• aktuelno
Dnevne novine
SRBIJA

Autor: D.K.

20.11.2023

13:31

"Radila sam sa pacijentima zaražena, imala sam koronu"! Šokantno svedočenje negovateljice iz Gerontološkog centra

D.K./Informer

Vesti

"Radila sam sa pacijentima zaražena, imala sam koronu"! Šokantno svedočenje negovateljice iz Gerontološkog centra

Podeli vest

Suzana Mitić, negovateljica u niškom Gerontološkom centru posvedočila je danas na suđenju bivšem direktoru ove ustanove Milanu Stevanoviću da je u aprilu 2020. godine tokom epidemije Covida 19 radila, iako je bila zaražena ovim virusom.

- Nisam znala da sam zaražena, nisam imala nikakve simptome. Tek na opštem testiranju koje je bilo 12. aprila sam saznala da sam pozitivna i odmah sam otišla u karantin. Kako nisam znala da sam zaražena, normalno sam radila sa korisnicima, dva dana pre testiranja sam izašla iz noćne smene – objasnila je negovateljica.

Na pitanje sudije Višeg suda Mirka Draškovića da li je pre 12. aprila obavljano testiranje osoblja, s obzirom na to da je epidemija korona virusa počela mesec dana ranije, te da li je u ustanovu dolazio neko od epidemiologa ili drugih lekara, Suzana je odgovorila odrečno.

I ona i spremačica Danijela Jovanović saslušane su na pedlog Stevanovićeve odbrane kako bi potkrepile njegove navode da su u Gerontološkom centru bile preduzete sve mere za suzbijanje epidemije.

Obe radnice Gerontološkog centra zaista su posvedočile da su imale zaštitnu opremu, da je u ustanovi postojala soba za izolacijzu te da su obaveštavale medicinsko osoblje čim bi primetile da neko od pacijenata ima simptome bolesti.

Stevanović se tereti za teško delo protiv zdravlja ljudi nepreduzimanjem mera za zaštitu korisnika Gerontološkog centra od Covida 19 što je za posledicu imalo zarazu njih 195 od kojih je 51 preminuo.

Suđenje će biti nastavljeno u januaru naredne godine saslušanjem još jednog svedoka i sudskog veštaka Instituta za sudsku medicine u Nišu dr Radovana Karadžića. Ukoliko bude osuđen, Stevanoviću preti kazna od čak 12 godina zatvora.

On je na saslušanju negirao krivicu ističući da je neprestano kontaktirao resorno ministarstvo i poštovao njihova uputstva te da se obraćao i Gradskom kriznom štabom tražeći pomoć ali da mu je rečeno da Gerontološki centar nije u njihovoj nadležnosti.


Ostavite komentar

Pravila komentarisanja:

Komentare objavljujemo prema vremenu njihovog pristizanja. Prednost u objavljivanju komentara imaće registrovani korisnici. Molimo Vas da ne pišete komentare velikim slovima, kao i da vodite računa o pravopisu.

Redakcija Informer.rs zadržava pravo izbora, brisanja komentara, ili modifikacije komentara koji će biti objavljeni. Prema Zakonu o informisanju zabranjeno je objavljivanje svih sadržaja koji podstiču diskriminaciju, mržnju ili nasilje protiv lica ili grupe lica zbog njihovog pripadanja ili nepripadanja određenoj rasi, veri, naciji, etničkoj grupi, polu ili zbog njihovog seksualnog opredeljenja.

Nećemo objavljivati komentare koji sadrže govor mržnje, psovke i uvrede. Sadržaj objavljenih komentara ne predstavlja stavove redakcije Informera ili portala Informer.rs, već isključivo stavove autora komentara.

Sugestije ili primedbe možete da šaljete na redakcija@informer.rs.

sledeća vest

Izbori 2024

Vesti

TV

JOŠ TV VESTI

Sport

Planeta

Zabava

JOŠ Zabava VESTI

Magazin

Džet set

Srbija