• aktuelno
Dnevne novine
SRBIJA

Autor: informer.rs

20.06.2024

22:18

Šarić: "Sude mi kao da je ‘48. godina i doba Staljina"! Traži izuzeće veća u procesu za oduzimanje imovine, a ovo će da preduzme!

Marko Đoković, ATA Images

Vesti

Šarić: "Sude mi kao da je ‘48. godina i doba Staljina"! Traži izuzeće veća u procesu za oduzimanje imovine, a ovo će da preduzme!

Podeli vest

Odbrana Pljevljaka Darka Šarića (53), koji je pravosnažno osuđen na 14 godina zbog šverca kokaina, predala je zahtev za izuzeće kompletnog sudskog veća u postupku koji se vodi za trajno oduzimanje njegove imovine.

Na ovaj potez, kako je kazao jedan od Šarićevih branilaca, advokat Dalibor Katančević, odlučili su se pošto je sud odbio sve dokazne predloge odbrane.

Zahtev za izuzeće kompletnog sudskog veća podneli su advokati Dalibor Katančević, Marko Janković i Branislav Popovac.

- Sudija je izvela sve dokaze koje je predložilo tužilaštvo, dok je odbila sve dokazne predloge odbrane. Odbijeni su predlozi i za materijalne dokaze, i za saslušanje svedoka, kazao je Katančević za "Dan".

Foto: Zoran Sinko

Žali se da mu sude kao u doba Staljina

Pojasnio je da su zbog toga tražili izuzeće sudskog veća, što je sudija Slađana Marković odbila. Zbog toga su isti zahtev pisanim putem uputili predsedniku suda.

Zbog stava sudskog veća, negodovao je i Darko Šarić koji je, prema rečima njegovog branioca, kazao da zna da se na takav način sudilo ‘48. godine (doba Staljina i slanja na Goli otok), ali ne može veruje da se tako postupa u 21. veku.

Istakao je i da zbog takvog postupanja nema potrebe da ga privode na ostala ročišta u ovom postupku jer je jasno da se nezakonito postupa.

Advokat je naveo da se u ovom postupku traži trajno oduzimanje imovine koja je prethodno bila privremeno zaplenjena. U pitanju su nekretnine u Srbiji i nešto manje pokretne imovine.

Foto: Arhiva

Traže oduzimanje imovine i od Šarićeve supruge Lane Popović

Zahtev za izuzeće advokati su podneli kao branioci Darka Šarića, njegovog brata Duška (45), zatim Ivanke, Nataše, Danijele Šarić i njegove supruge Lane Popović, koji su takođe obuhvaćeni postupkom za trajno oduzimanje imovine posle donošenja pravosnažne presude za šverc kokaina.

U zahtevu za izuzeće odbrana je navela da sumnja u nepristrasnost sudija. Pojasnili su da su tokom postupka odlukom veća saslušani svi svedoci Javnog tužilaštva za organizovani kriminal, ali nijedan od preko 20 svedoka koje su predložili advokati odbrane. Naveli su i da su svedoci predloženi na okolnost sticanja imovine obuhvaćene postupkom u periodu pre 2002. godine. Postupak se vodi na zahtev tužilaštva za trajno oduzimanje nepokretne imovine, stanova, zemljišta, garaža u Beogradu, Kragujevcu, Sremskoj Kamenici, zatim kompletnog nameštaja pronađenog u kući na Tatarskom brdu, sprava za teretanu, elektronskih uređaja, kao i novca.

Foto: Tanjug/Sava Radovanović

Duško Šarić na suđenje dolazi iz kućnog pritvora

U oktobru 2022. godine Apelacioni sud smanjio je sa 15 na 14 godina zatvora kaznu Darku Šariću, osuđenom za šverc 5,7 tona kokaina iz Južne Amerike. On je uhapšen u martu 2014. godine po poternici koju je Srbija raspisala za njim zbog šverca kokaina. Šarić je 2018. godine pravosnažno osuđen na 15 godina zatvora, ali je Vrhovni kasacioni sud 2021. godine ukinuo tu presudu zbog proceduralnih razloga.

Foto: Pedja Milosavljević

Advokat Dalibor Katančević

Darko Šarić nalazi se u zatvoru u Srbiji, dok je njegov brat Duško u kućnom pritvoru, u vili na Dedinju. Njima se sudi za diskreditaciju i planiranje ubistva Nebojše Joksovića, svedoka saradnika u postupku za šverc droge. Mlađi Šarić pušten je iz pritvora koji mu je zamenjen merom zabrane napuštanja stana u maju, kada je beogradski sud prihvatio njegovo jemstvo u iznosu od 800.000 evra.

Istim rešenjem je i okrivljenom Milanu Vučiniću, uz jemstvo od 300.000 evra, ukinut pritvor. Njih dvojica prethodno su se predali srpskoj policiji, a do tada im se sudilo u odsustvu. U ovom predmetu, osim Šarića, na spisku optuženih je još 14 osoba.


Ostavite komentar

Pravila komentarisanja:

Komentare objavljujemo prema vremenu njihovog pristizanja. Prednost u objavljivanju komentara imaće registrovani korisnici. Molimo Vas da ne pišete komentare velikim slovima, kao i da vodite računa o pravopisu.

Redakcija Informer.rs zadržava pravo izbora, brisanja komentara, ili modifikacije komentara koji će biti objavljeni. Prema Zakonu o informisanju zabranjeno je objavljivanje svih sadržaja koji podstiču diskriminaciju, mržnju ili nasilje protiv lica ili grupe lica zbog njihovog pripadanja ili nepripadanja određenoj rasi, veri, naciji, etničkoj grupi, polu ili zbog njihovog seksualnog opredeljenja.

Nećemo objavljivati komentare koji sadrže govor mržnje, psovke i uvrede. Sadržaj objavljenih komentara ne predstavlja stavove redakcije Informera ili portala Informer.rs, već isključivo stavove autora komentara.

Sugestije ili primedbe možete da šaljete na redakcija@informer.rs.

sledeća vest

Izbori 2024

Vesti

TV

Službama bezbednosti i dubokoj državi nikako ne odgovara slobodan protok informacija! Neke od depeša Vikiliksa su nespretno iznesene! (VIDEO)
Live TV

Službama bezbednosti i dubokoj državi nikako ne odgovara slobodan protok informacija! Neke od depeša Vikiliksa su nespretno iznesene! (VIDEO)

Osnivač Vikiliksa Džulijan Asanž izjasnio se juče krivim po jednoj optužbi za pribavljanje i objavljivanje vojnih tajni SAD, kao rezultat dogovora sa tužiocima američkog Sekretarijata za pravosuđe, čime je obezbedio sebi slobodu, a time je završena i duga pravna saga koja je pokrenula debate o slobodi štampe i nacionalnoj bezbednosti. Na tu temu govorio je za Informer predsednik Lobista Srbije Nenad Vuković tokom gostovanja u "Info jutru".

27.06.2024

13:08

JOŠ TV VESTI

Sport

Planeta

Zabava

JOŠ Zabava VESTI

Magazin

Džet set

Srbija