• aktuelno
Dnevne novine
SRBIJA

Autor: D.K.

05.06.2024

12:06

Tužilaštvo traži najmanje 15 godina zatvora za Nišliju: Dalibor davio ženu pred detetom, sigurne smrti je spasile komšije

emitphoto

Vesti

Tužilaštvo traži najmanje 15 godina zatvora za Nišliju: Dalibor davio ženu pred detetom, sigurne smrti je spasile komšije

Podeli vest

Viši javni tužilac Irena Radivojević zatražila je danas da se Nišliji Daliboru Stevanoviću izrekne kazna zatvora od najmanje 15 godina zbog pokušaja teškog ubistva bivše supruge Sandre Tanić.

Dalibor se tereti da je 12. novembra 2022. godine u hodniku stambene zgrade u kojoj Sandra Tanić živi prvo je pretukao, a zatim pokušaod a je udavi plastičnom vezicom.

Užasni napad se odigravao pred njihovim petogodšnjim deteom, koje je pokušavalo da zaštiti majku. Nesrećnu ženu od sigurne smrti spasile su komšije koje su istrčale čuvši detetovu vrisku pa je napadač pobegao. Jedan od njih je sečicama uspeo da skine plastičnu vezicu koja se već duboko usekla u vrat onesvešćene žene i tako spreči da se uguši. 

Kako je u završnoj reči naglasila tužiteljka, nesumnjivo je dokazano da je Stevanović na podmukao način pokušao da liši života bivšu suprugu i to pred njihovim maloletnim detetom.

- Optuženi je planirao ubistvo o čemu svedoče poruke koje je pre zločina uputio bratu oštećene Mladenu Taniću u kojima je naveo da od njega očekuje da brine o njegovom i Sandrinom maloletnom detetu. O postojanju namere da izvrši ubistvo govori i to što je sa sobom doneo plastične vezice koje je upotrebio za davljenje bivše supruge. Prilikom zločina pokazao je podmuklost jer je namamio ženu da se sa njim sretne moleći da mu tog dana preda sina mimo termina za viđanje sa detetom ustanovljenog sudskom odlukom. Delo je izvršio u uračunljivom stanju što su potvrdili veštaci Specijalne zatvorske bolnice u Beogradu koji su u svom nalazu naveli da je njegova sposobnost da shvati značaj svog dela i upravlja postupcima bila smanjena ali ne i bitno. Postupao je sa direktnim umišljajemi na podmukao način a za svoje ponašanje za svoje postupke pronalazio je sramno i beskrupulozno opravdanje. Pokušao je da ubije suprugu pred petogodišnjim detetom kojem je zbog toga bila potrebna psihijatrijska pomoć što ukazuje na bezobzirnost dela – objasnila je Radivojević.

Obrazlažući predlog da Stevanoviću sud izrekne kaznu zatvora od najmanje 15 godina tužiteljka Radivojević je kazala da na njegovoj strani gotovo da nema olakšavajućih okolnosti.

- Kao olakšavajuća okolnost može da se uzme jedino to što ranije nije osuđivan, dok su otežavajuće to što je pokušao da liši života majku svog deteta prema kome takođe nije pokazao nimalo obzira jer je zločin izvršio u njegovom prisustvu – kazala je Radivojević i predložila da se Stevanoviću produži pritvor.

Stevanovićeva odbrana smatrala je da on zaslužuje maksimalnu kaznu od tri godine zatvora jer, kako su ocenili, ne radi se o pokušaju teškog već običnog ubistva te da se radi o zločinu iz strasti.

- Pogrešna je pravna ocena dela mog klijenta, jer je u optužnici navedeno da je on zločin počinio na podmukao način ali nije obrazloženo šta ga čini takvim. Kod ubistva na podmukao način počinilac pokušava da prikrije delo, koristi recimo otrov, prikriva tragove a zločin ne   vrši pred svedocima. Ništa od ovog nije prisutno u radnja mog klijenta, štaviše on je svoju nameru najavio u porukama upućenim pre zločina što onaj ko postupa podmuklo, nikako ne čini . Prema nalazu komisije veštaka Specijalne zatvorske bolnice u Beogradu, Dalibor nije pokvarena, amoralna niti devalvirana osoba što su osobine ubica na podmukao način. On je delo počinio iz strasti što isključuje postojanje niskih pobuda već se radi o postupku u stanju afekta što utiče na rasuđivanje izvršioca. Zato predlažem da ga sud oglasi krivim za obično ubistvo i izrekne mu kaznu kakva je prisutna u sudskoj praksi – rekao je Daliborov branilac Zoran Saveljić.

Advokat Ana Dimitrijević koja je branila Stevanovića takođe je ukazala da su po njenoj oceni, na strani njenog klijenta prisutne brojne olakšavajuće okolnosti.

- On je ispoljio iskreno kajanje i žaljenje i priznao delo za koje se tereti. Treba uzeti u obzir i da je delo ostalo u pokušaju. Njegovo iskreno kajanje se vidi i u tome što nam je zabranio da podnosimo žalbe na rešenje o njegovom pritvoru. Zbog svega toga smatramo da su se stekli uslovi da mu se izrekne kazna ispod zakonskom minimuma a mi predlažemo da to budu tri godine – rekla je Dimitrijević.

Priliku da se obrati sudu iskoristio je i Stevanović kazavši da se kaje, te da mu je žao zbog svega što je uradio.

- Voleo sam Sandru, volim je i dalje iako sam siguran da me je izneverila. Žao mi ješto sam tako postupio prema njoj, to sebi ne mogu da oprostim jer je ona majka moga sina. U trenutku kada mi je rekla da više nemam prava da brinem o njoj, ja sam se izgubio. Pogrešio sam, kajem se, hvala Bogu što je živa i zdrava, kaznite me po zasluzi – zaključio je u svojoj završnoj reči optuženi.

Izricanje presude sudija Višeg suda u Nišu Aleksandra Mojašević zakazala je za 21. jun.

 

 

 


Ostavite komentar

Pravila komentarisanja:

Komentare objavljujemo prema vremenu njihovog pristizanja. Prednost u objavljivanju komentara imaće registrovani korisnici. Molimo Vas da ne pišete komentare velikim slovima, kao i da vodite računa o pravopisu.

Redakcija Informer.rs zadržava pravo izbora, brisanja komentara, ili modifikacije komentara koji će biti objavljeni. Prema Zakonu o informisanju zabranjeno je objavljivanje svih sadržaja koji podstiču diskriminaciju, mržnju ili nasilje protiv lica ili grupe lica zbog njihovog pripadanja ili nepripadanja određenoj rasi, veri, naciji, etničkoj grupi, polu ili zbog njihovog seksualnog opredeljenja.

Nećemo objavljivati komentare koji sadrže govor mržnje, psovke i uvrede. Sadržaj objavljenih komentara ne predstavlja stavove redakcije Informera ili portala Informer.rs, već isključivo stavove autora komentara.

Sugestije ili primedbe možete da šaljete na redakcija@informer.rs.

sledeća vest

Izbori 2024

Vesti

Vesić: Beograd dobija novi tržni centar, "Evroazija" se otvara u avgustu!
Društvo

Vesić: Beograd dobija novi tržni centar, "Evroazija" se otvara u avgustu!

Ministar građevinarstva, saobraćaja i infrastrukture Goran Vesić najavio je danas da se početkom avgusta očekuje otvaranje novog kineskog tržnog centra "Evroazija" na Novom Beogradu. On je naglasio da je ovaj objekat građen apsolutno po svim standardima bezbednost, što je posebno važno ako znamo šta se dešavalo nekoliko puta u kineskim radnjama, jer su oni koristili objekte koji su stari i koji nisu ni bili namenjeni za takvu vrstu prodaje. "Sada imamo ono što zaista je važno, da budu svi bezbedni i kupci i prodavci, ali i da kupci imaju komfor kupovine. Naravno tu će biti i restorana i sve ono što imaju tržni centri", rekao je Vesić.

26.06.2024

10:51

TV

JOŠ TV VESTI

Sport

Planeta

Konačno slobodan! Ovako sada izgleda Džulijan Asanž! (FOTO, VIDEO)
Planeta

Konačno slobodan! Ovako sada izgleda Džulijan Asanž! (FOTO, VIDEO)

Osnivač Vikiliksa Džulijan Asanž izjasnio se krivim po jednoj optužbi za pribavljanje i objavljivanje vojnih tajni SAD, kao rezultat dogovora sa tužiocima američkog Sekretarijata za pravosuđe, čime je obezbedio sebi slobodu, a time je završena i duga pravna saga koja je pokrenula debate o slobodi štampe i nacionalnoj bezbednosti.

26.06.2024

11:28

Zabava

JOŠ Zabava VESTI

Magazin

Džet set

Srbija