• aktuelno
Dnevne novine
SRBIJA

Autor: informer/news.com.au

08.02.2024

08:36

Srbin ubijen u Australiji pre skoro 40 godina! Žrtvina ćerka želi da sazna isitnu, policija nudi nagradu za informacije koje bi rešile zločin

printscreen

Vesti

Srbin ubijen u Australiji pre skoro 40 godina! Žrtvina ćerka želi da sazna isitnu, policija nudi nagradu za informacije koje bi rešile zločin

Podeli vest

Policijski istražitelji iz Sidneja u Australiji nude nagradu, od pola miliona dolara, za bilo kakvu informaciju koja bi dovela do rešenja ubistva Radojka Đorđevića, istaknutog člana srpske zajednice u tom gradu, koji je likvidiran pre skoro 40 godina!

Radojko Đorđević pronađen je mrtav s prostrelnim ranama pored puta Saut Marulan u Marulanu 31. januara 1985.

On je nađen pet dana nakon što je porodica prijavila njegov nestanak. 

Porodica Đorđević je tog davnog 26. januara 1985. prijavila njegov nestanak jer se nije pojavio na događaju u Kanberi, kako je prethodno planirao. 

Lokalni mediji su preneli da je Đorđević pronađen mrtav pored puta, a obdukcija je pokazala da je ubijen, odnosno da mu je ubica tri puta pucao u grudi.

Foto: prinst

Radojko Đorđević je bio istaknuti ćlan sprske zajednice u Australiji

 

Kako prenose australijski mediji, od prvog trenutka sumnjalo se da je u pitanju političko ubistvo budući da je ubijeni bio istaknuti član zajednice.

- Te 1985. godine bilo je velikih oscilacija i sukoba unutar same srpske zajednice. Istraga je u to vreme ukazala da je bilo političke borbe unutar zajednice, koja je bila izuzetno moćna. Đorđević je kao ozbiljan član te zajednice imao određenu moć i privilegiju i tada se sumnjalo da njegovo ubistvo ima veze s njegovom političkom povezanošću - navode australijski mediji i dodaju:

- Postojao je stepen sukoba u kontroli i rukovođenju tim organizacijama. Đorđević je u to vreme bio i predsednik Slobodne srpske pravoslavne crkve, pa je imao i više zaduženja i obaveza. Sumnja se da je nekome smetao u tom svom političkom angažmanu i da je iz tog razloga ubijen.

Srbin je bio i predsednik ogranka liberalne partije Old Tongabi.

Osumnjičeni sa ovo ubistvo uhapšen je osamnaest godina kasnije ali je ubrzo oslobođen optužbi.

- Muškarac priveden 2003. godie je jedini koji je dovođen u sumnju da je možda mogao da počini zločin ili da je učestvovao u njemu - navode australijski mediji.

Iz ovog razloga istražitelji su nakon toliko decenija odlučili da slučaj reše, iako postoji mogućnost da akteri ovog zločina nisu među živima.

- Porodica ubijenog zaslužuje da sazna istinu nakon toliko godina. Možda je reč o ljudima koji su sada pokojni, ali to nije važno, jer porodica zaslužuje da sazna šta se desilo njihovom ocu i mužu - rekla je nadzornica detektiva Virdžinija Gorman, prenose mediji.

- Iako porodica nije u mogućnosti da učestvuje, izrazili su iskrenu želju da dobiju neke odgovore u ovom slučaju. Nudimo 500.000 dolara za svaku informaciju koja može da dovede do hapšenja ubice.

Ćerka ubijenog Radojka Đorđevića izjavila je za medije u Australiji da porodica pati već 39 godina, kao i da bi voleli da konačno saznaju istinu o smrti oca.

- Kada je moj otac ubijen imala sam 21 godinu, moj brat Dragan je imao 19, Milan 13, a Miladin 10 godina. Ja sada imam 60 godina i mi očajnički još uvek tražimo istinu, kako bismo uspeli da zaustavimo tugu, patnju i nesiguirnost koju osećamo, a što je izazvano smrću našeg oca - rekla je neutešna ćerka i dodala da njena porodica sumnja ko je ubica njenog oca.

Foto: prinst

Mesto gde je pronađen ubijeni Srbin u blizini Marulana

 

- Moj otac je u to vreme bio bez vozačke dozvole što nam govori da nije vozio auto, te da je on bio u autu sa sebi poznatom osobom ili osobama. To nam govori da je njega ubio neko koga smo možda smatrali kućnim i porodočnim prijateljem - rekla je ćerka i dodala da istražitelji nikada nisu identifikovali ko su ljudi koji su njenog oca kobnog dana pokupili kolima i odvezli se u Kanberu.


Ostavite komentar

Pravila komentarisanja:

Komentare objavljujemo prema vremenu njihovog pristizanja. Prednost u objavljivanju komentara imaće registrovani korisnici. Molimo Vas da ne pišete komentare velikim slovima, kao i da vodite računa o pravopisu.

Redakcija Informer.rs zadržava pravo izbora, brisanja komentara, ili modifikacije komentara koji će biti objavljeni. Prema Zakonu o informisanju zabranjeno je objavljivanje svih sadržaja koji podstiču diskriminaciju, mržnju ili nasilje protiv lica ili grupe lica zbog njihovog pripadanja ili nepripadanja određenoj rasi, veri, naciji, etničkoj grupi, polu ili zbog njihovog seksualnog opredeljenja.

Nećemo objavljivati komentare koji sadrže govor mržnje, psovke i uvrede. Sadržaj objavljenih komentara ne predstavlja stavove redakcije Informera ili portala Informer.rs, već isključivo stavove autora komentara.

Sugestije ili primedbe možete da šaljete na redakcija@informer.rs.

sledeća vest

Izbori 2024

Vesti

TV

JOŠ TV VESTI

Sport

Planeta

Zabava

JOŠ Zabava VESTI

Magazin

Džet set

Srbija