• aktuelno
Dnevne novine
SRBIJA

Autor: Informer

22.01.2024

17:08

Časni krst u Ratkovu u spomen na žrtve bahate vožnje na putevima: Milica (6) plivala za braću

Društvene mreže

Vesti

Časni krst u Ratkovu u spomen na žrtve bahate vožnje na putevima: Milica (6) plivala za braću

Podeli vest

Uoči završnice suđenja za saobraćajnu nesreću u kojoj je poginuo Luka Jovović (15) iz Ratkova i saslušanja Jelene Miladinović iz Odžaka, koja mu je prva pritekla u pomoć, na jezeru porodičnog imanja „Jovović“ u Ratkovu, na Bogojavljenje održano je plivanje za Časni krst u spomen na tragično nastradalog dečaka, kao i sve žrtve bahate vožnje na putevima.

Porodica Luke Jovovića je prvi put organizovala ovaj događaj jer je Luka 2019. na Bogojavljenje, sa svega 12 godina, uz pomoć Mitra Delibašića iz Vrbasa plivalo za Časni krst u Odžacima i zajedno s njim pobedio. U Ratkovu je pobedila šestogodišnja Milica Grujić iz Trstenika, koja je uz pomoć Novosađanina Nemanje Arsića prva stigla do Časnog krsta. Ona je plivala za Luku Jovovića i svog brata Nikolu (20), kadeta Vojne akademije Vojske Srbije, koga je 9. jula 2022. kod benzinske pumpe u Darvinovoj u Beogradu usmrtio Branislav Radoš, vlasnik škole fudbala FK Petlić sa Voždovca, koji je u trenutku nesreće imao 2,62 promila alkohola u krvi.

Lukina sestra Dijana Jovović kaže da je pored male Milice jedina ženska osoba koja je učestvovala n atakmičenju bila njena i Lukina sestra Anja Jovović (21).

Foto: Privatna arhiva

 

 

- Bilo je 30 učesnika  iz Novog Sada, Kule, Odžaka, Despotova i drugih mesta. Najmlađa je bila mala Milica iz Trstenika. U trenutku kada je trebalo da se oglasi start, vreme se naglo pogoršalo, počela je neverovatna vejavica. Iskreno, mislili smo da će Milica da odustane zbog pada temperature i hladne vode, ali je ona skočila u vodu. Plivači su se dogovorili, pošto je ona najmlađa, da uz pomoć Nemanje Arsića prva stigne do Časnog krsta na kome piše „Bog nije Bog mrtvih nego živih jer su u njemu svi živi“ (LK. 20, 38). Bilo je zaista posebno. Plivao je i moj otac Dragan, a svi učesnici su nosili majice sa Lukinim likom. Velika podrša nam je bio Mitar Delibašić koji je 2019. plivao sa mojim bratom. Ovo je početak čuvanja uspomene na našeg Luku i sećanje na svako dete nastradalo u saobraćaju - kaže za Alo! Dijana Jovović.

Nenad Grujić, otac male Milice, kaže da je ona izdržala do kraja i otkriva kako je odlučila da učestvuje.

 - Milica je igrom slučaja čula razgovor između mene i Dijane Jovović kada sam rekao da ću doći da plivam sa mlađim sinom Aleksandrom. Izrazila je želju da učestvuje i počela je sa pripremama tako što se posle svakog treninga brazilske džiju džice tuširala hladnom vodom. Stvarno je sve bilo spontano. Dok se polagala zakletva, počeo je da duva vetar i da veje. Čak je i nama odraslima bilo hladno u majicama, a zamislite tek kako je njoj bilo dok je stajala bosih nogu. Mislili smo da će u jednom trenutku odustati, nismo očekivali da će na minus dva da uđe u vodu. Naš prijatelj Nemanja joj je davao moralnu podršku da izdrži do kraja i uspela je - navodi oficir Vojske Srbije Nenad Grujić.  

Kako smo pisali ranije, nastavak suđenja za Lukinu pogibju zakazano je za 31. januar u Osnovnom sudu u Somboru. Saobraćajna nesreća se dogodila 30. aprila 2022. godine, oko 21.30 sati, na izlazu iz Ratkova prema Novom Sadu. Optužena Nataša Anđelković (23) iz Ratkova nije propustila Luku koji je imao prvenstvo prolaza, a veštaci saobraćajne struke tvrde da se njen auto u momentu udara kretao, uprkos tome što je ona rekla da je stala da izvadi dečju guralicu iz svog „golfa“ i da se Luka zakucao u nju. Luka je od siline udarca odleteo oko pet metara, preleteo preko krova automobila i pao na drugu stranu puta. Optužena mu nije pritekla u pomoć, a fotografija raspadnute pljeskavice na sedištu njenog auta potvrđuje da ga je pokosila dok je jela za volanom.

Foto: Informer

 

 

Jelena: Luka je disao dok sam ga držala za ruku, ali nije bio svestan 

Jelena Miladinović iz Odžaka, koja je sedam godina bila volonter Crvenog krsta zatekla se u koloni vozila posle udesa. Kada je prišla okupljenim ljudima kako bi saznala da li ima povređenih igrom slučaja se obratila baš optuženoj Nataši, koja je stajala preko puta Luke koji je bespomoćno ležao pored puta.

 - Vraćala sam se iz Beograda i na izlazu iz Ratkova sam videla zakrčenje puta. Rekla sam drugu da stane i prvo što sam ugledala bio je motor, dok je s druge strane bio auto. Pitala sam okupljene gde je povređeni, a Nataša mi je rekla „tamo je“ i pokazala da je preko puta nje. Okrenula sam se i videla Luku nekoliko metara dalje od motora. Prišla sam i izmerila mu puls. U tom trenutku je disao, ali nije bio pri svesti. Dok sam ga držala za ruku, samo je krkljao i osećala sam kako me steže... Ubrzo je došla Hitna pomoć i odvezla ga u Novi Sad. Čula sam kada je neko rekao da je to sin Dragana Belog Jovovića - kaže za Alo! Jelena Miladinović, koja je već četiri puta bila u sudu, ali nije saslušana zbog izostanka optužene.

 


Ostavite komentar

Pravila komentarisanja:

Komentare objavljujemo prema vremenu njihovog pristizanja. Prednost u objavljivanju komentara imaće registrovani korisnici. Molimo Vas da ne pišete komentare velikim slovima, kao i da vodite računa o pravopisu.

Redakcija Informer.rs zadržava pravo izbora, brisanja komentara, ili modifikacije komentara koji će biti objavljeni. Prema Zakonu o informisanju zabranjeno je objavljivanje svih sadržaja koji podstiču diskriminaciju, mržnju ili nasilje protiv lica ili grupe lica zbog njihovog pripadanja ili nepripadanja određenoj rasi, veri, naciji, etničkoj grupi, polu ili zbog njihovog seksualnog opredeljenja.

Nećemo objavljivati komentare koji sadrže govor mržnje, psovke i uvrede. Sadržaj objavljenih komentara ne predstavlja stavove redakcije Informera ili portala Informer.rs, već isključivo stavove autora komentara.

Sugestije ili primedbe možete da šaljete na redakcija@informer.rs.

sledeća vest

Izbori 2024

Vesti

Ni pozivi za maturu nisu što su nekada bili! Nećete verovati kakav odgovor je dobio ovaj dečak
Društvo

Ni pozivi za maturu nisu što su nekada bili! Nećete verovati kakav odgovor je dobio ovaj dečak

Maturske večeri trebalo bi da budu smisao druženja i zabave, a sve češće se svode na brendiranu odeću i skupocene automobile, preteranun šminku i nakit. Generacija Z, svakodnevno nas baci u rebus materijalističkim prohtevima, a njihovi izazovi su sve veći zalogaj za roditelje koji žele da im ispune svaku želju, pa nas je tako jedna objava malo je reći, ostavila bez teksta.

28.04.2024

09:43

"Padobranski TRIATLON 2024" održan u Grčkoj - "Balkanski Skok Prijateljstva 2024" održaće se od 15-19 maja u Beogradu (FOTO)
Društvo

"Padobranski TRIATLON 2024" održan u Grčkoj - "Balkanski Skok Prijateljstva 2024" održaće se od 15-19 maja u Beogradu (FOTO)

Tokom vikenda, 20. i 21. aprila 2024. godine, na aerodromu Hortero „Aeroporu MOKKA“ Sidirokastro u Seresu održan je „Padobranski TRIATLON 2024.“ (padobranstvo - trčanje na jednu milju i gađanje), veze specijalnih snaga, komandosa, padobranaca, dok će se Balkanski Skok Prijateljstva 2024 godine održati od 15-19 Maja 2024. godine na Sportskom Aerodromu Lisičji Jarak u Beogradu.

28.04.2024

08:11

TV

Pravoslavci i muslimani u savezu protiv NATO-a! U bliskoj budućnosti BRIKS će postati dominantna organizacija!
Live TV

Pravoslavci i muslimani u savezu protiv NATO-a! U bliskoj budućnosti BRIKS će postati dominantna organizacija!

Geopolitički svet je sve uzburkaniji. Verovatno Srbija treba da bude veličine Gaze da bi bila dovoljno mala. U svetu ima mnogo prekombinovanja. Dešava se nešto što će prave rezultate dati tek za pet godina. O domaćoj politici, ali i o poseti Blinkena Bliskom Istoku govorili su u "Info večeri" Nebojša Obrknežev iz Ruske stranke i Jovana Stojković iz pokreta Živim za Srbiju.

27.04.2024

22:35

JOŠ TV VESTI

Sport

Planeta

Zabava

JOŠ Zabava VESTI

Magazin

Džet set

Srbija