• aktuelno
Dnevne novine
SRBIJA

Autor: Informer/Kurir

11.12.2023

13:01

Spisak Srba osuđenih na doživotni zatvor! Ubice, pedofili, a svima je zajedničko jedno

Public/Shutterstock

Vesti

Spisak Srba osuđenih na doživotni zatvor! Ubice, pedofili, a svima je zajedničko jedno

Podeli vest

Viši sud u Zaječaru osudio u četvrtak je na doživotnu kaznu zatvora Miloša Nikolića (26), jer je 21. februara nasmrt pretukao dvogodišnju pastorku, ćerku njegove tadašnje devojke Jelene Todorovske (24), a on je samo još jedan u nizu Srbin koji je osuđen na doživotnu kaznu zatvora od kada je ona uvedena kao maksimalna kazna u decembru 2019. godine.

Većina je odlukom Apelacionog suda i preinačena, ali monstrumi za najteža krivična dela ostaju iza rešeteka dok su živi i dok su njih trojica pravosnažno osuđeni, za šestoricu je u Srbiji donesena prvostepena odluka o doživotnoj kazni zatvora.

Apelacioni sud je, da podsetimo, prošle nedelje i potvrdio presudu kojom je Radomir Blagojević (57), koji se tereti da je živu spalio svoju bivšu partnerku, kao i da je pretukao i silovao svoju drugu partnerku, osuđen na doživotnu robiju.

Foto: D.K.

Goran Džonić

Goran Džonić (59), vatrogasac u penziji iz aleksinačkog sela Moravac koji je optužen da je ubio tročlanu porodicu Đokić, svoje rođake iz Aleksinca, prvostepenom presudom je osuđen na doživotnu robiju.

U Srbiji su pravosnažno osuđeni državljanin Crne Gore Dejan Dabović i Virdžinel J., državljaninu Rumunije. I jedan i drugi su počinili teška ubistva.

Pored njih dvojice, na istu zatvorsku kaznu bio je osuđen i Ninoslav Jovanović, poznat po nadimku Malčanski berberin, ali je on preminuo u zatvoru. Jovanović je bio prvi Srbin osuđen na doživotnu od izmene zakona - objašnjava nam izvor i dodaje da je Apelacioni sud u jednom slučaju ublažio kaznu Višeg suda, te doživotnu robiju preinačio u kaznu od 20 godina robije.

Foto: printscreen

 

 

- Reč je o muškarcu (85) koji se tereti za silovanje dečaka (8) u maju 2020. Apelacioni sud u Novom Sadu mu je ublažio kaznu, pa mu je umesto najstrože moguće izrečena kazna od dve decenije iza rešetaka - kaže izvor.

Viši sud u Vranju je u martu ove godine na doživotnu robiju osudio Blagojevića zbog toga što je godinama zlostavljao i na kraju ubio suprugu.

- Džonić je, inače, ubio dve žene i jednog muškarca, dok je silovatelj iz Novog Sada zlostavljao dečaka. Sve ostale ubijene žrtve su žene, a u slučaju Malčanskog berberina radi se o devojčici, koja je preživela torturu - navodi sagovornik.

Podsetimo, doživotna kazna zatvora u Srbiji je uvedena izmenama Krivicnog zakonika u decembru 2019. kada je Ministarstvo pravde usvojilo predlog Fondacije "Tijane Jurić", koja nosi ime po devojč ici (15) koja je silovana i ubijena, da se u krivična dela sa najstrožim zaprećenim kaznama ubroje teško ubistvo, silovanje, obljuba nad maloletnom osobom, trudnicom i nemoćnim licem sa smrtnim ishodom.

Ninoslav Jovanović (49) - U avgustu 2021. godine Apelacioni sud u Nišu potvrdio je prvostepenu presudu kojom je Malčanski berberin osuđen na doživotnu robiju zbog toga što je oteo tada dvaneaestogodišnju devojčicu i danima je vodio sa sobom po napuštenim vikendcama i nepristupačnim terenima u selima u okolini Nišia i Svrljiga i sve vreme je zlostavljao. Devojčica je posle 10 dana potrage pronađena živa. Jovanović je umro u zatvoru Zabela u julu prošle godine.

Dejan Dabović (31) - Novljanin je 2019. u Novom Sadu nasred ulice nožem iskasapio svoju bivšu devojku Dušanku Jocović (35), takođe rodom iz Herceg Novog. On je pravnosnažno osuđen za teško ubistvo iz bezobzirne osvete, nakon što je Dušanka sa njim raskinula dugogodišnju emotivnu vezu, ali i za razbojništvo u kladionici koje je počinio dan pre ubistva. Dabović je uložio molbu da kaznu služi u Crnoj Gori.

Foto: Informer

Dejan Dabović

Radomir Blagojević (53) - Tereti se da je u julu 2020. godine u hodniku zgrade u Beogradu polio benzinom Zoricu Kalinić, bivšu partnerku, koja je preminula nekoliko dana kasnije u bolnici od teških opekotina. Mesec dana ranije, on je pretukao i silovao drugu ženu u Smederevu, koja je došla da mu sredi stan. Blagojević je tokom suđenja priznao ubistvo Zorice.

Virdžinel J. (37) - Apelacioni sud u Kragujevcu u septembru 2022. godine osudio je na doživotnu robiju rumunskog državljanina, jer je ubio Radinku K. (87) u selu kdo Požarevca. On je upao u staričinu kuću, naoružan nožem za klanje svinja, i prvo je pokušao da je siluje. Žrtva se snažno opirala, pa kako nije uspeo u nameri da je seksualno zlostavlja, on ju je izbo nožem po telu i na kraju joj prerezao vrat.

M. J. (85) iz Novog Sada - Apelacioni sud je u aprilu prošle godine preinačio je doživotnu presudu M. J. na kaznu zatvora u trajanju od 20 godina. Starac je osuđen zbog silovanja osmogodišnjeg dečaka u maju 2020. godine na Šodrošu. Nemile scene u šumarku kraj šetališta videle su dve žene, prolaznice, koje su odmah alarmirale policiju.

Dejan Pavlović - Viši sud u Vranju u martu ove godine osudio je Vranjanca na doživotnu robiju zbog nasilja u porodici i ubistva žene Snežane, u martu 2022. godine. Okrivljeni je sa umišljajem ubio suprugu kuhinjskim nožem, koju je prethodno zlostavljao, a na teret su mu stavljena još dva krivična dela nasilje u porodici koje je učinio nad svojim ćerkama jednom tada maloletnom i nad punoletnom ćerkom.

Goran Džonić (59) - Osuđen pred Višim sudom u Niđu na doživotnu zbog toga što je u septembru 2021. godine namamio, oteo, ubio, pa spalio tela svojih rođaka - brata od tetke Gorana Đokića, njegove žene Gordane i ćerke Lidije. Posle zločina danima se pretvarao da pati, a bio je čak i na sahrani. Motiv zločina je koristoljublje.

Robije u inostranstvu

Duško Jovanović (32) je Srbin prošle nedelje je osuđen na doživotnu robiju u Nemačkoj zbog ubistva dve starice, a njegovi branioci uložiće žalbu na ovu prvostepenu presudu jer Duško tvrdi da nije kriv.

Takođe, Srbin Ivan Rudić (36) osuđen je u Italiji na doživotnu robiju zbog ubistva Konsolata Inđenua u leto 2019. godine.

Foto: Mađarska policija

Čaba Der

Serijski ubica Marinko Magda već 28 godina nalazi se u zatvoru u Segedinu u Mađarskoj, gde je osuđen na doživotni zatvor zbog četvorostrukog ubistva. Magda je, u skladu sa mađarskim zakonom, tražio uslovni otpust posle odsluženih 25 godina robije, ali mu sud to nije odobrio. Spisak svih njegovih žrtava nikada nije bio pouzdan, a sumnjalo se da ima veze sa smrću čak 14 ljudi.

Plaćeni ubica Čaba Der, koji je uhapšen u Pragu, a koji je u Srbiji u odsustvu nepravosnažno osuđen na 40 godina zarvora zbog ubistva Nebojše Markovica na Banovom brdu, u Mađarskoj je osuđen na doživotnu robiju zbog ubistva hrvatskog biznismena Ivana Serdarušića i mađarskog državljanina Lasla Ventule.


Ostavite komentar

Pravila komentarisanja:

Komentare objavljujemo prema vremenu njihovog pristizanja. Prednost u objavljivanju komentara imaće registrovani korisnici. Molimo Vas da ne pišete komentare velikim slovima, kao i da vodite računa o pravopisu.

Redakcija Informer.rs zadržava pravo izbora, brisanja komentara, ili modifikacije komentara koji će biti objavljeni. Prema Zakonu o informisanju zabranjeno je objavljivanje svih sadržaja koji podstiču diskriminaciju, mržnju ili nasilje protiv lica ili grupe lica zbog njihovog pripadanja ili nepripadanja određenoj rasi, veri, naciji, etničkoj grupi, polu ili zbog njihovog seksualnog opredeljenja.

Nećemo objavljivati komentare koji sadrže govor mržnje, psovke i uvrede. Sadržaj objavljenih komentara ne predstavlja stavove redakcije Informera ili portala Informer.rs, već isključivo stavove autora komentara.

Sugestije ili primedbe možete da šaljete na redakcija@informer.rs.

komentari
SabbathPFC

pre 4 meseca

Verovatno im je zajedničko da su svi vernici... Tetovaže manastira, svetaca, krstača... Pošteni srBski domaćini.

sledeća vest

Izbori 2024

Vesti

TV

Pravoslavci i muslimani u savezu protiv NATO-a! U bliskoj budućnosti BRIKS će postati dominantna organizacija!
Live TV

Pravoslavci i muslimani u savezu protiv NATO-a! U bliskoj budućnosti BRIKS će postati dominantna organizacija!

Geopolitički svet je sve uzburkaniji. Verovatno Srbija treba da bude veličine Gaze da bi bila dovoljno mala. U svetu ima mnogo prekombinovanja. Dešava se nešto što će prave rezultate dati tek za pet godina. O domaćoj politici, ali i o poseti Blinkena Bliskom Istoku govorili su u "Info večeri" Nebojša Obrknežev iz Ruske stranke i Jovana Stojković iz pokreta Živim za Srbiju.

27.04.2024

22:35

JOŠ TV VESTI

Sport

Planeta

Hitno! Brajen javlja: NATO raspoređuje trupe u Ukrajinu! Počelo ono čega se ceo svet plašio: U uniformama su, nose zastave...
NIJE DOBRO

Hitno! Brajen javlja: NATO raspoređuje trupe u Ukrajinu! Počelo ono čega se ceo svet plašio: U uniformama su, nose zastave...

NATO je počeo da raspoređuje borbene trupe na ukrajinsko ratište. Vojnici su u uniformama i uglavnom koncentrisani u zapadnom delu zemlje, ima ih i na istoku, tik uz borbe na frontu. Vojska iz Poljske, Francuske, Velike Britanije, Finske i drugih članica NATO od 25. aprila pristiže u Ukrajinu. Ove trupe nisu plaćenici. Na uniformama nose zastave svojih zemalja. Ove tvrdnje Stefana Brajena, koji je obavljao posao visokog izvršnog direktora u američkoj proizvodnji naoružanja, a bio je angažovan i u izvršnim i zakonodavnim nivoima američke vlade, objavljuje „Vepons end stratedži“.

27.04.2024

22:40

Zabava

JOŠ Zabava VESTI

Magazin

Džet set

Srbija