• aktuelno
Dnevne novine
SRBIJA

Autor: informer/kurir

12.06.2024

13:13

Odložen početak suđenja "balkanskom kartelu"! Tražili izuzeće kompletnog tužilaštva

POLICÍA NACIONAL ESPANA

Vesti

Odložen početak suđenja "balkanskom kartelu"! Tražili izuzeće kompletnog tužilaštva

Podeli vest

Pripremno ročište pred početak suđenja optuženim pripadnicima "balkanskog kartela" optuženima za šverc sedam tona kokaina, koje je terbalo da se održi juče odloženo je jer je odbrana zatražila izuzeće Javnog tužilaštva za organizovanizovani kriminal u Beogradu.

Na pripremnom ročištu koje je bilo zatvoreno za javnost optuženi su trebali da se kratko izjasne o krivici, dok su tužilaštvo i odbrana trebali da iznesu uvodne reči.

Pripremno ročište je trebalo da se održi juče, danas i sutra, ali kako je odbrana optuženih tražila izuzeće tužilaštva, sledeće pripremno ročiše je zakazano za 3. jul. 

- Pripremno ročište je odloženo, pošto je odbrana optuženih zatražila izuzeće celog tužilaštva koje je vodilo istragu i podiglo optužnicu, glavnog tužioca Javnog tužilaštva za organizovani kriminal, Apelacionog tužilaštva i Vrhovnog javnog tužilaštva - kazao je sagovornik upoznat sa slučajem. 

Podsetimo optužnica je podignuta protiv Miroslava Starčevića, Mladena Lazarevića, Radisava Radovića, Ljubiše Lindo, Milovana Zdravkovića, Zorana Jakšića, Vladana Soldo, Miloša Radosavljevića, Gligorija Peljevića, Petra Miloševića, Mirka Pavlovića, Miloša Jovanovića, Aleksandra Ilića, Dragana Đorđevića, Milana Mitića, Dragana Nikolića, Ivana Cvetkovića, Marka Radovanovića, Nikole Đorđevića i Deniza Mihajlovića, navodi se u saopštenju tužilaštva.

Na teret im je stavljeno da su izvršili krivična dela udruživanje radi vršenja krivičnih dela, neovlašćena proizvodnja i stavljanje u promet opojnih droga i nedozvoljena proizvodnja, držanje, nošenje i promet oružja i eksplozivnih materija.

Istraga je u ovom slučaju počela naredbom Javnog tužilaštva za organizovani kriminal 12. maja prošle godine. U trenutku kada je započet postupak na teritoriji Srbije lišeno je slobode 14 osumnjičenih i sva lica se nalaze u pritvoru.

Preostali osumnjičeni, njih šestoro, nalaze se u bekstvu i za njima je raspisana poternica uključujući i međunarodnu poternicu.

Ova organizovana kriminalna grupa se tereti da je učestvovala u međunarodnoj trgovini od oko sedam tona kokaina, ukupno tri zaplene kokaina, u periodu decembra 2019. do avgusta 2020. godine.

Foto: printscreeen/mup srbije

U međunarodnoj akciji na Arubi zaplenjeno 4,5 tona kokaina na brodu " Ares" 

 

Najveća količina je zaplenjena na Arubi u februaru 2020.godine, a pripreme su započete u decembru 2019. godine, kada je presretnut brod "Aresa" i tom prilikom je pronađeno i zaplenjeno 4,5 tone kokaina.

Sledeća zaplena u količini od 1.200 kilograma kokaina usledila je u junu 2020. godine u Belgiji, dok je u avgustu 2020. godine u Roterdamu, u Holandiji zaplenjeno preostalih 742 kilograma kokaina.

Foto: MUP Srbije

Keš držali u burićima, zaplenjeno više od 3 miliona evra

 

Pored ove tri zaplene, u optužnici se navodi i trgovina oružjem jer je zaplenejna velika količina oružja automatskog i poluautomatskog kao i municije i eksplozivnih naprava. Oružje je pronađeno prilikom hapšenja osumnjičenog koji pripada takozvanoj "niškoj grupi", u njegovm stanu u Nišu. 

Foto: printscreen

"Balkanski kartel" hapsili specijalci sa duigm cevima

 

Inače odlukom Javnog tužilaštva za organizovani kriminal osumnjičenima su blokirani svi računi, sefovi, sva pokretna i nepokretna imovina, stanovi, kuće i vozila, inostrani novac u iznosu od više od tri miliona evra, skupoceni satovi i nakit.

 

 


Ostavite komentar

Pravila komentarisanja:

Komentare objavljujemo prema vremenu njihovog pristizanja. Prednost u objavljivanju komentara imaće registrovani korisnici. Molimo Vas da ne pišete komentare velikim slovima, kao i da vodite računa o pravopisu.

Redakcija Informer.rs zadržava pravo izbora, brisanja komentara, ili modifikacije komentara koji će biti objavljeni. Prema Zakonu o informisanju zabranjeno je objavljivanje svih sadržaja koji podstiču diskriminaciju, mržnju ili nasilje protiv lica ili grupe lica zbog njihovog pripadanja ili nepripadanja određenoj rasi, veri, naciji, etničkoj grupi, polu ili zbog njihovog seksualnog opredeljenja.

Nećemo objavljivati komentare koji sadrže govor mržnje, psovke i uvrede. Sadržaj objavljenih komentara ne predstavlja stavove redakcije Informera ili portala Informer.rs, već isključivo stavove autora komentara.

Sugestije ili primedbe možete da šaljete na redakcija@informer.rs.

sledeća vest

Izbori 2024

Vesti

TV

Evropsko prvenstvo u fudbalu nije sport, to su gladijatori! Ćutanje UEFA je bruka za ovu organizaciju! (VIDEO)
Live TV

Evropsko prvenstvo u fudbalu nije sport, to su gladijatori! Ćutanje UEFA je bruka za ovu organizaciju! (VIDEO)

Navikli smo na dvostruke aršine prema našoj zemlji. Hoće li uopšte doći do odgovora UEFA na vređanje Srba na stadionu utakmice između Hrvatske i Albanije. Na ovu temu, u emisiji "Info jutro" govorili su prof. dr Boris Bratina, sa Univerziteta u Kosovskoj Mitrovici i Ana Đorđević, borac za prava Srba na KiM. Naknadno je u emisiju došao i Aleksandar Kovačević, ekspert za energetiku koji je komentarisao nestanak struje u regionu.

22.06.2024

09:32

JOŠ TV VESTI

Sport

Verujete li Piksiju? Hajde, barem još ovaj put!
EURO 2024

Verujete li Piksiju? Hajde, barem još ovaj put!

Ispružio je kažiprst pravo, ka objektivima fotoaparata i kamera, kao da želi da se na taj način direktno obrati svakom navijaču, svakom Srbinu ponaosob! I poručio je:“Verujte u nas, jer mi verujemo u sebe. Pobedićemo Dance“. Nešto poput čuvenog plakata Ujka Sema kojim su Amerikance pozivali da se dobrovoljno prijave za odlazak u Prvi svetski rat.

22.06.2024

10:00

Planeta

Zabava

JOŠ Zabava VESTI

Magazin

Džet set

Srbija