• aktuelno
Dnevne novine
SRBIJA

Autor: Informer/24 sedam

17.04.2024

19:51

Da đavo u Zlotu ne ustane: Nova tri vlaška simbola na grobu pomagaču ubice male Danke

Vesna Jović

Vesti

Da đavo u Zlotu ne ustane: Nova tri vlaška simbola na grobu pomagaču ubice male Danke

Podeli vest

Na grobu Dalibora Dragijevića, na lokalnom groblju u selu Zlot, reporteri 24sedam zatekli su danas tri simbola karakteristična za Vlahe, koji su i većinsko stanovništvo u ovom delu istočne Srbije. Tu su neobično postavljeni ćebe, krst poboden naopako, i kraj groba su neobično upletene sveće.

Krst jeste po običajima poboden iznad glave pokojnika, ali natpis ne gleda na nadgrobnu betonsku ploču. Ime, prezime, godina rođenja i smrti pokojnika, ispisani na drvenom krstu, okrenuti su od groba i usmereni ka stolu na kom se stavlja posluženje: pivo, rakija, slatko... Tu je sada samo tetrpak soka. Ovaj krst je, takođe, prilikom unošenja u pokojnikovu kuću u Zlotu donet okrenut naopačke.

Betonska nadgrobna ploča, takođe, pokrivena je ćebetom. A prethodno, preko svežeg betona, prešla je životinja i ostavila utisnute šape na nadgrobnoj ploči.

Kraj groba su sada i isprepletane tanke sveće, poludogorele. Među Vlasima postoji običaj sa 44 tanke sveće za koje se veruje da je svaka za po jedna velikog sveca, koji će preminulog odvesti u raj. 

Foto: Vesna Jović

 

 

I dalje je kraj groba venac, koji su poslali otac Radoslav (73) i brat Dejan (50) iz Okružnog zatvoru u Zaječaru. Poređani su i bidoni vode.

Dalibor Dragijević (40) preminuo je 7. aprila u policijskom pritvoru. Njemu i ocu Radoslavu istovremeno je određeno policijsko zadržavanje do 48 sati pod sumnjom da su Dejanu pomogli da premesti telo Danke Ilić. 

Za ubistvo Danke Ilić, koja bi 6. maja napunila dve godine, glavnoosumnjičen je upravo Daliborov brat Dejan Dragijević. Drugi na listi je Dejanov kolega iz borskog "Vodovoda" Srđan Janković (50). Njih dvojica su devojčicu udarili službenim automobilom, udavili je u kolima i potom telo bacili na divlju deponiju.

Danas je bio drugi dan saslušavanje svedoka u istrazi o ubistvu Danke Ilić. Saslušani su njeni roditelji Ivana i Miloš Ilić. Oni su svedočili više od četiri i po sata u tužilaštvu. A juče je na saslušanju bila i Svetlana Dragijević, majka ubice Dejana i supruga Radoslava (73), koji je u pritvoru jer je pomogao sinu da premesti telo devojčice sa deponije na, za sada, nepoznatu lokaciju.

 


Ostavite komentar

Pravila komentarisanja:

Komentare objavljujemo prema vremenu njihovog pristizanja. Prednost u objavljivanju komentara imaće registrovani korisnici. Molimo Vas da ne pišete komentare velikim slovima, kao i da vodite računa o pravopisu.

Redakcija Informer.rs zadržava pravo izbora, brisanja komentara, ili modifikacije komentara koji će biti objavljeni. Prema Zakonu o informisanju zabranjeno je objavljivanje svih sadržaja koji podstiču diskriminaciju, mržnju ili nasilje protiv lica ili grupe lica zbog njihovog pripadanja ili nepripadanja određenoj rasi, veri, naciji, etničkoj grupi, polu ili zbog njihovog seksualnog opredeljenja.

Nećemo objavljivati komentare koji sadrže govor mržnje, psovke i uvrede. Sadržaj objavljenih komentara ne predstavlja stavove redakcije Informera ili portala Informer.rs, već isključivo stavove autora komentara.

Sugestije ili primedbe možete da šaljete na redakcija@informer.rs.

sledeća vest

Izbori 2024

Brnabić: Građanima dugujemo pristojan dijalog među strankama!
Izbori 2024

Brnabić: Građanima dugujemo pristojan dijalog među strankama!

Predsednica Skupštine Srbije Ana Brnabić izjavila je da je razgovor između vlasti i opozicije lekovit za parlament, a da je pristojan dijalog političkih stranaka koje drugačije misle nešto što političari duguju svim građanima Srbije, bez obzira na to da li su oni glasali za vlast, opoziciju ili možda nisu uopšte izašli na izbore.

30.04.2024

09:48

Vesti

TV

JOŠ TV VESTI

Sport

Mandarić o druženju sa Bestom, Krojfom, Reganom, Džobsom...
Fudbal

Mandarić o druženju sa Bestom, Krojfom, Reganom, Džobsom...

Upoznao sam mnogo uspešnih ljudi iz različitih oblasti, od američkih predsednika, preko biznismena, do najvećih fudbalera svih vremena i mogao bih danima da pričam o raznim dogodovštinama s njima, kaže u intervjuu za Informer jedan od najuspešnijih srpskih biznismena Milan Mandarić.

30.04.2024

09:00

Planeta

Zabava

JOŠ Zabava VESTI

Magazin

Džet set

Srbija