• aktuelno
Dnevne novine
SRBIJA

Autor: Informer/Telegraf

28.11.2023

09:25

"Dao je lažne nalaze, a pored njih stoji da srce ima 200 grama": Potresna ispovest majke stradale Nikoline Janković

N.R.

Vesti

"Dao je lažne nalaze, a pored njih stoji da srce ima 200 grama": Potresna ispovest majke stradale Nikoline Janković

Podeli vest

Vladan Krsmanović, koji je na pešačkom prelazu u Kragujevcu usmrtio Nikolinu Janković 13. oktobra je prvostepeno osuđen na osam godina zatvora. Nikolinini roditelji, koji su posle smrti ćerke odabrali da se bore za promenu zakona i oštrije kazne kako bi spasili druge živote, čekaju odluku Apelacionog suda i nadaju se da će Krsmanović dobiti maksimalnu propisanu kaznu od 12 godina zatvora.

Kako objašnjava Nikolinina majka Vera, izricanje presude trajalo je svega nekoliko minuta i rečeno je da je vozač osuđen na za dva krivična dela. Za krivično delo protiv bezbednosti u saobraćaju osuđen je na sedam godina zatvora, dok je za krivično delo nepružanja pomoći osuđen na godinu i dva meseca, te je izrečena jedinstvena kazna od osam godina zatvora.

Ipak, ne zna zbog čega je izrečena ta kazna, a ne maksimalna kazna od 12 godina, s obzirom na to da presuda nije pročitana u sudnici, a ona nije smogla snage da je pročita sama.

- Mi smo bili na izricanju presude, to je trajalo dva minuta, samo su nam rekli koja je kazna. Posle nekih mesec dana nam je stigla i u štampanom obliku, na nekih 30 do 40 strana. Kada je presuda izrečena, i suprug i ja smo plakali. Ja inače plačem, ali on ne plače tako često. Plakali smo jer nam je na trenutak laknulo, zato što nam je bilo mnogo mučno suđenje. Njegovi advokati su sve vreme pričali da je Nikolina kriva, skrinšotovali su moje objave sa Fejsbuka. Govorili su da je to organizovani linč na starog i bolesnog čoveka i da je on žrtva, kao i njegova porodica - priča Vera za Telegraf.rs.

Foto: Društvene mreže

 

 

Advokat se smejao snimku nesreće

Kako priča, advokati su "sudu podnosili grdne podneske" u kojima je navedeno da je i pastorka vozača koji je udario Nikolinu žrtva objava Nikolinine majke na društvenim mrežama.

- Tako smo bili besni. Ja sam u jednom trenutku čak i verbalno napala advokata odbrane zato što se smejao snimku na kom se vidi kako Nikolinu udara auto. Taj snimak je dokazni materijal i to smo gledali u sudnici. Puštali su ga iznova i iznova, ja ne znam, 50 ili 100 puta. Gledao se svaki detalj, da li su uključena stop svetla ili nisu... Meni je stvarno bilo preko glave advokata koji se smejao na taj snimak i to ne jednom, već je to trajalo, svaki put kada se puštao snimak - dodaje.

Iako branioci imaju pravo da koncipiraju odbranu na način za koji smatraju da će da bude najpovoljniji po njihovog branjenika, te zato i jesu svaljivali krivicu na devojčicu, Nikolinini roditelji smatraju da je smejanje advokata dok gledaju snimak kako im dete gine, prešao liniju pristojnosti. Zbog toga Vera više nije mogla da se suzdržava u sudnici.

- Nismo jedini slučaj. Ostali roditelji ne pričaju o tome. Mi smo odlučili da pričamo da bismo objasnili koliko je to normalna pojava i da većina roditelja dobijaju prijave, da ne smeju ništa da napišu na društvenim mrežama, da žale svoje dete ili bilo šta. Ja sam na kraju ustala, bila sam besna, uplakana, vrištala sam. Rekla sam da znam i razumem da za novac sve mora da radi, ali da ne znam šta mu je smešno u tome što neko dete gine. Toliko sam vikala i pitala šta mu je smešno da je ušlo obezbeđenje, ali me niko nije dirao i u zapisnik jeste ušlo da sam ga uvredila. Nisam dobila opomenu i nisam ga fizički napala. Ne bi mi bilo ništa lakše da sam ga fizički napala, nije mi to bila namera, ali da nisam to rekla verovatno bih došla kući i dobila infarkt ili nešto slično - iskrena je Vera.

"Srce ima 200 grama"

Nikolinina majka kaže da joj je razumljivo da se "taj čovek svim silama bori da ne ide u zatvor i da dobije što manju kaznu", ali da on ima 70 godina i da su svi propusti koji su načinjeni bili njegovi, što ne kažu oni kao roditelji, već veštaci, saobraćajno veštačenje, svedoci, kao i video snimak sa lica mesta.

- Prave žrtvu od čoveka od 70 godina. U sudskih spisima se nalazi više od 20 izveštaja njegovih urinarnih infekcija. Neki od tih izveštaja su stari više od 20 godina. Nama nije bilo jasno kako ga nije bilo sramota da čeprka po medicinskoj dokumentaciji i da kao dokaz prilaže izveštaj lekara o urinarnoj infekciji od pre 20 godina, da bi to priložio sudu u svrhu dokazivanja da je on bolestan. Ti lekarski izveštaji stoje pored obdukcionog nalaza moje Nikoline, gde je jedna od prvih rečenica "srce ima 200 grama" - teško izgovara majka.

Foto: N.R.

 

 

Sve spise predmeta je uredno čitala, sve se skupljalo u njoj, a na ročištu je, naposletku, zbog podsmeha advokata situacija kulminirala. Kompletan sudski proces je, kaže, bio veoma težak za podneti. Vera i njen suprug Bogoljub prisustvovali su svakom sudskom ročištu, iako su im i tužilac i punomoćnik savetovali da to ne rade, ističući da će to teško da podnesu.

- I tužilac i advokati su nam rekli da će da se bore za naše dete kao da je njihovo, ali mi nismo mogli sve da prepustimo slučaju i da dozvolimo da ne čujemo šta se zapravo dogodilo. Sve smo ispratili, ali nisam skupila snagu da pročitam presudu, zato što je to 40 strana, na kojima je sve detaljno objašnjeno. Čekamo odluku Apelacionog suda. Tužilac je podneo, žalbu, a potom i njegova dva advokata. Isto nam je nejasno kako neko ko ima 20.000 penziju i živi u socijalnom stanu može da priušti dva advokata - dodaje.

Pozitivan na narkotike

Kako su Nikolinini roditelji ranije izneli u janosti, četiri sata nakon nesreće, vozač automobila je na Drager Drug testu 5.000 bio pozitivan na kokain, marihuanu i ekstazi. Ipak, rezultati tog testa nisu prihvaćeni kao dokaz na sudu.

- Postoje razne vrste testova, postoji neka lizalica koja radi po principu alko-testa. Njemu nisu radili taj regularan test, već su doneli Drager test, koji je jedna fizički ogromna mašina. Ne znam tačnu veličinu, ali hajde da kažemo da je metar puta 50, fizički je teška, ogromna mašina, koja spada u najmodernije i najpouzdanije uređaje za detektovanje psihoaktivnih supstanci u organizmu. On je na tom testu, odmah na licu mesta, bio pozitivan na tri vrste narkotika - objašnjava Vera.

Kako kaže, taj rezultat se nalazi u krivičnim spisima, kao i zapisnik da mu je interventna policija, baš zbog toga što je bio pozitivan na narkotike, dva puta pretresala stan. Tužiocu je, ističe, bilo čudno, da neko tih godina ima takav rezultat na Drager testu, te je urađena i analiza krvi.

- Vadili su mu krvi i poslali su na VMA, kako bi bila urađena hromatografija. To je tek posle 40 dana poslato za Beograd, zašto je trebalo toliko dugo, mi ne znamo. Na kraju je sud kao validan uzeo nalaz krvi sa VMA. Mi smo zvanično, pisanim putem, prilagali rezultate Drager testa, ali je sudija to odbila kao dokaz. Ona je rekla da je za nju ipak validan rezultat sa VMA - dodaje.

Nesreća snimljena

Nikolinini Roditelji čekaju zakazivanje sednice veća Apelacionog suda u Kragujevcu, kako bi saznali da li je kazna smanjena, povećana, ili se predmet vraća na ponovno odlučivanje.

- Skoro je bila prvostepena presuda za dvoje mladih na motoru i apelacija je smanjila kaznu za šest meseci, sa tri godine na dve i po. Za devojčicu Nađu Tasić Apelacioni sud je povećao kaznu sa šest i po godina na osam, tako da je to do veća. Ono što je sigurno je da kod Nađe nije postojao nijedan propust sa njene strane, već da su svi propusti načinjeni od strane čoveka koji ju je udario, a naš slučaj je identičan. Na to ukazuju svi dokazi - kaže Vera.

Kako objašnjava, na snimku sa nadzornih kamera, koji je detaljno analiziran, vidi se da Nina gleda levo i desno, jedan auto je ne propušta u drugoj traci, a ona se zaustavlja da prođe i potom nastavlja dalje.

- Dolazi do pešačkog ostrva, gde gleda desno, vidi da je automobil previše daleko, te ona prelazi. I onda je on iz treće trake prešao u četvrtu, gde ju je udario. Nešto je gazio kočnicu, pa je pustio i stao na gas. Da je nastavio da koči, ona bi prošla pre njega, da nije kočio, on bi prošao pre nje ili bi je zgazio preko nogu, to sad možemo samo da nagađamo. Nažalost, toliko ju je jako udario da je ona imala odbačaj više od 30 metara i posledice su bile fatalne - objašnjava Vera.

"Nema olakšavajućih okolnosti"

Tužilac je, ističe, u žalbi tražio maksimalnu kaznu od 12 godina zatvora, te se nada da će kazna da bude veća od ove koja je dosuđena.

Foto: N.R.

 

 

- Neće nama da bude lakše da li će onda bude osuđen na pet ili 12 godina zatvora, ali strože kazne treba da budu opomena za druge jer ne želimo da neko drugi nastrada. Jer on će biti u zatvoru koji će da mu bude kao starački dom. Zatvor u Kragujevcu je nov i odlično opremljen, lep objekat, moram da budem objektivna. Ima teretanu, biblioteku, stomatološku ordinaciju, crkvu, ultrazvučnu ordinaciju, 11 šetališta, a neke škole nemaju otvorene i zatvorene terene koje taj zatvor ima - dodaje ističući da je u pitanju zatvor koji je izgrađen po najvišim regulativama Evropske unije.

Krsmanovićev boravak u zatvoru će, pritom, izgledati tako što će pet dana biti u zatvoru, dok će vikendom moći da odlazi kući.

- Ja sam možda nezahvalna, ali ja mislim da će njemu, kao starijem čoveku, takav zatvor da bude neka vrsta staračkog doma jer ima zdravstvenu negu i zaštitu, televizor, neko će da mu održava higijenu. On je udovac, živi sam, vikendom će viđati prijatelje i rodbinu. Koliko god da ja to kažem besno i revoltirano, to je činjenica. Da je u pitanju mlad čovek, njemu bi bila kazna da mu oduzmete slobodu, da ne viđa prijatelje, decu, ali za njih u tim godinama, iskreno, to nije velika kazna - kaže Nikolinina majka.

Takođe ističe da Krsmanović neće biti u zatvoru osam godina, već da će da odsluži dve trećine kazne, a potom da bude pušten na slobodu.

- Samo se nadamo da će apelcija da uzme u obzir njegovo ponašanje tokom suđenja i neposredno nakon nesreće na licu mesta, nakon što ju je udario, dok je ona bila u moždanoj smrti. Nije pokazao ni krivicu, ni kajanje, ni saosećanje. Ne vidim šta može da mu bude olakšavajuća okolnost. On jeste stariji čovek, ali njegova deca ne zavise od njega, odrasli su ljudi, egzistencija domaćinstva ne zavisi od njega - dodaje.

Bore se za promenu zakona

Zbog toga se Vera i Bogoljub, ali i ostali rosditelji koji su izgubili decu u saobraćajnim nesrećama, a koji su u udruženju roditelja dece nastradale u saobraćaju, bore za promenu zakona i za strođe kazne, u nadi da će to da utiče na vozače da povedu računa kada su za volanom.

Nakon svih sastanaka koje su imali sa ministrima, saopšteno im je da će naredne godine, kada bude formiran novi savez Skupštine Srbije, biti formirana javna rasprava, na kojoj će se odlučivati o promeni zakona.

- Ono što je činjenica je da mnogo pešaka strada. Ali izmene zakona koje tražimo se ne odnose samo na pešake, već na sve smrtne ishode u saobraćaju. Najveći je bol kada je u pitanju dete, ali ne želimo da diskriminišemo, ako nekom pogine roditelj ili brat, ili bilo koja punoletna osoba, opet je to veliki gubitak i za porodicu i za društvo, tako da bismo želeli da kazne budu iste za sve smrtne slučajeve. Na svetskom nivou, najveći uzrok smrti dece od pet do 19 godina nisu bolesti, već saobraćajne nesreće - objašnjava.

Takođe apeluju na to da svi pešački prelazi budu osvetljeni i da se naprave zone škola, ali je to spor proces. Kako kaže, na kraju se ispostavi da je najlakša varijanta da sankcije budu oštrije.

- Naravno, pričaćemo i dalje kada su u pitanju pešački prelazi. Nemamo uvek snage, ali kada neki roditelji posustanu, drugi se uključe i nastave sa apelovanjem i razgovorima. Ako sledeće godine dođe do promene zakona, pa da možemo da se posvetimo promenama u infrastrukturi, biće to uspeh. Imamo i drugu decu i to je veliki strah - zaključuje Vera.


Ostavite komentar

Pravila komentarisanja:

Komentare objavljujemo prema vremenu njihovog pristizanja. Prednost u objavljivanju komentara imaće registrovani korisnici. Molimo Vas da ne pišete komentare velikim slovima, kao i da vodite računa o pravopisu.

Redakcija Informer.rs zadržava pravo izbora, brisanja komentara, ili modifikacije komentara koji će biti objavljeni. Prema Zakonu o informisanju zabranjeno je objavljivanje svih sadržaja koji podstiču diskriminaciju, mržnju ili nasilje protiv lica ili grupe lica zbog njihovog pripadanja ili nepripadanja određenoj rasi, veri, naciji, etničkoj grupi, polu ili zbog njihovog seksualnog opredeljenja.

Nećemo objavljivati komentare koji sadrže govor mržnje, psovke i uvrede. Sadržaj objavljenih komentara ne predstavlja stavove redakcije Informera ili portala Informer.rs, već isključivo stavove autora komentara.

Sugestije ili primedbe možete da šaljete na redakcija@informer.rs.

sledeća vest

Izbori 2024

Aleksandar Vulin o izborima 2. juna: Vučić mora da se bavi izborima, ovo nisu lokalni izbori, hoće da slome kičmu Vučiću i našoj slobodarskoj politici
Izbori 2024

Aleksandar Vulin o izborima 2. juna: Vučić mora da se bavi izborima, ovo nisu lokalni izbori, hoće da slome kičmu Vučiću i našoj slobodarskoj politici

Gostujući u jutarnjem programu televizije Prva, Aleksandar Vulin je kazao da se 2. juna odlučuje o budućnosti Srbije, te da nije reč o lokalnim izborima koji se samo tako zovu. Vulin je kazao da na ovim izborima hoće da slome kičmu Vučiću da bismo se odrekli Republike Srpske, Kosova i Metohije, da bismo priznali da smo genocidan narod i uveli sankcije Rusiji.

27.04.2024

12:39

Vesti

TV

JOŠ TV VESTI

Sport

Planeta

Grčka uvodi šestodnevnu radnu nedelju!
još obaveza

Grčka uvodi šestodnevnu radnu nedelju!

U Grčkoj se od jula uvodi šestodnevna radna nedelja, a ova obaveza će se odnositi na državne službe, komunalna preduzeća, banke, privredna društva, organizacije i poljoprivredna gazdinstva koja su do sada praktikovala petodnevni nedeljni sistem rada.

27.04.2024

14:12

Zabava

JOŠ Zabava VESTI

Magazin

Džet set

Srbija