• aktuelno
Dnevne novine
SRBIJA

Autor: Informer

14.06.2024

10:46

Slavica Đukić Dejanović nakon susreta sa pretučenom nastavnicom: "Njen psihički bol nadmašio je fizički"

Pedja Milosavljević

Vesti

Slavica Đukić Dejanović nakon susreta sa pretučenom nastavnicom: "Njen psihički bol nadmašio je fizički"

Podeli vest

Ministarka prosvete Slavica Đukić Dejanović izjavila je danas, povodom slučaja u kom je roditelj učenika fizički napao nastavnicu u beogradskoj osnovnoj školi, da Ministarstvo pravde radi na izmenama i dopunama krivičnog zakonika, kako bi sankcije za nasilje bile strože.

Ona je rekla da je razgovarala sa napadnutom nastavnicom i da ju je taj razgovor prilično uzdrmao i uznemirio.

Đukić Dejanović je za TV Prva rekla da je, prema informacijama kojima raspolaže, jedna učiteljica juče povređena kada je htela da majci jednog od učenika objasni o čemu se radilo u ocenjivanju njenog deteta, a da se to završilo fizičkim i psihičkim napadom na učiteljicu.

- To je jedna poruka koja zaista pomalo deprimira sve nas koji učestvujemo u naporima da se atmosfera u školama promeni - navela je ministarka prosvete. Istakla je da Ministarstvo pravde radi na promeni zakona, a promena podrazumeva da će slučajevi napada na osobu zaposlenu u obrazovnom sistemu i bilo kakvih ataka na njih biti tretirani kao napadi na advokate, što znači da će sankcije izmenama i dopunama ovog zakona biti neuporedivo drugačije, jače nego što su bile do sada.

Foto: Pedja Milosavljević

 

 

Najstrože osuditi takav postupak roditelja

Đukić Dejanović je dodala da je pojedinačnih incidentnih situacija uvek bilo, ali da trenutno oseća potrebu da najstrože osudi ovakav postupak roditelja koji je fizički napao učiteljicu.

- Mislim da najveći broj građana Srbije zaista oseća prosto jedan psihološki otpor na roditelje koji traže da se poslednjeg dana, na pritisak, analizira uspeh deteta, koji treba da se popravlja. Znate, uspeh deteta treba da se popravlja ako nije zadovoljavajući tokom čitave godine, a ne u poslednjim nedeljama školske godine - istakla je ministarka prosvete.

Uzdrmao me i uznemirio razgovor sa nastavnicom

Dodala je da je kontaktirala povređenu nastavnicu.

- Mi smo imale razgovor koji je mene prilično uzdrmao i uznemirio, iako sam po profesiji to što jesam, bazično, lekar, psihijatar. Znate, plakala je zbog toga što se preispituje šta je ona to trebalo da uradi da ne dođe do incidenta i mislim da je psihički bol koji ona još uvek oseća apsolutno nadmašio onaj fizički koji je doživela - kazala je Đukić Dejanović.

Kako je dodala, škola je reagovala u skladu sa uputima koje je Ministarstvo dalo za takve neželjene okolnosti.

Podsetimo, kako je "Blic" pisao nastavnica biologije u OŠ "Jovan Dučić" napadnuta je danas fizički i verbalno, prilikom čega je zadobila više povreda, između ostalog i kontuziju grudnog koša.

Ministarka je podsetila da se polaganje male mature pomera za jedan dan, zbog Kurban bajrama.

- Testovi su sastavljeni, spremni, upakovani tako kako će biti dostavljani školama 18, 19. i 20. juna - navela je Đukić Dejanović.

U ta tri dana će se polagati ispit, kazala je ministarka i dodala da će preliminarni rezultati biti istaknuti na portalu i u školama 22. juna, a 25. juna će biti i konačni rezultati.

- Već 2. jula ćemo imati spiskove učenika u željenim, nadam se, srednjim školama za najveći broj učenika", kazala je Đukić Dejanović.


Ostavite komentar

Pravila komentarisanja:

Komentare objavljujemo prema vremenu njihovog pristizanja. Prednost u objavljivanju komentara imaće registrovani korisnici. Molimo Vas da ne pišete komentare velikim slovima, kao i da vodite računa o pravopisu.

Redakcija Informer.rs zadržava pravo izbora, brisanja komentara, ili modifikacije komentara koji će biti objavljeni. Prema Zakonu o informisanju zabranjeno je objavljivanje svih sadržaja koji podstiču diskriminaciju, mržnju ili nasilje protiv lica ili grupe lica zbog njihovog pripadanja ili nepripadanja određenoj rasi, veri, naciji, etničkoj grupi, polu ili zbog njihovog seksualnog opredeljenja.

Nećemo objavljivati komentare koji sadrže govor mržnje, psovke i uvrede. Sadržaj objavljenih komentara ne predstavlja stavove redakcije Informera ili portala Informer.rs, već isključivo stavove autora komentara.

Sugestije ili primedbe možete da šaljete na redakcija@informer.rs.

Osuđen vozač "rendž rovera" koji je pijan udario Milicu i njenog momka
Hronika

Osuđen vozač "rendž rovera" koji je pijan udario Milicu i njenog momka

Ognjen Kljajić (29) iz Temerina, osuđen je juče prvostepenom presudom Višeg suda u Novom Sadu na pet godina zatvora jer je izazvao nesreću 8. avgusta 2021. godine na Beogradskom keju u Novom Sadu u kojoj je poginula mlada umetnica Milica Milićević (28), a Zoran Janković (24), njen momak teško povređen.

14.06.2024

10:42

sledeća vest

Izbori 2024

Vesti

Nebojša Bakarec: Lider ZLF - Lažov od starta!
Kolumne

Nebojša Bakarec: Lider ZLF - Lažov od starta!

Prekjuče 21.6.2024. godine, na konstitutivnoj sednici Skupštine grada Beograda, jedan od novih lidera stranke Zeleno levi front (Ne davimo Beograd), Branislav Dimitrijević, je u svom prvom obraćanju pred Skupštinom grada, masno slagao.

23.06.2024

18:42

TV

Imamo li nade protiv Danske? Selektor Stojković dao jednu od njegovih antologijskih izjava! (VIDEO)
Live TV

Imamo li nade protiv Danske? Selektor Stojković dao jednu od njegovih antologijskih izjava! (VIDEO)

Selektor Srbije Dragan Stojković Piksi izovorio je legendarnu rečenicu pred odlazak u Lisabon: "Kakav bre plasman za Svetsko prvenstvo?" Tada smo pobedili. Da li ste mu verovali kada je rekao da ne treba da brinemo i da će odvesti Srbiju na Evropsko prvenstvo? Evo nas danas u Nemačkoj! Šta možemo da očekujemo u utakmici protiv Danske? Na ovu temu u "Info jutru" govorili su bivši reprezentativac Predrag Mijatović i novinar sportske rubrike Informera Ljubiša Vidović. Uživo u program javio se i Jovan Šurbatović, generalni sekretar Fudbalskog saveza Srbije.

23.06.2024

12:36

JOŠ TV VESTI

Sport

A kazna za "Ubij Srbina!"?! Hitno se oglasio FSS!
EURO 2024

A kazna za "Ubij Srbina!"?! Hitno se oglasio FSS!

Generalni sekretar Fudbalskog saveza Srbije (FSS) Jovan Šurbatović izjavio je danas da će FSS zauzeti stav o kaznama za FS Hrvatske (HNS) i FS Albanije (FSHF) kada dobije zvaničnu odluku Evropske fudbalske unije (UEFA).

23.06.2024

17:05

Planeta

Zabava

JOŠ Zabava VESTI

Magazin

Džet set

Srbija