• aktuelno
Dnevne novine
SRBIJA

Autor: Informer

14.06.2024

15:04

Počinje suđenje Arkanovom spasiocu! Organizovao transport dve tone kokaina

Društvene mreže

Vesti

Počinje suđenje Arkanovom spasiocu! Organizovao transport dve tone kokaina

Podeli vest

U Posebnom odeljenju za organizovani kriminal Višeg suda u Beogradu za 18. jun zakazan je početak suđenja četvorici optuženih da su kao članovi grupe organizovali transport kokaina iz zemalja Južne Amerike do Zapadne Evrope i Srbije.

Prvooptuženi u ovom slučaju je Slobodan Kostovski Kole (71), blizak prijatelj pokojnog komandanta Srpske dobrovoljačke garde Željka Ražnatovića Arkana. Kao članovi grupe označeni su Nikola Stojadinović, Nebojša Subin i Bojan Kopitović.

Uhapšeni su nakon što je 24. avgusta prošle godine na Atlantskom okeanu zaplenjeno oko dve tone kokaina u jedrilici, kojom su upravljali jedan ukrajinski i jedan češki državljanin.

Njih je angažovao Kostovski, nakon što je 2018. pobegao iz zatvora u Brazilu i za kojim je bila raspisana crvena Interpolova poternica. U toj državi je bio osuđen na 19 godina zatvora, takođe zbog prekookeanskog krijumčarenja kokaina. 

Član Makine grupe?

Kostovski je, inače, rođeni Novopazarac. Iza sebe ima vrlo "živopisnu" biografiju. Osim sa Arkanom, veoma prisan je bio i sa njegovim kumom Milanom Đordevićem Bombonom, ali i odbeglim Željkom Maksimovićem Makom, čijoj je grupi navodno pripadao.  

Iz arhiva švedske policije procurele su 2019. fotografije sa video-nadzora jedne banke, na kojima se vidi pljačka iz 1979. godine, u kojoj je učestvovao Kostovski zajedno sa Arkanom. 

Foto: facebook.com/Legende devedesetih

Snimak spektakularne pljačke banke u Švedskoj

Ista ekipa je u to vreme počinila dve uzastopne pljačke u Švedskoj (Stokholmu i Geteborgu), posle kojih su pobegli u Holandiju. Tamo su uhapšeni u oktobru iste godine...

Arkan je tada bio osuđen na sedam godina strogog zatvora. Jedva godinu dana kasnije, holandski tabloidi naširoko su izveštavali o spektakularnom bekstvu "neuhvatljivog Srbina iz robijašnice Amstel".

Pobegao lopovskim merdevinama

U tom su mu, ispostaviće se, pomogli upravo Kole i Fabijani Đovani koji su mu prebacili revolver preko zida, dok je bio u redovnoj šetnji zatvorskim krugom. 

Ražnatović je potom oružjem zapretio zatvorskim stražarima i uz pomoć "lopovskih merdevina", koje su rukama napravili osuđenici, uspeo da se prebaci preko zida visokog četiri metra i opasanog bodljikavom žicom.
 


Ostavite komentar

Pravila komentarisanja:

Komentare objavljujemo prema vremenu njihovog pristizanja. Prednost u objavljivanju komentara imaće registrovani korisnici. Molimo Vas da ne pišete komentare velikim slovima, kao i da vodite računa o pravopisu.

Redakcija Informer.rs zadržava pravo izbora, brisanja komentara, ili modifikacije komentara koji će biti objavljeni. Prema Zakonu o informisanju zabranjeno je objavljivanje svih sadržaja koji podstiču diskriminaciju, mržnju ili nasilje protiv lica ili grupe lica zbog njihovog pripadanja ili nepripadanja određenoj rasi, veri, naciji, etničkoj grupi, polu ili zbog njihovog seksualnog opredeljenja.

Nećemo objavljivati komentare koji sadrže govor mržnje, psovke i uvrede. Sadržaj objavljenih komentara ne predstavlja stavove redakcije Informera ili portala Informer.rs, već isključivo stavove autora komentara.

Sugestije ili primedbe možete da šaljete na redakcija@informer.rs.

sledeća vest

Izbori 2024

Vesti

Oglasio se Lajčak: Nadamo se da će dvojica lidera doći sa vizijom i političkom hrabrošću
Politika

Oglasio se Lajčak: Nadamo se da će dvojica lidera doći sa vizijom i političkom hrabrošću

Specijalni izaslanik EU za dijalog Beograda i Prištine Miroslav Lajčak istakao je, sumirajući utiske od prethodne nedelje kada je boravio u poseti Srbiji i Kosovu, da je sve spremno za današnju novu rundu dijaloga na visokom nivou u Briselu i izrazio nadu da će dvojica lidera doći sa vizijom i političkom hrabrošću koja je potrebna da se dve strane približe njihovoj evropskoj budućnosti.

26.06.2024

09:44

TV

JOŠ TV VESTI

Sport

Planeta

Zabava

JOŠ Zabava VESTI

Magazin

Džet set

Srbija