugu pozvao sa telefona Nikole Spasojevića, svedoka saradnika.

Belivuk: Ej ženo, doneo mi ovde Spale ove prekidače i te gluposti pa sad gledam, dosta su mi lepi, nema neki veliki izbor, sviđa mi se iskreno da ti kažem i ja bih ove uzeo.

Bojana Belivuk: Dobro srce moje, dobro. Jel to oni što sam ja izabrala ili neki drugi?

Veljko Belivuk: Nemam pojma, cijalind nešto.

Bojana Belivuk: To sam ja izabrala..

Veljko Belivuk: Poprilično su lepi, moj drugar ih ima kući, kaže da je zadovoljan.

Bojana Belivuk: To sam ja izabrala, baš zato što je tako srećo.

Veljko Belivuk: Svaka čast.E što se tiče boja, to ćemo na licu mesta kada budemo pravili.

Bojana Belivuk: Tačno, kad budemo sredili boju zidova i tako dalje.

Veljko Belivuk: To, to, eto samo da ti javim.

Bojana Belivuk: Volim te najviše.

Veljko ​Belivuk: I ja tebe! Nema šta, ove uzimamo.

Pošto je preslušan razgovor, za reč se javio Belivuk koji je izveden za govornicu.

- Ja ne verujem šta smo mi slušali. Govori se da mi prolongiramo, a mi slušamo ovo. Ovo stoji kao jedan od ključnih dokaza. Što je tužilaštvo tražilo? Ovde se ne radi ni o kakvom kriminalu. Što je tužilaštvo ovo tražilo, jesu oni ovo preslušali. Ja sad lepo preporučujem da se presluša onaj hard disk od 700 giga, pa da čujemo razgovore Aleksandra Papića, izvesne Mire... - rekao je Belivuk.

 

17.22 - Prikazane naredbe za tajno slušanje telefona

Suđenje kriminalnoj grupi Veljka Belivuka i Marka Miljkovića nastavljeno je posle pauze pregledanjem pisane dokumentacije koja se odnosi na jedinu ženu koja je obuhvaćena optužnicom, Slađanu Sekulić. Optužnicom je obuhvaćen i njen suprug, Vlado Georgijev, koji je promenio ime i ranije se zvao Dragan Sekulić.

Foto: Maša Banđur

Slađana Sekulić i njen suprug Vlado Georgijev

U sudnici su prikazane naredbe za tajno slušanje mobilnih telefona Slađane Sekulić, kao i slušanje i snimanje u kući u Tršiću, takozvanoj "Deda mrazovoj kućici" u kojoj su u decembru 2020. pred hapšenje, prema navodima iz spisa predmeta, boravili i Veljko Belivuk kao i njegova supruga Bojana.

- Navodi se da je 7. decembra 2021. kupila Vinogradarsku kuću i prenela vlasništvo na sebe - rekla je advokat Slađane Sekulić, Sanja Ćeriman navodeći da s obzirom na to da se kuća vodi na njenu klijentkinju, policija u njoj nije smena da je prisluškuje.

Vikendica u Tršiću otkrivena je posle hapšenja kriminalne grupe 4. februara 2021. Prema nezvaničnim informacija, kada je policija upala u nju, kuća je bila ukrašena i na njoj je stajala tabla "Deda mrazova kućica". Navodno u njoj Belivuk sa porodicom dočekao poslednju Novu Godinu na slobodi.

Navodno, "Vinogradarska kuća" je posle kupovine bila kompletno renovirana i na njoj je postavljen najsavremeniji video nadzor.

Inače, posle hapšenja kriminalne grupe, policijski inspektori su danima pretresali kuću.

17.04 Vrši se uvid u pisanu dokumentaciju

Prva dokumentacija koja je prikazana je ona koja je u vezi sa okrivljenom Slađanom Sekulić.

Branilac Sanja Ćeriman navela je da je praćenje razgovora sa dva broja telefona nezakonito jer je izvršeno u kući koja se vodi na Slađanu Sekulić, a prisluškivanje i praćenje zabranjeno je u nečijem domu.

16.30 - Miljković i Belivuk slali srca i poljupce bivšem advokatu

Advokatu Dejanu Lazareviću, koji je danas prvi put od kako je uhapšen 14. aprila prošle godine kao pripadnik kriminalne grupe Darka Šarića, došao na suđenje kriminalnoj grupi, Veljko Belivuk i Marko Miljković poslali su poljupce iz boksa za optužene. Oni nisu krili da su se obradovali Lazareviću, koji im je bio branilac od kada su uhapšeni u februaru 2021. do njegovog hapšenja.

- Čim su ga videli u publici, počeli su da mu mašu, šalju poljupce i rukama pokazuju na grudi, odnosno srce. Advokat je došao sam i iz publike pratio ono što se dešava u sudnici - objašnjava sagovornik.

Foto: Marko Đoković

Obradovoli se Dejanu Lazareviću

Inače, boks u kom sede optuženi staklom je odvojen od sudnice, ali i dela u kom sedi publika.

- Lazarević ih nije video od kako je uhapšen, jer više nije njihov branilac, pa ne može ni da im ide u posete - objašnjava izvor.

U neformalnom razgovoru sa novinarima Lazarević je rekao da klan nije video 19 meseci. 

Dejanu Lazareviću, podsetimo, sudsko veće Specijalnog suda prethodne nedelje je ukinulo kućni pritvor.

16.18 Pauza Sudija je odredila pauzu u trajanju od 30 minuta.

Sudija je odredila pauzu u trajanju od 30 minuta.

16.07 Dimitrijević se javio za reč

Vladimir Dimitrijević je rekao da Belivuka i Miljkovića zna jer su bili kod njega u servisu da im popravlja automobile. To je bilo sve što je u sudnici pušteno kada je u pitanju njegovo saslušanje u SBPOK.

Foto: Dimitrijević je izjavio da su Belivuka i MIljkovića zna jer su kod njega popravljali kola, foto: Maša Banđur

 

Njegov branilac Dragoš Cukavac rekao je da Dimitrijeviću uopšte nije saopšteno koja prava ima, a da je Dimitrijević laik i ne može da ih zna sam.

- Pretres nije po zakonu. Vršen je u kući mog oca sat i po vremena pre nego što sam došao. Svedoci su došli samo da potpišu. Tužioci znaju šta rade policajci. Nisu otišli u moj stan, već u bolnicu kod oca. Kod supruge, gde mi je bilo bolesno dete, ušli su u kuću moje supruge. Posle su mi pokazali šta su radili, podmetanja i sve. Sve što je izjavljeno je izmišljotina. Troje ljudi mi je stajalo na leđima, ruke su mi bile vezane i pokazivali šta treba da radim - rekao je Dimitrijević.

Tužilac je pitao da, ako je sve tako kako je rekao Šejić, nije za tri nedelje, koliko je prošlo do saslušanja, našao izabranog branioca, već je došao sa braniocem po službenoj dužnosti. Ako imate ovakvu primedbu okrivljenog Dimitrijevića da mu je neko stajao nad glavom i da je došlo do prinude i sile, treba da slušamo ceo ovaj audio snimak.

Advokat Miljana Perendija istakla je da je poenta u tome da li postoji dokaz da je okrivljeni zvao svog izabranog branioca i upitala gde je telefonski razgovor u kom je šejić pozvao izabranog branioca.

Optuženi Aleksa Šejić ponovo se javio za reč.

- Jedna jako bitna činjenica se zapostavlja. Ja sam 21. februara 2021. napunio 21 godinu, to je 14 dana ranije. Ja o pravu nemam pojma, i dalje nemam. Ja sam samo radio kako mi je rečeno. Ja nisam znao da ima pritvor u Ustaničkoj i da ima Specijalni sud, a kamoli bilo šta drugo - rekao je Šejić.

15.50 Šejić se javio za reč

- Sudija ja sam već pričao o celoj situaciju te večeri i tokom noći. To je trajalo satima. Ja sam zahtevao Nikolu Ristovića, da ga pozovu u SBPOK. Meni je rečeno da od toga nema ništa i da oni zovu advokata koji će da me brani. Protivio sam se tome. Na kraju sam puk'o psihički. Čuje se da sam rekao da sam osuđen 2019, a osuđen sam 2020. Rekao sam da mi je istekla kazna, a nije. Pretili su mi i ja sam lažno svedočio - rekao je Šejić.

Kako je istakao, nije mu rečeno da ima pravo na branioca i "od prvog momenta je tražio Nikolu Ristovića, a policajci i inspektori su mu se podmsevali".

- Sudija, preslušali ste, uverili ste se da je to tako, ja sam već pričao kako je bilo, nemam šta da dodam - dodao je Šejić.

Tužilac je rekao da sud mora da uzme u obzir činjenicu, da treba da se obrati pažnju na to da na saslušanje u tužilaštvo dolazi isti branilac po službenoj dužnosti.

Šejić je dodao da mu je, kad je izašao iz stanice, rečeno da će da ima problem "ako nekom bude rekao da ima problem ili uzme svog advokata".

- Taj advokat po službenoj dužnosti je meni rekao da idem na sporazum o priznanju krivice. Sve se ovo dešava i ja sam u pritvoru jer sam negirao to što sam prvo izmislio - dodao je Šejić.

15.32 Slušanje tonskog zapisa saslušanja

Sudija je rekla da će da bude preslušan iskaz Alekse Šejića u SBPOK kako bi mogla da bude donesena odluka o tome da li će zapisnici o saslušanju da budu izuzeti iz postupka. Isto će biti urađeno i u vezi sa iskazom okrivljenog Vladimira Dimitrijevića.

Sudija je navela da neće biti slušan ceo tonski zapis, već samo njegov početak.

- Izlazio sam pred sudiju 2019. godine, osuđen sam uslovno. Ona mi je istekla. Ne vodi se nijedan postupak sad - rekao je Šejić.

Inspektor je saopštio da je Šejić osumnjiče da je bio deo kriminalne grupe Veljka Belivuka i Marka Miljkovića, kao i za drogu i oružje, a Šejić je rekao da je razumeo šta mu se stavlja na teret.

Šejić je u SBPOK rekao da želi da iznese odbranu, a potom je snimak prekinut.

Tužilac je rekao da je doneseno rešenje od zadržavanju i da je TOK doneo odluku o postavljanju branioca po službenoj dužnosti.

Foto: Miloš Rafailović, Pedja Milosavljević

 

- Policija je pred sobom imala rešenje o postavljanja branioca po službenog dužnosti jer je Šejić prethodno pitan da li ima izabranog branioca. Policija može nekog da sasluša ako on da iskaz pred braniocem. On je pristao da da iskaz pred braniocem po službenoj dužnosti. Prvo je došlo do rešenje o zadržavanju, a da bi ono doneto, morao je da ima branioca. Sledeća radnja je da je policija od tužilaštva dobila rešenje o postavljanju branioca po službenoj dužnosti. Šejić je u prisustvu branioca po službenog dužnosti pristao da da iskaz. Zapisnici nisu nezakoniti - rekao je tužilac Saša Ivanić.

15.30 Advokat Perendija se javila za reč

Advokat Miljana Perendija je rekla da oštećeni I. S. još nisu ispitali.

Foto: Advokati Miljana Perendija i advokat Dalibor Katančević, Maša Banđur

 

- Mnoga pitanja koja sam htela da postavim veštacima su preuranjena. Ovo što je Veljko pitao, da li je moguće, mi ulazimo u teoriju št aje moguće, šta ne. Mi moramo do kraja da ispitamo svedoka i da onda pitamo veštake u vezi sa konkretnim stvarima. Kad ponovo saslušamo I. S. konkretno ćemo da pitamo - rekla je Perendija.

S obzirom na to da branioci ni okrivljeni nisu imali više pitanja za veštake, oni su završili davanje nalaza i mišljenja.

Advokat Marka Andrića zatražio je razrešenje jer je Andrić odabrao branioca, sudija je rekla da on i dalje nije razrešen dužnosti branioca po službene dužnosti.

15.24 - Belivuk se javio za reč

Za reč se javio optuženi Veljko Belivuk koji želi da postavlja pitanja sudskim veštacima. On je u pratnji petorice zatvorskih stražara iz boksa za optužene izveden za sudsku govornicu.

- Imam jedno pitanje, ne znam da li je za psihijatra ili psihologa. Čuli smo da Spasić ne barata dobro datumima. Kako onda da znamo koji je pravi datum ako on za isti događaj kaže više datuma? Kako da zaključimo šta je istinit? Šta se desi u njegovom mozgu kad posle šest meseci kaže jedan datum, posle osam drugi, posle trećeg desi i sve veše se približava datumu koji je naveden u optužnici? - pitao je Belivuk.

Psihološkinja najman je odgovorila da je I. S. prvi iskaz dao oko devet meseci posle događaja, kad je tvrdio da je siguran u datume, a protekom vremena može da se očekuje da dođe do variranja u njegovom sećanju.

- Da li je normalno da se osoba, što više odmiče vreme bolje seća datuma? - pitao je Belivuk.

- Ja to ne cenim, to ceni sud. Mi smo zaključili da je on bio siguran u prvi datum koji je rekao, a za ostalo je samo ispričao kako se desilo. Kako će to sud da stavi u kontekst krivičnih dela nije u okviru procenu sudskih veštaka - rekla je ona.

Belivuk je rekao da I. S. "nije jedini koji je u ovom procesu imao naknadnu pamet".

- Ništa se ne dešava u njegovom mozgu ni posle dve godine. Njegove intelektualne sposobnosti su iste kao pre dve godine. Udaljavanjem od događaja se hipotetkički smanjio stres. On se seća onoliko koliko je njegov intelektualni i memorijski kapacitet očuvan i koliko može - dodala je Najman.

Foto: printscreen

 

Belivuk je upitao da li se I. S. sigurno seća datuma nekog događaja.

- Ako ja sad kažem da vi imate plavu kosu, a za mesec dana da ste imali crnu, nešto se dešava u mom mozgu - rekao je Belivuk.

Najman je odgovorila da zadatak veštačenja nije bio tumačenje iskaza I. S, te da ga nisu konfrontirali različitim datumima.

Sudija je tada upitala da li, ako protiče vreme, možemo da se setimo više detalja, kada više nismo pod stresom, a Najman je odgovorila da se očekuje da, dok je događaj svež osoba može da bude pod ticajem straha ili drugih emocija i da to blokira određeni nivo sećanja. S druge strane, kako kaže, kad prođe neko vreme, svi događaji mogu da se stavi u drugačiji vremenski kontakst.

15.03 Advokati postavljaju pitanja

Branilac Vojislava Đorđevića, Nenad Aleksić, rekao je da u nalazu veštaka postoji netačnost i rekao da je navedeno da su se svi advokati odazvali veštačenju, a da on nije, jer smatra da veštačenje nije urađeno na dobar način i da on nije hteo da mu da legitimitet.

Aleksić je naveo da je I. S. rekao da je napustio školovanje da bi pomagao roditeljima, a onda rekao da je napustio zbog fudbala i navijanja i pitao kako se to objašnjava.

Psiholog Ana Najman je rekla da su pozivali sve advokate i da ne zna kako branilac nije pozvan, ali je on odgovorio da se nije odazvao, a da je navedeno da je prisustvovao veštačenju.

- Ovo što vi navodite kao primedbu su delovi iz njegove anamneze. On je tako objasnio svoj prekid školovanja. Ja ne mogu ništa da menjam jer je on tako objasnio kako je započeo peti razred i onda izvesno vreme nije išao u školu. To je njegovo objašnjenje - rekla je Najman.

Na pitanje advokata kako je moguće da osoba sa koeficijentom inteligencije od 80 sam sebe pobije u roku od 15 sekundi, odgovorila je da I. S. ne poseduje kapacitete analitičkog zaključivanja i analitičnosti.

- On vidi stvarnost na jedan način i govori šta mu je važno ili nije. On u okviru svojih kapaciteta daje objašnjenje. Njegova nepreciznost u smislu vremenskog određenja je dominantna svuda. I kod biografskog objašnjavanja sleda događaja i u drugim situacijama. On ne poseduje osećaj za vreme - dodala je.

Branilac je pitao šta se dešava sa nedoslednošću u činjenicama, a psihološkinja je odgovorila da se vraćala i usmeravala I. S. u vezi sa sledom događaja da bi on uspeo da u vremenskom sledu objasni kako je tekao njegov razvoj i istakla da je to bilo vrlo uspešno. Istakla je i da I. S. u svojoj priči ne dodaje nešto što ne postoji, već da je samo "izuzetno neprecizan".

Ona je dodala da normalna tupost podrazumeva skromnije svakodnevno funkcionisanje, ali da, ukoliko okolina nije previše zahtevna, on uspeva da se prilagodi sledini i da uspeva da bude dovoljno dobar na poslu, u komšiluku ili u porodici.

Foto: Tanjug

 

Advokat je u pitao na osnovu čega je zaključeno da on ne može vremenski da isprati događaje i kako su zaključili da je kvalitet njegovih informacijama dovoljan.

- On u svim svojim iskazima menja priču, neke ljude ubacuje, neke ljude izbacuje... Kako ste zaključili da njegov vremenski iskaz može da varira, ali ne dovodite u pitanju kvalitet njegovih informacija koje je izneo? - pitao je Aleksić.

Psihološkinja je rekla da je pokušala plastično da objasni kako jedna osoba s takvim intelektualnim kapacitetima koji su stanje, a ne poremećaj, daje iskaze.

- To menjanje iskaza ništa psihološki nije upadljivo. To je domen suda i sud će da procenjuje. Ovakva osoba ne razlikuje bitno od nebitnog - rekla je Najman.

Ona je rekla da se I. S. ni u jedan zadatak nije preterano udubio, već je odgovore ocenjivao vizuelno, odnosno išao je sistemom pokušaja i pogrešaka. Objasnila je da to nije svesna odluka.

Aleksić je upitao da li je I. S. mogao da govori realno ukoliko je dobio neku psihoaktivnu supstancu, dok je dr Mandić odgovorio da ne zna da li su I. S. dali određenu vrstu supstance ili nisu i da je to iskaz svedoka, a ne zaključak veštaka. Aleksić je istakao i da je navedeno da je I. S. bio izuzetno vezan za porodicu, a nije porodici rekao šta mu se desilo.

Tužilac se tada javio za reč i rekao da je I. S. rekao da je svedok ispričao da ga je majka lečila i stavljala mu meleme, te da se on majci o povredama izjasnio, samo nije rekao okolnosti, odnosno na koji način je te povrede zadobio.

Foto: Tanjug

 

Na pitanje advokata da li ljudima niske inteligencije može da se menja sećanje ili da im se sugeriše šta da kažu, psihološkinja je odgovorila da sugestibilnost može da se pojavi, ali da se češće pojavljuje kod još manje inteligentnih ljudi. Istakla je i da crte sugestibilnosti kod I. S. nisu primećene.

14.54 Sudski veštak iznosi nalaz i mišljenje

Sudski veštak dr Branko Mandić pred sudom je rekao da je je I. S. sposoban da svedoči.

- Kada su u pitanju njegove intelektualne sposobnosi, rekao je da su ispodprosečne i da se nalaze na nivou fiziološke, normalne, tuposti. Normalna tupost ne predstavlja duševnu bolest. Njegovana procesna sposobnost je u potpunosti očuvana i ne postoje neke posebne karakteristike. Normalna tupost ne remeti njegovu sposobnost da učestvuje u sudskom postupku, ni da shvati svoju poziciju svedoka oštećenog - rekao je Mandić.

On je dodao da sud I. S. treba da tretira kao i sve ostale učesnike u postupku.

- Svedok ima smanjenu pokretljivost pažnje - rekao je i dodao da ima očuvano pamćenje.

Sudski psiholog Ana Najman je rekla da nema ništa da doda onome što je veštak rekao, ali da može dodatno da objasni njegove intelektualne sposobnosti i funkcionisane. Ona je rekla da I. S. ima nemogućnost opredeljenja u kom vremenskom periodu se nešto desilo.

- On ne koristi neka prethodna iskustva, već svaku situaciju procenjuje ispočetka. Kada je u pitanju kratkoročna memorija, svaka osoba može da u kratkoj vremenskoj sekvenci upamti sedam-osam kratkih sadržaja. Ukoliko se oni ponavljaju često, to prelazi u dugoročnu memoriju. Ako neko ponavlja pamćenje telefonskih brojeva, oni mogu da pređu u dugoročnu memoriju. Ja sam procenila na osnovu psiholoških testova. U ovom slučaju zaključak se odnosio na njegovu sposobnost da ponovi seriju brojeva unapred i unazad. To oslikava njegovu sposobnost pamćenja kratkog sadržaja - rekla je.

14.40 Svedok oštećeni nije došao

Svi optuženi, osim dvojica u odnosu na koje je postupak razdvojen, prisutni su u sudnici.

Optužena Slađana Sekulić ponovo prisustvuje suđenjima, nakon što je imala operaciju.

S druge srane, advokatica Ivana Ostojić rekla je sudu da njen branjenih Boris Karapandžić iz zdravstvenih razloga neće prisustvovati suđenjima cele ove nedelje.

Tokom svedočenja I.S. suđenje je bilo zatvoreno za javnost, a kasnije je sudija rekla da je naloženo njegovo psihijatrijsko veštačenje.

S obzirom da je psihijatrijsko veštačenje završeno,branioci i optuženi će mu postavljati pitanja uz prisustvo psihijatra. I.S. u ovom postupku ima status posebno osetljivog svedoka.

Foto: Tanjug

 

Sudsko veće će odlučiti da li će i njegovo ispitivanje, kao što je svedočenje, zatvoriti za javnost.

Pre oštećenih i svedoka ispitani su okrivljeni-saradnici Bojan Hrvatin, Nikola Spasojević i Srđan Lalić koji su se nagodili sa tužilaštvom da za manju kaznu zatvora pričaju svoja saznanja o krivičnim delima za koja se grupa tereti.


Ostavite komentar

Pravila komentarisanja:

Komentare objavljujemo prema vremenu njihovog pristizanja. Prednost u objavljivanju komentara imaće registrovani korisnici. Molimo Vas da ne pišete komentare velikim slovima, kao i da vodite računa o pravopisu.

Redakcija Informer.rs zadržava pravo izbora, brisanja komentara, ili modifikacije komentara koji će biti objavljeni. Prema Zakonu o informisanju zabranjeno je objavljivanje svih sadržaja koji podstiču diskriminaciju, mržnju ili nasilje protiv lica ili grupe lica zbog njihovog pripadanja ili nepripadanja određenoj rasi, veri, naciji, etničkoj grupi, polu ili zbog njihovog seksualnog opredeljenja.

Nećemo objavljivati komentare koji sadrže govor mržnje, psovke i uvrede. Sadržaj objavljenih komentara ne predstavlja stavove redakcije Informera ili portala Informer.rs, već isključivo stavove autora komentara.

Sugestije ili primedbe možete da šaljete na redakcija@informer.rs.

komentari
aaaaa

pre 5 meseci

smesno, u Rusiiji bi ova gamad vec bila na dozivotnoj negde u SIbiru

sledeća vest

Izbori 2024

Brnabić: Građanima dugujemo pristojan dijalog među strankama!
Izbori 2024

Brnabić: Građanima dugujemo pristojan dijalog među strankama!

Predsednica Skupštine Srbije Ana Brnabić izjavila je da je razgovor između vlasti i opozicije lekovit za parlament, a da je pristojan dijalog političkih stranaka koje drugačije misle nešto što političari duguju svim građanima Srbije, bez obzira na to da li su oni glasali za vlast, opoziciju ili možda nisu uopšte izašli na izbore.

30.04.2024

09:48

Vesti

TV

Kurti ima ogromnu podršku Albanaca zbog ugnjetavanja Srba! Da li treba da napustimo Savet Evrope ako tamo budu primili lažnu državu?
Live TV

Kurti ima ogromnu podršku Albanaca zbog ugnjetavanja Srba! Da li treba da napustimo Savet Evrope ako tamo budu primili lažnu državu?

Šiptarski ekstremisti predvođeni Kurtijem i Vjosom Osmani hoće da naprave novu Srebrenicu na Kosovu i Metohiji. Samo čekaju da se prizna sramna rezolucija i prihvatanje Kosova i Metohije u Savet Evrope da bi mogli da tuže Srbiju. Na ovu, ali i na druge važne teme u "Info večeri" govorili su Gavrilo Kovačević, predsednik opštine Zemun i Vladimir Kljajić, politikolog. Uživo u program putem vajber uključenja javio se pukovnik Milan Jolović koji je komentarisao moguće donošenje sramne rezolucije o Srebrenici.

30.04.2024

21:41

Žestok sukob u studiju Informera! Da li je Ukrajina propala kao država, ili Rusija potencijalno gubi rat? (VIDEO)
Live TV

Žestok sukob u studiju Informera! Da li je Ukrajina propala kao država, ili Rusija potencijalno gubi rat? (VIDEO)

Velika partija šaha se i dalje igra. Postavlja se pitanje čije figurice su u boljoj pozicji. O ratu u Ukrajini govorili su Na ovu temu u emisiji "Rat uživo" govorili su prof. dr Stevica Deđanski iz Centra za razvoj međunarodne saradnje i Darko Obradović, Forum za strateške analize. U program se, putem vajber uključenja, uživo uključio i analitičar prof. dr Sergej Boljevič.

30.04.2024

19:25

JOŠ TV VESTI

Sport

Vinisijus posle preokreta Bajerna izvukao bod Realu
Fudbal

Vinisijus posle preokreta Bajerna izvukao bod Realu

Drama na "Alijanc areni", Bajern umalo do preokreta, ali je Vinisijus Žunior doneo izjednačenje Realu! Fudbaleri Bajerna odigrali su nerešeno sa Real Madridom 2:2 (0:1) u prvom meču polufinala Lige šampiona.

30.04.2024

22:52

Planeta

Zabava

JOŠ Zabava VESTI

Magazin

Džet set

Srbija