• aktuelno
Dnevne novine
SRBIJA

Autor: informer

14.06.2024

11:21

Podignuta optužnica protiv bande krijumčara iz BIH! Švercovali oružje iz Srbije i regiona u Francusku

Reuters

Vesti

Podignuta optužnica protiv bande krijumčara iz BIH! Švercovali oružje iz Srbije i regiona u Francusku

Podeli vest

Tužilaštvo u Lionu podiglo je optužnicu protiv sedam osoba, uglavnom državljana BIH koji se terete za krijumčarenje oružja iz Crne Gore, Srbije i Bosne u Francusku.

Svi optuženi se terete za transport vojnog naoružanja iz zemalja regiona u Gornju Savoju u Francuskoj. 

Francuski mediji izveštavaju da je banda krijumčara oružja otkrivena nakon što je u avgustu prošle godine uhapšen muškarac u okrugu Gornja Savoja u blizini poznatih skijališta, kada je u gepeku njegovog "audija" pronađen "kalašnjikov", više okvira municije ali i ručnih bombi.

Policija ga je zaustavila u redovnoj kontroli, ali je on odbio da otvori gepek i zadržan je dok policajci nisu dobili sudski nalog, a onda su pronašli oružje, municiju i pet "kašikara".

Istragom je ubrzo utvrđeno da oružje i municija potiču sa Balkana, odnosno iz BIH, Srbije i Crne Gore i da je uhapšeni deo lanca krijumčara oružja.   

Policija je tada aktivirala praćenje i nadzor osumnjičenih i otkrila da se šverc odvija isključivo drumskim putem, a oružje se krije i tajnim bunkerima kamiona, ili u gepeku automobila, ali svaki put u malim količinama kako bi bez problema prošli proveru policije u slučaju da ih zaustavi.

Prema izvoru bliskom istrazi, oružje je nabavljano u Srbiji, Crnoj Gori ili BIH za samo 250 do 300 evra, koliko je plaćan recimo za "kalašnjikov", a u Francuskoj su ga prodavali po desetostruko većoj ceni, odnosno između 2.500 i 3.500 evra po komadu.

Istraga u ovom slučaju i pored podignute optužnice se nastavlja.

Podsetimo prošle godine u oktobru u Francuskoj je uhapšen i srpski džavljanin Branimir V. (43) zvani Braco, prijatelj Filipa Koraća, koji je bio osumnjičen za krijumčarenje kokaina, pranje novca ali i za trgovinu oružjem.

Braca koji je godinama živi u Francuskoj napravio je poslovno carstvo na Azurnoj obali, a uhapšen je nakon razbijanja skaj aplikacije, interesantno je da tužilaštvo sada nije objavilo da li je eventualno i on jedan od sada optuženih.


Ostavite komentar

Pravila komentarisanja:

Komentare objavljujemo prema vremenu njihovog pristizanja. Prednost u objavljivanju komentara imaće registrovani korisnici. Molimo Vas da ne pišete komentare velikim slovima, kao i da vodite računa o pravopisu.

Redakcija Informer.rs zadržava pravo izbora, brisanja komentara, ili modifikacije komentara koji će biti objavljeni. Prema Zakonu o informisanju zabranjeno je objavljivanje svih sadržaja koji podstiču diskriminaciju, mržnju ili nasilje protiv lica ili grupe lica zbog njihovog pripadanja ili nepripadanja određenoj rasi, veri, naciji, etničkoj grupi, polu ili zbog njihovog seksualnog opredeljenja.

Nećemo objavljivati komentare koji sadrže govor mržnje, psovke i uvrede. Sadržaj objavljenih komentara ne predstavlja stavove redakcije Informera ili portala Informer.rs, već isključivo stavove autora komentara.

Sugestije ili primedbe možete da šaljete na redakcija@informer.rs.

sledeća vest

Izbori 2024

Vesti

Važni sastanci za Srbiju! Predsednik Vučić sutra u Briselu sa zvanilnicima EU i na novoj rundi dijaloga
Politika

Važni sastanci za Srbiju! Predsednik Vučić sutra u Briselu sa zvanilnicima EU i na novoj rundi dijaloga

Predsednik Srbije Aleksandar Vučić boraviće sutra u jednodnevnoj radnoj poseti Briselu, tokom koje će se odvojeno sastati sa predsednikom Evropskog saveta Šarlom Mišelom, evropskim komesarom za susedsku politiku i proširenje Oliverom Varheljijem i generalnim direktorom Direktorijata Evropske komisije za susedstvo i pregovore o proširenju Gertom Janom Kopmanom.

25.06.2024

20:34

TV

JOŠ TV VESTI

Sport

Planeta

Zabava

JOŠ Zabava VESTI

Magazin

Džet set

Srbija